Κοτόσουπα βελουτέ


...ένα ζεστό πιάτο στο τραπέζι μας
Ο καιρός έγινε πια για τα καλά φθινοπωρινός και τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας μας κάνουν να αποζητάμε κάποια φαγητά πιο ...ζεστά ή μάλλον πιο χειμωνιάτικα. Με νωπή τη μνήμη του καλοκαιριού, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, ειδικά τις μέρες που το θερμόμετρο μας κάνει φανερή την απόσταση αναπνοής που έχουμε από τον χειμώνα ...μια σούπα είναι ό,τι καλύτερο!!! Μας ζεσταίνει, μας αναζωογονεί, είναι ελαφριά και γευστική ...
Εάν, λοιπόν, σας αρέσουν οι σούπες ...διαβάστε μια πρόταση λίγο διαφορετική για την κλασσική κοτόσουπα!!!! 
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα
2 στηθάκια κοτόπουλου
2 καρότα 
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
2 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα
2 φλ.του καφέ τραχανά ξινό
1 λίτρο νερό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ελάχιστη ρίγανη
Ελάχιστο κόλιανδρο
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
χυμό ενός λεμονιού
Για τα κρουτόν
4-5 φέτες ψωμί του τοστ κομμένο σε κύβους
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, καρότο, ντομάτα, πατάτα) σε κομμάτια.
Πλένουμε το κοτόπουλο.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα λαχανικά και το κοτόπουλο να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό, πιπέρι, ρίγανη, κόλιανδρο και αλάτι.
Αφήνουμε να βράσουν σε  μέτρια φωτιά για 30-35 λεπτά, έως ότου το κοτόπουλο και τα λαχανικά μαλακώσουν.
Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο, χτυπώντας τα αβγά με το χυμό λεμονιού, σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε και 1/2 φλ.τσ. από το ζωμό του κοτόπουλου (δηλαδή τη σούπα) και ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να αναμιχθούν τα υλικά και αφήνουμε να βράσει η σούπα με το αβγολέμονο για 6-7 ακόμη λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με κρουτόν, μια φέτα λεμονιού και εάν θέλουμε λίγη πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά.
Για τα κρουτόν
Βάζουμε τους κύβους ψωμί σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία ή με ελάχιστο βούτυρο και τους αφήνουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές ανακατεύοντάς τους.
Tante Kiki
21 Comments
No