Γκιουβέτσι σε πήλινο, μια παραδοσιακή νοστιμιά

Ένα κλασσικό πιάτο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους είναι το γκιουβέτσι και ιδιαίτερα όταν ψήνεται και σερβίρεται σε πήλινο μπολάκι επειδή τότε είναι ταυτόχρονα και πολύ ευπαρουσίαστο.
Εύκολο φαγητό, θρεπτικό και πολύ νόστιμο που μπορεί να 'αντέξει' σε κάποιες μικρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να έχει κάποιες παραλλαγές για να μην μας φαίνεται ανιαρά επαναλαμβανόμενο. Προσωπικά, έχω ένα "πρόβλημα"... δεν θέλω να τρώω συνέχεια ένα φαγητό μαγειρεμένο με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά και γι αυτό "πειράζω" πολλές φορές τη συνταγή ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής.
Εξάλλου, έχω την άποψη ότι η μαγειρική είναι φαντασία, διάθεση της στιγμής αλλά και έκφραση των συναισθημάτων όταν ετοιμάζουμε ένα πιάτο. Τί σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ότι όταν μαγειρεύω συχνά αυτοσχεδιάζω χωρίς αυτό να είναι προσχεδιασμένο!!!!! Ευτυχώς που οι γνωστοί και οι φίλοι δοκιμάζουν αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς και τις παραλλαγές (όχι πάντα επιτυχημένους) χωρίς ...ιδιαίτερες διαμαρτυρίες!!! Κι αυτό με βοηθάει να εκτονώνομαι και να "ξεδίνω", να χαλαρώνω μαγειρεύοντας.
Ωχχχχ, άρχισα πάλι τις φλυαρίες και δεν μου χρωστάτε τίποτε ...Κυριακάτικα!!!!
Να λοιπόν τί έφτιαξα...
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
1.500 γρ. μοσχάρι σπάλα σε μερίδες (250 γραμμάρια η κάθε μία)
1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι χοντρό
1 συσκευασία (200 γρ.) ντοματοχυμό  Pumarrò
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι 
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλ. τσ. κόκκινο κρασί ξηρό
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε κύβους
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο multi το καρότο, τη πιπεριά, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τα πολτοποιούμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο για να τα σοτάρουμε για 7-8 λεπτά.
Μόλις το κρέας μας ροδίσει από όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τα πολτοποιημένα λαχανικά και 4 ποτήρια νερό.
Ρίχνουμε το μπαχάρι, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και το πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει το κρέας, σε μέτρια φωτιά, για 40-50 λεπτά.
Εάν χρειαστεί, αναπληρώνουμε το νερό που τελειώνει έτσι ώστε το φαγητό να έχει "υγρά" και να μην καεί.
Σε βαθύ ταψί ή πήλινο (ή ατομικά πήλινα) βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντάς το με το ελαιόλαδο.
Από πάνω ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, δηλαδή τη σάλτσα και τέλος το κρέας.
Η σάλτσα θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να καλύπτει το κριθαράκι.
Εάν έχει μειωθεί αρκετά, ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και το προσθέτουμε στο ταψί (θα πρέπει, όπως είπαμε) να καλύπτει το κριθαράκι.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή εάν υπάρχει γάστρα, βάζουμε το φαγητό μας εκεί, ώστε να μπορούμε να το σκεπάσουμε).
Βάζουμε το ταψί ή τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τους κύβους της γραβιέρας και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, έτσι ώστε να ξεροψηθεί η επιφάνεια του φαγητού μας και να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρουμε ζεστό και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
TIPS
* Μια πολύ νόστιμη και πικάντικη παραλλαγή του φαγητού, είναι να προσθέσουμε στη σάλτσα και μερικά κομμάτια λιαστής ντομάτας.
* Επίσης, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με καπνιστό Μετσοβόνε.

12 σχόλια:

  1. μου τρεχουν τα σαλια!!! φαινεται θεικο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε φορά και μόνο που επισκέπτομαι το blog σου πεινάω. Φαίνεται πολύ ωραίο το φαγητό. Η ζάχαρη φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι καστανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ Μάνια χαχα! Εγώ το μόνο που θα αφαιρούσα είναι τη γραβιέρα γιατί το τυρί μαγειρεμένο μου αρέσει μόνο σε σαγανάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις ήπια το γαλατάκι μου.... Αχ Κική μου τι μου κάνεις τέτοια ώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. dimitra είναι πράγματι πολύ νόστιμο! Φτιάξτο και στείλε μου εντυπώσεις.

    Μάνια μου, με κάνεις να έχω τύψεις. Όχι η μπορείς να βάλεις ό,τι ζάχαρη θέλεις.

    Pyroessa Handmade μου δημιουργείτε τύψεις. Φυσικά και μπορείς να βγάλεις τη γραβιέρα και απλά να το πασπαλίσεις με κεφαλοτύρι ή να μη βάλεις καθόλου τυρί. Απλά εγώ είμαι μανιακή με το τυρί. -:))))

    manousina κι εγώ γαλατάκι ήπια... σίγουρα ξέρεις το ρητό "φάτε μάτια ψάρια..." χαχαχα. Φαγητό τρώω μόνον το μεσημέρι και πολύ μου είναι!!!!

    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ λαχταριστό! Πολύ ωραίες όλες οι φωτογραφίες αλλά η πρώτη με κάνει να θέλω να μπω μέσα στο κομπιούτερ να το φάω:)
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΦΑΓΗΤΟ!!!!!!!!!
    ΕΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΟΥ!!!!!!!
    ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΦΑΓΗΤΑ;;;;;;
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τα αγαπημενα μου φαγητα που οταν το φτιαχνω μυριζει ολο το σπιτι.. Κυριακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το λατρεύω τούτο το φαγητό, κι ας μην είμαι πολύ του κρέατος. Τα αρώματα του με κάνουν να το τρώω αρκετά λαίμαργα θα έλεγα...
    Πολύ καλό μήνα Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο φαγητό το γιουβετσάκι ... πρέπει να προμηθευτώ πήλινα για να το κάνω ατομικό.

    Καλή εβδομάδα Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυριακάτικο μαμαδίστικο φαγάκι.
    Το τυράκι από πάνω το απογειώνει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα καλή μου μπλογκογειτονιά!

    mia maria τί κάθεσαι... μπες και πάρε όσο θέλεις!!

    Rena Christodoulou και με χυλοπίτες γίνεται φανταστικό!! Γεια στα χεράκια σου!

    Ελπινίκη πράγματι μοσχοβολάει το σπίτι και είναι τόσο ωραίο ...ένα σπίτι που μυρίζει ωραίο φαγητό είναι πραγματικό σπιτικό, έλεγε η γιαγιά μου!

    Penelope έχεις απόλυτο δίκιο ... κι εγώ δεν είμαι του κρέατος αλλά το συγκεκριμένο το τρώω με ευχαρίστηση. Τελικά, έχουμε πολλά κοινά εμείς οι δύο.

    Conna σε οποιοδήποτε σκεύος γίνεται ωραίο. Τα ατομικά πήλινα είναι απλώς μιαν άλλη πρόταση σερβιρίσματος.

    Marion πράγματι μαμαδίστικο φαγάκι που μας ταξιδεύει στα μικράτα μας.

    Φιλιά και καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!