Γκιουβέτσι σε πήλινο, μια παραδοσιακή νοστιμιά


Ένα κλασσικό πιάτο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους είναι το γκιουβέτσι και ιδιαίτερα όταν ψήνεται και σερβίρεται σε πήλινο μπολάκι επειδή τότε είναι ταυτόχρονα και πολύ ευπαρουσίαστο.
Εύκολο φαγητό, θρεπτικό και πολύ νόστιμο που μπορεί να 'αντέξει' σε κάποιες μικρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να έχει κάποιες παραλλαγές για να μην μας φαίνεται ανιαρά επαναλαμβανόμενο. Προσωπικά, έχω ένα "πρόβλημα"... δεν θέλω να τρώω συνέχεια ένα φαγητό μαγειρεμένο με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά και γι αυτό "πειράζω" πολλές φορές τη συνταγή ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής.
Εξάλλου, έχω την άποψη ότι η μαγειρική είναι φαντασία, διάθεση της στιγμής αλλά και έκφραση των συναισθημάτων όταν ετοιμάζουμε ένα πιάτο. Τί σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ότι όταν μαγειρεύω συχνά αυτοσχεδιάζω χωρίς αυτό να είναι προσχεδιασμένο!!!!! Ευτυχώς που οι γνωστοί και οι φίλοι δοκιμάζουν αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς και τις παραλλαγές (όχι πάντα επιτυχημένους) χωρίς ...ιδιαίτερες διαμαρτυρίες!!! Κι αυτό με βοηθάει να εκτονώνομαι και να "ξεδίνω", να χαλαρώνω μαγειρεύοντας.
Ωχχχχ, άρχισα πάλι τις φλυαρίες και δεν μου χρωστάτε τίποτε ...Κυριακάτικα!!!!
Να λοιπόν τί έφτιαξα...
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
1.500 γρ. μοσχάρι σπάλα σε μερίδες (250 γραμμάρια η κάθε μία)
1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι χοντρό
1 συσκευασία (200 γρ.) ντοματοχυμό  Pumarrò
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι 
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλ. τσ. κόκκινο κρασί ξηρό
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε κύβους
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο multi το καρότο, τη πιπεριά, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τα πολτοποιούμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο για να τα σοτάρουμε για 7-8 λεπτά.
Μόλις το κρέας μας ροδίσει από όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τα πολτοποιημένα λαχανικά και 4 ποτήρια νερό.
Ρίχνουμε το μπαχάρι, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και το πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει το κρέας, σε μέτρια φωτιά, για 40-50 λεπτά.
Εάν χρειαστεί, αναπληρώνουμε το νερό που τελειώνει έτσι ώστε το φαγητό να έχει "υγρά" και να μην καεί.
Σε βαθύ ταψί ή πήλινο (ή ατομικά πήλινα) βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντάς το με το ελαιόλαδο.
Από πάνω ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, δηλαδή τη σάλτσα και τέλος το κρέας.
Η σάλτσα θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να καλύπτει το κριθαράκι.
Εάν έχει μειωθεί αρκετά, ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και το προσθέτουμε στο ταψί (θα πρέπει, όπως είπαμε) να καλύπτει το κριθαράκι.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή εάν υπάρχει γάστρα, βάζουμε το φαγητό μας εκεί, ώστε να μπορούμε να το σκεπάσουμε).
Βάζουμε το ταψί ή τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τους κύβους της γραβιέρας και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, έτσι ώστε να ξεροψηθεί η επιφάνεια του φαγητού μας και να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρουμε ζεστό και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
TIPS
* Μια πολύ νόστιμη και πικάντικη παραλλαγή του φαγητού, είναι να προσθέσουμε στη σάλτσα και μερικά κομμάτια λιαστής ντομάτας.
* Επίσης, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με καπνιστό Μετσοβόνε.
Tante Kiki
12 Comments
No