Βûche de Noël μόκα με λευκή σοκολάτα


Καλή σας μέρα τί καλημέρα δηλαδή ...ξεκίνησα πρωί να γράφω τούτη τη συνταγή κι έφτασε μεσημέρι...! Ελπίζω να περάσατε καλά χθες και να ξεκουραστήκατε ή να ...κουραστήκατε, τουλάχιστον, δημιουργικά! 
Για σήμερα, ένα γλυκό γαλλικό που είναι κυρίως Χριστουγεννιάτικο αλλά κανείς δεν απαγορεύει να γίνει Πρωτοχρονιάτικο ή ακόμα και τούρτα εορταστική έτσι σαν κορμός ή βάζοντας το παντεσπάνι σε άλλη φόρμα και κόβοντάς το οριζόντια.
Ένας κορμός αλλά όχι οποιοσδήποτε κορμός!! 'Ένας κορμός για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα αλλά και τον καφέ. Μια γεύση μοναδική που σε κάνει να ξεχνάς τις αυξημένες θερμίδες και σε οδηγεί σε σπάνια και ανεξερεύνητα μονοπάτια γαστρονομικής απόλαυσης. Μια γεύση που κλείνοντας τα μάτια, με τη μπουκιά στο στόμα, νιώθεις να κυριεύει όλο σου το είναι ...νου και αισθήσεις... καφές και γλυκιά λευκή σοκολάτα... μμμμμμμ!!! Απίστευτη απόλαυση και ξεκάθαρη αποπλάνηση. Αφήνεσαι σ' αυτή τη γεύση χωρίς να προβάλεις καμιά αντίσταση... σε κατακτά και θέλεις κι άλλο, κι άλλο... και μετά συνειδητοποιείς ότι είναι εθιστική γεύση αλλά ...είναι ήδη αργά, σε έχει συνεπάρει και δεν το μετανιώνεις γιατί το ...αξίζει!!!! 
Αξίζει, όμως, και την λίγη παραπάνω διαδικασία που χρειάζεται για να σου ποζάρει περήφανα, πάνω στο εορταστικό τραπεζομάντηλο όπου δεσπόζει με την παρουσία του.
Και μερικά παραλειπόμενα: προσοχή που θα τοποθετήσουμε το κομμάτι επάνω στον κορμό γιατί τον δικό μου κορμό, η αδερφούλα μου τον αποκάλεσε ...υποβρύχιο λόγω της εμφάνισής του. χαχαχαχα Ευτυχώς πρόσθεσε ότι ήταν το πιο νόστιμο υποβρύχιο που ...έφαγε!!! 
Όσο για τον γαμπρό μου... συμπλήρωσε (θαρρείς και το μάντεψε ότι δεν θα ήμουν ικανοποιημένη από τις φωτό μου γιατί και πέρυσι το ίδιο έγινε με τον κορμό των Χριστουγέννων!!!! -:((() ότι είναι από τα γλυκά που τα αδικούν οι φωτογραφίες (οι δικές μου βέβαια) γιατί δεν μπορούν να απεικονίσουν όλη τη νοστιμιά τους... και έχει απόλυτο δίκιο.
Αν σας αρέσει ο καφές και η σοκολάτα... σας συστήνω ανεπιφύλακτα τον συγκεκριμένο κορμό και μη φοβηθείτε καθόλου τις μακροσκελείς οδηγίες ...απλά περιέχουν λεπτομέρειες για να έχουμε απόλυτη επιτυχία.
Αν πάλι σας αρέσει μόνον η σοκολάτα ή η σοκολάτα με το κάστανο ...υιοθετήστε την περσινή συνταγή για κορμό.
ΥΛΙΚΑ για έναν κορμό 8-10 ατόμων
Παντεσπάνι
4 αβγά
150 γρ. ζάχαρη
110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
40 γρ. κακάο (σκόνη)
4 κ.σ. ασπρισμένα αμύγδαλα σε σκόνη (ή αντίστοιχο αλεύρι)
4 κ.σ. νιφάδες κουβερτούρας (ή κουβερτούρα τριμμένη)
2 κ.σ. κονιάκ
Σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
1 κ.σ. καφέ στιγμιαίο (ή εσπρέσο στιγμής)*
1 κ.σ. κονιάκ
Κρέμα μόκα
5 κ.σ. γάλα
3 κ.σ. καφέ στιγμιαίο (ή εσπρέσο στιγμής)
100 γρ. λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια
180 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου ή βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου**
3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη***
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη
200 ml γάλα
ελάχιστο αλάτι
Για το γαρνίρισμα
4-5 κ.σ. νιφάδες κουβερτούρας ή τριμμένη κουβερτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί 30Χ35 ή μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα έως ότου έχουμε ένα μείγμα αφράτο και με χρώμα απαλό κίτρινο.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και τις νιφάδες σοκολάτας και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν καλά.
Μόλις το μείγμα των αβγών φουσκώσει και αφρατέψει, προσθέτουμε το κονιάκ και, με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του άλευρου (με το κακάο, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν και τις νιφάδες).
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το βάζουμε στο ταψί και μετά στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Το παντεσπάνι δεν πρέπει να παραψηθεί για να μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το τυλίγουμε όπως είναι με το χαρτί και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να κρυώσει, έτσι όπως είναι τυλιγμένο σε ρολό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι για να βρέξουμε το παντεσπάνι
Σε μια κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον καφέ και το κονιάκ και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς προτού το χρησιμοποιήσουμε για να μουσκέψουμε το παντεσπάνι μας.
Ετοιμάζουμε την κρέμα μόκα για τη γέμιση του κορμού
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) που έχει μαλακώσει και τις 3 κ.σ. άχνη και το αλάτι και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί, σε μεσαία ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει και γίνει σαν κρέμα.
Όσο χτυπάμε τη βουτυρόκρεμα, σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τη σαντιγύ σε σκόνη, τα 200ml γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός έως ότου η σαντιγύ γίνει παχύρρευστη.
Προσοχή: η σαντιγύ καλό είναι να μην πήξει εντελώς για να έχουμε περιθώριο να την "χτυπήσουμε" κι άλλο μαζί με τη βουτυρόκρεμα χωρίς να φοβόμαστε ότι θα κόψει.
Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τις 5 κ.σ. γάλα, τον καφέ και την κομμένη λευκή κουβερτούρα και το αφήνουμε να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη έως ότου ο καφές και η λευκή κουβερτούρα λιώσουν.
Μόλις δούμε την κουβερτούρα να έχει λιώσει, ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης για να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά το μείγμα μας να κρυώσει και το προσθέτουμε στη βουτυρόκρεμα που έχει ήδη αφρατέψει, αφήνοντας το νέο μείγμα, να "χτυπηθεί" για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Τέλος, με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε και τη σαντιγύ και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμη να "χτυπηθεί" για να έχουμε μια ομοιογενοποιημένη κρέμα.
Βάζουμε την κρέμα για 10 λεπτά στο ψυγείο για να "σφίξει" λίγο.
Σύνθεση του κορμού
Αφαιρούμε με πολύ προσοχή από το, κρύο πια, ρολό παντεσπανιού το αντικολλητικό χαρτί και  τοποθετούμε το παντεσπάνι στη μακρόστενη πιατέλα που θα σερβίρουμε τον κορμό.****
Ανάλογα με το μέγεθος της πιατέλας, με ένα μαχαίρι, κόβουμε ένα ή δύο κομμάτια από την άκρη του που θα τα χρησιμοποιήσουμε επάνω και στο πλάι του κορμού σαν κλαδιά.
Ανοίγουμε πολύ προσεκτικά τον κυρίως κορμό και τον βρέχουμε με το σιρόπι του καφέ που έχουμε φτιάξει.
Το ίδιο κάνουμε και με τα μικρά κομμάτια που θα χρησιμοποιήσουμε σαν κλαδιά.
Ύστερα απλώνουμε και στα τρία κομμάτα την κρέμα, που έχει σφίξει ελαφρά επειδή την είχαμε στο ψυγείο, και τα τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τον κυρίως κορμό κατά μήκος της πιατέλας, το ένα κομμάτι επάνω σε κάποιο σημείο του κορμού και το άλλο δίπλα, "κολλώντας" με λίγη κρέμα στον κυρίως κορμό.
Βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα.
Σερβίρουμε τον κορμό, αφού τον πασπαλίσουμε με τις νιφάδες σοκολάτας και αν θέλουμε να έχει χιονισμένη όψη με λίγη ζάχαρη άχνη, την ώρα που θα τον παρουσιάσουμε στο τραπέζι.
TIPS
Προσωπικά, χρησιμοποίησα καφέ στιγμιαίο ντεκαφεϊνέ για να μπορούν να φάνε άνετα και οι μικρές μου ανιψιές.
** Το βούτυρο μπορούμε είτε να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου είτε να το λιώσουμε ελαφρά, στο φούρνο μικροκυμμάτων, στη "σκάλα" ξεπαγώματος.
*** Καλό είναι να δοκιμάσουμε την κρέμα και να προσαρμόσουμε τη "γλύκα" της και τη ποσότητα της άχνης που θα βάλουμε ανάλογα με τις συνήθειες και την επιθυμία μας.
Η ποσότητα της άχνης που έβαλα στην συγκεκριμένη κρέμα μας δίνει ένα αποτέλεσμα που αναδεικνύει τη γεύση και την ελαφρά πίκρα του καφέ αλλά εάν ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πιο δυνατός πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσουμε την άχνη.
Ο πιο σίγουρος τρόπος πάντως είναι να δοκιμάσουμε την κρέμα.
***Προσοχή: δεν βάζουμε το παντεσπάνι να το γεμίσουμε στο ταψί που το φτιάξαμε ή σε άλλη πιατέλα και να το μεταφέρουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ο κορμός. Εάν θέλουμε να κάνουμε έτσι τη διαδικασία για να μην λερωθεί η πιατέλα που θα το σερβίρουμε πρέπει να μεταφέρουμε τον κορμό όταν αυτός θα έχει παγώσει εντελώς.
Βέβαια, ακόμη και να λερωθεί με την κρέμα η πιατέλα, εάν είναι στην άκρη καθαρίζουμε τα σημεία που έχει λερωθεί, με ένα κομμάτι ελαφρώς βρεγμένου χαρτιού κουζίνας αλλιώς πασπαλίζουμε τα σημεία που θέλουμε να "καλύψουμε" με νιφάδες σοκολάτας ή με άχνη την τελευταία στιγμή.
*****Ο καφές μπορεί να προστεθεί σε διάφορα "σημεία" της κρέμας. Μπορούμε να τον προσθέσουμε στο μισολιωμένο βούτυρο (αν το έχουμε μισολιώσει στο φούρνο μικροκυμμάτων) ή να το προσθέσουμε στο γάλα όπου θα λιώσουμε τη λευκή κουβερτούρα ή   και στο γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε τη σαντιγύ (μόνον που αυτό το γάλα θα είναι το πιο κρύο οπότε και ίσως θα διαλυθεί με λίγο περισσότερο ανακάτωμα).
Προσωπικά, επειδή έλιωσα ελαφρά το βούτυρο διέλυσα τον καφέ μέσα σ' αυτό.
****** Και μια τελευταία συμβουλή... ακόμα κι αν το παντεσπάνι σπάσει σε κάποια σημεία καθώς το τυλίγουμε... δεν ανησυχούμε γιατί καλύπτεται με την κρέμα και δεν φαίνεται καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα.
Καλή επιτυχία και να είστε σίγουροι ότι ο κορμός αυτός θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Tante Kiki
19 Comments
No