Ένας μεζές που έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα αλλά είναι τόσο νόστιμος που σε μια χώρα σαν τη δική μας... με τη θάλασσα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο, δεν σταματάει κανείς να τον γεύεται. Εξ άλλου, καλοκαίρι έρχεται, πολλές απολαύσεις δεν μας έχουν μείνει ...ας χαρούμε με τις ελληνικές γεύσεις που, έτσι όπως πάμε σε λίγο θα πρέπει να τις ψαρεύουμε εμείς οι ίδιοι αντί να τις αγοράζουμε!!! Είδατε;;; Πώς φροντίζουν οι κυβερνώντες ώστε να έχουμε εποικοδομητικά χόμπυ;;;;;;
Σταματάω τη γκρίνια όμως (εντάξει μια υποψία γκρίνιας ήταν μονάχα!!) και περνάω στην απλούστερη συνταγή του κόσμου που καταλήγει σ' έναν νοστιμότατο μεζέ.
Δοκιμάστε το χταποδάκι με λαδόξυδο, με λαδολέμονο αρωματισμένο με λίγη μουστάρδα, σε μια ωραία μακαρονοσαλάτα παρέα με ρόκα, σε μια νοστιμότατη ρυζοσαλάτα με κίτρινες και κόκκινες πιπεριές ή σε μια σαλάτα με πατάτες βραστές, ρόκα, ελιές και φρέσκο κρεμμυδάκι.
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι κατεψυγμένο γύρω στο 1.5 κιλό
- 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1 φλ.του καφέ κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Μερικά σπυριά μαύρο πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Πλένουμε το χταπόδι προσεκτικά και το βάζουμε στην κατσαρόλα με 2-3 ποτήρια νερό έτσι ώστε το χταπόδι να είναι σκεπασμένο με το νερό.
- Προσθέτουμε τα άλλα υλικά και αρωματικά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50-55 λεπτά.
- Ελέγχουμε εάν έχει μαλακώσει και εάν όχι το ξαναβράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Το βάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε λάδι και λευκό ξίδι ή λεμόνι κι αν θέλουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Μπορούμε να το βάλουμε και σε βάζο, με λαδόξιδο και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.