Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Καλό μήνα σας εύχομαι!!!

Σήμερα (δηλαδή εχθές γιατί τέτοια ώρα που γράφω είναι ήδη εχθές) ο καιρός, εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι σαν τη διάθεσή μας τα τελευταία χρόνια... μια συννεφιά, μια χιόνι και μάλιστα πυκνό (τουλάχιστον στα Πεύκα) και μέσα σε μερικά λεπτά μιαν απίστευτη λιακάδα κι ένα καταγάλανος ουρανός όπου χορεύουν χαρούμενα κάτασπρα και καθόλου απειλητικά συννεφάκια αλλά κι ένας αέρας που κάνει τα δέντρα να χορεύουν στο πέρασμά του. Προσωπικά, με έχει καλύψει πλήρως!!! Τί άλλο να ζητήσω από τον καιρό;; Μόνο χαλάζι δεν μας έκανε!!! -:))))
Εν τω μεταξύ κάποια πορτοκάλια ήταν καθισμένα στη γωνιά τους εδώ και μερικές μέρες, περιμένοντας υπομονετικά να καταναλωθούν με κάποιο τρόπο. Εμείς όμως, κάναμε ότι δεν τα βλέπαμε γι άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο! Έτσι, μου τράβηξαν την προσοχή, γιατί κόντευαν ν' αρχίσουν τις διαμαρτυρίες ...αγανακτισμένα κι αυτά από την ...περιφρόνησή  που τους έλαχε!!! Γιατί όχι; σκέφτηκα!  Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα πορτοκάλια παρέλασαν μπροστά από τον τρίφτη, βγάζοντας το πορτοκαλένιο πανωφόρι τους και πήδηξαν χαρούμενα στην κατσαρόλα με το νερό. Η μοίρα τους είχε ήδη προδιαγραφεί... θα γίνονταν γλυκό του κουταλιού που δεν χαλάει και έχει την υπομονή να περιμένει πότε θα θυμηθούμε να το ...τιμήσουμε έτσι ώστε να μας χαρίσει απλόχερα τη γλύκα του.
Κλασσικό αλλά και διαχρονικό, απαραίτητο στη νηστεία αλλά και στη δίαιτα ...μας βγάζει από την δύσκολη θέση όταν χρειαζόμαστε ένα ξαφνικό κέρασμα και δεν υπάρχει τίποτε άλλο και συνοδεύει τέλεια τον ελληνικό καφέ τα κυριακάτικα πρωινά ή τα καθημερινά απογεύματα.
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. πορτοκάλια ακέρωτα, χοντρόφλουδα
1.200 ζάχαρη
1 lt νερό
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε τα πορτοκάλια στον λεπτό τρίφτη για να μην αφαιρέσουμε πολύ από την φλούδα τους.
Βάζουμε το ξύσμα σε σακούλα τροφίμων και το φυλάγουμε στην κατάψυξη για κέικ, μπισκότα και κρέμες.
Όπως είναι ολόκληρα τα πορτοκάλια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 15 λεπτά.
Πετάμε το νερό τους και βάζουμε άλλο. 
Τα ξαναβράζουμε για 25 λεπτά και μετά χύνουμε και πάλι το νερό τους.
Ξαναβάζουμε νερό και αφήνουμε τα πορτοκάλια να βράσουν έως ότου να μπορούμε να τα τρυπήσουμε εύκολα με το πηρούνι.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, χύνουμε το νερό και τα πορτοκάλια αφού κρυώσουν τα κόβουμε σε 6 κομμάτια.
Εάν είναι μεγάλα τα κομμάτια, τα ξανακόβουμε στη μέση.
Παίρνουμε ένα ψαλιδάκι κουζίνας και αφαιρούμε τις άσπρες ίνες που έχουν στην κορυφή της φέτας τους (φωτό).
Έπειτα βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν έως ότου το σιρόπι "δέσει", περίπου 15-16 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Βάζουμε μέσα τα πορτοκάλια και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για άλλα 25-30 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για την επόμενη μέρα, έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να "δέσει" το σιρόπι, αφού προσθέσουμε και το ξυλάκι κανέλας.
Δοκιμάζουμε εάν έδεσε με ένα κρύο πιατάκι, όπου ρίχνουμε λίγο σιρόπι και εάν αυτό δεν "απλώσει" αλλά παραμείνει μια "κουκίδα φουσκωτή" τότε είναι έτοιμο.
Πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό μας να πάρει μια βράση.
Όταν θέλουμε να ανακατέψουμε την κατσαρόλα, την ανακινούμε κυκλικά.
Βάζουμε το γλυκό μας, ζεστό, σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Φυλάγουμε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

48 σχόλια:

  1. ΚΙΚΙ μου...μόλις εχθές καταπιαστηκα και εγώ με το γλυκο αυτό...μονο που το έκανα σε ρολακια...αλλα η συνταγή σου μου φαινεται πιο ευκολή και διαφορετική....μμμμμ!!!θελω να φιαξω και γλυκο λεμόνι..εχω μια λεμονια και κάνει μονο χοντρόφλουδα λεμόνια....οτι πρεπει για γλυκό ...εχεις κάνει;;; μπορώ να το βρω καπου;;; απαντησε μου αν ξέρεις λπιζζζζ φιλακια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου καλοφάγωτο. Εγώ το κάνω ολόκληρο γιατί το προτιμώ από τη σκέτη φλούδα... έτσι όπως λες κάνω περγαμόντο και λεμόνι. Τις επόμενες μέρες θα το ανεβάσω μιας και το φτιάχνω σήμερα! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Κικίτσα μας,υπέροχο το γλυκό σου,υπέροχες και οι φωτογραφίες!Τι δε θά'δινα για μερικά βάζα τώρα!!!΄Οσο για το χιονάκι στη συμπρωτεύουσα, είναι καλή εξάσκηση για σένα που σ'αρέσει το Quebec, αύριο προβλέπουν 15-20 πόντους για το Montreal..WOOHOO!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χαρά μου. Μόλις έρθω θα σου φέρω!!!-:)))) Χαχαχα πράγματι το χιονάκι το δικό μας δεν είναι τίποτε!!! Να περνάς καλά! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Τακτικότατη αναγνώστριά σου μεν, άνευ σχολίων δε! Συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σου! Και για τη σημερινή!

    Κυρίως όμως συγχαρητήρια για την επισήμανση "Βάζουμε το ξύσμα σε σακούλα τροφίμων και το φυλάγουμε στην κατάψυξη για κέικ, μπισκότα και κρέμες"!!!!!!!! Απίστευτο πνεύμα οικιακής οικονομίας, απολύτως ταιριαστό με την εποχή...

    Πάω να αγοράσω πορτοκάλια! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά ris κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  4. Κική μου καλημέρα και Καλό Μήνα!!!Υπέροχο γλυκάκι,γεια στα χέρια σου!!!!!!!!!!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Ελένη μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε. Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. γλυκειά μου Κική,καλημέρα από την επίσης κρύα Αθήνα,παρακολουθώ καιρό το blog σου.σ'ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτεις,για τις ιδεες που μοιράζεσαι..νάσαι καλα. Λοιπόν,όλες οι φλούδες των εσπεριδοειδών γίνονται ωραιότατο γλυκό κουταλιού,χωρίς τρίψιμο στην φλούδα,με τον εξής τρόπο: κοβουμε την φλούδα στο μέγεθος που θέλουμε,τις βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό,το οποίο αλλάζουμε 4-5 φορές ημερησίως για 3-4 μέρες,ανάλογα με το φρούτο.έχω κάνει φράπα,λεμόνι,πορτοκάλι,έγιναν πολύ καλά.εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Εύη. Έχεις δίκιο είναι κι αυτός ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις γλυκό τα εσπεριδοειδή αλλά μου φαίνεται πιο χρονοβόρος μιας και χρειάζεσαι 3-4 μέρες και συνεχείς αλλαγές νερού. Σ' ευχαριστώ που ανέφερες κι αυτόν τον τρόπο!!! Φιλιά και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  6. Τελειο το γλυκο σου, ετσι το φτιαχνω κι εγω χρονια τωρα.Καλο μηνα καλη Σαρακοστη, ολα καλα ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό μήνα, καλή Σαρακοστή και καλώς να μας έρθει και η άνοιξη!!

      Διαγραφή
  7. Κικίτσα μου πιο γλυκά δεν μπορούσες να μας ξεκινήσεις τον μήνα!
    Το λατρεύω αυτό το γλυκάκι, και το έφτιαξες υπέροχο!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελενάκι μου γλυκό!!! Τα λόγια σου πιο γλυκά κι από το γλυκό!!! Φιλάκια, καλό μήνα, καλή Σαρακοστή και να χαρούμε μια γλυκιά άνοιξη!

      Διαγραφή
  8. Γλυκό ξεκίνημα Κική μου! Και όχι μόνο γλυκό, αλλά και αρωματικό και χρωματιστό και τραγανό! Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αγγελική μου. Γλυκό, αρωματικό,χρωματιστό, τραγανό και υγιεινό θα έλεγα μιας κι έχει και λίγες θερμίδες!!! Επίσης καλό μήνα!!!

      Διαγραφή
  9. Κική μου καλό και γλυκό μήνα να έχεις,φοβερό το γλυκό σου και σίγουρα μυρωδάτο,φιλιά να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό μήνα Ροδάνθη μου κι όσο για το γλυκό ...κερνάωωω!!

      Διαγραφή
  10. Έφερα το κουτάλι μου... και περιμένω το πιατάκι μου παρακαλώ πολύ!
    Τα γλυκά του κουταλιού είναι μαγεία Κική μου, άσε που είναι και πιο υγιεινά από ότι άλλο. Αρωματικά εσπεριδοειδή, ποιός να τους αντισταθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ Πηνελόπη τί νομίζεις ότι δεν έχω κουτάλι ή μήπως δεν θέλεις να υποχρεωθείς;;; χαχαχα Κερνάω, πάρε όσο θέλεις!!! Πράγματι τα γλυκά του κουταλιού είναι διαχρονική αξία!!! Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  11. Κικηηηηηηηηηηηηηηη!!!!! Ακριβώς έτσι το έφτιαχνε το γλυκό η Γιαγιά μου, με αυτο μεγάλωσα, ξέρεις πόσο καιρό είχα να το δώ έτσι με την ψύχα του μαζί, συνεχώς το έβλεπα σκέτη φλούδα! Και ειναι τόσο ωραία με την ψυχα!
    Θα το φτιάξω το Σαββατοκύριακο και θα το έχω για κέρασμα και για κανα γλυκάκι μπισκοτάκι! Φιλάκια πολλά Κική μου, σ'ευχαριστώ πολύ, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου έφερα θύμησες από τα παλιά Έρη μου και φαντάζομαι γλυκές θύμησες!! Κι εμένα έτσι το έκανε η γιαγιά μου και η μαμά μου! Νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο έτσι ολόκληρο... Όταν το φτιάξεις στείλε μου εντυπώσεις!!! Φιλάκια πολλά και καλό μήνα! Καλά να περνάτε!

      Διαγραφή
  12. Δείχνει πολύ νόστιμο και το χρώμα του είναι ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίο κι εύκολο γλυκό! Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  13. Καλό μήνα Κική μου!! τέλειο το γλυκό του κουταλιού, μπορώ να φάω 2 βάζα στην καθησιά μου!!! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααχ! Κι εγώ το ίδιο Pela μου!!! Άντε να του αντισταθείς!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Κική μου!
    Ωραία μας ξεκίνησες, γλυκά και μυρωδάτα, σε ευχαριστούμε,
    Το πορτοκάλι γλυκό νομίζω είναι από τα καλύτερα και πολύ αγαπημένο.
    Πολύ ωραία η συνταγή σου και αναλυτική, όπως πάντα.
    Καλό μήνα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, δεν είναι πιο ωραίο να ξεκινάμε γλυκά τον μήνα για να μην σκεφτόμαστε τα υπόλοιπα;;; Είναι διαχρονικό γλυκό και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Καλό μήνα και φιλιά!

      Διαγραφή
  15. τρία βάζα έφτιαξα πριν 10 ημέρες,το ένα έχει μείνει,τα τσάκισε ο καλός μου...
    βλέπω και το δικό σου λαχταριστό τώρα και ετοιμάζομαι ψυχολογικά για τη δεύτερη δόση...
    καλό μήνα Κικίτσα μου,με το καλό να μας βρει η άνοιξη...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιβίκα μου, καλώς ήρθες! Κερνάω πάρε όσο θέλεις!!! Άντε χτύπα και τη δεύτερη δόση γιατί πράγματι γίνεται ανάρπαστο!!!
      Καλό μήνα καλή μου Βιβή!

      Διαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Μάγια μου σου άρεσε;;;; Φέρε πιατάκι και κουταλάκι και σερβιρίσου!!!! -:)))))

      Διαγραφή
  17. Καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!! Φαίνεται πολύ καλό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κικίτσα μουυυυυυυυυυ!!! Ετσι το γλυκό δεν το έχω φτιάξει ποτέ!! Θα το κάνω το ΣΚ!! Φιλάκια και καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτο Μάνια και στείλε εντυπώσεις. Ελπίζω να σου αρέσει ...είναι πιο γεμάτη γεύση από τη σκέτη φλούδα!

      Διαγραφή
  19. Νομιζω θα το τολμησω!Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα...πριν από λίγες μέρες έφτιαξα το γλυκό με την ίδιο τρόπο και έγινε πολύ καλό!
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κική μου μας γλύκανες και πάλι!
    Και ευχαριστούμε που μοιράζεσαι και όλα τα μικρά μυστικά επιτυχίας μαζί μας (δεν ήξερα πως πρέπει να γυρίσουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν!)
    Περιμένω να δω και τα επόμενα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΡΟΧΕΡΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΚΥΜΗ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ .ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. kiki mou kalhpsera apo thn kipro...8elw na ftiaksw glika tou koutaliou na exw gia thn paraskevh Christmas cake.afth thn epoxh ti gluka mporw na ftiaksw??

    fillia polla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να φτιάξεις πορτοκάλι, μήλο, κολοκύθα πορτοκαλί, καρότο και κυδώνι. Δεν ξέρω τί άλλα φρούτα έχετε αυτή την εποχή στην Κύπρο για να σου πω...
      Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις!! -:))

      Διαγραφή
  24. υπεροχο το γλυκο σου ετσι το φτιαχνω και εγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπερα κικη μου απο την ομορφη θεσσαλονικη!!λατρευω τα γλυκα του κουταλιου κ πραγματικα τρεχουν τα σαλια μου!ετοιμαζομαι να το φτιαξω ηθελα να σε ρωτησω μεχρι ποσες ωρες πρεπει να μεινουν την επομενη μερα πριντο συνεχισουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και μια νύχτα ...δεν υπάρχει πρόβλημα... Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  26. καλημεραα !! ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη!! Θα ηθελα να ρωτησω για το νερο που βαζουμε ! εγω επειδη ετοιμαζομαι να κανω 3900 γρ πορτοκαλια θα βαλω αναλογα και το νερο?? Δηλαδη γυρω στα 3200 ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα! Ακριβώς... τώρα επειδή είναι μεγάλη ποσότητα και λίγο λιγότερο να βάλεις δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να έχει στο τέλος αρκετό σιρόπι για να σκεπάζεται το γλυκό.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!