Ρολάκια μπακλαβά πολίτικα με σιρόπι μελιού


Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!  Ηλιόλουστη μέρα σήμερα και ...αν και το κρύο είναι τσουχτερό, είναι ...ευχάριστο.
Λατρεύω τις κρύες ηλιόλουστες μέρες και αν μπορώ να τις συνδυάσω και με μια βόλτα, έστω κοντινή, μέσα στη γειτονιά μου που, λίγο πολύ σε κάποια σημεία της μοιάζει με χωριό νιώθω υπέροχα. Ξεφεύγω και ξαναβρίσκω την παραμελημένη μου αισιοδοξία και μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Μιας όμως και είναι Τρίτη, περιορίζομαι σε μια μικρή έξοδο στον χειμωνιάτικα παραμελημένο κήπο μας ...λίγο πριν πάω να πάρω την μεγάλη μου ανιψιά από το σχολείο. Την μικρούλα μας την άφησα για λίγο με τη γιαγιά γιατί όταν βγει στον κήπο, όπως κάθε φυσιολογικό παιδί δεν "μαζεύεται" μετά εύκολα ξανά στο σπίτι. -:)))) Αυτές τις ημέρες, κι όσο ο καιρός "γλυκαίνει" τόσο περισσότερο τριγυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα της προετοιμασίας του κήπου για να υποδεχθεί την άνοιξη!!! Και σ' αυτό με σπρώχνουν και κάποια από τα αγαπημένα μου μπλογκοσπιτάκια με διάφορες κατασκευές που ομορφαίνουν απλά τον χώρο, χωρίς να κοστίζουν. Ελπίζω, λοιπόν, τα επόμενα Σαββατοκύριακα ο καιρός να διατηρηθεί έτσι καλός και να ..."εισβάλλω" στον κήπο μας!!!-:)))
Μετά, λοιπόν, από ένα ξεκούραστο,οικογενειακό τριήμερο με διάβασμα, μαγειρική, παρέα και χαλάρωση, αρχίζει η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής και της νηστείας για το Πάσχα.
Και σκέφτηκα... γιατί να μην αρχίσουμε την εβδομάδα με ένα νηστίσιμο, κλασσικό, μικροσκοπικό γλυκάκι ...που μπορεί να γλυκάνει κάποιες στιγμές μας;;; Σήμερα θα φτιάξουμε σαραγλάκια πολίτικα με σιρόπι μελιού. Μια γλυκιά παραλλαγή που είμαι βέβαιη ότι θα εκτιμηθεί μιας και με μια μπουκιά γεμίζει το στόμα γλύκα και το σιρόπι μελιού δίνει μιαν άλλη διάσταση στη γέμιση που έχει ποικιλία ξηρών καρπών και σουσάμι!!! Βέβαια, μου θυμίζει λίγο Χριστούγεννα αλλά πού είναι το κακό ;;
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλα κρούστας (14 φύλλα)
200 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
80 γρ. σουσάμι
1 1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 φλ. τσ. αραβοσιτέλαιο ή έχτρα παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
Για το σιρόπι
2 1/2 φλ. τσ. νερό
2 φλ. τσ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φέτα λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα και απλώνουμε πάνω τους μια βρεγμένη πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας με τη στενή πλευρά του προς τα εμάς.
Με ένα πινέλο το αλείφουμε με λάδι (όποιο λάδι χρησιμοποιήσουμε).
Απλώνουμε επάνω το δεύτερο φύλλο και από πάνω ρίχνουμε μια δόση γέμισης.
Διπλώνουμε τις άκρες της μακριάς πλευράς για να μην χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο και τυλίγουμε σφιχτά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά, ίσα κομμάτια που τα τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα, δηλαδή για 14 φύλλα, η διαδικασία μετά την πρώτη, επαναλαμβάνεται άλλες 6 φορές.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινήσουν τα σαραγλάκια.
Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για να παραμείνουν ζεστά.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 15  λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, έως ότου να είναι ελαφρώς "δεμένο".
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στα ζεστά σαραγλάκια και περιμένουμε έως ότου το απορροφήσουν... περίπου 40-50 λεπτά.
Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή!
Tante Kiki
29 Comments
No