Σπανακοπρασόρυζο με μπισκότα γραβιέρας

...το πράσινο ριζότο της νοστιμιάς
Καλησπέρα από τη χειμωνιάτικη και άσπρη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, τα πολλά χιόνια έλιωσαν και τα σχολεία άνοιξαν, οπότε σήμερα μπορώ να πω ότι, αν και ψιλοχιονίζει συνεχώς τουλάχιστον... εδώ επάνω, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη (όχι ότι ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη βέβαια, γιατί, γενικά, οι δρόμοι δεν έκλεισαν παρά μόνον κάποια στενά και μικρά δρομάκια). Τέλος πάντων, σήμερα λέω να σας φιλέψω  ένα ριζότο, απλό, νοστιμότατο και καταπράσινο (όχι καλέ, μην πάει ο νους σας στο πονηρό... πράσινο λόγω υλικών). Πάμε;;;;; Γρήγορα στο τραπέζι!!  A table!!!!(όπως λένε κι οι Γάλλοι)...
ΥΛΙΚΑ
250 γρ.σπανάκι ψιλοκομμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
250 γρ. πράσα σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml νερό
1 φλ.τσ. (200 γρ.) ρύζι Καρολίνα
300 ml ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι λευκό
Εστραγκόν
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
Λίγο ροζ πιπέρι σε κόκκους
Γιαούρτι στραγγιστό
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 φέτα λεμονιού
Για τα μπισκότα γραβιέρας
100 γρ. γραβιέρα Μετσόβου (Κρήτης ή οποιαδήποτε άλλη της αρεσκείας μας) χοντροτριμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπανάκι, το κρεμμύδι, τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα σοτάρουμε για λίγο, έως ότου μαραθούν (4-5 λεπτά).
Προσθέτουμε τα 150 ml νερό και αφήνουμε τα λαχανικά μας να σιγοβράσουν έως ότου το νερό απορροφηθεί.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε το ρύζι και μόλις τα λαχανικά απορροφήσουν το νερό, προσθέτουμε τα 300ml ζεστό νερό, το ρύζι, το εστραγκόν, αλάτι, λευκό πιπέρι και αφήνουμε το ριζότο σε σιγανή φωτιά, να βράσει έως ότου απορροφηθεί κι αυτό το νερό.
Όταν το ριζότο μας έχει βράσει για 10 περίπου λεπτά και πριν να τελειώσει το νερό του, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Δοκιμάζουμε εάν το ρύζι μας έχει μαλακώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τα μπισκότα γραβιέρας
Υπάρχουν 2 τρόποι να ετοιμαστούν τα μπισκότα γραβιέρας
1- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
  Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε κουταλιές γραβιέρας   
  σε απόσταση 5 εκατοστών μεταξύ τους.
  Τις πιέζουμε λίγο για να απλωθεί η γραβιέρα και ψήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι 
  να ροδίσουν ελαφρώς.
Μπισκότα γραβιέρας στο φούρνο
2- Βάζουμε να ζεσταθεί ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία και  
    ρίχνουμε μέσα κουταλιές από την γραβιέρα.
    Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά πρώτα από την μία πλευρά και μετά από την άλλη.
    Η δυσκολία στον συγκεκριμένο τρόπο είναι όταν θα γυρίσουμε το μπισκότο για  
    να ψηθεί και από την δεύτερη πλευρά, μιας και είναι μαλακό γιατί είναι ζεστό.
    Εδώ μπορούμε να το γυρίσουμε είτε  με την βοήθεια ενός πηρουνιού και μιας 
    σπάτουλας σιλικόνης αρκετά φαρδιά ώστε να χωράει όλο το μπισκότο είτε να 
    αναποδογυρίσουμε το τηγάνι σε ένα πιάτο για να πέσουν τα μπισκότα και μετά 
    να αναποδογυρίσουμε το πιάτο ξανά στο ζεστό τηγάνι.
    Βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν έτσι ώστε να σκληρύνουν  
    πριν να γαρνίρουμε με αυτά το ριζότο μας.
Μπισκότα γραβιέρας σε αντικολλητικό τηγάνι
Για το γαρνίρισμα
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε, συνοδεύοντας το ριζότο με λίγο στραγγιστό γιαούρτι πασπαλισμένο με άνηθο ψιλοκομμένο και ξύσμα λεμονιού, μια φέτα λεμονιού, ένα μπισκότο παρμεζάνας και κόκκους από ροζ πιπέρι.
Προσωπικά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ριζότο, πρέπει να σερβίρεται χλιαρό για να αναδεικνύονται όλα τα αρώματά του.
Ουυυυπς!!! Ξέχασα...η Μαρία Amaryllis  πρότεινε να βρεθούμε όλες μαζί στη Θεσσαλονίκη! Δεν είναι πολύ ωραία ιδέα;;;; Δηλώστε συμμετοχή για την παρουσία σας μέσω αυτού του συνδέσμου.

26 σχόλια:

  1. Κική μου τι ωραίο πιάτο είναι αυτό;Παίρνω και τη μεριδούλα μου και σε φιλώ!!!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά κάνεις Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσε! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  2. Πράγματι ένα καταπράσινο πιάτο, χάρμα οφθαλμών. Αμ, αυτά τα μπισκοτάκια!!!!!Κυρία ,μπορώ να έχω δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειο το φαγητό σου και τα μπισκότα γραβιέρας....φανταστικά!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τέλειο τέλειο!! τρελαίνομαι για σπανάκι και πράσο και τ'αγόρι θα τρελαθεί με τα μπισκότα γραβιέρας!! μπράβο συναδέλφισσα (αγγλικού εγώ..)
    χαίρομαι πολύ που θα έρθεις στη συνάντηση.. για μπανεράκι έχω την εικόνα και το link της ανάρτησης, όπως τα έβαλες.. αχχχ ενθουσιάστηκα που είμαστε ήδη 25!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες συναδέλφισσα!!! Ελπίζω ότι θα τα πούμε κι από κοντά!! Χαίρομαι που σου άρεσε το φαγάκι μου και τα μπισκότα!!!! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  5. 'Εφτιαξα κι εγώ πρασόρυζο χθές αλλά με ντομάτα που αρέσει στον άντρα μου. Εγώ το προτιμώ με λεμόνι! την επόμενη φορά θα κάνω το δικό σου, μαζί με σπανάκι, και φυσικά, θα δοκιμάσω και τα μπισκότα γραβιέρας. Σούπερ πιάτο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το ντομάτα δεν το έχω φτιάξει ποτέ!!! Να είσαι καλά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα, Κική μου. Ωραίο και πολύ νόστιμο φαγάκι.
    Τα δε μπισκοτάκια είναι το κάκι άλλο! Μπράβο!!!
    Φιλιά, καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου. Έρχομαι από κει να τα πούμε από κοντά!

      Διαγραφή
  7. They look delicious..Bookmarked

    Aarthi
    http://www.yummytummyaarthi.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο, ένα αυθεντικό Μακεδονίτικο πιάτο, που βέβαια ταιριάζει απόλυτα μ΄όλο αυτό το χιονισμένο τοπίο!!!
    Μακάρι να μπορούσα να βρεθώ κι εγώ κοντά σας!!! Έχω καιρό να έλθω, κι έχω επιθυμήσει τους δικούς μου!!!
    Τα φιλιά μου
    Μπέττυ (anthivolon)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέττυ μου τί έκανε ο blogger και σε έβγαλε ανώνυμη;;;; Άντε...μπες στην διαδικασία κι έλα, να τα πούμε κι από κοντά!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Ωραίο φαγητάκι και με το τυράκι του εξαιρετικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ αυτά τα τυρομπισκοτάκια μου κλεψαν την καρδιά!!!
    Το σπανακόρυζο άσπρο μου αρέσει κι εμένα Κικίτσα μου, με μπόλικο λεμονάκι και ανηθάκι!
    Φιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σου έκλεψαν την καρδιά καλή μου, να ...έρθεις εδώ να σου δώσω όσα θέλεις!!! -:))))) Πολλά φιλάκια Ελενάκι μου γλυκό!!! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  11. Πώς ένα απλό σπανακόρυζο, γίνεται διαφορετικό...
    Τέλεια τα μπισκοτάκια γραβιέρας!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε manousina μου!!! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  12. Τι νοστιμιές είναι αυτές; Αυτά τα μοισκοτάκια γραβιέρας πρέπει να είναι τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα μπισκοτάκια γραβιέρας νομίζω πως θα τα καθιερώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καθιέρωσέ τα Κατερίνα μου!! Είναι εύκολα και νόστιμα, άσε που ταιριάζουν με πολλά φαγητά! Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!