Κρεατόσουπα με τραχανά και λαχανικά

Καλησπέρα σας! Κρύο σήμερα και χιόνι όλη την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη!!! Πολλά σχολεία δεν λειτούργησαν και τα περισσότερα παιδάκια έμειναν μέσα στα σπίτια τους, προφανώς, λόγω υπερβολικού κρύου. Άλλες χρονιές, με χιόνια πάλι, εδώ στη γειτονιά μου έβλεπες στο δρόμο παιδάκια που έτρεχαν κι έπαιζαν χιονοπόλεμο, έκαναν χιονανθρώπους ή κατέβαιναν με έλκηθρα την απέναντι κατηφόρα, χαρά Θεού δηλαδή. Σήμερα μόνον δύο παιδάκια έπαιζαν στο χιόνι!!!! 
'Ετσι, σήμερα, από το πρωί τριγύριζε στο μυαλό μου η ιδέα μιας αχνιστής χειμωνιάτικης σούπας... κάτι τέτοιες μέρες μου φαίνεται απαραίτητη η σούπα και πολλές φορές δεν θέλω να φάω τίποτε άλλο. Κατέληξα, λοιπόν, να φτιάξω μια ζεστή τραχανόσουπα με λαχανικά και λίγο κρέας, έτσι για να είναι πιο δυναμωτική, κυρίως για τα κορίτσια μας (βέβαια, εγώ έφαγα σκέτη τραχανόσουπα αλλά τις μικρές τις ...ξεγέλασα κι έφαγαν και κρέας... ευτυχώς!!!-:)))) Και ξέρετε κάτι;;; Είναι από 'κείνα τα πιάτα που μπορεί κανείς να ονομάσει "πιάτα της κρίσης", και που μπορούν να χορτάσουν μικρούς και μεγάλους, χωρίς πολλά έξοδα με λίγο κρέας, αρκετά λαχανικά και τραχανά... γιατί όχι φτιαγμένο στο σπίτι!!! Εξ άλλου, παλιότερα, πριν γίνουμε ...τόσο μοντέρνοι, ο τραχανάς έκανε αισθητή την παρουσία του σε πολλά ελληνικά σπίτια τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες!!!
Εάν κι εσείς κρυώνετε και θέλετε ένα πιάτο ζεστό, θρεπτικό και υγιεινό που θα βοηθήσει τον οργανισμό να αντέξει το κρύο... ελάτε μαζί μου, θα σας φιλέψω από την αχνιστή σούπα που... περίσσεψε!!!
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
500 γρ. μοσχάρι "ποντίκι" σε κομματάκια 
2 μέτριες ντομάτες σε κομματάκια
2 μέτρια καρότα σε φετούλες
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
2 πράσα σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 φλ. τσ. ξινό τραχανά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη 
Πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ή καπνιστή(προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα κομμάτια από το κρέας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, σε μέτρια φωτιά για να πάρουν μια βράση.
Μόλις το νερό γεμίσει με τον αφρό του κρέατος το χύνουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το κρέας και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να καλύπτει τα υλικά και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, για 40-50 λεπτά, περίπου.
Δεν μας πειράζει εάν παραβράσουν τα λαχανικά μας γιατί είναι σούπα.
Μετά από τα 40-50 λεπτά, προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι, πιπέρι, μπόλικη ρίγανη και εάν χρειάζεται ακόμη 1-2 ποτήρια ζεστό νερό.
Αφήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπορούμε να την πασπαλίσουμε με πάπρικα (γλυκιά, καπνιστή ή καυτερή) ή μπούκοβο (εφόσον την θέλουμε καυτερή).
Η σούπα μας είναι έτοιμη και την απολαμβάνουμε ζεστή!!!
Κι αν δεν σας αρέσει η τραχανόσουπα, επισκεφθείτε την ενότητα "Σούπες" για να δείτε περισσότερες και εξίσου νόστιμες επιλογές. Καλή σας όρεξη!!

26 σχόλια:

  1. Φαίνεται νοστιμότατο!!Γειά στα χέρια σου!!!Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Κική μου καλησπέρα, πολύ ωραία ιδέα θα τη φτιάξω για τη μικρή μου(και΄οχι μόνο)!Ωραία συνταγή με πολλές βιταμίνες,γεύσεις και χρώματα, μπράβο!Φιλάκια καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις για τα μικρά και ειδικά τέτοια εποχή είναι ό,τι πρέπει!! Ελπίζω να της αρέσει Ελένη μου!!!

      Διαγραφή
  3. ΓΙΑ ΣΟΥ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕΣ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ,Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙΚΟΣ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΩ,ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΑΞΑ ΓΝΩΜΗ.ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιασμίν δεν κατάλαβα την ένστασή σου μιας κι εγώ γράφω ότι αν ο τραχανάς είναι σπιτικός είναι καλύτερος... από το σημείο όμως αυτό και μετά ...δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ώρα ή και το κέφι να φτιάχνουν σπιτικά προϊόντα, οπότε δεν πειράζει γίνεται και με έτοιμο τραχανά. Εξ άλλου υπάρχουν και πολλά μικρά εργαστήρια που φτιάχνουν καλής ποιότητας τραχανά!! Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΟΥ ΑΝ ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΘΙΞΕ.ΑΠΛΩΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑ ΓΝΩΜΗ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΓΟΡΑΖΑ ΚΑΙ ΑΝ ΞΑΝΑΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΞΑΝΑΓΟΡΑΣΩ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ.ΑΡΚΕΤΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ.

      Διαγραφή
  4. Πιάτα φτιαγμένα με στοργή και αγάπη τα ονομάζω εγώ γιατί δείχνουν πόσο νοιαζόμαστε γι αυτούς που αγαπάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Λίλα μου!!! Καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  5. Μ αρεσει πολυ ο τραχανας! Τελειο πιατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε φιλέψω Ελπινίκη μου!!! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!1
    ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΡΥΟ, ΕΙΝΑΙ Ο'ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ!!!!!!
    ΔΕΣ ΑΥΤΟ
    http://amaryllis-femme.blogspot.com/2012/01/meeting-rendezvous.html
    ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!!!!!!!!
    ΠΟΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρένα μου!! Το είδα ήδη και θα δηλώσω συμμετοχή εννοείται!!!

      Διαγραφή
  7. Κικίτσα μου εγώ όλες τις σούπες τις αγαπώ, και τον τραχανά τον χρησιμοποιώ πολύ, ευτυχώς αρέσει και στα παιδιά μου!
    Συνήθως με προμηθεύουν σπιτικό τραχανά κάποιοι συγγενείς από το χωριουδάκι μου, μόνη μου δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσω να φτιάξω τραχανά ή χυλοπίτες.
    Εξ άλλου όπως λες υπάρχουν πολύ καλά εργαστήρια που φτιάχνουν εξαιρετικό τραχανά. Αλλά και όποτε έχω χρησιμοποιήσει του εμπορίου, κι αυτός μια χαρά είναι, μην τρελαθούμε κιόλας ότι μόνο ο τραχανάς από τα χεράκια μας αξίζει.
    Η σούπα σου είναι όχι απλά νόστιμη, λαχταριστή!
    Κρέας δεν έχω βάλει ποτέ σε τραχανόσουπα, μου άρεσε η ιδέα γιατί γίνεται πιο "κομπλέ" η σούπα, πιο χορταστική, πιο δυναμωτική, σκέτη απόλαυση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Έλενά μου! Είπαμε να φτιάχνουμε σπιτικά προϊόντα, να μας αρέσουν αλλά θεωρώ ακραία την άποψη ότι μόνον αυτά αξίζουν!! Δηλαδή ή φτιάχνουμε μόνοι μας κάτι ή δεν το τρώμε;;;; Χαίρομαι που σου άρεσε ...είναι πράγματι ωραία σούπα, ειδικά τώρα με το κρύο που χρειάζονται και λίγες παραπάνω θερμίδες!!! Πολλά φιλιά!!! ...και είπαμε, εάν και όταν ανέβεις προς τα εδώ πρέπει να τα πούμε από κόντα!!

      Διαγραφή
  8. Με ενέπνευσες σήμερα κι έκανα κι εγώ τραχανά για τα αρρωστούλια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικά τους, ο τραχανάς είναι ό,τι πρέπει!!!

      Διαγραφή
  9. Κική μου έχεις δίκιο η σουπίτσα είναι ό,τι πρέπει για το κρύο,κι εγώ ψαρόσουπα έχω βάλει.Ο τραχανάς είναι αδυναμία μας οικογενειακώς ειδικά αφού είναι απο τα χέρια της γιαγιάς μου.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η δική μας! Και όσο ζούσε η γιαγιάκα μου έφτιαχνε κάθε χρόνο! Εφέτος, λέω να φτιάξω κι εγώ μιας και το έμαθα στο σεμινάριο που πήγαινα Ροδάνθη μου!!! Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Μου αρέσει πολύ ο τραχανάς και η δικιά σου σουπίτσα φαίνεται πεντανόστιμη και με υπέροχα χρώματα!! Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χαραυγή μου!! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  11. 'Ετσι δεν μεγάλωσαν οι γονείς μας με τραχανά..ακόμα και για πρωινό...
    για το κρύο δε είναι βάλσαμο...καλό ΣΚ κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μία μου, έχεις απόλυτο δίκιο!!! Επίσης καλό ΣΚ και καλό βράδυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!