Τυραμισού με σπιτικά μπισκότα σαβουαγιάρ, σε ποτήρι...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε. Μπήκαμε στην εβδομάδα της Τυρινής που κορυφώνεται την Κυριακή της Τυρινής, με τα γαλακτοκομικά να έχουν την τιμητική τους. Και τί χρειάζεται για να αρχίσει γλυκά μια εβδομάδα;;;;;;; Μα φυσικά ένα γλυκό κι αν το συνδυάσουμε αυτό με τα έθιμα της Τυρινής εβδομάδας... πού καταλήγουμε;;;; Σ' ένα τυραμισού φυσικά!!!!!!!!!!
Ελάτε, καλό είναι να τηρούμε τις παραδόσεις... έστω και με ξενόφερτα γλυκά!!-:)))
ΥΛΙΚΑ
Για 30 μπισκότα σαβουαγιάρ*
4 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κόρν φλάουρ, κοσκινισμένο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για την κρέμα 
250 γρ. μασκαρπόνε
150 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
1 σακουλάκι Γιώτης Γκαρνί
200 ml κρύο γάλα
Για το σιρόπι καφέ
1 κ.σ. κονιάκ
1 μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό
1 κ.σ. Νες καφέ, εσπρέσο στιγμής
1 κ.γλ. Νες καφέ ντεκαφεϊνέ
2-3  κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το σιρόπι)
Για τη διακόσμηση
Τρούφα σοκολάτας
1/2 κ.γλ. Νες καφέ ντεκαφεϊνέ
1/2 κ.γλ. κακάο σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα μπισκότα σαβουαγιάρ*
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα ασπράδια  με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τους κρόκους με το σύρμα.
Μόλις ετοιμαστεί η μαρέγκα, προσθέτουμε και τους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Ύστερα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας πολύ απαλά, για να μην χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και βγάζουμε μακρόστενα μπισκοτάκια (μήκους 10 εκ. και πάχους 1.5 εκ.).
Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και μετά με άχνη.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο για να μην "ξεφουσκώσουν".
Την ημέρα που ψήθηκαν τα μπισκότα είναι μαλακά και αφράτα, την επόμενη όμως είναι υπέροχα και τραγανά.
Προσοχή μην ξεχάσετε κι εσείς, όπως εγώ, να τα πασπαλίσετε με κρυσταλλική ζάχαρη και με άχνη πριν τα ψήσετε!!!! -:)))))))
Για την κρέμα
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το γάλα και τη σκόνη Γκαρνί και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το τυρί Φιλαδέλφεια και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αφρατέψει.
Μόλις η κρέμα ετοιμαστεί, τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την δοκιμάζουμε και, εάν μας φαίνεται άγλυκη, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. άχνη κοσκινισμένη και ανακατεύουμε προσεκτικά την κρέμα.
Για το σιρόπι καφέ
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ο καφές και η ζάχαρη.
Σύνθεση του γλυκού για κάθε ποτήρι
Παίρνουμε ένα μπισκότο σαβουαγιάρ, το σπάζουμε σε 2 κομμάτια, το βουτάμε, σχεδόν στιγμιαία, στο σιρόπι του καφέ και το τοποθετούμε στον πάτο του ποτηριού.
Επάνω, βάζουμε κρέμα τυριού και πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα σοκολάτας.
Βάζουμε άλλο ένα  μπισκότο σαβουαγιάρ, κομμένο στα δύο και βουτηγμένο στο σιρόπι του καφέ επάνω στην κρέμα.
Τοποθετούμε άλλη μια δόση κρέμας και πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας.
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει το γλυκό μας.
Την ώρα που είναι να το σερβίρουμε, βάζουμε σε ένα μικρό "σουρωτήρι" τον καφέ σε κόκκους και το κακάο και κοσκινίζουμε επάνω στο γλυκό μας μια μικρή ποσότητα.
TIPS
* Η ζύμη των σαγουαγιάρ είναι η ίδια που γίνεται και το Ελβετικό ρολό μαρμελάδας.
Τα σαβουαγιάρ μπορούν να διατηρηθούν σε ένα πλαστικό μπολ στην κατάψυξη έως και 1 μήνα. Όταν θα τα βγάλουμε θα είναι ξερά αλλά μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, θα μαλακώσουν.
Η συνταγή των μπισκότων σαβουαγιάρ είναι του Στ. Παρλιάρου, από το περιοδικό "Γλυκιές ιστορίες", Ιούλιος-Αύγουστος 2010

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική! Πραγματικά ένα υπέροχο γλυκάκι, ότι πρέπει για να ξεκινήσει όμορφα η εβδομάδα μας! Μ' αρέσει πολύ η κρέμα σου, την προτιμώ χωρίς αυγά! Τα χειροποίητα μπισκότα θα το εκτοξεύουν σε άλλα επίπεδα απόλαυσης! Μπράβο σου που τα έφτιαξες, κάποια στιγμή πρέπει να το δοκιμάσω κι εγώ γιατί προφανώς η γεύση τους θα είναι ασύγκριτα ανώτερη αυτών του εμπορίου!
    Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας είναι απολύτως απαραίτητο Ερμιόνη μου, νομίζω!!!! Είναι πολύ ωραία η γεύση τους και είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Δοκίμασέ το!!! Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. O Χριστός και η Παναγία και οι 12 Απόστολοι μαζί, πρωί-πρωί...
    Αλλά μου αρέσει που έχεις τη δύναμη να φτιάξεις και σπιτικά σαβουαγιάρ Κική μου. Μπράβο βρε "θηρίο της κουζίνας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Πηνελόπη μου, δεν είναι τίποτα τα σαβουαγιάρ... είναι εύκολα!!! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Κική υπέροχο γλυκό και με αυτό τον τρόπο φτιάχνεις όσα θέλεις για μας που τρώμε μόνο ένα. Έχω ένα πακέτο μπισκότα έτοιμα όμως θα το αξιοποιήσω σύντομα.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή!! Πράγματι και τα σαβουαγιάρ στην κατάψυξη διατηρούνται μια χαρά!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Κική μου, συνέχεια με τρελαίνουν τα γλυκά σου!!!Μου άρεσε που τα σαβουαγιάρ τα έφτιαξες εσύ!!!Αγαπημένο γλυκάκι!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου είναι εύκολα τα σαβουαγιάρ!!! Καλό σου βράδυ και χαίρομαι που σου αρέσουν τα γλυκά μου!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλή ιδέα τα σαβουαγιάρ!! Καλημέραα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλό βράδυ!!!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  6. Δύο όμορφα βραβεία σε περιμένουν στο σπιτάκι μου, πέρασε να τα παραλάβεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιο ποτηράκι είναι το δικό μου??
    Οποιο και να μου δώσεις δεν θα κάνω την δύσκολη;-)
    Μα εσύ έφτιαξες και τα μπισκοτάκια μόνη σου, τι χρυσοχέρα είσαι εσύ??
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιο θέλεις Ελενάκι μου!!! Τα σαβουαγιάρ είναι πολύ εύκολα μπισκοτάκια!!!

      Διαγραφή
  8. Φιληνάδα να πάρω το τσιγγάνικο από κάτω; ε! μετά..ένα ποτηράκι γλυκό ..να φύγει η γεύση του λαδιού..ο Δημήτρης ψήνει πλατάρια τώρα..κι εγώ η ..άτιμη σουλατσάρω στα μπλοκόσπιτα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε ό,τι θέλεις Αχτίδα μου!! Μια χαρά το βρίσκω!!!

      Διαγραφή
  9. Αγαπημενο γλυκακι! Και ειδικα με ολα σπιτικα, ακομα καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελπινίκη μου! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Το αγαπημένο μου γλυκό, Κική μου!
    Βλέπω πολλά ποτηράκια, οπότε μπορώ να πάρω ένα για υο
    απόγευμά μου, αν δεν έχεις αντίρρηση!
    Ευχαριστώ, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσα θέλεις Ελένη μου... φυσικά και δεν έχω αντίρρηση! Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Να το φάς στο ποτήρι...δεν το πολύ τρωω αυτό το γλυκό..το γιατί δεν το ξέρω,όμως όπως το βλέπω με έβαλες σε σκέψεις...Θα το κάνω και αυτό μάλλον...Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο και νόστιμο Ελένη μου!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Αγαπώ τα σαβαγιάρ, αγαπώ το τιραμισού, αγαπώ τα ατομικά γλυκά σε ποτήρι...με έχεις κάνει να θέλω να το φτιάξω τώρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέξε στην κουζίνα Κατερίνα...χαίρομαι που σου άρεσε!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Ωραία ιδέα και για τραπέζι! Τρελαίνομαι για τυραμισού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και μόνο τα σαβαγιάρ να έφτιαχνες, εγώ δεν ήθελα τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σωσώ...να φτιάξω να σου φέρω;;;;

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!