Μπριζόλες χοιρινές με πουρέ και κόκκινο λάχανο

Κυριακάτικο πιάτο, γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Fusion πιάτο μιας και συνδυάζει ένα αγγλοσαξωνικό συνοδευτικό κρεάτων και ειδικότερα χοιρινού και πουλερικών με τον κλασσικό ελληνικό πουρέ στην πιο απλή εκδοχή του.
Όσο για τις χοιρινές μπριζόλες λαιμού,  τυλιγμένες μέσα στη μαρινάτα τους και ψημένες στη γάστρα ...τί να πει κανείς. Η νοστιμιά τους τις κάνει ακαταμάχητες! Τώρα, αν με ρωτήσει κάποιος με τί θα συνόδευα αυτό το πιάτο... εγώ θα πρότεινα μόνον ένα καλό κόκκινο κρασί, μιας κι ένα τέτοιο πιάτο "δεσπόζει" στο τραπέζι με την επιβλητική χρωματική, αρωματική αλλά και γευστική του παρουσία.
ΥΛΙΚΑ
3 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
Για τη μαρινάτα
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη - Θρούμπι
Δενδρολίβανο - Θυμάρι
Για το συνοδευτικό με το κόκκινο λάχανο με καραμελωμένα κρεμμύδια
350 γρ. κόκκινο λάχανο
250 γρ. κρεμμύδια σε φετούλες
2 ξινόμηλα σε κομματάκι
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 φλ. καφέ κρασί κόκκινο ημίγλυκο
2 κ.σ. μηλόξιδο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
250-300 ml νερό ζεστό
Αλάτι - πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη μαρινάτα
Ετοιμάζουμε τη μαρινάτα ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και τις βάζουμε για 3-4 ώρες στη μαρινάτα.
Έπειτα, τις τοποθετούμε στη  σχάρα της γάστρας, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με τη μαρινάτα.
Βάζουμε στη γάστρα 11/2 ποτήρι νερό.
Την κλείνουμε και βάζουμε να ψηθούν οι μπριζόλες, για 90 λεπτά περίπου, πάντα με κλειστή τη γάστρα.
Για το κόκκινο λάχανο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Βαζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το λάχανο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μήλα και αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, έως ότου να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, το κόλιανδρο και το ζεστό νερό.
Αφήνουμε για 45-50 λεπτά να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατώνοντας, προσεκτικά, με μια ξύλινη κουτάλα ή καλύτερα ανακινώντας την κατσαρόλα.
Μετά από τον χρόνο αυτό, ελέγχουμε εάν το λάχανο είναι έτοιμο και εάν ναι, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις ψηθούν και οι μπριζόλες, βάζουμε στο πιάτο μια μπριζόλα, πουρέ και λάχανο.
Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και περιχύνουμε τον πουρέ με λίγο ζουμί από τις μπριζόλες.
Καλή εβδομάδα!!

20 σχόλια:

  1. Κική σήμερα έχεις ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!!
    καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπω και πεινάω!Τέλειο Κική μου, η σαλατούλα πρωτότυπη αλλά υπέροχη πρέπει να είναι, θα τη δοκιμάσω!!Φιλιά καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παροτι ήρθα αργά θα δοκιμάσω....μμμμμ..ωραία..
    να σαι καλά..όμορφη ιδέα...καλη εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα εξαιρετικό φαγητό, ένα εκλεκτό πιάτο!!! Ποιά Κυριακή είπες θα το ξαναφτιάξεις; Για να το προγραμματίσω.....ξέρεις να βρω εισιτήρια (φθηνά εννοείται) και να ανέβω.....που τόσο σας λαχταρώ η ξενητεμένη!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα τα ζήλεψα, αυτό το λαχανάκι πιο πολύ απ' όλα όμως!
    Υπέροχο το πιάτο σου!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο το φαγητό σου αν και πρίν λίγο έφαγα δεν θα έλεγα οχι για ένα μεζεδάκι ακόμα και μάλιστα το συγκεκριμένο,φιλιά καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω.... κόλαση!
    Οι χοιρινές μπριζόλες είναι η αδυναμία μου και ο πουρές και το λάχανο έτσι μαγειρεμένο θα είναι τρέλα... Ευχαριστούμε
    Φιλάκια καλή βδομάδα
    ΥΓ. Τώρα σε βρήκα. Μπήκα στις επαφές μου από τον πίνακα ελέγχου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο το φαγητό σου..αυτές οι μπριζόλες ειδικά,μου μιλάνε!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίες οι μπριζόλες , δεν λέω, αλλά πολύ ωραιότερο το συνοδευτικό τους. Και δεν εννοώ τον πουρέ, το λάχανο εννοώ.
    Να έχεις μια καλή γλυκιά και νόστιμη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο Κυριακάτικο και όχι μόνο πιάτο!

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου σήμερα Κικίτσα! Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελειες οι μπριζολες και φοβερος συνδυασμος με το κοκκινο λαχανο που μ αρεσει πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πως μου αρέσει έτσι το κόκκινο λάχανο Κική μου, δεν μπορώ να στο περιγράψω! Αλλά ο καλός μου τις "γλυκές" γεύσεις στο φαγητό δεν τις συμπαθεί και σπάνια το φτιάχνω πια.
    Ως πιάτο είναι τέλειο πραγματικά.
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα να ΄χουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Κυκή μου. Σπουδαίο το πιάτο σου, με χρώματα και υπέροχες γεύσεις. Κρατώ τη σαλάτα γιατί λατρεύω το κόκκινο λάχανο.
    Φιλιά, καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κική μου μου αρέσει αυτό το φαγητό. Επαιρνα ετοιμο ξυνολάχανο και το εφτιαχνα. Τώρα θα κρατήσω την συνταγή και ελπίζω να το πετύχω!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολυ ζουμερές φαίνονται οι μπριζόλες σου Κικίτσα μου, πολύ ωραίο πιάτο, ευχαριστούμε για την πρόταση !!

    καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπημένο πιάτο Κική μου ειδικά όταν οι μπριζόλες είναι τόσο ζουμερές και καλοψημένες όσο οι δικές σου!! καλή εβδομάδα και φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!