Καλησπέρα σας! Το έχω πεί ξανά... Κυριακή χωρίς γλυκό δεν γίνεται!!!! Θα μου πείτε ...θα δεις σε λίγο που θα πάνε όλα αυτά!!!! Εντάξει, νιώθω κι εγώ αυτόν το φόβο αλλά μέχρι τότε ας προσπαθήσουμε να χαλαρώνουμε δημιουργικά στην κουζίνα μας, προσφέροντας χαρά και νοστιμιές στην οικογένεια και τους αγαπημένους μας. Εξ άλλου, πόσες χαρές μας έμειναν ακόμη;;; Λίγες, θα έλεγα, οπότε... ας μην τα εγκαταλείψουμε όλα, ας μην χάσουμε ακόμα τις ευκαιρίες να ανεβάζουμε τη διάθεσή μας με μια γερή δόση σοκολάτας.
Το συγκεκριμένο κέικ, ακολούθησε την αντίθετη πορεία από τα άλλα. Τί εννοώ;;; Εννοώ ότι τις άλλες φορές, κάποιο κέικ μεταμορφωνόταν σε cupcakes ενώ τώρα τα cupcakes μεταμορφώθηκαν σε κέικ. Ανώδυνη μεταμόρφωση πάντως γιατί η νοστιμιά δεν αλλάζει, το ίδιο και η ελαφρώς υγρή υφή του που ευφραίνει γευστικούς κάλυκες αλλά και νου και γεμίζει την ψυχή ...ελπίδα κι ευφορία λόγω της έκρηξης των ενδορφινών!!!! Αν σκεφτώ και την υπέροχη επικάλυψη με γκανάς, εεεεεε, τότε δεν μπορώ παρά να ...τρέξω στην κουζίνα για να το ξαναφτιάξω μιας κι εξαφανίστηκε αστραπιαία!!!
Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τί εννοώ! Εξ άλλου, το όνομα της Μ.Στιούαρτ είναι εγγύηση!!! Πάμε να το φτιάξουμε;;;
Σσσσσσ!!!! Μην κάνετε φασαρία... όσο πιο αργά το ανακαλύψουν οι υπόλοιποι τόσο λιγότερο κινδυνεύετε να το ...χάσετε και να μην προλάβετε ούτε μια μπουκιά!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
85 γρ. (3/4 φλ.τσ.) κακάο
180 ml (3/4 φλ.τσ.) ζεστό νερό
360 γρ. (3 φλ.τσ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 1/4 κ.γλ. αλάτι χοντρό ή ανθό αλατιού
340 γρ. (1 1/2 φλ.τσ.) βούτυρο
505 γρ. (2 1/4 φλ.τσ.) ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη
225 γρ. (1 φλ. τσ.) ξινόκρεμα (sour cream*) ή αρριάνι
Για την γκανάς επικάλυψης
450 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια
560 ml (2 1/3 φλ.τσ.) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
60 ml (1/4 φλ.τσ.) μέλι ή γλυκόζη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ζεστό νερό και το κακάο και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμιγνύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι.
Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ανακατεύοντας για να λιώσουν καλά.
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το βάζουμε στο μπολ του μίξερ.
Το χτυπάμε, στη μεσαία ταχύτητα, για 4-5 λεπτά, μέχρι να κρυώσει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τη μισή ξινόκρεμα (ή αρριάνι), το υπόλοιπο αλεύρι και την υπόλοιπη κρέμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι ή μια φόρμα του κέικ και βάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά και ελέγχουμε εάν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζοντας μια λάμα μαχαιριού στο κέντρο του κέικ που πρέπει να είναι καθαρή όταν την ξαναβγάλουμε.
Για την γκανάς επικάλυψης
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το μέλι (ή τη γλυκόζη) σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το μείγμα ζεσταθεί, το ρίχνουμε στο μπολ με την κομμένη κουβερτούρα και το αφήνουμε, χωρίς να ανακατεύουμε, έως ότου η σοκολάτα λιώσει.
Αρχίζοντας από το κέντρο της κατσαρόλας και πηγαίνοντας προς τα έξω, ανακατεύουμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.
Δεν πρέπει να ανακατέψουμε πολύ για να μην γίνει η σοκολάτα θολή και όχι λεία.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά, έως ότου η γκανάς κρατάει το σχήμα της (δοκιμάζουμε με το σύρμα που ανακατεύουμε ή με ένα πηρούνι κάνοντας σχέδια στην επιφάνειά της).
Απλώνουμε επάνω στο κέικ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα (μαύρη ή άσπρη), ζαχαρωτά ή ξηρούς καρπούς.
Πηγή: Martha Stewart's Cupcakes, 175 Inspired Ideas for Everyone's Favourite Treat
Να έχετε μια καλή Κυριακή!!!