Δεύτερη χρονιά που το Tante Kiki θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα!!! Για δεύτερη χρονιά έχω τη χαρά να ανήκω στην μπλογκογειτονίτσα μας και να γιορτάζω μαζί σας την ημέρα αυτή ταξιδεύοντας στον κόσμο των γεύσεων.
Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους και μερικές πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Τί ξέρουμε όμως για τον χαρταετό που είναι ένα από τα βασικά έθιμα της ημέρας αυτής; Προσωπικά, ήξερα πάντα λίγα πράγματα και σίγουρα όχι ποιός ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του αλλά ούτε και τον συμβολισμό του.
Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την ανάταση και κάθαρση της ψυχής μετά το αποκριάτικο ξεφάντωμα.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί στην Αρχαία Ελλάδα ασχολήθηκαν με πτήσεις, ο χαρταετός έχει πατρίδα του την Ανατολή και συγκεκριμένα την Κίνα.
Ο πρώτος χαρταετός εμφανίστηκε γύρω στο 1000 π.Χ. με τη μορφή του ιερού δράκου. Από τότε ταξίδεψε σε όλες σχεδόν τις χώρες, παίρνοντας κάθε φορά τη μορφή, τα χρώματα και τα σχήματα της κάθε χώρας αλλά και θρησκείας. Στην Ευρώπη, τον χαρταετό έφερε ο Μάρκο Πόλο.
Στην Ελλάδα, η πιο παλιά αναφορά σε ...χαρταετό είναι σε ένα αγγείο της κλασσικής περιόδου η απεικόνιση μιας κοπέλας που κρατά στα χέρια της λευκή σαϊτα δεμένη με νήμα.
Οι πρώτοι χαρταετοί ήταν φτιαγμένοι από μετάξι ή πανί παρόμοιο μ' αυτό που χρησιμοποιούσαν στα πανιά των πλοίων.
Στο πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός αξιοποιήθηκε για πολλούς λόγους.
- Για την καταγραφή και μελέτη των μεταβολών της θερμοκρασίας σε μεγάλο ύψος, από τον Σκωτσέζο μετεωρολόγο Alexander, το 1749.
- Από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, το 1752, στο γνωστό πείραμα για να αποδειχθεί ότι οι αστραπές είναι στατικός ηλεκτρισμός.
- Για την καταγραφή και μελέτη των ανέμων σε διάφορα ύψη, το 1833.
-Για την κατασκευή του πρώτου ανεμοπλάνου με πλήρωμα ένα άτομο, από τον σερ G. Cayley, το 1853.
- Για τις πρώτες αεροφωτογραφίες από τον E.B. Archibald, το 1887.
Σήμερα ο χαρταετός αποτελεί έθιμο αναπόσπαστο της Καθαράς Δευτέρας.
Και τώρα, ένα πολύ απλός, εύκολος και νόστιμος μεζές για σήμερα! Μπορούμε να
κάνουμε τους κεφτέδες με τα μαυρομάτικα, τηγανιτούς ή ψητούς... είναι εξίσου νόστιμοι! Ταιριάζουν απόλυτα με ουζάκι και το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι ...δεν είναι ποτέ αρκετοί!!!
κάνουμε τους κεφτέδες με τα μαυρομάτικα, τηγανιτούς ή ψητούς... είναι εξίσου νόστιμοι! Ταιριάζουν απόλυτα με ουζάκι και το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι ...δεν είναι ποτέ αρκετοί!!!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι - Πιπέρι
Φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi τα φασόλια.
Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το μαϊντανό.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και σιγά σιγά φαρίνα.
Βάζουμε τόση φαρίνα όση χρειάζεται για να έχουμε ένα τελικό μείγμα τόσο πηχτό όσο να μην απλώνει η κουταλιά που θα βάλουμε στο τηγάνι εάν τα τηγανίσουμε ή επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, εάν τα ψήσουμε στο φούρνο.
Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσουν αλλά να μην ξεραθούν.
Προσωπική εμπειρία, το ψήσιμο είναι πιο δύσκολο από το τηγάνισμά τους γιατί πρέπει να προσέξουμε να μην "στεγνώσουν" και παραψηθούν.