Χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο κι ένα βραβείο!

Καλησπέρα σας!!! Τελικά, μιαν αδυναμία στις πίτες την έχω... θα μου πείτε "μόνον στις πίτες;;;;" " Όχι μόνον", θα σας απαντήσω, αλλιώς θα γινόμουν food blogger;;;; Τί να γίνει... θεωρώ ότι  η γεύση είναι από τις κυρίαρχες αισθήσεις που φθάνουν στον εγκέφαλο δημιουργώντας μας δυσφορία ή ευφορία. Το να γευθείς κάτι νόστιμο είναι μια στιγμή ευτυχίας που πολλές φορές μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά. Βέβαια, άλλο είναι η αίσθηση μιας ωραίας γεύσης, ενός ωραίου πιάτου κι άλλο ο εθισμός στο πολύ φαγητό που μας κάνει να νιώθουμε, κάθε άλλο παρά ευχάριστα.
Εξ άλλου, η γεύση συνδέεται και με τη μνήμη... ίσως έχετε ακούσει για την γευστική μνήμη που μας συνδέει με την παιδική μας ηλικία και με τα συναισθήματα όταν  τρώμε κάποιο φαγητό που μας το μαγείρευε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.
Αφήνω όμως τη θεωρία και προχωρώ στην πίτα με χωριάτικο φύλλο που έφτιαξα για πρώτη φορά.
Τη συγκεκριμένη συνταγή τη βρήκα στη συσκευασία των Μύλων Κρήτης και, τελικά, είχε δίκιο που μου "έκανε κλικ" και με καλούσε να τη φτιάξω.
Έγινε ένα ωραίο φύλλο, χωριάτικο, τραγανό, με πολύ ωραία υφή και γεύση αλλά και πολύ εύκολο στην παρασκευή του.
ΥΛΙΚΑ για 1 λαμαρίνα φούρνου
Για τη ζύμη του χωριάτικου φύλλου
500 γρ. αλεύρι σκληρό από τους Μύλους Κρήτης, κοσκινισμένη
1 1/2 κ.γλ. baking powder
60 γρ. ελαιόλαδο
1 αβγό
1/4 κ.γλ. αλάτι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
200-220 γρ. κρύο νερό
Για τη γέμιση
500 γρ. σπανάκι κομμένο
250 γρ. πράσα σε ροδέλες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
Τα φύλλα από 4 παντζάρια, κομμένα
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα εστραγκόν
200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
3 αβγά
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση της πίτας
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για να προλάβει να κρυώσει πριν να τη βάλουμε στη πίτα.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα πράσα, το σπανάκι, τα παντζαρόφυλλα, τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να σοταριστούν.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τα λαχανικά μας.
Όταν τα λαχανικά έχουν κρυώσει, προσθέτουμε τα τυριά, τα αβγά, το εστραγκόν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα της γέμισης.
Για τη ζύμη του φύλλου
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε μέσα το baking, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αβγό και το 1/3 του νερού και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας σιγά-σιγά όλο το νερό.
Η ζύμη μας γίνεται μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο (και περισσότερο να μείνει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, γιατί φτιάχνουμε ένα χωριάτικο φύλλο για κάτω κι ένα για πάνω.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης (το άλλο το ξαναβάζουμε στο ψυγείο, τυλιγμένο με τη μεμβράνη) στο μέγεθος του ταψιού μας.
Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και απλώνουμε το φύλλο.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο πάλι και βάζουμε τη γέμιση.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, σκεπάζουμε την πίτα, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες για να κλείσουμε γύρω γύρω τη γέμιση και χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα, χωρίς όμως να κόβουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω για να μην χυθεί η γέμιση καθώς θα ψήνεται.
Ραντίζουμε και πάλι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στις αντιστάσεις ή στον αέρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Έλενα του http://oti-mas-aresei.blogspot.com/ αλλά και την Έλενα από τις http://syntageskardias.blogspot.com/ για την τιμή που μου έκαναν να μου χαρίσουν ένα ακόμη βραβείο. Είναι χαρά, για μένα,  να νιώθω ότι το Tante Kiki γίνεται ολοένα και πιο αγαπητό στην μπλογκογειτονιά. 
Να το βραβειάκι μου...
...μιας και δεν έχει κανόνες, το χαρίζω με τη σειρά μου:
1- στις Συνταγές της Καρδιάς του http://syntageskardias.blogspot.com
2- στην Ελπινίκη του http://elpinikicook.blogspot.com/
3- στην Αμαρυλλίδα του http://amaryllis-femme.blogspot.com/
4- στην Βάλια του http://kaneoneira.blogspot.com/
5- στην Γιασμίν του http://www.giasminblogspotcom.blogspot.com/
6- στην Έλενα του http://wwwcookwithelena.blogspot.com/
7- στην Ελένη του http://eleniscooking.blogspot.com/
8- στην Νάσια του http://lacasitadeamistad.blogspot.com/
9- στην Κατερίνα του http://kapaworld.blogspot.com/
10- στην Βέρα του http://owlmommy.blogspot.com/
Αλλά και όποια άλλη φίλη θέλει να το πάρει για να στολίσει το σπιτάκι της μπορεί να το πάρει. Της το χαρίζω!!!      Καλό σας βράδυ!!!

24 σχόλια:

  1. Ένα κομμάτι παρακαλώ. Και να είναι ...γωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ λατρεύω τις πίτες αλλά και τα γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Λίλα...όλα τα λατρεύωωωω!!χαχαχα Καλημέρα!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχες όλες οι πίτες αλλά ειδικά οι χορτόπιτες είναι εξαιρετικές!!!!!Αυτή στη φωτογραφία είναι το κάτι άλλο!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!Να χαίρεσαι το βραβείο σου και σου εύχομαι να αποκτήσεις πολλά ακόμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σοφία μου και χαίρομαι που σου αρέσουν οι πίτες. Η συγκεκριμένη ζύμη είναι πανεύκολη!!! Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρααααααααα...καλώς σε βρήκα από το blog σου...συγχαρητήρια πολλά για το βραβείο και....υπέροχη η χορτόπιτά σου...λατρεύω τις πίτες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλώς ήρθες! Ελπίζω να τα λέμε συχνά!!!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Κική μου,αχ τι ωραία πίτα είναι αυτή;Μου αρέσουν πολύ οι πίτες!!!!!!!!Συγχαρητήρια για το βραβείο σου!!!!!!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ δεν πήρες το δικό σου;;;;; Έλα γρήγορα πίσωωωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου πωπω συγνώμη εντελώς αφηρημένη!!!Πρωι ακόμη!!!Χαχα!Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωω πολύ μέ τιμά ιδιαίτερα να σαι καλά!!!!!!Φιλιάαααααααααααααα!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα!!!! Συγχαρητήρια για το βραβείο σου και ευχαριστώ πολύ πολύ που μου το χαρίζεις!! I love your blog, too!! χιχι τα έμαθες τα νέα απ'όσο ξέρω.. και με χιόνι και με βροχή, εμείς θα τα καταφέρουμε!! φιλάκιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ για το βραβείο,μπήκα να το παραλάβω και είδα το σουφλέ με βατόμουρα και κολάστηκα πρωινιάτικα!!! Καταπληκτικό....Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά, αυτό θα πει σύμπτωση, ε?? χα χα χαα!
    Φτιάξαμε και οι δυο τις πίτες μας, ανταλλάξαμε και το όδιο βραβείο.... μια χαρά μας βρίσκω χα χα χαα!
    Σε ευχαριστώ ποκλύ Κικίτσα μου, ελπίζω να παρέλαβες και το δικό σου, χαρισμένο από καρδιάς!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική φαίνεται και μόνο από τη φωτό! Δυστυχώς ο Μπλόγκερ δε με αφήνει να "ακολουθήσω" το ωραιότατό σου μπλόγκ! Ελπίζω να το ξεπεράσει σύντομα. Μπράβο και για το βραβείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη η χορτόπιτα σου. Τρελαίνομαι για πίτες. Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαίνεται πάρα πολύ ωραία αυτη η πίτα!!!Θα την δοκιμάσω σύντομα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πιτα σου εινια απλα ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    Σ ευχαριστω πολυ για το βραβειο και συγχαρητηρια για το δικο σου! Σο αξιζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπώ και λατρεύω τις πίτες και ειδικά τις χορτόπιτες!!!Συγχαρητήρια για το βραβείο και σε πολλά ακόμα!!!Να είσαι καλά και σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο που μου προσφέρεις!Σημαίνει πολλά!!!Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ για το βραβείο Κικίτσα! Παίρνω κι ένα κομμάτι χορτόπιτα και είμαι full ευχαριστημένη!
    Χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τη φωτογραφία φαίνεται πόσο νόστιμη είναι! Τις λατρεύω τις πίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΖΑ!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΚΙΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΞΙΖΕΙΣ.ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με δύο μέρες καθυστέρηση περνώ το κατώφλι σου...Χαμογελώ και είμαι έτοιμη να παραλάβω το βραβείο μου.Είναι τόσο μα τόσο ωραίο να ξέρω πως δεν με ξεχνάς.Τον τελευταίο καιρό είναι λίγο περίεργη η ζώη μου,χάθηκα μα γρήγορα θα επανέλθω!Ευχαριστώ πολύ φίλη μου!Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το φύλλο φαίνεται πολύ καλό!
    Και επίσης μου αρέσει το ότι είναι τόσο πολύ λεπτή!!
    Πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!