Τραχανοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο


Καλημέρα σας!!! Σήμερα, μια ωραία πιτούλα με φύλλο και γέμιση που κάνουν τη διαφορά!!! Μια πίτα που τα υλικά της ανήκουν στους θησαυρούς της Μεσογείου! Υγιεινή, απλή, νόστιμη αλλά και σχετικά εύκολη με το φύλλο να είναι τριφτό και μαλακό αλλά και την τραχανοτυράτη γέμιση να μη σε αφήνει να ...ξεκολλήσεις!!! Ήπια γεύση, καθησυχαστική, μαμαδίστικη από κείνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι σ' ένα απάνεμο λιμάνι όπου τίποτε...μα τίποτε δεν μπορεί να σε ταράξει!!! Μια πίτα απ' αυτές που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν σε εποχές εύκολες αλλά και δύσκολες μιας και τα υλικά της είναι αυτά που υπήρχαν σχεδόν πάντα στα σπίτια, κυρίως των χωριών. Δοκιμάστε την ζεστή αλλά και κρύα, και χλιαρή είναι εξίσου νόστιμη και προσιτή!!!   
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
120 ml  κρύο νερό *
Για τα πιτάκια του φύλλου
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1  φλ.τσ. τραχανά ξινό
2/3 φλ. γάλα
1 αβγό
1 πρέζα πιπέρι άσπρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τον τραχανά, το γάλα, το αβγό και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (και τα δύο είδη), το μπέικιν και  ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν έχουμε προσθέσει το νερό και η ζύμη συνεχίζει να κολλάει, προτού προσθέσουμε αλεύρι, ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά.
Ζυμώνοντας η ζύμη σταματάει να κολλάει στα χέρια και είναι έτοιμη.
Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ύστερα την βγάζουμε από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10-12 μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε 5 ή 6 μπαλάκια για το κάτω φύλλο και τα υπόλοιπα για το επάνω φύλλο.
Κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10-12 εκατοστά.
Ετοιμάζουμε πρώτα το κάτω φύλλο βάζοντας ένα μικρό στρογγυλό φύλλο κάτω.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε ένα άλλο από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπαλάκια της ζύμης για το κάτω φύλλο και φτιάχνουμε ένα "πυργάκι" με φύλλο και ελαιόλαδο εναλλάξ.
Ύστερα, βάζουμε το "πυργάκι" με τα φύλλα για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το αντίστοιχο "πυργάκι" για το επάνω φύλλο και το βάζουμε επίσης στο ψυγείο έως ότου ανοίξουμε το κάτω φύλλο.
Εάν θέλουμε, βλέπουμε αναλυτικά τη διαδικασία ΕΔΩ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το στρώνουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και βάζουμε τη γέμιση.
Στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω, διπλώνουμε τις άκρες για να κάνουμε τον κόθρο.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της πίτας μας.
* Συμβουλή: Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζοντας το νερό, ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά τη ζύμη και μετά αποφασίζουμε ένα θα προσθέσουμε άλλο, γιατί η ζύμη όσο ζυμώνεται τόσο λιγότερο κολλάει στα χέρια.
Tante Kiki
31 Comments
No