Τραχανοτυρόπιτα με άλλο φύλλο

Καλημέρα σας!!! Σήμερα, μια ωραία πιτούλα με φύλλο και γέμιση που κάνουν τη διαφορά!!! Μια πίτα που τα υλικά της ανήκουν στους θησαυρούς της Μεσογείου! Υγιεινή, απλή, νόστιμη αλλά και σχετικά εύκολη με το φύλλο να είναι τριφτό και μαλακό αλλά και την τραχανοτυράτη γέμιση να μη σε αφήνει να ...ξεκολλήσεις!!! Ήπια γεύση, καθησυχαστική, μαμαδίστικη από κείνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι σ' ένα απάνεμο λιμάνι όπου τίποτε...μα τίποτε δεν μπορεί να σε ταράξει!!! Μια πίτα απ' αυτές που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν σε εποχές εύκολες αλλά και δύσκολες μιας και τα υλικά της είναι αυτά που υπήρχαν σχεδόν πάντα στα σπίτια, κυρίως των χωριών. Δοκιμάστε την ζεστή αλλά και κρύα, και χλιαρή είναι εξίσου νόστιμη και προσιτή!!!   
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
120 ml  κρύο νερό *
Για τα πιτάκια του φύλλου
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1  φλ.τσ. τραχανά ξινό
2/3 φλ. γάλα
1 αβγό
1 πρέζα πιπέρι άσπρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τον τραχανά, το γάλα, το αβγό και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (και τα δύο είδη), το μπέικιν και  ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν έχουμε προσθέσει το νερό και η ζύμη συνεχίζει να κολλάει, προτού προσθέσουμε αλεύρι, ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά.
Ζυμώνοντας η ζύμη σταματάει να κολλάει στα χέρια και είναι έτοιμη.
Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ύστερα την βγάζουμε από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10-12 μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε 5 ή 6 μπαλάκια για το κάτω φύλλο και τα υπόλοιπα για το επάνω φύλλο.
Κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10-12 εκατοστά.
Ετοιμάζουμε πρώτα το κάτω φύλλο βάζοντας ένα μικρό στρογγυλό φύλλο κάτω.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε ένα άλλο από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπαλάκια της ζύμης για το κάτω φύλλο και φτιάχνουμε ένα "πυργάκι" με φύλλο και ελαιόλαδο εναλλάξ.
Ύστερα, βάζουμε το "πυργάκι" με τα φύλλα για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το αντίστοιχο "πυργάκι" για το επάνω φύλλο και το βάζουμε επίσης στο ψυγείο έως ότου ανοίξουμε το κάτω φύλλο.
Εάν θέλουμε, βλέπουμε αναλυτικά τη διαδικασία ΕΔΩ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το στρώνουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και βάζουμε τη γέμιση.
Στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω, διπλώνουμε τις άκρες για να κάνουμε τον κόθρο.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της πίτας μας.
* Συμβουλή: Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζοντας το νερό, ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά τη ζύμη και μετά αποφασίζουμε ένα θα προσθέσουμε άλλο, γιατί η ζύμη όσο ζυμώνεται τόσο λιγότερο κολλάει στα χέρια.

31 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλώς την Χρυσαυγή!! Είναι νόστιμη!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμμ μύρισε πιτούλα και μπήκα!!! Δε ξέρεις πόσο θα ΄θελα ένα κομματάκι για το πρωϊνό μου!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσα θέλεις Μπέττυ μου!!! Και για πρωινό και για κολατσιό, κι εμένα μου αρέσει η πιτούλα για πρωινό! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται λαχταριστή!Αρχισε να δημοσιεύεις διαίτης γιατι προβλέπω το μωρο να βγαίνει 5 κιλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η γωνία η πάνω αριστερά (όπως την κοιτάμε) στο μωβ πιατάκι, είναι για μένα; Πες ναι σε παρακαλώ πολύ και ότι δεν την έχετε ήδη φάει Κική μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η γωνία και η μέση κι ό,τι άλλο θέλεις Πηνελόπη μου!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Κική μου αυτή η πίτα σου με εντυπωσίασε πιο πολύ από όλες τις άλλες πιτούλες σου, και για την γέμισή της και για το φύλλο της.
    Το πρώτο που κοίταξα είναι αν έχω όλα τα υλικά (τα έχω)
    Το δεύτερο, αν προλαβαίνω να τους την φτιάξω για το μεσημέρι (προλαβαίνω)
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί Έλενά μου κάνεις διακρίσεις στις πίτες;;;; εεεεεε;;; Εγώ δηλαδή που τις αγαπώ και τις τρώω όλες, τί να πω;;;;; χαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε κι όταν την φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  6. Τη σημειώνω, γιατί έχω τραχανά αλλά δεν ξέρω τί να τον κάνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μια καλή λύση αλλά μαγείρεψέ τον και με πιπεριές... γίνεται τρέλλα!!!Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Φανταστική πιτούλα!! Ο άτιμος ο τραχανάς είναι υπέροχος, όπως και να τον μαγειρέψουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ερμιόνη μου, κι εγώ είμαι οπαδός του τραχανά!!! Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Ααα ωραία! Μου έφεραν τραχανά (που δεν μου πολυαρέσει) και αναρωτιόμουν πώς να τον μαγειρέψω. Να μια καλή ιδέα!

    Καλό μεσημέρι Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Selcouth, δοκίμασε να μαγειρέψεις τραχανά με διάφορους και πιο σύγχρονους τρόπους... Θα αλλάξεις γνώμη!!!

      Διαγραφή
  9. Πεντανόστιμη πιτούλα!!!Μου αρέσει πολύ και η γέμιση αλλά και το φύλλο τέλειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λαχταριστή η πίτα σου Κική! Δε μου αρέσει ο τραχανάς αλλά έτσι όπως την βλέπω θα την έτρωγα σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω ναι, Χρυσούλα μου, γιατί υπερισχύει η γεύση της φέτας. Ο τραχανάς δεν "ακούγεται" καθόλου!!!

      Διαγραφή
  11. ΑΧ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ!!!!
    ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!
    ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ;
    ΠΕΣ ΝΑΙ!!!!!!!!!
    ΘΑ ΠΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ!!!!!
    ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΚΑΙ ΜΑΙΛ!!!!!!!!1
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααααχχχχχχ Ρενάκι μου, θα ήθελα πολύ να έρθω αλλά το πρωί έχω την μικρή μου ανιψιά (η αδερφή μου είναι στη δουλειά) και το βράδυ τα μαθήματα. Από το Μάιο και μετά όμως τουλάχιστον τα απογεύματα θα είναι ελεύθερα κι ελπίζω να τα λέμε!!!! Καλά να περάσετε!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
    2. ΘΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΤΕ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!!!!!
      ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  12. Το φύλλο δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με μπέικιν. Θα γίνεται πολύ αφράτο!
    Ωραίο! Θα το δοκιμάσω!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Αγγελική μου, γίνεται πολύ αφράτο!!! Κι όταν το δοκιμάσεις περιμένω τη γνώμη σου!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Αχ αυτές οι πίττες σου tante kiki, Να είσαι καλά.Οι οδηγίες σου απο παλιές σου αναρτήσεις σχετικά με το ανοιγμα φύλλων με ΄βοήθησαν και έτσι έμαθα να ανοίγω φύλλο.
    Και παλι ευχαριστω.
    μην κοιτάς που δεν σε σχολιάζω σε παρακολουθώ όμως καθημερινά.
    καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να είσαι καλά Μαρία μου και χαίρομαι που σου φάνηκαν χρήσιμες οι αναρτήσεις μου όπως χάρηκα με το σχόλιό σου!!! Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το φύλλο φαίνεται απίστευτα ωραίο και έχει πετύχει.
    Η δε γέμιση πρέπει να είναι πολύ νόστιμη. Ο τραχανάς μου αρέσει.
    Γεια στα χέρια σου Κική.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι ωραίο και το φύλλο και η γέμιση!!! Να είσαι καλά Μάριον!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  16. Αχ η χρυσοχέρα μας!!! Με τις νοστιμιές της!!! Μας ξεσηκώνεις βρε Κικήτσα μου!!! Καλό βράδυ να έχεις, σε γλυκοφιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι προτάσεις μου Κική και ...θα ήθελα πολύ να έρθω στο bazaar!-:((((
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!