Κεφτεδάκια με κρεμμύδια και σώς γιαουρτιού στο φούρνο


Καλησπέρα σας από τη βροχερή Θεσσαλονίκη και όχι μόνον βροχερή αλλά, επιπλέον, το πρωί για κάποια ώρα ...χιόνιζε!!! Κι ύστερα περιμένουμε να έρθει η άνοιξη!!! Δεν πειράζει όμως, μιας και είχε πολλή πλάκα γιατί η δίχρονη ανιψιά μου, μόλις είδε το χιόνι άρχισε να μας λέει "Καλά Χριστούγεννα" και να χαίρεται!!!! χαχαχα  Όσο κι αν της εξηγούμε ότι χιονίζει κι άλλοτε, εκείνη επιμένει ότι χιόνι σημαίνει Χριστούγεννα!!! 
Ήρεμη μέρα σήμερα... έχει κι η βροχή την ομορφιά της!!! Καινούργια εβδομάδα από αύριο κι ας την υποδεχθούμε με ένα ζεστό χαμόγελο, μια καλημέρα και την ελπίδα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Εν τω μεταξύ, ένα ωραίο πιάτο στο τραπέζι, μετά την δουλειά φτιάχνει πάντα τη διάθεση, την δική μας αλλά και των αγαπημένων μας και τους γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι ανάγκη να είναι ένα πιάτο πολυτελές ή παράξενο, αρκεί ένα φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη και όμορφα σερβιρισμένο.
Διαβάστε μια πρόταση για απλά κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια με λίγο διαφορετικό τρόπο μαγειρεμένα κι αν σας αρέσουν τα υλικά... δοκιμάστε τα και δεν θα το μετανιώσετε!!!
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
2 φέτες ψωμί του τόστ μπαγιάτικες, μουλιασμένες σε νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο multi για τους κεφτέδες
1 σκελίδα σκόρδο , πολτοποιημένη στο multi (ή 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη)
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
1 κοφτό κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μουστάρδα (σκόνη ή έτοιμη)
1 πρέζα πιπέρι λευκό (ή μαύρο)
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 πρέζα σόδα φαγητού
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη στρώση με τα κρεμμύδια
5 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 γιαούρτια στραγγιστά με 2% λιπαρά
1 κ.σ. μουστάρδα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι λευκό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Α τρόπος: Μπιφτέκια
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα 1 1/2 ποτήρι νερό.
Ζυμώνουμε τον κιμά (και τα δύο είδη μαζί) μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια (όχι μπιφτέκια).
Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα βάζουμε να ψηθούν για 60 περίπου λεπτά.
Β τρόπος: Κεφτεδάκια
Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια.
Βάζουμε στην εστία της κουζίνας μια γκριλιέρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα κεφτεδάκια χωρίς λιπαρή ύλη, απλά αλείφοντας το τηγάνι ή την γκριλιέρα στην αρχή με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις τα κεφτεδάκια ψηθούν τα τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο κι έχουμε στρώσει τα κρεμμύδια.
Για τη στρώση με τα κρεμμύδια
Αλατίζουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και τις βάοζυμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.
Ύστερα, τα βάζουμε στο ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο κι επάνω τοποθετούμε τα μπιφτέκια.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα γιαούρτια, τη μουστάρδα, τα αβγά και το αλατοπίπερο και με το "σύρμα" ανακατεύουμε γρήγορα τα υλικά μέχρις ότου ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή τα κεφτεδάκια και βάζουμε το ταψί στο φούρνο, για 30 λεπτά, περίπου ή έως ότου η σάλτσα γίνει πηχτή και ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της.
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!!!
Tante Kiki
30 Comments
No