Κεφτεδάκια με κρεμμύδια και σώς γιαουρτιού στο φούρνο

Καλησπέρα σας από τη βροχερή Θεσσαλονίκη και όχι μόνον βροχερή αλλά, επιπλέον, το πρωί για κάποια ώρα ...χιόνιζε!!! Κι ύστερα περιμένουμε να έρθει η άνοιξη!!! Δεν πειράζει όμως, μιας και είχε πολλή πλάκα γιατί η δίχρονη ανιψιά μου, μόλις είδε το χιόνι άρχισε να μας λέει "Καλά Χριστούγεννα" και να χαίρεται!!!! χαχαχα  Όσο κι αν της εξηγούμε ότι χιονίζει κι άλλοτε, εκείνη επιμένει ότι χιόνι σημαίνει Χριστούγεννα!!! 
Ήρεμη μέρα σήμερα... έχει κι η βροχή την ομορφιά της!!! Καινούργια εβδομάδα από αύριο κι ας την υποδεχθούμε με ένα ζεστό χαμόγελο, μια καλημέρα και την ελπίδα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Εν τω μεταξύ, ένα ωραίο πιάτο στο τραπέζι, μετά την δουλειά φτιάχνει πάντα τη διάθεση, την δική μας αλλά και των αγαπημένων μας και τους γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι ανάγκη να είναι ένα πιάτο πολυτελές ή παράξενο, αρκεί ένα φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη και όμορφα σερβιρισμένο.
Διαβάστε μια πρόταση για απλά κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια με λίγο διαφορετικό τρόπο μαγειρεμένα κι αν σας αρέσουν τα υλικά... δοκιμάστε τα και δεν θα το μετανιώσετε!!!
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
2 φέτες ψωμί του τόστ μπαγιάτικες, μουλιασμένες σε νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο multi για τους κεφτέδες
1 σκελίδα σκόρδο , πολτοποιημένη στο multi (ή 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη)
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
1 κοφτό κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μουστάρδα (σκόνη ή έτοιμη)
1 πρέζα πιπέρι λευκό (ή μαύρο)
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 πρέζα σόδα φαγητού
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη στρώση με τα κρεμμύδια
5 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 γιαούρτια στραγγιστά με 2% λιπαρά
1 κ.σ. μουστάρδα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι λευκό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Α τρόπος: Μπιφτέκια
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα 1 1/2 ποτήρι νερό.
Ζυμώνουμε τον κιμά (και τα δύο είδη μαζί) μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια (όχι μπιφτέκια).
Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα βάζουμε να ψηθούν για 60 περίπου λεπτά.
Β τρόπος: Κεφτεδάκια
Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια.
Βάζουμε στην εστία της κουζίνας μια γκριλιέρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα κεφτεδάκια χωρίς λιπαρή ύλη, απλά αλείφοντας το τηγάνι ή την γκριλιέρα στην αρχή με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις τα κεφτεδάκια ψηθούν τα τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο κι έχουμε στρώσει τα κρεμμύδια.
Για τη στρώση με τα κρεμμύδια
Αλατίζουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και τις βάοζυμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.
Ύστερα, τα βάζουμε στο ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο κι επάνω τοποθετούμε τα μπιφτέκια.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα γιαούρτια, τη μουστάρδα, τα αβγά και το αλατοπίπερο και με το "σύρμα" ανακατεύουμε γρήγορα τα υλικά μέχρις ότου ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή τα κεφτεδάκια και βάζουμε το ταψί στο φούρνο, για 30 λεπτά, περίπου ή έως ότου η σάλτσα γίνει πηχτή και ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της.
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!!!

30 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια για τις συνταγές σας,χρυσοχέρα είστε και τα προλαβαίνετε όλα,μαθήματα και μαγειρική?γιατί εσείς κάνετε περίτεχνα πράγματα,μπράβο σας! όλγα από κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Απλώς χαλαρώνω με τη μαγειρική!!! Να είστε καλά και χαίρομαι που σας αρέσουν οι συνταγές μου!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Κική μου θύμησες κάποια μπιφτέκια που είχε κάνει η κόρη μου παλιότερα μαζί με φίλους της βάζοντας ο καθένας μια ιδέα!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς σου τα θύμησα Ξανθή;;;;; Είχαν φτιάξει κάτι παρόμοιο;;;;
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Κική μου καλή σου εβδομάδα!!θα το δοκιμάσω!!φαίνεται νοστιμότατο!!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου έχεις ανοίξει την όρεξη και μόλις έφαγα την σπανακόπιτα που έφτιαξα,θα την δοκιμάσω μέσα στην εβδομάδα,πρέπει να είναι πεντανόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπανακόπιτα μμμμμμμμ!!! Δοκίμασε τα κεφτεδάκια και περιμένω ...εντυπώσεις!!! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  5. ΜΗ ΜΕ ΚΑΜΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΜΠΡΕ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΥΩ!!!!!!
    ΚΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ!!!!!!!!
    ΜΑΣ ΚΟΛΑΣΕΣ!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα φτιάξω θαλασσινό περίμενε να πάω στο μάρκετ να αγοράσω Ρέναααα!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ εναλλακτικά τα μπιφτέκια σου Κική μου!! Είμαι σίγουρη ότι θα ήταν πολύ απολαυστικό αυτό το φαγάκι! Αυτή η σαλτσούλα γιαουρτιού είναι απίστευτα λαχταριστή με τόσο ωραία υλικά που περιέχει!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι απολαυστικός ο συνδυασμός του κιμά με τη σως γιαουρτιού! Φιλάκια κι επίσης καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Μπράβο σου!!!!!! Τέλειο!!!!!!!!!! Μου άνοιξε την όρεξη η ανάρτησή σου μόνο από τις φωτογραφίες, φαντάσου να το δοκιμάσω... Πολύ καλό!
    Καλό βράδυ Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ελένη μου!!! Είναι πολύ ωραίο φαγάκι!!! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  8. Κική μου είναι υπέροχα!!!!!!!Πολύ λαχταριστά!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ελένη μου!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα, Κική μου!
    Αφράτη, νόστιμη και δελεαστική η πρότασή σου! Είσαι χρυσοχέρα!
    Πολύ ωραία ανάρτηση και με υπέροχες φωτογραφίες.
    Καλή εβδομάδα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Να είσαι καλά, αλλά δεν είμαι μόνον εγώ που μαγειρεύω... είστε κι εσείς!!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα. Πρωτότυπος τρόπος σερβιρίσματος των νόστιμων μπιφτεκιών. Φαντάζομαι θα είναι ωραία και σε ατομικές γαστρούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι όμορφα έτσι!!! Κι έτσι όπως λες, σε ατομικές γαστρούλες επίσης είναι όμορφα!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Α! Τα έβαλες μέσα στο πήλινο να κάνουν παρέα με την σως...
    Τέλεια και δεν τα έχω φτιάξει ποτέ έτσι Κική μου. Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν θα την κάνω την δοκιμή μου.
    Σ' ευχαριστούμε για την ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και είναι πολύ ωραία σε πήλινο!!! Δοκίμασέ τα Πηνελόπη και δεν θα χάσεις!!!

      Διαγραφή
  12. Κεφτεδάκιααααααααααααααααααα!!! βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου, κι αυτό είναι μείον μου, κι αυτό είναι μείον μου!!! ευτυχώς έχω όλα τα υλικά. τρέχω να το φτιάξω!!!!!!! καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είναι μείον σου το ότι σου αρέσουν τα κεφτεδάκια;;;;;;;; εεεεεεε;;; Ποιός έχει να πει κακό για τα κεφτεδάκια;;;; χαχαχα Γρήγορα στην κουζίνα, Pela μου και...περιμένω εντυπώσεις!!! Καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  13. Πω πω Κικίτσα μου, αυτό είναι από τα πολύ αγαπημένα μας φαγάκια!
    Είναι ηπειρώτικο φαγάκι και μου το έχει μάθει η πεθερά της αδελφούλας μου, που είναι Ηπειρώτισσα!
    Θέλει πολλά κρεμμύδια μου έχει πει, κι αυτά είναι που δίνουν απίστευτη γλύκα στο φαγητό αυτό!
    Είναι απίστευτα νόστιμο, το συνιστώ σε όλους!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα ότι είναι ηπειρώτικο μιας και δεν το άκουσα ποτέ από την πεθερά της αδελφής μου (για φαντάσου και οι δύο έχουμε γαμπρούς ηπειρώτες!!!!! αυτό κι αν είναι σύμπτωση!!! χαχαχα). Αλλά είναι πράγματι πολύ νόστιμο!!! Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  14. Κική μου τι ξεχωριστή συνταγή! Δεν την έχω ξαναδεί ούτε και δοκιμάσει.
    Ααααα μου κινείς την περιέργια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς!!! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα και πάλι!!! Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!