...δύο μέρες μετά το γλυκό περγαμόντο!!
Καλησπέρα σας!! Τί κάνετε; Ελπίζω εσείς να είστε καλά, γιατί εμένα εδώ και δύο μέρες με ταλαιπωρεί ένα συνάχι... άλλο πράγμα!!! Μου έχει σπάσει τα νεύρα γιατί... άντε να πας στα μαθήματα και να είσαι σαν να ...μοιρολογούσες μερικά μερόνυχτα. Τέλος πάντων, ελπίζω ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μιας και η άνοιξη ΕΙΝΑΙ ήδη ΕΔΩ!! Κάθε μέρα όλο και καινούργια μπουμπουκάκια ξεπροβάλλουν και μας χαρίζουν την ομορφιά τους!Ακόμη μια γωνίτσα του κήπου μου, με ένα μικρό κι αγαπημένο λουλουδάκι να καλημερίζει την άνοιξη! |
Τελικά όμως, περνώντας τα χρόνια και για πρώτη φορά όταν τελείωνα το πανεπιστήμιο άρχισα να εκτιμώ τα εσπεριδοειδή και το μοναδικά υπέροχο άρωμά τους σε γλυκά και μαρμελάδες (αυτό θα πει εξέλιξη)!!! Γι αυτό και τώρα όταν κάποιες φορές οι μικρές μου ανιψιές δεν τρώνε κάτι (ή μάλλον πολλά!-:)))) πάντα θυμίζω στην αδελφούλα μου ότι κι εμείς έτσι κάναμε και σιγά σιγά, στην πορεία του χρόνου αλλάξαμε.
Βέβαια,για να επανέλθω στη μαρμελάδα που έφτιαξα, θέλω να τονίσω ότι η συγκεκριμένη δεν είναι πικρή μιας και ξεπίκρισα τα πορτοκάλια πριν τα κόψω (όπως κάνουμε για το γλυκό με τις φλούδες των εσπεριδοειδών). Τα μανταρίνια όσες φορές έκανα γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα δεν ήταν ποτέ πικρά κι έτσι έμειναν όπως ήταν (εκτός βέβαια από ένα καλό και προσεκτικό πλύσιμο).
Σημαντικό είναι τα φρούτα που μας χαρίζουν τη φλούδα τους να είναι ακέρωτα.
Εάν, λοιπόν, σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή, αυτή η πανέμορφη χρυσαφένια μαρμελάδα θα σας ξετρελλάνει. Εξ άλλου και σε γλυκά, και σε πάστα φλώρα είναι αρωματικά μοναδική!!!
ΥΛΙΚΑ
- 1.000 γρ. πορτοκάλια (με τη φλούδα)
- 600 γρ. μανταρίνια (με τη φλούδα)
- 400 γρ. περγαμόντο (μόνον τη σάρκα)
- 2.100 γρ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. μέλι
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 ποτήρια νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
- Βάζουμε τα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
- Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο.
- Ξαναβράζουμε τα πορτοκάλια για άλλα 10 λεπτά.
- Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία και αφού ρίξουμε το νερό, δοκιμάζουμε τα πορτοκάλια εάν έχουν ξεπικρίσει και δεν χρειάζεται ακόμη μια φορά η ίδια διαδικασία.
- Εφόσον τα πορτοκάλια ξεπίκρισαν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε, αφαιρούμε τις χοντρές ίνες τους και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
- Τέλος τα βάζουμε στο multi και τα ψιλοκόβουμε αποφεύγοντας να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια σε φέτες και μετά σε κομματάκια, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν.
- Τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια από τα περγαμόντα και τα βάζουμε στο multi.
- Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα δύο ποτήρια νερό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά τα εσπεριδοειδή να βράσουν για 30-40 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό του λεμονιού.
- Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει.
Το πόση ώρα ακριβώς χρειάζεται η μαρμελάδα μας για να δέσει, εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού αλλά και το πόσο υγρό έχει.
Δηλαδή, εάν το ταψί μας έχει μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας, το "δέσιμο" χρειάζεται περισσότερη ώρα.
Ελέγχουμε τη μαρμελάδα μας εάν έχει "δέσει" με τον γνωστό τρόπο δηλαδή με μια ξύλινη κουτάλα χαράζουμε "έναν δρόμο" και εάν παραμείνει ανοιχτός, τότε το "δέσιμο" είναι εντάξει.
Καλή επιτυχία!!!
![](https://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png)
Κική μου καλησπέρα και περαστικά σου!!!Η μαρμελάδα σου έχει φοβερό χρώμα όσο για γεύση φαντάζομαι.....!!!Γεια στα χέρια σου!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ελένη μου!! Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε η μαρμελάδα!! Φιλιά!
Διαγραφήκαλησπέραααα...περαστικα σου!!!!!μοσχομυρίζει η μαρμελαδα σου!!!μπράβο!!!φιλιαααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Τάνια μου!
ΔιαγραφήΚική μου αυτήν την υπέροχη μυρωδάτη μαρμελάδα, την φαντάζομαι με 2 τρόπους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ να την .... κουταλίζω ή πάνω από πάστα φλώρα!
Δύσκολη επιλογή, ε?? χα χα χαα!
Περαστικούλια εύχομαι!
Φιλιά!
Κι εγώ και με τους δύο τρόπους την χρησιμοποιώ αν και... έχει ένα ελάττωμα ...εξαφανίζεται πολύ πολύ γρήγορα!! Ευχαριστώ! Φιλιά!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!Περαστικά και απο εμένα!Η μαρμελάδα σου καταπληκτική!!!Μου αρέσουν πολύ οι σπιτικές μαρμελάδες και η συγκεκριμένη θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!Φιλάκια και καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν σου αρέσουν τα εσπεριδοειδή, είναι ΤΕΛΕΙΑ!!! Φιλάκια κι επίσης καλή συνέχεια!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία μαρμελάδα.Την φτιάχνω κι εγώ μόνο που βάζω και ολόκληρα λεμόνια...Καλό βράδυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμ! Θα πρέπει να γίνεται ακόμη πιο ωραία!!!! Καλό σου βράδυ!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ κι ελπίζω η ευχή σας να πιάσει σύντομα και να μου περάσει αυτό το τρισάθλιο συνάχι και ο βήχας!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη εμφάνιση - γεύση!!!!!!!! Να προσθέσω κι εγώ μια αγαπημένη εκδοχή : πάνω στα υπέροχα Σαμιώτικα παξιμάδια της μάνας μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι την έχω συνδυάσει αυτή τη γεύση από μικρός :)
Γεια στα χέρια σου Κική και περαστικά!!!
Φιλιά
Καλό βράδυ
Να είσαι καλά Γιώργο!! Τέλεια τα παξιμάδια!!! Ευχαριστώ και για την ευχή!!! Καλό σου βράδυ!
ΔιαγραφήΣίγουρα, θα είναι τόσο ωραία σε γεύση, όσο είναι και σε εμφάνιση. Και το περγαμόντο θα της χαρίζει και το ανάλογο άρωμα.Καλό σου βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή.....και περαστικά.
ΔιαγραφήΠράγματι Σωσώ κι ευχαριστώ για την ευχή!!! Καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα Κική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχο blog με συνταγές, χάρηκα πολύ!
Καλώς ήρθες Μαντρίνα! Χαίρομαι που σου άρεσε το σπιτάκι μου κι ελπίζω να τα λέμε συχνά!!! Καλή σου μέρα!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη μαρμελάδα, φανταστικό χρώμα, ιδανικό μείγμα, τέλειο άρωμα!
Κι εμένα θα μου άρεσε πολύ σε τάρτα, όπως πικρίζει λίγο και δεν είναι γλυκιά!
Φιλάκια!
Γίνεται πολύ ωραία τάρτα αλλά και σε ψωμί είναι πολύ ωραία, άσε που εγώ την τρώω και σαν ...γλυκό του κουταλιού όταν θέλω γλυκό, ειδικά τώρα που είμαι σε διατροφή!!! Πολλά φιλάκια!
ΔιαγραφήΚι' εγώ σαν τον Γιώργο τις μαρμελάδες των εσπεριδοειδών τις έχω συνδυασμένες με αφράτα παξιμάδια για πρωϊνό, παρέα με μια κούπα κακάο ειδικά την Κουφή και την Μεγάλη Εβδομάδα. Ακόμη και τώρα έτσι την σκέφτομαι που σου γράφω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεραστικά σύντομα και να μη σε ταλαιπωρήσει, όπως τουλάχιστον ταλαιπωρηθήκαμε εμείς. Καλημέρες πολλές.
Εμένα μου αρέσουν λίγο περισσότερο με ζεστό φρυγανισμένο ψωμί, για να είμαι ειλικρινής!!! Αλλά γενικά πολλές φορές αντικαθιστούν τις γλυκομπουκιές που θέλω αντί για σοκολάτα!
ΔιαγραφήΚική μου καλημέρα!! Περαστικά σου, ελπίζω να νιώθεις καλύτερα... είναι δύσκολη εποχή η άνοιξη και χρειάζεται προσοχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα σου πολύ νόστιμη και άκρως αρωματική! Δεν ήξερα ότι μπορεί να γίνει και σε φούρνο, πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ Ερμιόνη μου, πράγματι είναι δύσκολη εποχή και ειδικά όταν είσαι συνεχώς με παιδιά που είναι πιο ευάλωτα!!! Τί να γίνει ...θα περάσει! Στο φούρνο η μαρμελάδα γίνεται τελικά πιο εύκολα και για πρώτη φορά την φτιάξαμε στο σεμινάριο που είχα πάει. Εγώ πιο πριν την έφτιαχνα συνεχώς στην κατσαρόλα αλλά στον φούρνο είναι πιο εύκολη... κι αν το ταψί δεν είναι γεμάτο... τότε γίνεται και πολύ γρήγορα!!! Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για τα περαστικά και πράγματι είναι 5 μέρες τώρα που ταλαιπωρούμαι μ' αυτή την ίωση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική περαστικά να είναι! Πολύ ενοχλητικό το συνάχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα έχει χρώμα και άρωμα! Υπέροχη!
Φιλάκια
Ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου και χαίρομαι που σου άρεσε η μαρμελάδα!!! Πολλά φιλάκια!!
Διαγραφή