Μαρμελάδα εσπεριδοειδών στο φούρνο


...δύο μέρες μετά το γλυκό περγαμόντο!!
Καλησπέρα σας!!  Τί κάνετε; Ελπίζω εσείς να είστε καλά, γιατί εμένα εδώ και δύο μέρες με ταλαιπωρεί ένα συνάχι... άλλο πράγμα!!! Μου έχει σπάσει τα νεύρα γιατί... άντε να πας στα μαθήματα και να είσαι σαν να ...μοιρολογούσες μερικά μερόνυχτα. Τέλος πάντων, ελπίζω ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μιας και η άνοιξη ΕΙΝΑΙ ήδη ΕΔΩ!! Κάθε μέρα όλο και καινούργια μπουμπουκάκια ξεπροβάλλουν και μας χαρίζουν την ομορφιά τους!
Ακόμη μια γωνίτσα του κήπου μου, με ένα μικρό κι αγαπημένο λουλουδάκι να καλημερίζει την άνοιξη!
Προχθές, λοιπόν, σας έδειξα το γλυκό περγαμόντο που είχα ετοιμάσει πριν από λίγο καιρό και που... περίμενε ήσυχα στη γωνιά του για να σας... επισκεφθεί. Σήμερα, θα σας δείξω τί έφτιαξα με την σάρκα από τα περγαμόντα, γιατί είπαμε ...δεν πετάμε τίποτε!! Εύκολη μαρμελάδα, μοναδικό άρωμα και γεύση εσπεριδοειδών με μόνη δυσκολία και ...απαίτηση χρόνου ...τα απίστευτα πολλά κουκούτσια που έβγαλα από τα περγαμόντα αλλά και τα μανταρίνια!!!!! Δεν ξέρω εάν έχω ξαναβγάλει τόσα κουκούτσια σε τόση ώρα!!!!!!! -:))))))

Μια κατ' εξοχήν αγγλική μαρμελάδα, με την ελαφρά πικρή επίγευση των εσπεριδοειδών ...αν και, για μένα η μαρμελάδα αυτή είναι η ...προέκταση της μαρμελάδας πορτοκάλι που στο σπίτι μου τρώγαμε μανιωδώς από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πωπώωωω, την σιχαινόμουν την συγκεκριμένη μαρμελάδα, ακριβώς για την πικρή της επίγευση και, ακόμη και τώρα θυμάμαι ότι όταν δεν την έφτιαχνε η μαμά μου, την αγοράζαμε και ήταν μάρκας FIX (ναι, ναι... πριν από πολλά πολλά χρόνια!!!! Αυτό δεν είναι για συζήτηση!! χαχαχα).
Τελικά όμως, περνώντας τα χρόνια και για πρώτη φορά όταν τελείωνα το πανεπιστήμιο άρχισα να εκτιμώ τα εσπεριδοειδή και το μοναδικά υπέροχο άρωμά τους σε γλυκά και μαρμελάδες (αυτό θα πει εξέλιξη)!!! Γι αυτό και τώρα όταν κάποιες φορές οι μικρές μου ανιψιές δεν τρώνε κάτι (ή μάλλον πολλά!-:)))) πάντα θυμίζω στην αδελφούλα μου ότι κι εμείς έτσι κάναμε και σιγά σιγά, στην πορεία του χρόνου αλλάξαμε.
Βέβαια,για να επανέλθω στη μαρμελάδα που έφτιαξα, θέλω να τονίσω ότι η συγκεκριμένη δεν είναι πικρή μιας και ξεπίκρισα τα πορτοκάλια πριν τα κόψω (όπως κάνουμε για το γλυκό με τις φλούδες των εσπεριδοειδών). Τα μανταρίνια όσες φορές έκανα γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα δεν ήταν ποτέ πικρά κι έτσι έμειναν όπως ήταν (εκτός βέβαια από ένα καλό και προσεκτικό πλύσιμο). 
Σημαντικό είναι τα φρούτα που μας χαρίζουν τη φλούδα τους να είναι ακέρωτα.
Εάν, λοιπόν, σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή, αυτή η πανέμορφη χρυσαφένια μαρμελάδα θα σας ξετρελλάνει. Εξ άλλου και σε γλυκά, και σε πάστα φλώρα είναι αρωματικά μοναδική!!!

ΥΛΙΚΑ
  • 1.000 γρ. πορτοκάλια (με τη φλούδα)
  • 600 γρ. μανταρίνια (με τη φλούδα)
  • 400 γρ. περγαμόντο (μόνον τη σάρκα)
  • 2.100 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μέλι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 ποτήρια νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
  2. Βάζουμε τα πορτοκάλια  σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
  3. Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο.
  4. Ξαναβράζουμε τα πορτοκάλια για άλλα 10 λεπτά.
  5. Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία και αφού ρίξουμε το νερό, δοκιμάζουμε τα πορτοκάλια εάν έχουν ξεπικρίσει και δεν χρειάζεται ακόμη μια φορά η ίδια διαδικασία.
  6. Εφόσον τα πορτοκάλια ξεπίκρισαν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε, αφαιρούμε τις χοντρές ίνες τους και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
  8. Τέλος τα βάζουμε στο multi και τα ψιλοκόβουμε αποφεύγοντας να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
  9. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  10. Ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια σε φέτες και μετά σε κομματάκια, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν.
  11. Τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
  12. Αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια από τα περγαμόντα και τα βάζουμε στο multi.
  13. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
  14. Προσθέτουμε τα δύο ποτήρια νερό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά τα εσπεριδοειδή να βράσουν για 30-40 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
  15. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  16. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό του λεμονιού.
  17. Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
  18. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει.

Το πόση ώρα ακριβώς χρειάζεται η μαρμελάδα μας για να δέσει, εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού αλλά και το πόσο υγρό έχει.
Δηλαδή, εάν το ταψί μας έχει μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας, το "δέσιμο" χρειάζεται περισσότερη ώρα.
Ελέγχουμε τη μαρμελάδα μας εάν έχει "δέσει" με τον γνωστό τρόπο δηλαδή με μια ξύλινη κουτάλα χαράζουμε "έναν δρόμο" και εάν παραμείνει ανοιχτός, τότε το "δέσιμο" είναι εντάξει.

Καλή επιτυχία!!!
Tante Kiki
27 Comments

27 σχόλια:

  1. Κική μου καλησπέρα και περαστικά σου!!!Η μαρμελάδα σου έχει φοβερό χρώμα όσο για γεύση φαντάζομαι.....!!!Γεια στα χέρια σου!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου!! Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε η μαρμελάδα!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. καλησπέραααα...περαστικα σου!!!!!μοσχομυρίζει η μαρμελαδα σου!!!μπράβο!!!φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική μου αυτήν την υπέροχη μυρωδάτη μαρμελάδα, την φαντάζομαι με 2 τρόπους!
    Η να την .... κουταλίζω ή πάνω από πάστα φλώρα!
    Δύσκολη επιλογή, ε?? χα χα χαα!
    Περαστικούλια εύχομαι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ και με τους δύο τρόπους την χρησιμοποιώ αν και... έχει ένα ελάττωμα ...εξαφανίζεται πολύ πολύ γρήγορα!! Ευχαριστώ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!Περαστικά και απο εμένα!Η μαρμελάδα σου καταπληκτική!!!Μου αρέσουν πολύ οι σπιτικές μαρμελάδες και η συγκεκριμένη θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!Φιλάκια και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν σου αρέσουν τα εσπεριδοειδή, είναι ΤΕΛΕΙΑ!!! Φιλάκια κι επίσης καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία μαρμελάδα.Την φτιάχνω κι εγώ μόνο που βάζω και ολόκληρα λεμόνια...Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμμμ! Θα πρέπει να γίνεται ακόμη πιο ωραία!!!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω η ευχή σας να πιάσει σύντομα και να μου περάσει αυτό το τρισάθλιο συνάχι και ο βήχας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη εμφάνιση - γεύση!!!!!!!! Να προσθέσω κι εγώ μια αγαπημένη εκδοχή : πάνω στα υπέροχα Σαμιώτικα παξιμάδια της μάνας μου!!
    Έτσι την έχω συνδυάσει αυτή τη γεύση από μικρός :)
    Γεια στα χέρια σου Κική και περαστικά!!!
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Γιώργο!! Τέλεια τα παξιμάδια!!! Ευχαριστώ και για την ευχή!!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Σίγουρα, θα είναι τόσο ωραία σε γεύση, όσο είναι και σε εμφάνιση. Και το περγαμόντο θα της χαρίζει και το ανάλογο άρωμα.Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι Σωσώ κι ευχαριστώ για την ευχή!!! Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς σε βρήκα Κική!!
    Τι υπέροχο blog με συνταγές, χάρηκα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Μαντρίνα! Χαίρομαι που σου άρεσε το σπιτάκι μου κι ελπίζω να τα λέμε συχνά!!! Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Κική μου!
    Υπέροχη μαρμελάδα, φανταστικό χρώμα, ιδανικό μείγμα, τέλειο άρωμα!
    Κι εμένα θα μου άρεσε πολύ σε τάρτα, όπως πικρίζει λίγο και δεν είναι γλυκιά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ ωραία τάρτα αλλά και σε ψωμί είναι πολύ ωραία, άσε που εγώ την τρώω και σαν ...γλυκό του κουταλιού όταν θέλω γλυκό, ειδικά τώρα που είμαι σε διατροφή!!! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Κι' εγώ σαν τον Γιώργο τις μαρμελάδες των εσπεριδοειδών τις έχω συνδυασμένες με αφράτα παξιμάδια για πρωϊνό, παρέα με μια κούπα κακάο ειδικά την Κουφή και την Μεγάλη Εβδομάδα. Ακόμη και τώρα έτσι την σκέφτομαι που σου γράφω :-))

    Περαστικά σύντομα και να μη σε ταλαιπωρήσει, όπως τουλάχιστον ταλαιπωρηθήκαμε εμείς. Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου αρέσουν λίγο περισσότερο με ζεστό φρυγανισμένο ψωμί, για να είμαι ειλικρινής!!! Αλλά γενικά πολλές φορές αντικαθιστούν τις γλυκομπουκιές που θέλω αντί για σοκολάτα!

      Διαγραφή
  13. Κική μου καλημέρα!! Περαστικά σου, ελπίζω να νιώθεις καλύτερα... είναι δύσκολη εποχή η άνοιξη και χρειάζεται προσοχή!
    Η μαρμελάδα σου πολύ νόστιμη και άκρως αρωματική! Δεν ήξερα ότι μπορεί να γίνει και σε φούρνο, πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ερμιόνη μου, πράγματι είναι δύσκολη εποχή και ειδικά όταν είσαι συνεχώς με παιδιά που είναι πιο ευάλωτα!!! Τί να γίνει ...θα περάσει! Στο φούρνο η μαρμελάδα γίνεται τελικά πιο εύκολα και για πρώτη φορά την φτιάξαμε στο σεμινάριο που είχα πάει. Εγώ πιο πριν την έφτιαχνα συνεχώς στην κατσαρόλα αλλά στον φούρνο είναι πιο εύκολη... κι αν το ταψί δεν είναι γεμάτο... τότε γίνεται και πολύ γρήγορα!!! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Σας ευχαριστώ πολύ για τα περαστικά και πράγματι είναι 5 μέρες τώρα που ταλαιπωρούμαι μ' αυτή την ίωση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κική περαστικά να είναι! Πολύ ενοχλητικό το συνάχι!

    Η μαρμελάδα έχει χρώμα και άρωμα! Υπέροχη!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου και χαίρομαι που σου άρεσε η μαρμελάδα!!! Πολλά φιλάκια!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No