Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού με ξηρούς καρπούς



Καλησπέρα σας!!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά!!! Λοιπόν, σήμερα σκεφτόμουν ότι όταν ήμουν παιδί νόμιζα ότι η νηστεία περιορίζει τη δυνατότητα για ωραία φαγητά και γλυκά κι αυτό, όχι γιατί στο σπίτι μας δεν υπήρχε ποικιλία αλλά γιατί ήμουν αρκετά μίζερη στο φαγητό!!!
Με τα χρόνια αυτό άλλαξε και ειδικά τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτω, όλο και περισσότερο, ότι κάθε φαγητό έχει την ταυτότητά του και είναι ωραίο να την εκτιμούμε. 
Σήμερα, λοιπόν, ένα κέικ, που αν και νηστίσιμο, είναι πολύ ωραίο και πολύ πολύ υγιεινό λόγω του ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών που περιέχει. Ιδανικό για τα παιδιά,  και φυσικά, εννοώ για μικρά και μεγάλα παιδιά και πολύ εύκολο στην παρασκευή του! Δική σας η συνταγή του...

ΥΛΙΚΑ
  • 2 1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. τσ. αμυγδαλόψιχα λεπτοκομμένη στο multi
  • 1/2 φλ. τσ. φουντούκια λεπτοκομμένα στο multi
  • 1 φλ. τσ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την αμυγδαλόψιχα και την φουντουκόψιχα.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι.
  5. Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  6. Βάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  7. Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαίρι που πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλουμε.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει.
  9. Μετά, το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε επάνω σε σχάρα έως ότου κρυώσει τελείως.
  10. Πασπαλίζουμε με άχνη και ένα υπέροχο, νηστίσιμο κέικ είναι έτοιμο να μας προσφέρει τη νοστιμιά του παρέα με το γάλα, το τσάι, το καφεδάκι.
Tante Kiki
35 Comments
No