Γλυκό κουταλιού περγαμόντο και ...ένα ακόμη tag tag


... Η αριστοκρατία των γλυκών!!!!
Καλησπέρα σας!!! Έτσι αποκαλούσε το συγκεκριμένο γλυκό η γιαγιά μου!! Γιατί;;;
Δεν ξέρω ακριβώς (και ήμουν μικρή για να σκεφτώ να την ρωτήσω)...αν και μου φαινόταν λίγο... ρατσιστικό και εις βάρος των άλλων γλυκών του κουταλιού!!! Εκείνο που ξέρω είναι ότι άργησα πολύ (ηλικιακά εννοώ) να εκτιμήσω την απίστευτη γεύση και το μοναδικό του άρωμα!!! Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή κι έβλεπα τους άλλους να το γεύονται με απόλαυση, σκεφτόμουν ...μπλιάχ!!!! Βέβαια, αυτό το έκανα για όλα τα γλυκά εσπεριδοειδών... και μέχρι τώρα είχα αυτό το "θέμα" με το νεραντζάκι που για πρώτη φορά εφέτος... το αποδέχθηκα γευστικά!!!!!! -:)
Φαντάζομαι ότι του χρόνου θα φτιάξω κι απ' αυτό!!!! Έτσι είναι... μεγαλώνοντας η γευστική μας ικανότητα αυξάνεται κι εμπλουτίζεται!!!
Πάντως το υπέροχο περγαμόντο είναι ό,τι καλύτερο σε γεύση, άρωμα αλλά και χρώμα!!!! Απολαύστε το κι ας δούμε τη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό φλούδες από περγαμόντο
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • χυμό από 1 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ξύνουμε τη φλούδα από τα περγαμόντα με τον ψιλό τρίφτη, προσέχοντας να μην φτάσουμε στο άσπρο μέρος τους.
  2. Κόβουμε μια φέτα από το πάνω και το κάτω μέρος.
  3. Χαράζουμε το κάθε φρούτο σε 4 ή 6 φέτες και αφαιρούμε τη σάρκα.
  4. Εάν θέλουμε να κάνουμε το περγαμόντο σε ρολά, υπάρχουν 2 τρόποι.
  5. α- Τυλίγουμε μία μία τις φλούδες και τις στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
  6. β- Τυλίγουμε μία μία τις φλούδες και αφού πάρουμε ένα μεγάλο βελόνι με κλωστή, περνούμε τις φλούδες στην κλωστή σαν κολιεδάκι.
  1. Μετά, βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το νερό αυτό, βάζουμε άλλο και ξαναβράζουμε τα περγαμόντα για άλλα 10 λεπτά.
  3. Ξαναρίχνουμε το νερό, βάζουμε άλλο και ξαναβράζουμε για τρίτη φορά, τις φλούδες του περγαμόντο έως ότου μαλακώσουν και τρυπιούνται άνετα με το πιρούνι.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το βράζουμε 10 - 15 λεπτά, έως ότου λιώσει η ζάχαρη και έχουμε ένα ελαφρό σιρόπι.
  5. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.
  6. Βάζουμε και τις φλούδες του περγαμόντο και αφήνουμε να βράσει έως ότου δέσει κανονικά το σιρόπι και στέκεται όταν το δοκιμάζουμε σε κρύο πιατάκι.
  7. Αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά και το αφήνουμε έτσι για 12-18 ώρες.
  8. Εάν το σιρόπι έχει αραιώσει, μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το βράζουμε και πάλι για 5-10 λεπτά, μέχρι να "σφίξει" και πάλι.
  9. Βάζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα, το καλύπτουμε με σιρόπι.
TIPS
* Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό  φλούδα από οποιαδήποτε εσπεριδοειδές (λεμόνι, κίτρο, πορτοκάλι).
* Το σιρόπι πρέπει ΠΑΝΤΑ να σκεπάζει το γλυκό για να το προστατεύει από τη μούχλα ή το να ζαχαρώσει.
* Το ξύσμα από τα περγαμόντα το βάζουμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για να αρωματίζουμε κέικ ή κρέμες, ειδικά αν τις γαρνίρουμε και με λίγο γλυκό περγαμόντο.
Καλή επιτυχία!!!


Tante Kiki
38 Comments
No