Κασάτα... μια Μετσοβίτικη πίτα

Καλησπέρα σας!! Σάββατο σήμερα! Μέρα για πιο χαλαρούς ρυθμούς, για ήρεμο πρωινό καφεδάκι, λίγη  κηπουρική αλλά και περισσότερα πειράματα στα άδυτα της κουζίνας, βολτίτσα στην εξοχή, στη μπλογκογειτονίτσα μας, αλλά και καλή παρέα για κουβεντούλα. ΄Ηρεμα πράγματα δηλαδή... αλλά όμορφα, που μας γεμίζουν ενέργεια και μια στάλα αισιοδοξίας που είναι τόσο αναγκαία!! Το βράδυ διάβασμα δίπλα στο τζάκι και να ...η Κυριακή... με την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι, μια συνήθεια χρόνων που... λατρεύω!! 
Να σας πω ένα μυστικό;;;; Περιμένω πάντα το Σαββατοκύριακο γιατί μ' αρέσει να ...πειραματίζομαι στην κουζίνα μου, χωρίς να με πιέζει ο χρόνος! Για μένα αυτό είναι πολύ χαλαρωτικό. Το να ψάχνω για συνταγές, να σκέφτομαι τί να δημιουργήσω μαγειρεύοντας, να φαντάζομαι τα υλικά και το συνδυασμό τους, τα αρώματα και τις γεύσεις τους  προτού τα χρησιμοποιήσω είναι μια διαδικασία που μ' ενθουσιάζει. Τη λατρεύω... πειράζει;;;; ΄Οχι, δεν είμαι κολλημένη με ακριβά χόμπυ, επικίνδυνα σπορ ή εντυπωσιακές εξόδους κι αυτό όχι μόνον τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω ότι το αληθινό νόημα της ζωής είναι αλλού... πολύ πέρα απ' αυτά. Είναι στην αγάπη της οικογένειας, των αγαπημένων και των φίλων, στις καθημερινές, απλές απολαύσεις και στην ηρεμία! Πάντα έχει κάτι να μας προσφέρει μιαν όμορφη βόλτα στην εξοχή ή η κηπουρική! Από το περπάτημα σαν άσκηση μέχρι την ηρεμία, και τη συνειδητοποίηση της ομορφιάς της ζωής, μιας και μας χαρίζει την ευκαιρία να ...συλλογιστούμε (κάτι που συνήθως το χάνουμε όταν τα "γνωστά" προβλήματα μας κατακλύζουν)!!! 
Ο Γκάντι έλεγε "η μουσική της ζωής κινδυνεύει να χαθεί μέσα στη μουσική της φωνής" ... ας το σκεφτούμε κι ας μην το επιτρέψουμε ή μάλλον ας προφυλάξουμε τον εαυτό μας απ' αυτό.
Θα μου πείτε...τί σχέση έχουν όλα αυτά με την κασάτα;;;; Θα σας απαντήσω... φαινομενικά καμμία!!! Απλά, με έπιασε πάλι η ανάγκη για φιλοσοφίες αλλά έτσι κι αλλιώς είναι τόσο πραγματικές που έχουν κάποια σχέση με την συγκεκριμένη πίτα. Ποιά είναι;;;; Να σας εξηγήσω... Η κασάτα είναι μια πίτα παραδοσιακή και όλες αυτές οι απολαύσεις που ανέφερα είναι απολαύσεις μιας περασμένης γενιάς που εκτιμούσε ακόμα τα πιο απλά πράγματα κι όχι μόνον την χλιδή, τα δαπανηρά αυτοκίνητα και σπίτια και την επιδειξιομανία. Είδατε, τί περίεργο που είναι το μυαλό του ανθρώπου και τί συνειρμούς κάνει;;;; Τέλος πάντων, αρκετά σας κούρασα και θα με βαρεθείτε!!!
Η κασάτα, μια πίτα από το Μέτσοβο που έχει μια κάποια διαδικασία για να γίνει. Είναι η πίτα του Σαββατοκύριακου ή η πίτα της γυναίκας που έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της κι αυτό, γιατί... χρειάζεται να ανοιχτούν 10 φύλλα που θα σκεπαστούν με τυρί φέτα. Να διπλωθούν σαν μαντήλι και μετά να ανοιχτεί με τα δάχτυλα στο μέγεθος του ταψιού.  
'Eχει όμως κι άλλον τρόπο για να γίνει, λίγο πιο εύκολο. Με όποιον τρόπο και να γίνει όμως, είναι τραγανή και νόστιμη.
Ελάτε, πάμε να την φτιάξουμε...
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη
1 κ.σ. ξίδι 
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
180-200 ml νερό κρύο ψυγείου* 
Για τη γέμιση
400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα κουζίνας και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο ζυμώνοντας έως ότου φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια με τα οποία ανοίγουμε τα φύλλα. 
Με κάθε μπαλάκι ζύμης "ανοίγουμε" και ένα τετράγωνο φύλλο, χρησιμοποιώντας κόρν φλάουρ για το άνοιγμα.
Η διαδικασία της πίτας βήμα-βήμα
Ετοιμάζουμε την πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Α τρόπος: Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα τετράγωνο σκεύος. 
Αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε μια δόση τυριού. 
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε επάνω στο τυρί, το αλείφουμε με λάδι κι απλώνουμε τυρί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα, εκτός από το τελευταίο.
Ύστερα, διπλώνουμε τα τετράγωνα φύλλα όλα μαζί ως εξής.
Πιάνουμε τις γωνίες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν 4 τρίγωνα με την κορυφή τους στο κέντρο της τετράγωνης ζύμης.
Αναποδογυρίζουμε τη πίτα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και την ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού, πιέζοντάς την με τα δάχτυλα.
Φροντίζουμε ώστε η πίτα να είναι λεπτή (αν κι εγώ την έκανα λίγο πιο χοντρή).
Β τρόπος: Απλώνουμε τη ζύμη σε τετράγωνο σκεύος, με πάχος 1-1.5 εκατοστό περίπου.
Απλώνουμε επάνω το τυρί και λίγο ελαιόλαδο.
Πιάνουμε τις γωνίες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν 4 τρίγωνα με την κορυφή τους στο κέντρο της τετράγωνης ζύμης.
Ζυμώνουμε ξανά και απλώνουμε τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο, ρίχνουμε ξανά λίγο λάδι, κλείνουμε τις γωνίες και ζυμωνουμε ξανά. 
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4 φορές, προσθέτοντας κάθε φορά λάδι τόσο ώστε να καλύπτετε όλη η ζύμη.
Τελειώνουμε, έχοντας διπλώσει για τελευταία φορά τις γωνίες.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί αλειμμένο με λάδι και πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, μέχρι να απλώσει στο μέγεθος του ταψιού.
Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. 
TIPS
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το είδος του αλεύρου αλλά και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Καλή επιτυχία!

37 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρων.... πολύ ωραία πίτα!!! Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Βάσω!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Πολύ νόστιμη πίτα!!!Καλή συνέχεια και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Την έχω παρακολουθήσει ως προς την παρασκευή της και απολαύσει από τα χέρια Ηπειρώτισσας συγκατοίκου μόνο που εκείνη βάζει και λίγο πράσο μέσα.
    Ο πρόλογος σου πολύ μου άρεσε ας μη χάσουμε βασικές αξίες.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ξανθή μου!! Είναι ωραία πίτα και πράγματι θεωρώ ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τις αξίες μας! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Κική !
    Είχα στο παρελθόν δει πως γίνεται αυτή η πίτα! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη δεδομένου ότι έχει πολύ φύλλο και μάλιστα σπιτικό. Το φύλλο μου αρέσει πολύ στις πίτες, όσο περισσότρο, τόσο καλύτερο.
    Χαίρομαι τώρα που βρήκα και την συνταγή. Θα την κρατήσω!
    Καλησπέρα και καλό υπόλοιπου Σαββατοκύριακου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη Χρυσαυγή!!! Συμφωνώ για το φύλλο κι εμένα μου αρέσει πολύ! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Κική μου καλησπέρα, υπέροχη πίτα μου αρέσουν πολύ ΌΛΕΣ οι πίτες!!!Κρατώ τη συνταγή εννοείται, τέλεια την έκανες!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσε!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Για κάτι τέτοιες πίτες θα ήθελα να ήξερα να ανοίγω φύλλο 'καλλιτεχνικό"
    τώρα αρκούμαι στο διάβασμα και ξαναδιάβασμα της "εκτέλεσης"της πίτας. Φιλιά και καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά!!! Φιλιά και καλό βράδυ, επίσης!

      Διαγραφή
  8. Πωπω παρα πολύ ωραία Κική μου φαινεται απίθανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έρη μου, όταν έρθεις Θεσ/νίκη θα σε κεράσω!!!

      Διαγραφή
  9. Αχ αχ και λατρεύω οτιδήποτε μετσοβίτικο! Φαίνεται υπέροχη για κυριακάτικο πρωινό (και όχι μόνο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κερνάω Λίτσα, πάρε όση θέλεις! Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Μάλλον άξιζε τον κόπο η πίτα σου!! Φαίνεται υπέροχη!! Θα δοκιμαστεί μόλις υπάρχει χρόνος!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χαραυγή!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  11. Κικιτσα μου έφτιαξες μια από τις πιο νόστιμες πίτες, και την έφτιαξες υπέροχη!
    Την πίτα αυτή την έμαθα από την πεθερά της αδελφούλας μου που είναι Ηπειρώτισσα.
    Το άνοιγμα φύλλου δεν είναι το δυνατό μου σημείο, όμως την έχω φτιάξει μερικές φορές και πραγματικά αξίζει τον κόπο.
    Γεια στα χεράκια σου, παίρνω το κομμάτι της τελευταίας φωτό που μου κλείνει πονηρά το μάτι και φεύγω, γιατί αλλιώς θα πάρω όλο το ταψί;-)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενά μου χαίρομαι που σου άρεσε!!! Πάρε όσα κομμάτια θέλεις γλυκιά μου!!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. πολύ καλη πρόταση σου...μου άρεσε..
    να σαικαλά καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ νόστιμη φαίνεται η πιτούλα σου!!Εχει λίγο κόπο αλλά πιστεύω ότι αξίζει!Μπράβο σου!!!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αξίζει!!! Δοκίμασέ της Έλενα!! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  14. ΑΧ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ...!!!!!!ΤΗΝ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΑΠ ΤΗ ΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΤΙΣ ΤΥΠΩΝΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΖΕΥΩ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΟΝΟΣ ΛΙΓΟΣ ΚΙ ΕΜΑΝΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ν ΑΝΟΙΓΩ ΑΛΛΑ ΦΥΛΛΑ ΧΙ ΧΙ ΧΙ!~!ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΙΑΣ ΚΙ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΠΙΑ Ν ΑΝΟΙΓΩ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΟΥΡΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ.ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΒΓΗΚΝ ΛΑΘΟΣ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!
    ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νασιούλα μου γλυκιά, είμαι σίγουρη ότι με ό,τι κι αν καταπιαστείς θα το κάνεις τέλειααααα!! Σε ξέρω καλά, χρυσοχέρα μου!!!!

      Διαγραφή
  15. Πολύ ωραία μου φαίνεται η πίττα σου . Θα προσπαθήσω να την δοκιμάσω. Ως Βλάχα με καταγωγή από το Νυμφαίο έχω μεγάλη αδυναμία στις πίττες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φαντάζομαι Κατερίνα αλλά κι εγώ που δεν είμαι Βλάχα έχω την ίδια αδυναμία!!-:)))) Καλό βράδυ και όταν την φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  16. http://love-love2love.blogspot.com/2012/02/3-agrigategr.html
    αυτη ειναι η αναρτηση για τις προσφορες βαλτην στον τοιχο σου και πες το και σε αλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βασιλική μου, απίθανη η πιτούλα! Χαλάλι στον κόπο σου! Σε ζηλεύω με κάτι τέτοια πάρα πολύ (ακαμάτρα με το φύλλο, το'χω από φόβο, μέχρι το χοντρό πηγαίνω..χαχχαχαα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. φαίνεται πολύ νόστιμη!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα από Πειραιά σας διαβάζω καιρό όλα μου αρέσουν,συμφωνώ με την ψυχοθεραπεία και ευχαρίστηση μέσα στο μικρό παλατάκι που λέγεται κουζίνα.
    θέλω σιγά σιγά να γνωριστούμε μαρέσει που η μπλοκογειτανιά σας.
    Είναι η πρώτη μου φορά που δειλά δειλά μπήκα σε κάποιο μπλοκ.
    Πιστεύω πως μπορούμε να μοιραστούμε απίθανες στιγμές με συνταγές σκέψεις και ενα σωρό αλλά σας φιλώ θέλω να γίνουμε μπλοκοφίλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!