Κυδώνι τριφτό, ένα διαχρονικό γλυκό του κουταλιού στο χρώμα του ήλιου... αλλά και νέες απαντήσεις...

Εχθές, έφτιαξα κυδώνι τριφτό γλυκό. Ένα γλυκό που, θυμάμαι έντονα, υπήρχε πάντα στον παλιό ξύλινο μπουφέ της γιαγιάς μου.
Εκείνος ο μπουφές ήταν ...μαγικός. Στον ένα χώρο του, υπήρχαν πάντα, μα πάντα ένα πλήθος βάζων σφραγισμένων, που ήταν γεμάτα με γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Η μεγάλη χαρά μου και χαρά της;;; Να πηγαίνω και να ανοίγω τον μπουφέ ...ψάχνοντας για ένα καινούργιο γλυκό του κουταλιού. Θυμάμαι ακόμα το πονηρό χαμόγελο της γιαγιάς μου, όταν έμπαινα στο σπίτι και μου έλεγε... "λες να υπάρχει κάτι καινούργιο στο μπουφέ;;;" έτσι για να με παρακινήσει να πάω να τον ανοίξω και να ψάξω!!! Σαν να την βλέπω ακόμα... να κάθεται στον καναπέ που ήταν απέναντι από το μπουφέ και να απολαμβάνει τη, γεμάτη λαχτάρα, αναζήτησή μου. Βέβαια, μιας και δεν ήμουν από τα παιδιά που αγαπούσαν το φαγητό, έβρισκα το γλυκό αλλά ...έτρωγα ελάχιστο (εν αντιθέσει με τώρα που, αν μπορούσα, θα έτρωγα το μισό βάζο αμέσως)!!!!!!-:))))
Αρκετά όμως με τις αναμνήσεις! Ας δούμε πώς γίνεται...
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κυδώνια
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
5 ποτήρια νερό
1.500 γρ. ζάχαρη
1 κλαδάκι αμπαρόριζα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το σιρόπι να βράσει σε σιγανή φωτιά.
Αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα κυδώνια γρήγορα για να μην μαυρίσουν και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.
Μόλις τρίβουμε ένα κυδώνι, το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στο σιρόπι που σιγοβράζει.
Όταν ρίξουμε όλα τα κυδώνια στο σιρόπι, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε την αμπαρόριζα και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, ώστε να "δέσει" το σιρόπι.
Προτού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να έρθει ο αφρός (εάν υπάρχει) στο κέντρο για να τον αφαιρέσουμε μαζί με την αμπαρόριζα.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε και τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
Φυλάγουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε... τα γλυκά του κουταλιού είναι κέρασμα με διαχρονική αξία αλλά και μια στιγμή γλύκας... χωρίς τις τύψεις των θερμίδων.
Και τώρα πάλι Tag...tag!!! H καλή μου φίλη Ρένα από το 
με κάλεσε να απαντήσω στις ερωτήσεις της και ...αν και απάντησα ήδη μια φορά, δεν μπορώ να της χαλάσω το χατήρι.
Να οι ερωτήσεις της και οι απαντήσεις μου...

1- ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;
-- Τί θα γίνει με την κατάσταση στην Ελλάδα και τί μπορώ να κάνω εγώ!!!
2- ΤΙ ΣΑΣ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ;
-- Πολλά, η αγένεια, η ψευτιά, η καταπίεση, οι κυβερνώντες και οι κακοί εκπαιδευτικοί!!!
3- ΜΕ ΤΙ ΗΡΕΜΕΙΤΕ;
-- Με τις ανιψιές μου, τη μαγειρική, τη λογοτεχνία, την κηπουρική και το blogging!
4- ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ;
-- Ναι, το άγχος μου!!
5- ΠΟΛΗ Η ΕΠΑΡΧΙΑ;
-- Πόλη για περισσότερες επιλογές αλλά να μένω σε προάστειο για να έχω κήπο και ηρεμία (όπως ήδη κάνω).
6- ΣΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ 24 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;
-- Σχεδόν ποτέ!!!
7- ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ;
-- Τους αγαπημένους μου, το κινητό μου, τα βιβλία μου και το αυτοκινητό μου!
8- ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ;
-- Η κουζίνα και το γραφείο μου!
9- ΖΗΤΑΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΓΝΩΜΗ;
-- Όταν ξέρω ότι φταίω ναι, πάντα! Το θεωρώ λυτρωτικό!
10- Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΑΣ;
-- Πάντα!!! 
11- Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ , ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ, ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ;
-- Εξαρτάται, δεν μπορώ να απαντήσω θεωρητικά!
Και τώρα οι δικές μου 11 ερωτήσεις...
1- Ποιά ώρα της ημέρας είναι η καλύτερή σου;
2- Ποιά εποχή του χρόνου λατρεύεις;
3- Σε ποιά ήπειρο θα ήθελες να ζήσεις;
4- Ποιό είναι το αγαπημένο σου απόφθεγμα;
5- Αν ήσουν λουλούδι, ποιό λουλούδι θα ήσουν;
6- Θα ήθελες να ταξιδέψεις στο διάστημα;
7- Πιστεύεις πιο εύκολα ...ένα παιδί ή έναν ενήλικα;
8- Ποιά είναι η σημαντικότερη αξία που θα μεταδώσεις στα παιδιά σου;
9- Ποιό είναι το χαρακτηριστικό που σε κάνει να αγαπάς κάποιον;
10- Ποιά είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής;
11- Τί χρειάζεται για να κατακτήσουμε τον εαυτό μας;
Κι επειδή οι περισσότερες μπλογκοφίλες έχουν ήδη απαντήσει ...καλώ όποια θέλει να απαντήσει ξανά στις ερωτήσεις μου!!!
Καλό σας βράδυ, κι αύριο με υγεία!!!

24 σχόλια:

  1. Το ζήλεψα τόσο πολύ το γλυκό κυδώνι.....Είναι το αγαπημένο μου.Θα φτιάξω σίγουρα.Είναι η εποχή τους τώρα?Πριν λίγες μέρες έφτιαξα νεράντζι...Ζαχάρωσαν,πέτρωσαν,παρόλο που τα ξεπίκριζα δύο μέρες ήταν απαπα πικρό και στο τέλος μου ήρθε η ιδέα και τα βούτηξα ένα ένα στην σοκολάτα να γίνουν σοκολατάκια....Αλλά και πάλι έχουν τα χάλια τους!!!Όποιος τα φάει θα είναι ήρωας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου αυτά συμβαίνουν!!! Προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ γλυκό νεράντζι γιατί δεν το τρώμε αλλά, ξαναδοκίμασε με άλλη συνταγή και στο τέλος θα το πετύχεις!!! Εγώ μέχρι να βρω την συνταγή για κουραμπιέδες, είχα κάνει πάνω από 6-7 φορές ...αποτυχημένους σαν ...τούβλα σκληρούς!!! Και μην ξεχνάς το χυμό λεμονιού ή το ξινό για να μην ζαχαρώνουν!

      Διαγραφή
    2. Αααααα! Ξέχασα την ώρα που θα δένεις το σιρόπι, μπορείς να προσθέσεις και 1 κ.σ. γλυκόζη που επίσης βοηθάει να μην ζαχαρώσει το γλυκό!

      Διαγραφή
  2. Πολύ νόστιμο γλυκό και ωραίο το χρώμα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε cinemarion! Εμένα είναι το αγαπημένο μου γιατί ο παππούς μου είχε ένα χωράφι με κυδωνιές κι έτσι είχαμε μεγάλη σοδειά!!!

      Διαγραφή
  3. καλημεραααααα....μυρωδάτο το γλυκάκι σου...είναι υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου καλημέρα!Υπέροχο γλυκό υπάρχει πάντα στο ψυγείο μας!!!Το χρώμα του είναι φανταστικό γεια στα χέρια σου!!!Φιλάκια πολλά!!!
    **Μου΄άρεσαν οι απαντήσεις και οι ερωτήσεις σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου, έλα να σε κεράσω!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Κική! Απ' όλα όλα τα γλυκά του κουταλιού, το συγκεκριμένο είναι το αγαπημένο μου! Το φτιάχνει ο θείος μου και ευτυχώς πάντα φροντίζει και μου δίνει ένα βάζο! Συνήθως βάζει μέσα και καβουρδισμένο αμύγδαλο, του πάει πολύ! Ταιριάζει βέβαια πολύ ωραία με γιαουρτάκι!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ερμιόνη μου και το αμύγδαλο του ταιριάζει και με το γιαουρτάκι πάει τέλειαααα!! Καλημέρα!

      Διαγραφή
  6. Για μια ακόμα φορά άγγιξες ευαίσθητο σημείο! Μου θύμησες την γιαγιούλα μου με τον μαγικό μπουφέ με τα καλούδια! Και ας μη μου αρέσαν και τόσο τα γλυκά τότε!
    Πολύ ωραίο σου πέτυχε το κυδώνι!
    Κάτσε γιατί με μπέρδεψες... Τα κυδώνια δεν είναι φθινοπωρινά φρούτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου έφερα ωραίες θύμησες Αγγελική!!! Γιατί σε μπέρδεψα;;; Κυδώνια αγοράζω ακόμη και το Σαββατοκύριακο ετοιμάζομαι να φτιάξω πελτέ... ακόμη ένα γλυκό που έκανε η γιαγιά μου!!

      Διαγραφή
  7. Αχ και μενα πάλι μου έφερες τις πιο ωραίες αναμνήσεις βρε Κική μου!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική το κυδώνι είναι το απόλυτο γλυκό κουταλιού!!!Γεύση γεμάτη αναμνήσεις...δεν σου φτάνει κι εσένα η μέρα ε....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κυδώνι είναι τέλειο αλλά οι ώρες της μέρας λίγες!!!!!! Λέτε να κάνουμε κάτι γι αυτό;;;; Μήπως να τις αυξήσουμε;;;;

      Διαγραφή
  9. Γιαουρτάκι στραγγιστό και γλυκό κυδώνι.... δεν έχω καλύτερο!!!
    Επίσης καφεδάκι ελληνικό, γλυκό κυδώνι και κρύο, πολύ κρύο νεράκι!!
    Αχ τι σκέφτομαι η γυναίκα!
    Φιλενάδα ψήσε καφεδάκι και έρχομαι να με τρατάρεις!
    Φιλιάααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα σε περιμένω Έλενά μου!!! Τί ωραία θα ήταν να ήσουν κοντά!!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ αγαπημένο το γλυκάκι...! Και η αρμπαρόριζα του δίνει μια ντελικάτη ΄μυρωδιά...μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ευαγγελία μου!!! Αγαπημένο και διαχρονικό!

      Διαγραφή
  11. Αχ! αχ! μπρε Κικίτσα τι με κάμνεις! Κική γιατί το δικό μου γλυκό γίνεται πιο σκούρο? σχεδόν κόκκινο? Κάνω κάτι λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην γίνει πολύ σκούρο, βράσε πρώτα το σιρόπι και μετά βάλε τα κυδώνια που θα βράσουν για λίγη ώρα μαζί με το σιρόπι. Συνήθως τα κάνει σκούρα το πολύωρο και σε πολύ χαμηλή φωτιά βράσιμο!

      Διαγραφή
  12. TO ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ!!!ΕΧΩ ΤΗ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΓΩ!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!