Νηστίσιμο προφιτερόλ... σοκαλατένια απόλαυση


...χωρίς τύψεις!!!
Καλησπέρα σας!! Σαββατοκύριακο έφτασε και πάλι και σήμερα είπα να σας δείξω τη σοκολατένια αμαρτία που έφτιαξα!!! Νηστίσιμο προφιτερόλ! Θα μου πείτε... τί έπαθα με τα νηστίσιμα και θα σας απαντήσω ότι μου αρέσει να "πειράζω" τις συνταγές κι έτσι κατέληξα σ' αυτό το προφιτερόλ, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το κανονικό προφιτερόλ. 
Η βασική του διαφορά με το άλλο προφιτερόλ είναι ότι δεν έχει σου μιας και δοκίμασα να φτιάξω κάτι ανάλογο αλλά δεν το πέτυχα (μέχρι τώρα βέβαια, γιατί πού θα μου πάει ...θα το ξαναδοκιμάσω).
Προς το παρόν, λοιπόν, το έφτιαξα με το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι που θα βρείτε ΕΔΩ γιατί, είπαμε, Κυριακή χωρίς γλυκό...γίνεται;;; Δεν γίνεται!!! 
Ελπίζω ότι το συγκεκριμένο γλυκό θα το αγαπήσετε όσο κι εγώ!!!
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
Για την κρέμα σοκολάτας
1 λίτρο νερό*
100 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. κουβερτούρα πικρή
3 κ.σ. κακάο σκόνη
1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ με γεύση σοκολάτα (προαιρετικά)
350 γρ. ζάχαρη
8 κ.σ. κοφτές Κούσταρ πάουντερ με γεύση βανίλια
2 κ.σ. γλυκό κρασί Σάμος ή Λήμνος
Για την σαντιγύ
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος καρύδας (ή για τους λιγότερο αυστηρούς απλή φυτική κρέμα γάλακτος)
Για τη διακόσμηση
Αμυγδαλάκια φιλέ ελαφρώς ψημένα στο φούρνο
Αντί για σου
Κυβάκια ή κομματάκια από το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι που θα βρείτε ΕΔΩ .
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 2/3 από το νερό, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη και την κουβερτούρα σε κομμάτια.
Αφήνουμε να ζεσταθεί το νερό και να λιώσουν η κουβερτούρα και η μαργαρίνη σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο νερό, τον καφέ, το κακάο και το κούσταρ πάουντερ και τα διαλύουμε, ανακατεύοντάς τα με το σύρμα.
Μόλις λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο και πάρει μια βράση το νερό, προσθέτουμε το μείγμα με το κούσταρ πάουντερ και αφήνουμε την κρέμα να δέσει (να πήξει) ανακατεύοντάς την συνεχώς για να μην σβολιάσει και "κολλήσει" στην κατσαρόλα.
Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Εάν θέλουμε να κρυώσει πιο γρήγορα, την βάζουμε σε ένα ταψάκι ανοξείδωτο πιο μεγάλο από την κατσαρόλα.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ και κόβουμε το κέικ πορτοκαλιού σε κομματάκια.
Σύνθεση του γλυκού
Βάζουμε στα μπολάκια πρώτα μια κουταλιά της σούπας σαντιγύ καρύδας.
Μετά, βάζουμε το κομμάτια του κέικ.
Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα σοκολάτας με μια μεγάλη κουτάλα.
Γαρνίρουμε με σαντιγύ, λίγη πορτοκαλόφλουδα ή πορτοκάλι γλυκό και αμυγδαλάκια φιλέ.
TIPS
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε 200 ml από το νερό με χυμό πορτοκαλιού για πιο έντονη πορτοκαλογεύση ή να χρησιμοποιήσουμε 600 ml νερό και 400 ml γάλα καρύδας ή 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ.
* Επίσης, αντί για φυτική σαντιγύ καρύδας μπορούμε, αν δεν κάνουμε αυστηρή νηστεία, να χρησιμοποιήσουμε φυτική σαντιγύ σε σκόνη π.χ. Garni και αντί για γάλα κανονικό να βάλουμε 200ml γάλα καρύδας.
* Επίσης, μπορούμε αντί για νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού να χρησιμοποιήσουμε 2-3 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, που τα έχουμε κόψει στη μέση.
...γιατί μια σοκολατένια αμαρτία ...επιβάλλεται και δεν αναβάλλεται!!! -:)))))))))
Tante Kiki
32 Comments
No