Κομπόστα με mousse σοκολάτας light κι ένα βραβείο

... γλυκό - αστραπή με ελάχιστες θερμίδες!!!!
Η άνοιξη έφτασε επιτέλους και το καλοκαιράκι είναι κοντά!!! Δεν είναι λοιπόν κακό να κάνουμε λίγη οικονομία... (εεεεε όχι μην πάει ο νους σας στην άλλη οικονομία... εκείνη πια έχει γίνει συνήθεια) θερμίδων, εννοώ!!!
Έτσι κι επειδή και ο καιρός το επιτρέπει αλλά και η  δύσκολη καθημερινότητα το ...απαιτεί, έφτιαξα ένα γρήγορο γλυκάκι που νομίζω ότι θα σας αρέσει όπως ενθουσίασε ήδη την αδερφή μου και μια-δύο φίλες που το δοκίμασαν (βέβαια είναι μάλλον ...γυναικείο γλυκό γιατί τους άνδρες της οικογένειας τους άφησε παγερά αδιάφορους!!). Τί να κάνουμε δεν μπορούν όλοι να αγαπούν τα γλυκά διαίτης... ακόμα κι αν τα χρειάζονται και ναι... αυτό είναι "μπηχτή" προς τους άνδρες!!!!!! χαχαχαχα
Δροσιά με χαμηλό θερμιδικό φορτίο, χαμηλό κόστος και όλη τη γλύκα του φρούτου και της σοκολάτας, κάνουν το συγκεκριμένο γλυκό ακαταμάχητο!!!! Έτσι δεν είναι κορίτσια;;;; Την ιδέα την πήρα από έναν παλιό "Γαστρονόμο" που όμως είχε κομπόστα μήλο και κανονική mousse σοκολάτας από πάνω ...ξέρετε, εκείνη με τα αβγά που εγώ δεν συμπαθώ καθόλου!!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για την κομπόστα
4 αχλάδια κομμένα σε κομμάτια
1 φλ.τσ. αποξηραμένα κεράσια
2 κ.σ. φουσκωτές ζάχαρη
Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
Για τη mousse σοκολάτας
50 ml χυμό πορτοκάλι κρύο,
50 ml από το ζουμί της κομπόστας, κρύο
100 ml γάλα με 1% λιπαρά, κρύο*
1 φάκελο φυτική σαντιγύ σοκολάτας, Garni
Η κομπόστα
Η mousse
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κομπόστα
Κόβουμε τα αχλάδια σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα κεράσια και το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
Τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας.
Προσθέτουμε και νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα αχλάδια.
Βράζουμε την κομπόστα σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά, έτσι ώστε να μαλακώσουν τα αχλάδια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.
Την βάζουμε σε μπολ ή ποτήρια και μετά στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη mousse σοκολάτας.
Για τη mousse σοκολάτας
Βάζουμε σε μπολ το ζουμάκι της κομπόστας, τον χυμό πορτοκαλιού και το γάλα, φροντίζοντας να είναι κρύα.
Προσθέτουμε το περιεχόμενο τη σαντιγύ σοκολάτας σε σκόνη και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά, έως ότου η mousse γίνει πηχτή και "στέκονται" οι κορυφούλες της.
Βάζουμε με κορνέ τη mousse επάνω από την κομπόστα, ξαναβάζουμε στο ψυγείο και στολίζουμε με ένα αποξηραμένο κερασάκι ή μερικά αμυγδαλάκια φιλέ.
TIPS
* Για νηστίσιμη εκδοχή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού ή ζουμί της κομπόστας (απλά θα πρέπει να βάλουμε λίγο παραπάνω νερό κι ίσως 1 κ.σ. ακόμα ζάχαρη, εάν το θέλουμε πολύ γλυκό).
Μια άλλη λύση είναι το γάλα καρύδας, το οποίο όμως έχει αρκετές θερμίδες κι έτσι καλό είναι να το αποφύγουμε.
Και τώρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γλυκιά Λίζα του πανέμορφου http://myhomegr.blogspot.com για τη χαρά που μου έδωσε να μου χαρίσει αυτό το βραβείο της ...άνοιξης και να της ζητήσω συγγνώμην γιατί άργησα να το αναρτήσω (απλώς μέσα στο τρέξιμο των ημερών το ...ξέχασα!!!).
Κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω σε όλους τους αναγνώστες και φίλους bloggers που καθημερινά με τιμούν με τις επισκέψεις τους με ή χωρίς σχόλια αλλά και σ' όλη την αγαπημένη μου μπλογκογειτονίτσα που καθημερινά μου χαρίζει στιγμές χαράς και ξεκούρασης... Σας ευχαριστώ που με τιμάτε και εκτιμάτε τις γευστικές μου προτάσεις!!! 
Και τώρα, θα απαντήσω στις ερωτήσεις της Ελπινίκης που μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει για μια ακόμα φορά στο παιχνίδι, αν και θα ζητήσω συγγνώμην γιατί, τουλάχιστον σήμερα δεν προλαβαίνω να γράψω άλλες ερωτήσεις. Έτσι θα απαντήσω στα γρήγορα γιατί νομίζω ότι θα ...κοιμηθώ μπροστά στο laptopaki μου!!!!!!!!!!
1. Ντομάτα ή Αγγούρι?                 --- Και τα δύο
2. Κοτόπουλο ή Χοιρινό?               --- Κοτόπουλο, χωρίς δεύτερη σκέψη!!!!
3. Μήλο ή Αχλάδι?                       --- Αχλάδι περισσότερο
4. Καρπούζι ή Πεπόνι?                  --- Καρπούζι ...δαγκωτό!!!!!
5. Ρίγανη ή Βασιλικός?                 --- Ρίγανη, λατρεμένη!!!!
6. Κρεμμύδι ή Σκόρδο?                 --- Κρεμμύδι
7. Λεμόνι ή Ξύδι?                         --- Μάλλον ξύδι
8. Μπανάνα ή Φράουλα?               --- Και τα δύο, χωρίς διάκριση!!!
9. Λάχανο ή Μαρούλι?                  --- Και τα δύο
10. Γύρος ή Πίτσα?                      --- Πίτσα και μάλιστα χωρίς αλλαντικά!!!
11. Σπανακόπιτα ή Τυρόπιτα?        --- Τυρόπιτα
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!

23 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία ιδέα και πρωτότυπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερααααααααααα....γιαμ γιαμ...πότε θα με καλέσεις να φάμε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα, ωραίο γλυκάκι και για δίαιτα οτι πρέπει.Θα το δοκιμάσω, γιατί τελευταια με την δίαιτα που κάνω μου λείπει η ζάχαρι.
    Βάλε και άλλα τέτοια εύκολα λίγων θερμίδων. Θα σου είμαι υπόχρεη.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμενα παλι μου φαινεται πολυ πολυ νοστημο! Κι αμα λες οτι εινια και ελαφρυ και νηστισιμο ακομα καλυτερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα πάντως μου φαίνεται θεσπέσιο το "διαιτητικόν", άσε τους άντρες να λένε.
    Εχω και απορία!
    Πως καταφέρνουν οι άντρες να τρώνε όλα τα μη διαιτητικά και να μην παίρνουν δράμι???
    Τους μισώ γι αυτό χα χα χαα!
    Φιλιά Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Έλενά μου!!!! Κι εγώ μαζί σου! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Κική μου,φαίνεται τέλειο βλέπω οτι είναι και light οπότε ορμάω!!!!Θα το φτιάξω σίγουρα στη γιορτή του άντρα μου, αργεί βέβαια ακόμα αλλά καλό είναι να κάνουμε σιγά σιγά τα σχέδιά μας,φιλιά καλό σ/κ να έχεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει που αργεί Ροδάνθη μου, καλός είναι ο προγραμματισμός! Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία η συνταγή σου και η αλήθεια είναι ότι έχω κάτι αχλάδια που θα μου χαλάσουν και σκεφτόμουν να τα κάνω κομπόστα. Τώρα όμως έχω ένα λόγο παραπάνω βλέποντας την συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέξε στην κουζίνα Βάσω και τα δικά μου στην ίδια κατάσταση ήταν!!!!

      Διαγραφή
  8. Λοιπον Κική μου το έχω φάει αυτο το γλυκάκι το φτιάχνει μια φίλη μου με μήλο νομίζω..
    Ειναι τέλειο, δροσιστικό και σε γεμίζει!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ήταν η συνταγή στο Γαστρονόμο Έρη μου αλλά εμένα δεν μου αρέσει ο συνδυασμός μήλου και σοκολάτας γι αυτό και προτίμησα τον κλασσικό συνδυασμό αχλάδι και σοκολάτα. Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ότι πρέπει τώρα θα ήταν...
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το διαιτητικό γλυκό φαίνεται φανταστικό.... Θα το επιχειρήσω!!!
    Ευχαριστούμε! Τώρα, πάω να μαρινάρω τις μπριζόλες λαιμού για αύριο, όπως μας είπες!!! Ο άντρας μου τις περιμένει πώς και πώς!!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σας αρέσουν Φιλία μου!!! Περιμένω εντυπώσεις!!!!Όσο για το γλυκό είναι ...πανεύκολο! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  11. Δοκίμασέ το Χρυσούλα και, αν θέλεις, στείλε μου εντυπώσεις.
    Καλώς ήρθες και καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eυχαριστώ Κική μου για την εύκολη και ελαφριά συνταγή, και με σοκολάτα μάλιστα!!! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!