Μυζήθρα σπιτική σε μισή ώρα

Καλησπέρα! Το ότι πηγαίνω σε κάποιο σεμινάριο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή με το όνομα "Μεσογειακό κελάρι" είναι ήδη γνωστό, τουλάχιστον σε όσους διαβάζουν συχνά το "Tante Kiki". Το ότι λατρεύω τα όσα μαθαίνουμε να φτιάχνουμε είναι φυσικό (γιατί άλλωστε να πηγαίνω;;;;). Τώρα ξέρω, θα σκέφτεστε... "καλά, τί την έπιασε και μας τα γράφει όλα αυτά;;;;" Θα σας εξηγήσω αμέσως μιας και είμαι καλή ...μαθήτρια (ελπίζω να συμφωνεί και η Σούλα, η υπέροχη εκπαιδεύτριά μας που με εντυπωσιάζει με τις γνώσεις της, θεωρητικές και πρακτικές). 

Κάποιες εβδομάδες πριν φτιάξαμε σπιτική μυζήθρα! Οκ, γνωρίζω πολύ καλά ότι για τις γιαγιάδες μας αυτές ήταν πρακτικές καθημερινές επειδή έπρεπε να γεμίσουν τα κελάρια των σπιτιών τους με προϊόντα που προέρχονταν από τις πρώτες ύλες που είχε στη διάθεσή της η ίδια η οικογένεια. Όμως, μετά την, κακώς εννοούμενη, γυναικεία χειραφέτηση της γενιάς των μαμάδων μας που ασχολήθηκαν κυρίως με εργασία εκτός σπιτιού, όλες αυτές οι πρακτικές σταμάτησαν να περνούν από γενιά σε γενιά.  Έτσι, τώρα που, λίγο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, λίγο για λόγους υγείας (χαλάρωση από το στρες, μείωση κάποιων ασθενειών και βελτίωση της ποιότητας ζωής), λίγο εξ αιτίας του "κορεσμού" των γυναικών από την εργασία και την καριερίστικη νοοτροπία, η μόδα άγγιξε και πάλι τα χειροποιήματα (στην Αμερική, το πλέξιμο είναι πια μόδα αντιστρές), αλλά και τη σπιτική κουζίνα,  όλες αυτές τις παραδοσιακές τεχνικές που, κάποτε, είχαν μεγάλη σημασία... απέκτησαν και πάλι μια θέση στην εκτίμησή μας. 
Θυμάμαι όταν ήμουν φοιτήτρια κι έλεγα ότι κεντούσα ή έπλεκα (γιατί για να πω την αλήθεια μαγείρευα ελάχιστα τότε... μετά ...πορώθηκα χαχαχα) πολλές συμφοιτήτριές μου με αντιμετώπιζαν γελώντας. Τώρα πια αυτό δεν υπάρχει! Ευτυχώς, πολλές γυναίκες που νόμιζαν ότι "χειραφέτηση" σημαίνει μόνον καριέρα και τσιγάρο αλλά όχι μαγειρική, δημιουργία με τα χέρια ή ενασχόληση με την οικογένεια, συνειδητοποίησαν ότι ...όλα χρειάζονται κι ότι ένας καθαρά προσωπικός συνδυασμός είναι απαραίτητος  για την ψυχική μας ισορροπία και πληρότητα!
Προσωπικά, όταν ασχολούμαι με όλα όσα θέλω κι αγαπώ, νιώθω ελεύθερη και χαρούμενη. Μπορώ να παλέψω καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν έχω ταμπού και στεγανά που εμποδίζουν την ...εξέλιξή μου σαν προσωπικότητα! Κι αυτό είναι σημαντικό για να δώσουμε στα νέα παιδιά μια καλύτερη νοοτροπία που θα φέρει μια καλύτερη κοινωνία!
Ωωωωωχχχχ! τώρα άρχισα τις κοινωνιολογικές αναλύσεις!!!!!!! Εντάξει, το ξέρω το έχω αυτό το  ελάττωμα, εξ άλλου ...καθηγήτρια είμαι και μάλιστα φιλόλογος (δεν παίζει ρόλο που είμαι της γαλλικής φιλολογίας ξέρετε, το μικρόβιο είναι ίδιο για όλες τις γλώσσες -:))))))
Συμμαζεύομαι και ξαναγυρίζω στη σπιτική μυζήθρα και τη συνταγή της. 
Λοιπόν, έχετε ένα μπουκάλι γάλα πλήρες (δεν πειράζει που είναι παστεριωμένο ή και υψηλής παστερίωσης, ακόμη και ληγμένο...); Εάν ναι, μην το πετάτεεεεε κι αν θέλετε μυζήθρα μην το πίνετεεεεε! Θα το κάνουμε μυζήθρα και τη μυζήθρα... μεζεδάκια!!!
ΥΛΙΚΑ
[Α]   1 λίτρο γάλα πλήρες (ή όσο μας περισσεύει ή έληξε)
       3 κ.σ. χυμό λεμονιού
              ή
[Β]   1 λίτρο γάλα 1.5% λιπαρά
       3 κ.σ. χυμό λεμονιού
      3/4 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (για να αυξήσουμε τα λιπαρά του γάλακτος)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα μέχρι να κοχλάσει.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να πέσει η θερμοκρασία γύρω στους 70 βαθμούς Κελσίου.
Ελέγχουμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο (εάν έχουμε). 
Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο, μετρούμε 5 λεπτά από την στιγμή που κατεβάσαμε το γάλα από τη φωτιά (μέχρι 3 λίτρα ο πρακτικός αυτός τρόπος ισχύει και η θερμοκρασία του γάλακτος είναι γύρω στους 70 βαθμούς Κελσίου, 5 λεπτά αφότου το αποσύρουμε από τη φωτιά, μετά τον βρασμό).
Προσθέτουμε τις 3 κουταλιές χυμό λεμονιού και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι.
Μόλις το γάλα αρχίσει να κάνει κόκκους σταματούμε το ανακάτεμα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Το γάλα γεμίζει με κόκκους κι επάνω μένει μόνον ο ορός του.
Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τους κόκκους και τους βάζουμε σε τουλπάνι να στραγγίσουν για 15 λεπτά.
Προσωπικά, την έβαλα σ' ένα απλό σουρωτήρι γιατί δεν είχα τουλπάνι.
Ύστερα, αδειάζουμε τη μυζήθρα σε ένα μπολ.
Η μυζήθρα μας είναι ανάλατη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελοπιτάκια ή διάφορα άλλα γλυκίσματα.
Εάν την θέλουμε αλμυρή, την αλατίζουμε με όσο αλάτι θέλουμε και την χρησιμοποιούμε για μεζέδες όπως οι παρακάτω τυρομπαλίτσες.
ΥΛΙΚΑ
Αλατισμένη μυζήθρα
Πάστα ελιάς
Ρίγανη
Φρέσκο μαϊντανό 
Τρίχρωμο πιπέρι
Φρέσκο άνηθο
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με μαϊντανό
Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με ρίγανη, λίγη πάστα ελιάς και μαϊντανό και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες.
Βάζουμε σε ένα μπολ, ψιλοκομμένο μαϊντανό και κυλούμε μέσα σ' αυτόν τις μικρές τυρομπαλίτσες.
Με άνηθο
Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με ψιλοκομμένο άνηθο και τρίχρωμο πιπέρι.
Ύστερα, σε ένα μπολ βάζουμε ψιλοκομμένο άνηθο και κυλούμε σ' αυτόν τις τυρομπαλίτσες.
Βάζουμε τις μπαλίτσες του μαϊντανού σε ένα βάζο με φαρδύ στόμιο και τις μπαλίτσες του άνηθου σε ένα άλλο και τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο (φυσικά, μπορούμε να τις βάλουμε και στο ίδιο βάζο).
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Οι τυρομπαλίτσες είναι εξαιρετικός μεζές. 
Επίσης, οι τυρομπαλίτσες μαϊντανού και το λάδι τους είναι ιδανική παρέα για ντοματοσαλάτα ή χωριάτικη και οι τυρομπαλίτσες άνηθου με το λάδι τους είναι ιδανικές για μαρουλοσαλάτα.

15 σχόλια:

  1. Και οι ....αναλύσεις σου καλές και η συνταγή σου εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά...τέλειο!!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια τα μυζηθρομπαλάκια σου Κική μου! Και θα συμφωνήσω με para-kelsoscooks και οι αναλύσεις σου σωστές! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σου Κική!!!Πολύ νόστιμα πρέπει να είναι και πολύ χρήσιμη η συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΚΙΚΗ!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, αυτό το τυράκι το έχω φτιάξει πολλές φορές κι είνια μια υπέοχη ιδέα για πολλά πράγματα.
    Τα δε τυρομπαλάκια φέτος στο μπαζάρ είχαν μεγάλη πέραση.
    Μπράβο Κική που μοιράζεσαι μαζί μας τις εμπειρίες σου.Όσο για την εισαγωγή σου συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πώς θα μπορούσε να μη συμφωνήσει κανείς με όσα γράφεις; Μια γενιά ολόκληρη έχασε τη χαρά της δημιουργίας στο όνομα της χειραφέτησης και της σύγχρονης ζωής.
    Η μυζήθρα σου είναι πραγματικά ευκολη και ταιριάζει με χίλια δυο! Επειδή προέρχομαι από οικογένεια τυροκόμων (παρόλο που εκεί την έκαναν λίγο διαφορετικά) να σου πω ότι μπορείς να φτιάξεις και ξερή μυζηθρα να την τρίβεις στα μακαρόνια. Σφίγγοντας τη μυζήθρα σε τουλπάνι για λίγες ώρες στραγγίζουν τα υγρά της και παιρνει σχήμα.Μετα την πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και την αφήνεις σε μέρος που να αερίζεται για μερικές μέρες ώσπου να σκληρύνει και να τρίβεται στον τρίφτη. Ύστερα, τη διατηρείς στο ψυγείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνονται εκπληκτικά και νοστιμότατα...και επειδή είναι μικρά αρχίζεις και δεν τελειώνεις!!! Προσωπικά λατρεύω τον ανηθο οπότε αυτά θα τα προτιμήσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι μαθαίνω η άτιμη μαζί σας..Αυτό με το τυρί το έφτιαχνε ο άνδρας μου στο Βέλγιο και γελούσα..αυτό όμως με τις μπαλίτσες πρώτη φορά το βλέπω και θα το κάνω..Καλέ σε επιθύμησα..δεν έχεις ώρα για καμιά επίσκεψη..καφεδάκι..κους κους..εγώ..αργόσχολη η καημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοίτα τι τυχερή που είμαι. Πρώτη φορά στο blog σου και τι καλή συνταγή που βρήκα. Γιά μένα πολύτιμη γιατί ζω στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρα όπου ελάχιστα Ελληνικά αγαθά φτάνουν και αυτά είναι πανάκριβα. Θα την δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί εδώ μπορώ να βρώ γάλα φρέσκο (όχι του εμπορίου) όσο θέλω (ζω στην επαρχία). Και πάλι χίλια ευχαριστώ (θα σε παρακολουθώ γιατί μου φαίνεται ότι θα μας δίχνεις αρκετά καλούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επέστρεψα γιά να σου ανταποδώσω τη χαρά που μου έδωσες. Υπάρχει ένα blog που μπορεί να σ'ενδιαφέρει. ο ιδιοκτήτης του είναι επαγγελματίας ζαχαροπλάστης και οι συνταγές που δίνει δεν ειναι μόνο σωστές αλλά περιέχουν αρκετές λεπτομέρειες. Μάλιστα πιστεύο του είναι ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται. Εχω δοκιμάσει συνταγές του κι ήταν πεντανόστιμες.

    http://theevilchef.blogspot.com/

    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου εχω κάνει και εγώ μαθήματα αλλά στο ΙΓΕ στην Αθήνα. Εχω φτιάξει τυράκι αλλά μόνο με
    θερμόμετρο και με γάλα από την Κερατέα από στάνη. Δεν εχω δοκιμάσει με γάλα εμπορίου. Αφού το λες όμως θα προσπαθησω να το κάνω. Οι οδηγίες σου καταπληκτικές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ για την επίσκεψή σας. Πάντα χαίρομαι όταν μου αφήνετε σχόλια, όταν σας κάνω να χαίρεστε την παραμονή σας στο μπλογκοσπιτάκι μου κι όταν μου λέτε ότι σας δίνω χρήσιμες συνταγές και πληροφορίες!

    *para-kelsoscooks - Anatoli - eleni - Eri -
    ΕΛΕΝΗ - fotolabida1 να είστε καλά. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    * Ξανθή μου σ'ευχαριστώ και χαίρομαι που το μπαζάρ πήγε καλά.

    *Νίκη έχεις απόλυτο δίκιο. Φυσικά και η μυζήθρα αυτή δεν είναι αυτή που φτιάχνουν οι τυροκόμοι αλλά μια πρόχειρη σπιτική λύση. Σ' ευχαριστώ πολύ για την συνταγή σου και θα την φτιάξω οπωσδήποτε γιατί πρέπει να είναι πολύ ωραία!

    *Pansofix έχεις δίκιο...δεν μπορείς να σταματήσεις!

    *Αχτιδούλα μου κι εγώ σε πεθύμησα. Προς το παρόν με τα μικρά και τα μαθήματα που αρχίζω πνίγομαι αλλά μετά τις 18/1 που τελειώνω τα μαθήματα στην Αμ.Γ.Σχ. αδειάζει η Τετάρτη οπότε αν ευκαιρείς θα τα πούμε.

    *Ginger με τιμούν τα λόγια σου και χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή. Ό,τι χρειαστείς στείλε μου mail! Όσο για το blog ...φυσικά και με ενδιαφέρει και με συγκινεί το ενδιαφέρον σου. Χαίρομαι που μου δίνεις τη διεύθυνση κι ελπίζω να τα λέμε συχνά και να σου αρέσουν οι συνταγές μου!

    * Μάνια μου με γάλα απαστερίωτο γίνεται ακόμη καλύτερη η μυζήθρα. Σ' εμάς η εκπαιδεύτρια έδωσε την πρακτική λύση γιατί κάποιες δεν έχουν θερμόμετρο κι εγώ, αν κι έχω, το δοκίμασα για να σιγουρευτώ γιατί εκεί το φτιάξαμε και το δοκιμάσαμε 3-4 φορές. Πράγματι η θερμοκρασία μετά τα 5 λεπτά, φτάνει περίπου στους 70 βαθμούς, ανάλογα βέβαια με την ποσότητα του γάλακτος.

    Πολλά φιλιά και καλό βράδυ σε όλες και όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα. Μπράβο σου που μοιράζεσαι τις γνώσεις και τα μυστικά μαζί μας!!!! Εχω πάθει πλάκα με την μυτζήθρα σου. Πέραν του ότι φτιάχνεις όμορφους μεζέδες, το κυριότερο είναι ότι, εαν το πετύχω βέβαια, βρήκα επιτέλους τρόπο να μην πετάω τόσο γάλα που είναι προς το να λήξει. Όταν το φτιάξω θα σου πω εντυπώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!