Ζεστή και απολαυστική κρέμα τσαγιού

Καλησπέρα σας!! Πώς σας φαίνεται ο συνδυασμός ζωγραφικής και μαγειρικής;;; Εκρηκτικός, έτσι δεν είναι;;;; Κι εμένα μου αρέσει!!!
Γι αυτό, είπα σήμερα να σας δώσω μια πραγματικά χειμωνιάτικη συνταγή, για μιαν απλή, απλούστατη κρέμα με τσάι που όμως οφείλει την καταγωγή της σε έναν μεγάλο ζωγράφο! Τώρα, είμαι σίγουρη ότι θα σκέφτεστε πώς μου ήρθε η ιδέα!! Αλλά κι εγώ θα σας πω, τί άλλη ιδέα να μου έρθει με το κρύο που κάνει έξω. Ο καιρός είναι για ...χιόνι και ναι μεν είναι καλοδεχούμενο αλλά τη θέλει τη ζεστασιά του μέσα στο σπίτι και... μια κρέμα είναι ό,τι πρέπει για μερικές στιγμές υπογλυκαιμίας και ταυτόχρονα χαλάρωσης που θέλεις κάτι γλυκό αλλά, ξέρετε, ούτε πάστα, ούτε σοκολάτα, ούτε κάτι σε σιροπιαστό!! Δεν ξέρω εσάς, αλλά για μένα υπάρχουν τέτοιες στιγμές που συνήθως καταλήγω να τσιμπολογώ για βραδινό συνήθως ένα μικρό μπολ κρέμας ή ρυζόγαλου!!! 
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, η ιδέα δεν μου προσγειώθηκε έτσι από μόνη της  λόγω... χειμώνα, αλλά , καθώς διάβαζα ένα βιβλίο για τον αγαπημένο μου Γάλλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο, τον Claude Monet, με την πολύ δυνατή χρωματική παλέτα, την εκφραστικότητα και την αισιοδοξία που απεικονίζονται στους υπέροχους πίνακές του. Ο Monet λάτρευε τη φύση και φαίνεται στα έργα του, αλλά λάτρευε και τις νοστιμιές και φαίνεται στην κουζίνα του σπιτιού του αλλά και στις συνταγές που είχε σημειωμένες.

Στο βιβλίο αυτό, λοιπόν, διάβασα ότι μια από τις αγαπημένες του συνταγές ήταν και η συγκεκριμένη  που, ανάμεσα σε άλλες, υπάρχει καταγεγραμμένη. Ο Monet ήταν λάτρης της κουζίνας και των γεύσεων.  Τρία ήταν τα πάθη της ζωής του αγαπημένου ζωγράφου: το χρώμα, η κηπουρική και οι γεύσεις. Ο ίδιος ο C.Monet έλεγε: «Τη ζωγραφική μου οντότητα την οφείλω στα λουλούδια. Το ευ ζην, την τέχνη της ζωής, τη χαρά να δέχομαι φίλους και να μοιράζομαι, την οφείλω στο κόσμο των γεύσεων. Το όμορφο αυτό παιχνίδισμα, που χαρίζει πολύτιμες στιγμές ευτυχίας».
Ένα βιβλίο με τις συνταγές του, υπάρχει και διατίθεται στο Giverny που ήταν το σπίτι του.
Η κρέμα αυτή, είναι μια κρέμα που αξίζει να την δοκιμάσετε, ειδικά τις κρύες αυτές μέρες...
ΥΛΙΚΑ
6 κ.γλ. μείγμα από τσάι Κεϋλάνης (εγώ έβαλα earl grey) και πράσινο τσάι jasmine (εάν χρησιμοποιήσουμε φακελάκια, χρειαζόμαστε 2 φακελάκια από το κάθε τσάι)
1 λίτρο γάλα (έβαλα με 1.5% λιπαρά)
250 γρ. ζάχαρη (έβαλα 200 γρ.)
6 κρόκους αβγών χτυπημένους 
Φωτό από την κουζίνα του Monet στο σπίτι του στο Giverny
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το τσάι (ή τα φακελάκια) για 5 λεπτά μέσα στο καυτό γάλα, για να βγάλει το άρωμά του.
Μέχρι να κρυώσει το μείγμα, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών.
Όταν το γάλα έχει πια γίνει χλιαρό, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε με το σύρμα, έως ότου το μείγμα αφρίσει.
Το περνάμε από σουρωτήρι και το βάζουμε σε πυρίμαχα μπολάκια μέσα σε ένα ταψάκι, το οποίο γεμίζουμε με νερό, έως τα 2/3 του ύψους των μπολ (μπεν μαρί).
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Την απολαμβάνουμε ζεστή αλλά όχι καυτή για να απολαύσουμε όλο το υπέροχο άρωμα του τσαγιού!!!
Απολαύστε τα χειμωνιάτικα βράδια,  ζεστασιά και άρωμα τσαγιού!!!

23 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ!!!!!!!!!!!ΘΑ ΤΟ ΔΟΚ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΚΑΛΗ ΓΛΥΚΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι foufoula89 που σου αρέσει!!! Καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλό!Μπράβο!!!Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά eleni μου!!! Επίσης, καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη θα είναι η κρεμούλα !!! Μόνο που με φοβίζουν τα 6 αυγά και η ποσότητα της ζάχαρης!!!
    Εάν βάλω το τσάι στο γάλα που ζεσταίνω για ένα Ανθος Αραβοσίτου Βανίλιας, δεν θα είναι μιά παρόμοια κρέμα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marie-Anne είναι σαν την κρέμα καραμελέ ή την crème brûlée που σφίγγουν με τα αβγά.
      Όσο για το Άνθος Αραβοσίτου, θα είναι παρόμοιο το αποτέλεσμα, σίγουρα όχι ίδιο. Νομίζω καλύτερα να χρησιμοποιήσεις νισεστέ για να μην έχει τη γεύση της βανίλιας!

      Διαγραφή
  4. Bonjour Κικίτσα,πολύ αρωματική η κρεμούλα σου..Ξελιγώθηκα βραδιάτικα!Προς τάχιστη παρασκευή..ΣΛΟΥΡΠ, Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε φιλέψω Χαρούλα μου!! Ό,τι πρέπει για απογευματάκι ή βραδάκι, ειδικά τώρα με το κρύο!!

      Διαγραφή
  5. Α, είναι σαν κρεμ μπρουλέ, αλλά αρωματισμένη με τσάι! Πολύ μου άρεσε ο συνδυασμός ζωγραφικής και μαγειρικής, μεγάλος καλλιτέχνης ο Monet και χαίρομαι που έμαθα ότι "ζωγράφιζε" και στην κουζίνα!

    Αν σου αρέσει το άρωμα του πράσινου τσαγιού, δοκίμασε να αρωματίσες μ' αυτό γάλα πριν το προσθέσεις σε μους μαύρης σοκολάτας, είναι επίσης φοβερός συνδυασμός!
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The Dark Chef χαίρομαι που σου άρεσε και θα δοκιμάσω οπωσδήποτε τη μους σοκολάτας με άρωμα πράσινου τσαγιού. Για να το προτείνεις θα πρέπει να είναι ακαταμάχητη γεύση!! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραια ιδεα.. δεν εχω ξανακουσει κατι παρομοιο! Και φαινεται τοσο... ζεστουλικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ζεστούλικο Ελπινίκη μου κι αν σου αρέσει το τσάι με γάλα, τότε είναι απίθανη γεύση!!!

      Διαγραφή
  7. Παλιά μου άρεσε να πίνω απογευματινό τσάι, το οποίο έβαζα μέσα στο καφτό γάλα, και όχι σε νερό. Τώρα μου λες και για την κρέμα και με βάζεις πάλι σε εκείνο το "mood" των αλλοτινών χρόνων Κική μου.
    Έχει πολύ ενδιαφέρον η πρότασή σου ομολογώ,για ένα ωραίο απογευματινό επιδόρπιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι Πηνελόπη μου ότι και σε μένα αρέσει πολύ ο συνδυασμός τσαγιού-γάλακτος!! Δοκίμασέ την και θα καταλάβεις τί εννοώ. Κι αν δεν σου αρέσει το πράσινο τσάι βάλε μόνον earl grey ή τσάι βουνού!!! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο φαίνεται, φαντάζομαι και το άρωμα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματική κρέμα Μαράκι μου κι αν σου αρέσει το τσάι με το γάλα, είναι έξοχη!!!

      Διαγραφή
  9. O Monet είναι ο αγαπημένος μου ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, μάλιστα θυμάμαι στο σχολείο μια χρονιά είχα κάνει ολόκληρη εργασία γι αυτόν!
    Τώρα που έμαθα ότι ήξερε να εκτιμά και τις γεύσεις, έγινε ακόμα πιο αγαπημένος μου:)
    Κικίτσα η κρέμα φαίνεται το κάτι άλλο, δηλαδή εξαιρετική!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τί πολλά κοινά που έχουμε Έλενά μου;;; Κι εγώ τον λατρεύω γι αυτό και δοκίμασα την κρέμα του αλλά έτσι κι αλλιώς μου αρέσει κι ο συνδυασμός τσαγιού με γάλα!!! Φιλιά και καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  10. Πρωτότυπη συνταγή..δεν την έχω ακούσει ξανά..Θα ήθελα να τη δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την και στείλε μου εντυπώσεις!!! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  11. Yummy Dish...I am gonna make it soon..Bookmarked it..

    Aarthi
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ πρωτότυπη ιδέα, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο. Θέλω να σου πω πως εδώ και δύο χρόνια κατοικώ στη Νέα Πέραμο.Οπότε όταν καταφέρεις να έρθεις θα χαρώ να σε συναντήσω και από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!