Ψωμί στη γάστρα

Καλησπέρα σας! Τί κάνετε;;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά εκεί έξω και να περάσατε μιαν ευχάριστη Κυριακή!! Την ώρα που γράφω, από το σπίτι δεν έφυγε ακόμη η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού που έφτιαξα μιας και είχαμε παρέα για το μεσημεριανό φαγητό.
Εδώ και αρκετό καιρό είχα δει μια συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου για ψωμί στη γάστρα και ήθελα να το φτιάξω. Έτσι σήμερα βρήκα την ευκαιρία γιατί μου αρέσει πολύ, όταν "κάνω τραπέζι" να έχω και φρεσκοψημένο ψωμί. Βιάστηκα όμως να χαρώ γιατί είχα ξεμείνει από σκληρό αλεύρι και το ανακάλυψα όταν έψαξα στο ντουλάπι με τις προμήθειες!!!! Στην αρχή απογοητεύτηκα αλλά μετά που το ξανασκέφτηκα ...είχα μιαν ιδέα (φαεινή όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων!): να το φτιάξω με μείγμα από διάφορα άλευρα που είχα. Ανακάτεψα λοιπόν, αλεύρι σκληρό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι καλαμποκιού κι ένα ακόμη αλεύρι σκληρό γνωστής μάρκας που ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τί ανακάλυψα και θα σας το δείξω στη φωτό... 
Στη συσκευασία γράφει "αλεύρι Νο 1 σκληρό" και δίπλα στη σύνθεση λέει "αλεύρι από μαλακά σιτάρια"!!!!!!!!!!!!!! (Αυτό για μένα τουλάχιστον είναι ένα καλό μάθημα, για να μάθω να διαβάζω πάντα δίπλα κι όχι μόνον την "πρόσοψη"!!!!!).  Ως κόρη γεωπόνου, προσπαθώ να καταλάβω τί εννοεί ο... ποιητής!!!!!! Ανυπομονώ να πάω στο σούπερ μάρκετ για να δω άλλη συσκευασία μήπως και ήταν κάποιο τυχαίο λάθος στην ετικέτα!!
Τέλος πάντων, το ψωμί μου έγινε μια χαρά, άσχετα εάν τελικά δεν ακολούθησα την συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου κατά γράμμα γιατί εφόσον άλλαξε το αλεύρι, άλλαξαν και οι αναλογίες νερού για το ψωμί.
Την συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου, μπορείτε να τη διαβάσετε μέσω του συνδέσμου στην ιστοσελίδα της. Όσο για την δική μου, διαβάστε τί ακριβώς έβαλα...
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι Νο 1 σκληρό (??????), κοσκινισμένο
300 γρ. αλεύρι σκληρό βιολογικό, κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης, κοσκινισμένο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. ζάχαρη
3 κ.γλ. αλάτι
600-700 ml χλιαρό νερό
80 ml ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, ανακατεύουμε καλά όλα τα είδη άλευρου, τη μαγιά, το αλάτι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και ρίχνουμε σταδιακά το νερό έως ότου πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που μην κολλάει στα χέρια.
Μετά, ρίχνουμε στα χέρια μας λίγο λίγο το λάδι και ζυμώνουμε.
Όταν όλο το λάδι απορροφηθεί από τη ζύμη σταματάμε το ζύμωμα.
Λαδώνουμε μια γάστρα 25x35 εκ. (και το καπάκι της) και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Βάζουμε τη γάστρα κλειστή στο φούρνο στους 45 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα, για να φουσκώσει το ψωμί μας.
Ύστερα, αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 240 βαθμούς Κελσίου, με  αντιστάσεις πάνω-κάτω και ψήνουμε το ψωμί μας για 1 ώρα και 5 λεπτά, με κλειστή πάντα τη γάστρα.
Το ελέγχουμε (το δικό μου χρειάστηκε ακόμα 6-7 λεπτά, από την κάτω πλευρά γιατί ήταν λίγο άχρωμο, όπως φαίνεται στη φωτό) και το βγάζουμε από το φούρνο.
Ανοίγουμε τη γάστρα και βγάζουμε το ψωμί μας, αναποδογυρίζοντάς την, επάνω σε καθαρή πετσέτα.
Γίνεται ένα νοστιμότατο, αφράτο ψωμί που γεμίζει το σπίτι με την μυρωδιά του!
Δοκιμάστε το... είναι πανεύκολο κι όσο από γεύση... έχει εκείνη την μεστή γεύση του ζυμωτού ψωμιού που δεν αντικαθίσταται με κανενός έτοιμου, όσο ωραίο κι αν είναι!!!

21 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Κική, εγώ που ζυμώνω πάντα αναμειγνύω διαφορετικές ποιότητες αλευριού αλλά δεν αγοράζω ποτέ από Σ/Μ παρά μόνο από μύλο.Τελευταία άρχισα να προσθέτω και καλαμποκιού αλλά και 2-3 κουταλιές πλιγούρι και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά είναι πολύ ωραίο έτσι το ψωμί. Βέβαια, εγώ παίρνω από μύλο, αλεύρι για τσουρέκι και πίτα κι όχι για ψωμί γιατί δεν ζυμώνω τακτικά! Όσο για το πλιγούρι, το βάζεις έτσι όπως είναι ή το αλέθεις πρώτα;;
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κική μου!Το ψωμάκι σου καταπληκτικό, αφράτο και ροδοψημμένο!Το σπιτικό ψωμί δε συγκρίνεται!!!Μου άρεσε που έβαλες διάφορα άλευρα!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου! Πράγματι έγινε πολύ ωραίο! Φιλιά!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Το ψωμάκι καταπληκτικό, δείχνει υπέροχο. Προσωπικά αγοράζω αλεύρι σκληρό χύμα από μύλο και το ψωμί γίνεται φανταστικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να πάρω κι εγώ από το μύλο που παίρνω αλεύρι για τσουρέκι και πίτες και να δοκιμάσω!!! Καλή εβδομάδα Λίλα!!

      Διαγραφή
  4. Μα τι υπέροχη εικόνα...το ψωμί σου με τρέλανε! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.Φαίνεται εύκολο και τόσο απίστευτα μαλακό!! Σαν κέικ.το ζήλεψα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το είναι πράγματι μαλακό ακόμη και σήμερα που είναι δεύτερη μέρα!! Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Κική μου!!!!!!!για πέρασε για βραβειάκια!!!!!!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ και με τιμά το ότι με διάλεξες. Τα βραβεία τα παίρνω αν και τη διαδικασία την έκανα ήδη σε προηγούμενη ανάρτηση! Καλή εβδομάδα και φιλιά!

      Διαγραφή
  6. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ !!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά fotolabida1 μου!! Καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  7. Το ψωμί στην γάστρα...τέλειο!!!!Μπήκα βιαστικά πρίν...και δεν άφησα κανονικό σχόλιο Κική μου!!!Θα το κάνω....Γιατί θέλω να κάνω ψωμί στην γάστρα μια φορά!!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει Ελένη μου. Όσο για το ψωμί ...δοκίμασέ το!!! Είναι πολύ ωραίο και τη δεύτερη μέρα!!! Καλή εβδομάδα και πάλι!!

      Διαγραφή
  8. Μα υπάρχει τίποτα καλύτερο από φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμάκι?? όσο για τα άλευρα..ιδέα δεν έχω, κι εγώ δεν την πολυψάχνω με τις ετικέτες! καλή εβδομάδα! φιλιάαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσια ευχαριστώ και να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες στην δύσκολη εποχή που ζούμε!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  9. Πρώτη φορά δοκιμασα ψωμί στην γάστρα με την συνταγή που έχει βάλει η Κάλλια στο blog μας και ξετρελάθηκα!
    Νομίζω στην γάστρα γίνεται το καλύτερο ψωμί!
    Κρατώ την συνταγή σου Κικίτσα μου για να την δοκιμάσω κι αυτήν!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά Έλενά μου, είναι πράγματι το καλύτερο και πιο εύκολο ψωμί!!! Δοκίμασέ το και πες μου εντυπώσεις!!! Επίσης, φιλιά και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή! Θα το φτιάξουμε σήμερα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν το δοκιμάσεις στείλε μου εντυπώσεις Δρ. Βρακατόρ!!!
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Μμμμμμμμμμμ! ψωμί στη γάστρα????? δεν το έχω ξανακούσει ούτε φαει ποτέ! Θα το δοκιμάσω όποσδήποτε και θα κάνω σχετική ανάρτηση!! πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!