Ψωμί στη γάστρα


Καλησπέρα σας! Τί κάνετε;;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά εκεί έξω και να περάσατε μιαν ευχάριστη Κυριακή!! Την ώρα που γράφω, από το σπίτι δεν έφυγε ακόμη η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού που έφτιαξα μιας και είχαμε παρέα για το μεσημεριανό φαγητό.
Εδώ και αρκετό καιρό είχα δει μια συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου για ψωμί στη γάστρα και ήθελα να το φτιάξω. Έτσι σήμερα βρήκα την ευκαιρία γιατί μου αρέσει πολύ, όταν "κάνω τραπέζι" να έχω και φρεσκοψημένο ψωμί. Βιάστηκα όμως να χαρώ γιατί είχα ξεμείνει από σκληρό αλεύρι και το ανακάλυψα όταν έψαξα στο ντουλάπι με τις προμήθειες!!!! Στην αρχή απογοητεύτηκα αλλά μετά που το ξανασκέφτηκα ...είχα μιαν ιδέα (φαεινή όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων!): να το φτιάξω με μείγμα από διάφορα άλευρα που είχα. Ανακάτεψα λοιπόν, αλεύρι σκληρό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι καλαμποκιού κι ένα ακόμη αλεύρι σκληρό γνωστής μάρκας που ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τί ανακάλυψα και θα σας το δείξω στη φωτό... 
Στη συσκευασία γράφει "αλεύρι Νο 1 σκληρό" και δίπλα στη σύνθεση λέει "αλεύρι από μαλακά σιτάρια"!!!!!!!!!!!!!! (Αυτό για μένα τουλάχιστον είναι ένα καλό μάθημα, για να μάθω να διαβάζω πάντα δίπλα κι όχι μόνον την "πρόσοψη"!!!!!).  Ως κόρη γεωπόνου, προσπαθώ να καταλάβω τί εννοεί ο... ποιητής!!!!!! Ανυπομονώ να πάω στο σούπερ μάρκετ για να δω άλλη συσκευασία μήπως και ήταν κάποιο τυχαίο λάθος στην ετικέτα!!
Τέλος πάντων, το ψωμί μου έγινε μια χαρά, άσχετα εάν τελικά δεν ακολούθησα την συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου κατά γράμμα γιατί εφόσον άλλαξε το αλεύρι, άλλαξαν και οι αναλογίες νερού για το ψωμί.
Την συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου, μπορείτε να τη διαβάσετε μέσω του συνδέσμου στην ιστοσελίδα της. Όσο για την δική μου, διαβάστε τί ακριβώς έβαλα...
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι Νο 1 σκληρό (??????), κοσκινισμένο
300 γρ. αλεύρι σκληρό βιολογικό, κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης, κοσκινισμένο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. ζάχαρη
3 κ.γλ. αλάτι
600-700 ml χλιαρό νερό
80 ml ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, ανακατεύουμε καλά όλα τα είδη άλευρου, τη μαγιά, το αλάτι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και ρίχνουμε σταδιακά το νερό έως ότου πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που μην κολλάει στα χέρια.
Μετά, ρίχνουμε στα χέρια μας λίγο λίγο το λάδι και ζυμώνουμε.
Όταν όλο το λάδι απορροφηθεί από τη ζύμη σταματάμε το ζύμωμα.
Λαδώνουμε μια γάστρα 25x35 εκ. (και το καπάκι της) και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Βάζουμε τη γάστρα κλειστή στο φούρνο στους 45 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα, για να φουσκώσει το ψωμί μας.
Ύστερα, αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 240 βαθμούς Κελσίου, με  αντιστάσεις πάνω-κάτω και ψήνουμε το ψωμί μας για 1 ώρα και 5 λεπτά, με κλειστή πάντα τη γάστρα.
Το ελέγχουμε (το δικό μου χρειάστηκε ακόμα 6-7 λεπτά, από την κάτω πλευρά γιατί ήταν λίγο άχρωμο, όπως φαίνεται στη φωτό) και το βγάζουμε από το φούρνο.
Ανοίγουμε τη γάστρα και βγάζουμε το ψωμί μας, αναποδογυρίζοντάς την, επάνω σε καθαρή πετσέτα.
Γίνεται ένα νοστιμότατο, αφράτο ψωμί που γεμίζει το σπίτι με την μυρωδιά του!
Δοκιμάστε το... είναι πανεύκολο κι όσο από γεύση... έχει εκείνη την μεστή γεύση του ζυμωτού ψωμιού που δεν αντικαθίσταται με κανενός έτοιμου, όσο ωραίο κι αν είναι!!!
Tante Kiki
21 Comments
No