Κλαφουτίς λαχανικών

Καλησπέρα σας! Για σήμερα ένα πεντανόστιμο πιάτο, κάτι σαν τάρτα αλλά χωρίς τη βάση της. Δανείζεται το στυλ, το όνομα και τη μορφή του από ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό το clafoutis (και σπάνια clafouti). 
Η αρχική του μορφή είναι ένα γλυκό με κεράσια (με πιο φημισμένα τα κεράσια Montmorency) και μάλιστα ολόκληρα! Ναιιιι, με το κουκούτσι έτσι ώστε να μην ανακατευτεί ο χυμός τους με την κρέμα του γλυκού.
Το όνομά του εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1864 και μάλλον προέρχεται από το ρήμα clafir ou claufir που σημαίνει "γεμίζω".
Το σημερινό clafoutis γίνεται με πατάτες και μανιτάρια και γεμίζει με μπεσαμέλ το στόμα μας. Σαν γεύση;;; Καταπληκτική, είτε μόλις έχει βγει από τον φούρνο είτε την επόμενη μέρα ξαναζεσταμένο! Δεν χάνει ίχνος από τη νοστιμιά του και αξίζει τον κόπο και την λίγη διαδικασία που χρειάζεται για να ετοιμαστεί. 
Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε ότι διεκδικεί επάξια μια θέση στο τραπέζι μας πολλές φορές το χρόνο, σαν κυρίως πιάτο ή σαν ορεκτικό!
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. μανιτάρια σε φέτες (φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβα)
4-5 πατάτες μέτριες
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε κυβάκια
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
Για τη μπεσαμέλ
400 ml γάλα χλιαρό
2 αβγά
6 κ.σ. μαργαρίνη
6 κ.σ. αλεύρι
4 τυράκια "La vâche qui rit" (ή 2 κ.σ. τυρί κρέμα της αρεσκείας μας)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες για 20 λεπτά και αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε φέτες.
Βάζουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι και με ελάχιστη μαργαρίνη (ή σκέτο νερό) τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Βγάζουμε τα άλλα λαχανικά από το τηγάνι και, αφού δυναμώσουμε τη φωτιά, βάζουμε τις φέτες πατάτας να σοταριστούν λίγο έως ότου χρυσίσουν ελαφρά.
Για τη μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατώνοντας με μια ξύλινη κουτάλα και, σιγά-σιγά, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και το τυρί κρέμα.
Εάν σβολιάσει το μείγμα δεν ανησυχούμε γιατί μπορούμε πάντα να το ανακατέψουμε με το μίξερ χειρός και να εξαφανιστούν οι σβόλοι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου πήξει ελαφρά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα μας κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά), προσθέτουμε και τα αβγά, ανακατεύοντας πάντα με την ξύλινη κουτάλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μια στρώση πατάτες και μετά μια στρώση από τα υπόλοιπα λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι).
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ξαναβάζουμε πατάτες, λαχανικά και τυρί.
Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, έως ότου η μπεσαμέλ κάνει μια καστανόξανθη κρούστα.
Μόλις το κλαφουτίς είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να βγούν τα κομμάτια από το ταψί χωρίς να διαλυθούν.
Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
ΣΗΜ. Στο συγκεκριμένο clafoutis εγώ πρόσθεσα και 150 γρ. τυρί φέτα.
Καλή όρεξη!

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Κική μου, τι νοστιμιές είναι αυτές πάλι!!!Είσαι απίθανη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμάν Κική με λιγούρεψες αυτό σίγουρα θα μπεί στο τεφτέρι μου,να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη μου να είσαι καλά!

    Ροδάνθη μου έλα πάρε όσο θέλεις!-:))))

    Καλό σας βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστό! Το αντιγράφω να το φτιάξω κάποια στιγμή οπωσδήποτε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάν Κικίτσα μου πεινάωωωωωωωωω!!! Πως μπορεί να γίνει όπως παίρνουμε τις εικονίτσες από τα μπλογκ να παίρναμε και κανά κομμάτι φαγητού? Κάποιος τρόπος θα υπάρχει!! Καλή χρονιά Κική μου να είσαι πάντα καλά και με φανταστικές συνταγές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή Χρονιά Κική μου, με υγεία και δημιουργία!!!
    Λαχταριστό το φαγάκι σου, όπως πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΒΑΖΩ ΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ, ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΚΛΑΦΟΥΤΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου με "έπεισες" για άμεση δοκιμή, χωρίς καθόλου "προσπάθεια". Νοστιμότατο διαβάζεται αλλά και φαίνεται από τις φωτογραφίες σου.
    Πολύ καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πρώτη επίσκεψη της χρονιάς στο σπιτικό σου και επιβάλλεται να σου δώσω τις καλύτερες ευχές μου!Να έχεις μια υπέροχη χρονιά,γεμάτη με επιτυχίες,όμορφες στιγμές και πολλά μαγειρέματα.Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας και πάλι καλή χρονιά!

    -mia maria χαίρομαι που σου άρεσε!

    -Mania μην ανησυχείς, θα βρούμε τον τρόπο!! Σ' ευχαριστώ καλή μου για τις ευχές!

    -painter ευχαριστώ πολύ, επίσης καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, υπομονή κι αισιοδοξία!

    -Rena Christodoulou μέσααααααα! Συμφωνώωωωω!-:))

    -Penelope να είσαι καλά γλυκιά μου, δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις!

    -"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." καλώς ήρθες! Επίσης καλή χρονιά με υγεία, αγάπη,ζεστασιά, χαμόγελα και δημιουργικότητα !!

    -Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου χαίρομαι που σου άρεσε!

    Καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου πριν λίγο έκανα μία..πως να το πω..κάτι από τάρτα, κάτι από πίτα..πάντως έγινε υπέροχη..μόλις κατεβρόχθησα ένα κομμάτι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν το ξέραμε αυτό το κλαφουτίς αλλά αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι θα το δοκιμάσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα!
    Αχτίδα μου καλή χώνεψη...

    Pela Sofi, καλή σας χρονιά! Δοκιμάστε το και περιμένω νεότερα!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά !! Δείχνει στην όψη ότι είναι υπέροχο!! Πάντα τέτοια! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. AΡΕ ΤΙ ΦΑΓΗΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!ΚΟΡΙΤΣΑΡΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ!...ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ ...ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ!!!!!!!
    ΦΙΛΙΑ Χ 2 ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΙΡΛΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολυ καλο μηνα Κικη μου!!
    Πραγματικα το κλαφουτι σαν ιδεα ειναι τελειο!! Ειχα πρωτο δοκιμασει τη γλυκια version με κερασια κ ειχα εντυπωσιαστει με την απλοτητα αλλα κ την πλουσια γευση!!
    Εφτιαξα κ τη δικη σου αλμυρη εκδοχη κ ξετρελαθηκα επισης(οχιν που θα γλυτωνε)!! Ευκολο, γευστικο, απλο!! Ολοι το καταχαρηκαν κ ζητησαν επαναληψη!! :-)
    Να εισαι παντα καλα να μας δινεις υπεροχες συνταγες!!
    Σε φιλω πολυ!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!