Μια πρόταση για όσους λατρεύουν τη γλύκα των κρεμμυδιών αλλά δεν μπορούν να αποχωριστούν το κρέας (οπότε η γαλλική κρεμμυδόταρτα (pissaladière) τους φαίνεται μισή παρά τη νοστιμιά της!!!) κι όλα αυτά σε 'περιτύλιγμα' πίτας (για μένα το κερασάκι στην τούρτα... μιας και νομίζω ότι μπορώ να φάω τα πάντα σε πίτα.... λατρεύω τις πίτες και τις θεωρώ από τα πιο πλήρη και εύκολα φαγητά!).
Για σκεφτείτε;;;; Βάζουμε λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά ή ακόμη και όσπρια και τα συνδυάζουμε με το φύλλο που είναι ...ψωμί! Λέτε να δοκιμάσω και ψαρόπιτα μήπως και αρχίσω να τρώω ψάρια;;;;; χαχαχα
Προσωπικά, τα κρεμμύδια τα θεωρώ νοστιμότατα (όπως λέει και η δίχρονη ανιψούλα μου) αν και ωμά στη χωριάτικη πολλές φορές με ενοχλούν ελαφρώς! Έτσι, έκανα μια ...ανεστραμμένη κρεατόπιτα!!!! Τί εννοώ;;;; Μα φυσικά τί άλλο πέρα από μια κρεατόπιτα όπου υπερτερούσε το κρεμμύδι και όχι ο κιμάς. Έγινε υπέροχη και λίγα λέω!!! Την "εξολοθρεύσαμε" την ίδια μέρα!!!!
Εφόσον, λοιπόν, σας αρέσουν τα κρεμμύδια ... ακολουθήστε με και δεν θα ...χάσετε!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
3/4 φλ.τσ. κρύο νερό
Για τη γέμιση
900 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
400 γρ. κιμά
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 φλ.τσ. γάλα
4 κ.σ. σιμιγδάλι
4 αβγά
1 κ.γλ. μπαχάρι
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
3/4 φλ.τσ. κρύο νερό
Για τη γέμιση
900 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
400 γρ. κιμά
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 φλ.τσ. γάλα
4 κ.σ. σιμιγδάλι
4 αβγά
1 κ.γλ. μπαχάρι
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά και το κρεμμύδι με 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα κιμά - κρεμμυδιών να κρυώσει.
Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι και μόλις γίνει μια κρέμα, ελαφρώς παχύρρευστη, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις η κρέμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, την πάπρικα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας στο μείγμα του κιμά και τη θρυμματισμένη φέτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.
Για το φύλλο
Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, χωρίς να ζυμώσουμε πολύ, ίσα ίσα μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Την πλάθουμε σε κύλινδρο, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά (εάν μείνει περισσότερο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
Ύστερα, βγάζουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
Με το κάθε ένα κομμάτι, ανοίγουμε ένα φύλλο χρησιμοποιώντας αλεύρι ή νισεστέ για να το ανοίξουμε όπως έχουμε κάνει εδώ και εδώ.
Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω τη γέμιση και μετά στρώνουμε από πάνω τα άλλα 4 φύλλα.
Γυρίζουμε λίγο τις άκρες προς τα πάνω για να μην "βγεί" η γέμιση και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της πίτας.
Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο την ραντίζουμε με λίγο νερό.
Πρέπει να γίνεται νόστιμη, γλυκειά και μελάτη.Καλό σου βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι γίνεται γλυκιά! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχη!!! Πεντανόστιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και καλό βράδυ!!
ΔιαγραφήΕπειδή φαίνεται πεντανόστιμη και θα την κάνω οπωσδήποτε σύντομα, ανάμεσα στα φύλλα βάζεις λάδι όταν τα βάζεις στο ταψί? Είμαι πρωτάρα στις πίτες, όπως καταλαβαίνεις..!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική
Καλησπέρα Αγγελική μου, ναι τα αλείφω με λάδι. Καλό βράδυ και καλή επιτυχία!
ΔιαγραφήΦαίνεται τέλεια και το φύλλο...υπέροχο!!!!!Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ελένη μου!
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου φίνεται καταπληκτική και πολύ νόστιμη.Καλή σου μέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε ΕΛΕΝΗ!!! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΠολύ νοστημη φαινεται! Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Ελπινίκη μου!
ΔιαγραφήΜου τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική σου συνταγή φαίνεται πιο χορταστική! Εγώ την ξέρω χωρίς τον κιμά και με κάρυ..
Θα την φτιάξω σίγουρα!
Thanx :-)
Είναι χορταστική γιατί έχει και κιμά!!! Καλό βράδυ και όταν την φτιάξεις στείλε μου εντυπώσεις, αν θέλεις!!!
ΔιαγραφήΝόστιμη και ιδιαίτερα αρωματική! Και αυτό το φύλλο φαίνεται τόσο μα τόσο λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Ερμιόνη μου!!! Κερνάωωωω! -:)))
Διαγραφήωωωω!!!!και πιο πολύ ζήλεψα το φυλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήσήμερα σας εχω εδω!
http://cookthebook.blogspot.com/2012/01/blog-post_18.html
Ευχαριστώ cook!!! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΩραία πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι θα συμφωνήσω με την Ερμιόνη παραπάνω!!
Το φύλλο φαίνεται πραγματικά λαχταριστό και τριφτό!!
Να είσαι καλά Χρυσαυγή μου!!!! Καλό βράδυ!!!
ΔιαγραφήΣτην κρεμμυδόπιτα συνήθως βάζω μπέικον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα που θα ταιριάζει όμως ο κιμάς!
Επίσης φτιάχνω πρασοκιμαδόπιτα, οπότε το κρεμμύδι παιρνει την θέση του πράσου και έχουμε μια σπέσιαλ πιτούλα!
Και το φύλλο σου δεν έτυχε... πέτυχε!
Φιλιά!
Σ' ευχαριστώ ΕΛΕΝΑ μου για τα καλά σου λόγια!!!
ΔιαγραφήΚαι η πρασοκιμαδόπιτα είναι εξαιρετική!!!! Πίτα να είναι και τη λατρεύωωω!!!
Να κάνεις φυσικά και ψαρόπιτα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεις την μπακαλιαρόπιτα που έχω βάλει στο παρελθόν νομίζω πως θα ταιριάξει τέλεια και με το φυλλαράκι από τα χεράκια σου.
Άσε που μπορείς να κάνεις και με σολωμό και μπόλικο κρεμμυδάκι.
Ψάξτο Κική μου και θα πας και για ψάρια σύντομα.
Καλό σου βράδυ.
Λες Πηνελόπη μου;;;;;; χαχαχα Λες μετά να τρελλαίνομαι για ψάρια;; Έτσι κι αλλιώς σολωμό τρώω, πρέπει να είναι πολύ ωραία, ειδικά με μπόλικο κρεμμυδάκι και κανένα αρωματικό για να μην μυρίζει ψαρίλα!!!! Θα το τολμήσω μου φαίνεται!!
ΔιαγραφήThank you Aarthi!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή