Μεσογειακή κρεμμυδόπιτα με κιμά...


Μια πρόταση για όσους λατρεύουν τη γλύκα των κρεμμυδιών αλλά δεν μπορούν να αποχωριστούν το κρέας (οπότε η γαλλική κρεμμυδόταρτα (pissaladière) τους φαίνεται μισή παρά τη νοστιμιά της!!!) κι όλα αυτά σε 'περιτύλιγμα' πίτας (για μένα το κερασάκι στην τούρτα... μιας και νομίζω ότι μπορώ να φάω τα πάντα σε πίτα.... λατρεύω τις πίτες και τις θεωρώ από τα πιο πλήρη και εύκολα φαγητά!).
Για σκεφτείτε;;;; Βάζουμε λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά ή ακόμη και όσπρια και τα συνδυάζουμε με το φύλλο που είναι ...ψωμί! Λέτε να δοκιμάσω και ψαρόπιτα μήπως και αρχίσω να τρώω ψάρια;;;;; χαχαχα
Προσωπικά, τα κρεμμύδια τα θεωρώ νοστιμότατα (όπως λέει και η δίχρονη ανιψούλα μου) αν και ωμά στη χωριάτικη πολλές φορές με ενοχλούν ελαφρώς! Έτσι, έκανα μια ...ανεστραμμένη κρεατόπιτα!!!! Τί εννοώ;;;; Μα φυσικά τί άλλο πέρα από μια κρεατόπιτα όπου υπερτερούσε το κρεμμύδι και όχι ο κιμάς. Έγινε υπέροχη και λίγα λέω!!! Την "εξολοθρεύσαμε" την ίδια μέρα!!!!
Εφόσον, λοιπόν, σας αρέσουν τα κρεμμύδια ... ακολουθήστε με και δεν θα ...χάσετε!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
3/4 φλ.τσ. κρύο νερό
Για τη γέμιση
900 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
400 γρ. κιμά
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 φλ.τσ. γάλα
4 κ.σ. σιμιγδάλι
4 αβγά
1 κ.γλ. μπαχάρι
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο,  τον κιμά και το κρεμμύδι με 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα κιμά - κρεμμυδιών να κρυώσει.
Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι και μόλις γίνει μια κρέμα, ελαφρώς παχύρρευστη, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις η κρέμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, την πάπρικα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας στο μείγμα του κιμά και τη θρυμματισμένη φέτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.
Για το φύλλο
Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, χωρίς να ζυμώσουμε πολύ, ίσα ίσα μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Την πλάθουμε σε κύλινδρο, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά (εάν μείνει περισσότερο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
Ύστερα, βγάζουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
Με το κάθε ένα κομμάτι, ανοίγουμε ένα φύλλο χρησιμοποιώντας αλεύρι ή νισεστέ για να το ανοίξουμε όπως έχουμε κάνει εδώ και εδώ.
Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω τη γέμιση και μετά στρώνουμε από πάνω τα άλλα 4 φύλλα.
Γυρίζουμε λίγο τις άκρες προς τα πάνω για να μην "βγεί" η γέμιση και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της πίτας.
Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο την ραντίζουμε με λίγο νερό.
Tante Kiki
26 Comments
No