Λαχανοντολμάδες λαδεροί

...οι αγαπημένοι της μαμάς μου
Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες. 
Σήμερα είναι η μέρα της μαμάς μου!!! Όχι, δεν αποφάσισε να "μπλογκαριστεί", αν κι εδώ που τα λέμε ...θα με βόλευε να γράφει και κανένας άλλος μιας και είναι φορές που ...τρέχω και δεν προλαβαίνω και κάνω κάτι μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις!!!
Αλλά, ένα έμαθα από τότε που μεγάλωσα (όχι πολύ... μεγάλωσα μόνον όσο χρειάζεται, μην κάνουμε και υπερβολές χαχαχα)... ότι δεν γίνονται όλα όσα θέλεις σ' αυτή την ζωή και ωριμάζω σημαίνει το δέχομαι και ...πάω παρακάτω:)))) Έτσι λοιπόν, χαίρομαι πολύ όταν  ανεβάζω κάποιες συνταγές που είναι δικές της, όπως τις φτιάχνει χρόνια τώρα και τις απολαμβάνει όλη η οικογένεια! Ξέρετε πώς είναι αυτές οι οικογενειακές συνταγές... είναι μαμαδίστικα νόστιμες, καθησυχαστικές γευστικά σαν ένα γνωστό λιμάνι που ξέρεις ότι μετά από περιπέτειες εκεί θα βρεις την σίγουρη λύση και τη νηνεμία. Σας δίνω αυτή τη συνταγή και είμαι σίγουρη ότι όταν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε τί εννοώ...
ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 1/2 φλ.τσ. ρύζι Καρολίνα
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 1/2 φλ.τσ. νερό χλιαρό
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα μπαχάρι
1 μέτριο λάχανο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το βράσιμο του λάχανου υπάρχουν 2 τρόποι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ακριβής χρόνος βρασμού
[Α] Ο παραδοσιακός:  
1- Στερεώνουμε το λάχανο όρθιο, μπήγουμε το μαχαίρι δίπλα από το κοτσάνι, όσο πιο βαθιά μπορούμε και γυρίζοντάς το γύρω απ' αυτό (κυκλικά), το αφαιρούμε, ανοίγοντας ουσιαστικά μια τρύπα στο λάχανο και απελευθερώνοντας σχεδόν τα φύλλα του (σχεδόν γιατί το μαχαίρι απελευθερώνει τα φύλλα από το κοτσάνι μέχρι εκεί που φτάνει).
2- Βάζουμε το λάχανο με την "τρύπα" (το μέρος που λείπει το κοτσάνι) προς τα κάτω, σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει μέχρι τη μέση του λάχανου και το βράζουμε για 15-20 λεπτά.
3- Γυρίζουμε το λάχανο ανάποδα και το βράζουμε κι από την άλλη πλευρά ακόμη 8-10 λεπτά.
4- Τα φύλλα του λάχανου "ανοίγουν" από μόνα τους με τον βρασμό και είναι έτοιμα να τα ξεχωρίσουμε για να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες.
[Β] Ο απλός:
Αφού πλύνουμε το λάχανο, προσεκτικά αφαιρούμε τα φύλλα του ένα ένα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, σε κατσαρόλα με νερό.
Βράζουμε τα φύλλα για 15-20 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουνα αρκετά ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες αλλά όχι πολύ για να μην σκίζονται.
Για τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και τα αφήνουμε να σοταριστεί κι αυτό, έως ότου αλλάξει χρώμα κι αρχίσει να γίνεται διαφανές.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπαχάρι και ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, 10-12 λεπτά.
Στον πάτο της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε για να τους μαγειρέψουμε, στρώνουμε μερικά φύλλα λάχανου (έτσι ώστε ο πάτος να καλύπτεται).
Μόλις η γέμιση κρυώσει, τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους βάζουμε με τη σειρά στην κατσαρόλα προσπαθώντας να μην έχουν κενά ανάμεσά τους.
Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-35 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε, προαιρετικά με λίγο γιαούρτι.
Καλή όρεξη!!

26 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Κική μου,αχ αυτές οι μαμάδες!!!!Φαίνονται πολύ καλοί μια μερίδα παρακαλώ;Γειά στα χέρια της καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσες μερίδες θέλεις Ροδάνθη μου!!! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Κικη!
    Πω πω πω, μας ανοιξες παλι την ορεξη για σπιτικό φαγητό (ειδικά οταν η συνταγη είναι από τα χεράκια της μαμας)
    Υπέροχη προταση και κατατοπιστικοτατες οδηγίες!!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kate να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έλα, πάρε μερικούς!!!-:)))

      Διαγραφή
  3. Λαχανοντολμάδες να΄ναι κι όπως να΄ναι!!! Τους τρώω και με κυμά και λαδερούς. Και βέβαια με μπόλικο μπούκουβο!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι εγώ προτιμώ τους λαδερούς από τους άλλους με κιμά αλλά αντί για μπούκοβο τους θέλω με πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή!

      Διαγραφή
  4. Οι αγαπημένοι Κική μου μόνο της μαμάς σου;;;;;;;;Εμένα να δείς!!!Μου τρέχουν τα σάλια!!!!!Και δεν έχω κάνει και ποτέ..τους τρώω από την γιαγιά μου μέχρι στιγμής,αλλά που θα πάει,θα τους κάνω και εγώ κάποια μέρα,μιάς και τρελαίνομαι!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες , γιαγιάδες και μαμάδες κάνουν θαύματα!!! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  5. Totally YUMMY..I love it..Delicious.

    Aarthi
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Κική μου!Τι όμορφο πιάτο γεμάτο νοστιμιά!Αγαπημένο φαγητό οι λαχανοντολμάδες και συμφωνώ θυμίζει μαμά!!!Ωραία η συνταγή σου, δεν τους έχω δοκιμάσει έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τους ΕΛΕΝΗ, μην καθυστερείς και στείλε μου εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  7. Βρε τι έχω πάθει; Κάθε λίγο μια συνταγή για λαχανοντολμάδες...
    Θέλετε να με κάνετε να τους φτιάχνω κάθε βδομάδα;
    Πολύ ωραία και αυτή η εκδοχή Κική μας και έτσι λαδερούς δεν τους έχω φτιάξει μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ Κικίτσα μου τους ντολμάδες τους τρώω όπως και να ναι, είναι το αγαπημένο μου φαγητό!
    Υπέροχοι φαίνονται και οι λαδεροί της μανούλας, γεια στα χεράκια της!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελενάκι μου, έγιναν πράγματι πολύ νόστιμοι... μέχρι κι εγώ έφαγα τρεις!!!!

      Διαγραφή
  9. Ο Δημήτρης αν δεν βάλει μέσα το..κρεατάκι του γλυκιά μου δεν τρώει..όταν όμως του περισεύει λάχανο το κάνει λαχανόρυζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά, αχτίδα μου, δεν ξέρω και πολλούς άντρες που να ζουν χωρίς το κρεατάκι ή το ψαράκι τους! Ο δικός μου τρελλαίνεται για ψάρια ενώ ο μπαμπάς μου κι ο γαμπρός μου για κρέας!!! Εγώ πάλι προτιμώ τα πάντα χωρίς κρέας και κυρίως χωρίς ψάρι!!

      Διαγραφή
  10. Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά! Μου αρέσουν τα μαμαδίστικα φαγητά, μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια και όλα αυτά που έζησα με την οικογένειά μου. Πού ωραίοι ντολμάδες Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα μου, πράγματι θυμίζουν παιδικά χρόνια!!!

      Διαγραφή
  11. αχ Κικιτσα μου κι εγώ πεθύμησα λαχανοντολμάδες και τους παρήγγειλα από τη μαμα μου γιατί δεν προλαβαίνω να τους φτιάξω! φιλάκια και καλό σαβ/κο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κορίτσια, εγώ ζω και χωρίς αυτούς αλλά η μαμά μου αυτενεργεί!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι λαχανοντολμάδες είναι κι οι δικοί μου αγαπημένοι...θέλω κι εγώωω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λοιπόν, το λάχανο το βράζω με τον παραδοσιακό τρόπο. Όμως για λαχανοντολμάδες λαδερούς , πρώτη φορά ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!