Καλησπέρα σας! Η πρώτη ανάρτηση του χρόνου πρέπει να είναι γλυκιά... για να γλυκάνει το 2012 και τις μέρες που θα φέρει μαζί του! Σήμερα θα σου συστήσω μια αγγλική πουτίγκα σοκολάτας γλυκιά, αμαρτωλά σοκολατένια, υγρή και ζουμερή που με το φινίρισμα των κόκκινων φρούτων θα ξεσηκώσει τους γευστικούς μας κάλυκες αλλά και το νου μας. Η γεύση της πουτίγκας αυτής, αφήνει χαραγμένο ανεξίτηλα το αποτύπωμά της. Αν, λοιπόν, αποφεύγεις τους εθισμούς σκέψου πριν την ετοιμάσεις.
Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσω πως μια σοκολατένια πουτίγκα με μαύρη ζάχαρη που χαρίζει καραμελένια γεύση σε συνδυασμό με κόκκινα φρούτα είναι ένα γλυκό που δεν πρέπει να αγνοήσεις κι αυτό γιατί όπως θα διαβάσεις παρακάτω στη συνταγή η ζάχαρη δεν είναι υπερβολική αλλά και για τη μαρμελάδα με τα κόκκινα φρούτα μπορείς να προτιμήσεις μια με λιγότερη ζάχαρη ή με μέλι (κυκλοφορούν πολλές στο εμπόριο) είτε να χρησιμοποιήσεις μια σπιτική φτιαγμένη μ' αυτή τη λογική. Εξάλλου, τη νοστιμιά στην συγκεκριμένη πουτίγκα τη χαρίζει ο συνδυασμός σοκολάτας με κόκκινα φρούτα. Πάμε τώρα στη συνταγή.
Για την πουτίγκα
- 85 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
- 85 γρ. ζάχαρη μαύρη muscovado
- 2 μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα
- 1 φακελάκι φυσική βανίλια
- 2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
- 100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 25 γρ. κακάο
- 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
- 1 κ.γλ. μπέικιν
- 120 ml γάλα
- 1 σακουλάκι τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας πικρής
- Χυμός από 1 πορτοκάλι μεγάλο
- 200 γρ. μαρμελάδα με τέσσερα φρούτα ή βατόμουρο
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 25 γρ. αποξηραμένα βύσσινα
- 25 γρ. αποξηραμένα cranberries
- 100 γρ. κατεψυγμένα βατόμουρα
- 50 γρ. κερασάκια μαρασκίνο, χωρίς ζουμί
- 2 κ.σ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την πουτίγκα
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε και την αμυγδαλόψιχα και την τρούφα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
- Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε έως ότου αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ύστερα, προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα, το ρούμι ή το κονιάκ και τέλος σταματούμε το χτύπημα και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι (με τα υπόλοιπα υλικά: κακάο, μπέικιν, αμυγδαλόψιχα) και το γάλα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια φόρμα για σαρλότ.
- Βάζουμε στη φόρμα το μείγμα του κέικ και την καλύπτουμε πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο.
[Α] Ψήσιμο στο φούρνο:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Γεμίζουμε ένα βαθύ ταψί με νερό και βάζουμε μέσα τη φόρμα με το μείγμα.
- Το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση της φόρμας.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και ελέγχουμε εάν η πουτίγκα είναι έτοιμη όπως ελέγχουμε τα κέικ (δηλαδή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο της πουτίγκας πρέπει να βγει καθαρή).
- Εάν δεν είναι έτοιμη, την αφήνουμε όπως είναι (χωρίς να την ξανασκεπάσουμε) για 6-7 ακόμη λεπτά.
[Β] Ψήσιμο στην χύτρα ταχύτητας:
- Βάζουμε μέσα στη χύτρα 2 ποτήρια νερό και την ειδική βάση για βράσιμο στον ατμό.
- Τοποθετούμε επάνω τη φόρμα και προσθέτουμε νερό έως τη μέση της φόρμας.
- Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και ανάβουμε την εστία.
- Βράζουμε για 35 λεπτά, μετά από το σφύριγμα της βαλβίδας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά τη χύτρα.
- Βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, το χυμό του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
- Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε την πουτίγκα με την σάλτσα κόκκινων φρούτων.