Καλησπέρα σας! Σήμερα θα σας δώσω ένα φαγητό με λίγες θερμίδες και πολύ νοστιμιά. Πρωτότυπο, εύκολο, γεμάτο υγεία μιας και συνδυάζει όσπρια, λίγο άσπρο κρέας και λαχανικά.
Ένα φαγητό που μπορεί να μας συνοδεύσει στο γραφείο, μέσα σε ταπεράκι, μιας και από μόνο του είναι υπέρ-πλήρες με όλα τα απαραίτητα συστατικά.
Ένα φαγητό που μπορεί να μας συνοδεύσει στο γραφείο, μέσα σε ταπεράκι, μιας και από μόνο του είναι υπέρ-πλήρες με όλα τα απαραίτητα συστατικά.
Μου προέκυψε όταν είδα ότι είχα στο ψυγείο 1 μερίδα φακές και κάτι περισσότερο από 1 μερίδα κοτόπουλο ψητό με ρύζι...
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες250 γρ. φακές βρασμένες με 1 δαφνόφυλλο
120 γρ. ρύζι βραστό ή ψητό
8 φύλλα λάχανο βρασμένα για 6-7 λεπτά
200 γρ. βρασμένο κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνον το πράσινο μέρος)
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί (προαιρετικά
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την κρούστα γιαουρτιού
1 γιαούρτι με 2% (200 γρ.)
1 αβγό
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.
Έπειτα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τις φακές και το κοτόπουλο και, ανακατεύοντάς τα συνεχώς, τα αφήνουμε να σοταριστουν όλα μαζί για άλλα 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, το ρύζι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα, παίρνουμε ένα ταψάκι και, αφού το αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο, στρώνουμε τα 4 φύλλα βρασμένου λάχανου.
Στρώνουμε επάνω τη γέμιση που ετοιμάσαμε και καλύπτουμε με τα άλλα 4 φύλλα του λάχανου.
Για την κρούστα γιαουρτιού
Ετοιμάζουμε την κρούστα, αναμιγνύοντας το γιαούρτι με το αβγό, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Καλύπτουμε με το μείγμα αυτό τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε την λαχανόπιτά μας να ψηθεί για 20-25 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια (η κρούστα δηλαδή γιατί το εσωτερικό της πίτας είναι ήδη μαγειρεμένο).
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να το σερβίρουμε χωρίς να διαλυθεί.
TIPS & ΙΔΕΕΣ
* Μπορούμε να κάνουμε ακόμη πιο light το συγκεκριμένο φαγητό, εάν το φτιάξουμε σαν λαχανοντολμάδες που θα τους σερβίρουμε μόνον με γιαούρτι ανακατεμένο, απλώς, με λίγη μουστάρδα.
* Επίσης, μπορούμε να αφαιρέσουμε το ρύζι.
* Εϊναι ένα φαγητό που μπορεί να γίνει και από περισσεύματα φακής ή και κοτόπουλου ψητού με ρύζι.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!