Λαχανόπιτα με φακές, ρύζι και κοτόπουλο

Καλησπέρα σας! Σήμερα θα σας δώσω ένα φαγητό με λίγες θερμίδες και πολύ νοστιμιά. Πρωτότυπο, εύκολο, γεμάτο υγεία μιας και συνδυάζει όσπρια, λίγο άσπρο κρέας και λαχανικά.
Ένα φαγητό που μπορεί να μας συνοδεύσει στο γραφείο, μέσα σε ταπεράκι, μιας και από μόνο του είναι υπέρ-πλήρες με όλα τα απαραίτητα συστατικά. 
Μου προέκυψε όταν είδα ότι είχα στο ψυγείο 1 μερίδα φακές και κάτι περισσότερο από 1 μερίδα κοτόπουλο ψητό με ρύζι...
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
250 γρ. φακές βρασμένες με 1 δαφνόφυλλο
120 γρ. ρύζι βραστό ή ψητό
8 φύλλα λάχανο βρασμένα για 6-7 λεπτά
200 γρ. βρασμένο κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνον το πράσινο μέρος)
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί (προαιρετικά
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την κρούστα γιαουρτιού
1 γιαούρτι με 2% (200 γρ.)
1 αβγό 
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.
Έπειτα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τις φακές και το κοτόπουλο και, ανακατεύοντάς τα συνεχώς, τα αφήνουμε να σοταριστουν όλα μαζί για άλλα 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, το ρύζι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα, παίρνουμε ένα ταψάκι και, αφού το αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο, στρώνουμε τα 4 φύλλα βρασμένου λάχανου.
Στρώνουμε επάνω τη γέμιση που ετοιμάσαμε και καλύπτουμε με τα άλλα 4 φύλλα του λάχανου.
Για την κρούστα γιαουρτιού
Ετοιμάζουμε την κρούστα, αναμιγνύοντας το γιαούρτι με το αβγό, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Καλύπτουμε με το μείγμα αυτό τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε την λαχανόπιτά μας να ψηθεί για 20-25 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια (η κρούστα δηλαδή γιατί το εσωτερικό της πίτας είναι ήδη μαγειρεμένο).
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να το σερβίρουμε χωρίς να διαλυθεί.
TIPS & ΙΔΕΕΣ
* Μπορούμε να κάνουμε ακόμη πιο light το συγκεκριμένο φαγητό, εάν το φτιάξουμε σαν λαχανοντολμάδες που θα τους σερβίρουμε μόνον με γιαούρτι ανακατεμένο, απλώς, με λίγη μουστάρδα.
* Επίσης, μπορούμε να αφαιρέσουμε το ρύζι.
* Εϊναι ένα φαγητό που μπορεί να γίνει και από περισσεύματα φακής ή και κοτόπουλου ψητού με ρύζι.
ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΝΑ  ΕΧΟΥΜΕ!!!

30 σχόλια:

  1. Φαίνεται εξαιρετικό!!!Πολύ προτότυπο..για μένα τουλάχιστον.Ούτε το έχω ξανα δεί ούτε και φάει βέβαια!!!!!Πολύ ωραίο πρέπει να είναι!!!Γειά στα χέρια σου!!!!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Ελένη μου, δοκίμασέ το! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Κική μου, πολύ προτότυπη η ιδέα σου και γεμάτη βιταμίνες!Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό το συνδυασμό,πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!Καληνύχτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη μου, δοκίμασέ τον ...αξίζει!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Πολύ πρωτότυπο αλλά θα πρέπει να είναι νοστιμότατο! Συγχαρητήρια Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαράκι μου και σ'ευχαριστώ! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  4. Τι εντυπωσιακό πιάτο.Με ξάφνιασες.Φακές και ρύζι και λάχανο και κοτόπουλο...από βιταμίνες σκίζει!!Θα το δοκιμάσω γιατί είναι πολύ θρεπτικό κι ότι πρέπει για τα παιδιά και σχετικά εύκολο....για να δούμε!!Ασε που μου τρέχουν τα σάλια με την εικόνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ξαφνιάστηκες;;;; Είναι τέλειο από γεύση, θρεπτικό και συνάμα εύκολο και πρακτικό. Ένας άλλος τρόπος για τα όσπρια!! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  5. Delicious..Awesome Recipe

    Aarthi
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΠΙΑΤΟ!!!!!ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την, μην μπαίνεις μόνον στον πειρασμό fotolabida1 μου!!! Αξίζει τον κόπο κι ευχαριστώ για την επίσκεψη!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Ωραια ιδεα! Φαινεται πολυ νοστημο και ειναι πραγματι πληρες γευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελπινίκη μου. Είναι ένας άλλος τρόπος για να τρώμε τα όσπρια!

      Διαγραφή
  8. Η αξιοποίηση στο έπακρο!
    Εύγε Κική μου. Περιττό να πω πως κάτι τέτοια φαγητά δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα και ξαφνικά γλύφουν όλοι τα πιατάκια τους :-))
    Πολλές καλημέρες, αν και παγωμένες αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου πράγματι είναι αξιοποίηση και όχι μόνον. Ξέρεις πώς είναι τα παιδιά... άντε να πείσεις τη μικρή μου ανιψιά να φάει φακές (τρελλαίνεται για ρεβίθια) εεεεε λοιπόν, έτσι τις καταευχαριστήθηκε!!! Καλό βράδυ από την παγωμένη Θεσ/νίκη!

      Διαγραφή
  9. Σίγουρα νόστιμη και 100% εντυπωσιακή η πίτα σου, εύγε! Ήξερα για λαχανόπιτα (στρώσεις βρασμένων φύλλων λάχανου εναλλάξ με γέμιση φέτας) αλλά πήγες αυτή την ιδέα πολύ μπροστά -ωραία η κρούστα του γιαουρτιού, ωραίο θα είναι και σαν λαχανοντολμάδες!
    Καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία και αρωματική πίτα αλλά και σαν λαχανοντολμάδες δεν παέι πίσω!!! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Εξ άλλου σε τέτοιες δύσκολες εποχές καλό είναι να μην πετάμε τίποτε!!

      Διαγραφή
  10. Αυτή κι αν είναι πρωτότυπη συνταγή, Κική μου. Νόστιμη και εντυπωσιακή, μπράβο!
    Την κρούστα γιαουρτιού τη χρησιμοποιώ κι εγώ πολύ, μας αρέσει πολύ.
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Ελένη μου. Πράγματι, η κρούστα γιαουρτιού είναι πολύ πολύ νόστιμη! Καλό βράδυ και φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Πολύ πρωτότυπη. Διστάζω. Δεν μπορώ να φανταστώ τι γεύση θα έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην διστάζεις καθόλου Κατερινάκι μου. Εφόσον σου αρέσουν οι φακές και ο άνιθος, φτιάξτο!!! Η γεύση τους υπερισχύει αλλά γενικά είναι μια ωραία γεύση και καθόλου δύσκολη... σκέψου ότι ξετρελλάθηκαν οι ανιψιές μου που είναι 2,5 και 6,5 χρονών και ξέρεις πώς είναι τα παιδιά! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  12. Πρωτότυπο! Η κρούστα γιαουρτιού σου γίνεται υπέροχη! Φαίνεται ότι η μουστάρδα που προσθέτεις την κάνει ακόμα καλύτερη από την δική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αγγελική...μουστάρδα προσθέτω μόνον όταν ταιριάζει στο φαγητό. Καλό σου βράδυ!!

      Διαγραφή
  13. Κικίτσα μου αξιοποίησες τα περισσεύματα με τον πιο νόστιμο τρόπο!
    Φιλάκια, να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΕΝΑ μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Εξ άλλου, σε τέτοιες εποχές ό,τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε, μ΄έναν νόστιμο τρόπο ...καλό είναι!!! Φιλάκια και καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  14. Χαίρομαι που σου άρεσε Βάσω!!! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!