Αρωματικό σταφιδόψωμο


Καλησπέρα σας! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά! 
Εχθές, ξαναπήγα, για πρώτη φορά μετά τα Χριστούγεννα στο μάθημα της Αμ.Γ.Σχ... Πωπώωωω, σαν μαθήτρια ένιωσα και μάλιστα τελείως ανοργάνωτη μετά από διακοπές. Πρώτον, άργησα ένα τέταρτο, δεύτερον δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και τρίτον δεν είχα πάρει μαζί μου ούτε το ντοσιέ και το σημειωματάριό μου!!!!!! Απίστευτο, ευτυχώς οι μαθητές μου (μάλλον είναι καλύτεροι από την καθηγήτριά τους εφέτος-:))) ήρθαν απίστευτα οργανωμένοι στα μαθήματά τους!!!! Φανταστείτε ότι μιλούσαμε κιόλας με τους άλλους ...συμμαθητές και μας μάλωσε η ..."καθηγήτρια" γιατί δεν προσέχαμε αρκετά!!!!!! χαχαχα ...Ευτυχώς ησυχάσαμε εγκαίρως και δεν μας ...χάλασε την διαγωγή!!!!! -:))))))
Τέλος πάντων!!! Το σημαντικό είναι ότι έχω ακόμη ...ηθικούς φραγμούς μιας και πήγα το γλυκόψωμο, ναιιιι, αυτό που θα σας δώσω σήμερα, και δεν προσπάθησα να δωροδοκήσω την καθηγήτρια (γι αυτό μάλλον δεν κάνω για πολιτικό στέλεχος ελληνικού κόμματος χιχιχιχι).
Όχι δεν γράφω τίποτε άλλο... επισκεφθείτε την κουζίνα μου και αρχίζουμε να μαζεύουμε τα υλικά...
ΥΛΙΚΑ για 2 καρβελάκια
1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί (εγώ έβαλα κίτρινο βιολογικό), κοσκινισμένο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
140 ml αραβοσιτέλαιο*
130 γρ. ζάχαρη 
100 γρ. μέλι
130 γρ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1/3 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
1 κ.γλ. μπέικιν παουντερ
130 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη στο multi
180 γρ. σταφίδες ξανθές
400 ml χλιαρό νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό και το ζεσταίνουμε έως ότου να γίνει χλιαρό.
Μέσα στο μείγμα νερού-χυμού ρίχνουμε το μέλι και το διαλύουμε ανακατεύοντάς το.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, αρωματικά, αλάτι, μπέικιν, καρυδόψιχα, σταφίδες, αραβοσιτέλαιο, ζάχαρη, ξύσμα), το μισό από το μείγμα νερού-χυμού-μελιού  και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, αλλά πάντα προσέχουμε μήπως δεν το πάρει όλο (μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και η μάρκα το αλεύρου ή η παρτίδα παραγωγής του).
Η τελική μας ζύμη είναι μαλακή και κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
Την βάζουμε με τη λεκανίτσα σε ζεστό μέρος (ή μέσα στον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας, στους 30-35 βαθμούς Κελσίου) έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο (2-3 ώρες).
Έπειτα, την ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και την βάζουμε στα ταψάκια ή τις φόρμες που θα ψήσουμε τα καρβελάκια.
Τα βάζουμε και πάλι στο φούρνο μέχρι να φουσκώσει (1-1.5 ώρα περίπου) και μετά, αφού τα βγάλουμε (από το φούρνο) τον ανάβουμε για να προθερμανθεί στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα καρβελάκια για 30-40 λεπτά (εκτός εάν γίνει ένα μεγάλο καρβέλι οπότε θέλει περισσότερη ώρα).
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και μετά τα ξεφορμάρουμε.
Τα αρώματα και η γεύση τους αναδεικνύονται καλύτερα όταν κρυώσουν.
Tante Kiki
7 Comments
No