Ζυμαρόπιτες , σκέτες ή γεμιστές

...σε ελάχιστη ώρα
Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν, με τις καλύτερες ευχές για υγεία, ευτυχία και αγάπη!
Καλησπέρα. Ελπίζω όλοι εκεί έξω να είστε καλά! Σήμερα από το πρωί σκέφτομαι... η μυζήθρα θέλει και την παρέα της... πώς να το κάνουμε!!! Βέβαια, εγώ της είχα ετοιμάσει πρώτα την παρέα αλλά δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι οι ζυμαρόπιτες ταιριάζουν απόλυτα με τη μυζήθρα.
Κολατσιό εύκολο κι αγαπημένο από τα περισσότερα παιδιά, μπορούν να συνδυαστούν και με μικρά μπιφτεκάκια, ψαροκροκέτες ή κροκέτες λαχανικών για κυρίως γεύμα, αλλά και κομμένες με σαλάτα, οι ζυμαρόπιτες δεν θα απασχολήσουν τη δημιουργό τους με την επιτυχία ή την αποτυχία τους αλλά ούτε και με την προετοιμασία τους. Τέλειες για το παιδικό πάρτυ σαν ζυμαρόπιτες ή ακόμη και σαν "τορτίγιες" χωρίς καλαμποκάλευρο (εάν τις ανοίξουμε σε λεπτό φύλλο) και αν τις συνδυάσουμε με γλυκιά μυζήθρα και λίγο μέλι ... τότε περνούν στην κατηγορία του πρωινού. Κι αν συνυπολογίσουμε τις λίγες θερμίδες που έχουν... τότε σίγουρα θα τις αγαπήσουν μικρά και μεγάλα παιδιά!!! Πάμε να τις φτιάξουμε;;
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2/3 φλ. τσ. χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
200 γρ. μυζήθρα (αλατισμένη ή ανάλατη) ή φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)**
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πώς γεμίζονται οι ζυμαρόπιτες
Πώς τηγανίζονται οι ζυμαρόπιτες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας, μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μισό από το χλιαρό νερό.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά και το υπόλοιπο νερό έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Μετά, τη χωρίζουμε σε 10 μικρά μπαλάκια.
Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι, το ανοίγουμε λίγο με το χέρι μας και βάζουμε μέσα μυζήθρα (αυτή που φτιάξαμε σε προηγούμενη ανάρτηση)* ή τρίμματα φέτας.
Κλείνουμε το μπαλάκι, το ζυμώνουμε ελάχιστα για να πάει παντού το τυρί ή η μυζήθρα και το κάνουμε πλακέ όσο περίπου η παλάμη μας ή με τον πλάστη το ανοίγουμε σε πιο λεπτό φύλλο.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ουσία ψήνουμε την κάθε ζυμαρόπιτα, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, έως ότου κάνει φουσκάλες και καστανές κηλίδες (περίπου για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά).
TIPS & Προτάσεις
* Εάν αφήσουμε τη μυζήθρα μας ανάλατη,  τη βάζουμε επάνω σε  σκέτη ζυμαρόπιτα,  με μέλι και κανέλα.
Ζυμαρόπιτα γεμιστή με ανάλατη μυζήθρα γαρνιρισμένη με μέλι
** Εάν ψήσουμε τις ζυμαρόπιτες σκέτες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με διάφορους τρόπους ακόμα και για φαγητό ή σαλάτα.
*** Προσοχή: οι συγκεκριμένες ζυμαρόπιτες δεν τυλίγονται εύκολα σε ρολό, όπως η πίτα για σουβλάκια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει μόλις τις βγάλουμε ζεστές να τις τυλίξουμε ρολό με ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα και να την αφήσουμε για λίγο έτσι.
**** Προσοχή στο νερό που θα προσθέσουμε γιατί πολλές φορές η ακριβής ποσότητά του εξαρτάται από την ποιότητα του αλλά και την μάρκα του αλεύρου. 
***** Η ζύμη τους είναι τόσο εύκολη και απλή, χωρίς αβγά ή άλλα συστατικά που τα παιδιά δεν πρέπει να βάλουν στο στόμα, που και τα ίδια τα παιδιά μπορούν να τις ζυμώσουν με ελάχιστη βοήθεια στην προετοιμασία των υλικών. Τέλειο για απασχόληση σε παιδικό πάρτυ αλλά και για να μοιραστούν την εμπειρία μαμάδες και παιδιά.
Φυσικά, η μαμά πάντα είναι αυτή που ψήνει τις πίτες ή τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά  είναι σίγουρο ότι μ' αυτόν τον τρόπο, οι μικροί δημιουργοί τις τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση.
Καλό Σαββατοκύριακο !

17 σχόλια:

  1. Κική μου καλησπέρα φαίνονται πολύ ωραία εύκολα και απλά.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς λιπαρή ουσία?????!!!! Η μάρκα μου αυτη την εποχή Κική μου!!!! Φανταστικές! Αυριο θα τις φτιάξω για πρωινό! Γιαμ!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοστιμότατο,εύκολο και γρήγορο!!!Τέλεια!!!Καλό βράδυ Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειες ,τέλειες, τέλειες. Στο χωριό της μαμάς μου τα λένε τηγανοκούλουρα. Μας τα έφτιαχνε Σαββατοκύριακο για πρωινό και το ίδιο κάνω κι εγώ. Μπράβο που το ανέβασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω, πω... μου αρέσει πολύ αυτό το έδεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά στα χέρια σου!!!!Τέλειες φαίνονται!!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ¨οτι εχει ζυμαρι ΚΙΚΙ μου μου αρέσει ..τις πιτούλες αυτές...της κάνω ταχτικά και πραγματι ειναι πεντανόστιμο!!!! φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι πρέπει , για να μην πάμε απότομα στην αποτοξίνωση, μετά την κρεπάλη των εορτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. This looks yummy..Delicious

    Aarthi
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά Κική! Τι τέλειο κολατσιό είναι αυτό! Και εύκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ νόστιμες φαίνονται, Κική μου. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ότι πρέπει για ένα τέλειο πρωινό! Ειδικά με το μέλι είναι πολύ λαχταριστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. άψογη ιδέα..... τι καλά.. και έψαχνα κάτι ανάλογο!!

    καλημερούδια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μόλις βρήκα τι θα τους κάνω για κολατσιό στον παιδικό αύριο το πρωί!!! φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωστε αυτες ειναι οι τηγανόπιτες...Πως και δεν τις ειχα ακουσει ποτε!Θα τις φτιαξω για βραδυνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μαγιά δεν έχει η συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν έχει γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσουν!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!