Ξερά φρούτα σε ελαφρύ σιρόπι κρασιού


Καλή σας μέρα! Καλό μήνα! Μάρτιος!! Υπομονή, η άνοιξη κοντοζυγώνει αλλά εγώ θα σας πάω λίγο πίσω... σε εικόνες χειμωνιάτικες με χιόνι, τζάκι και ξερά φρούτα! Συνήθως, αυτά πάνε μαζί... χέρι χέρι.
Ο νους μου τρέχει σ' ένα χωριό, εκεί ψηλά στο βουνό, αποκλεισμένο από το χιόνι, με το κελάρι του γεμάτο προμήθειες, τραχανά, σπιτικά ζυμαρικά, αλεύρι αλλά και φρούτα. Ξερά φρούτα που η υγρασία τα έχει εγκαταλείψει προ πολλού με την αρχαιότερη γνωστή μέθοδο να ...λιάζονται στον ήλιο τεμπέλικα, για πολλές μέρες κι έχουν αποκτήσει μια υπέροχη γλύκα και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.
Τα ξερά φρούτα έχουν την δική τους αξία, γευστική και διατροφική. Είναι παντός καιρού και πιάτου. Έχουν περισσότερη γλύκα γιατί τα σάκχαρά τους δεν είναι πια αραιωμένα σε νερό, περιέχουν σίδηρο, αδιάλυτες φυτικές ίνες αλλά και περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα.
Για μένα τα ξερά φρούτα είναι ένας απίστευτος γλυκός πειρασμός και ειδικότερα τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα μαζί με τις σταφίδες, μαύρες αλλά και ξανθές ...διάκριση δεν κάνω. Ψωμιά, κέικ, βασιλόπιτα, μπακλαβάς αλλά και ριζότα με ξερά φρούτα ...ανεπανάληπτες γευστικές εμπειρίες.
Οδηγός για τη σημερινή συνταγή υπήρξε η αξιοποίηση κάποιων ξερών φρούτων που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι μου αλλά και η επιθυμία να γλυκάνω με ένα δωράκι μια γλυκιά και καλή φίλη.
Έτσι, κατέληξα στο ελαφρύ αλλά αρωματικό σιρόπι με ξερά φρούτα που θα συνοδεύσει  γιαούρτι, κέικ, πουτίγκες ψωμιού, αυγόφετες, παγωτά αλλά και που από μόνο του μπορεί να μας χαρίσει την υπέροχη γλύκα του όταν έχουμε ανάγκη από περισσότερη ενέργεια αλλά χωρίς λιπαρά!
Πάμε να δούμε πόσο εύκολα και γρήγορα ετοιμάζεται;;;;
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες)
2 κ.σ. μέλι
2-3 κ.σ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
500 ml νερό
150 ml κρασί μαυροδάφνη ή άσπρο γλυκό κρασί 
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
5-6 καρφάκια γαρίφαλο (μοσχοκάρφια)
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
10-12 αμύγδαλα ασπρισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού για 2-3 ώρες.
Αφού περάσουν οι ώρες αυτές, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη, τα καρφάκια γαρίφαλου, την κανέλα και τον γλυκάνισο και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά, από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.
Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία δεν χρησιμοποιούμε κρύο νερό αλλά ζεστό.
Ύστερα, περνάμε από σουρωτήρι το κρασί με το χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο ήταν τα ξερά φρούτα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ξερά φρούτα και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα ασπρισμένα αμύγδαλα, αφήνουμε να βράσει το μείγμα για άλλα 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία.
Το σιρόπι θα είναι ελαφρώς παχύρρευστο, επειδή δεν έχει πολλή ζάχαρη.
Βάζουμε σε βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κρύο από το ψυγείο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και να το ζεστάνουμε λίγο για να το χρησιμοποιήσουμε χλιαρό.
Ας απολαύσουμε τα ξερά φρούτα πριν φτάσουν τα πιο ανοιξιάτικα που θα τα εκτοπίσουν στην προτίμησή μας. Καλή σας συνέχεια και να έχουμε έναν γλυκό και νόστιμο, χαρούμενο μήνα!
Tante Kiki
23 Comments
No