Χοιρινό κότσι... ένα κρέας που δοκίμασα σαν foodblogger και που κατέληξα να το λατρεύω! Το καλύτερο "κλείσιμο" της Κρεατινής Εβδομάδας αλλά και ένα γιορτινό ή, απλά, κυριακάτικο πιάτο. Ένα πιάτο με ιδιαίτερη νοστιμιά, που αν και έχει μια σχετική διαδικασία μέχρι να μπει στο φούρνο και να ξαναβγεί απ' αυτόν φτάνοντας στο πιάτο μας αξίζει με Α κεφαλαίο! Δεν είναι δύσκολη η παρασκευή του... είναι απλά χρονοβόρα!! Σε ανταμοίβει όμως η πλούσια νοστιμιά του και η τρυφερότητα του κρέατος. Εάν και το ίδιο το κότσι είναι καλό σαν κρέας, δηλαδή αν προέρχεται από γουρουνάκι γάλακτος (που το ψαχνό είναι πιο τρυφερό) και είναι μεγαλωμένο με σωστή τροφή τότε το κρέας έχει απαράμιλλη γεύση.
Το ψήσιμο μπρεζέ δεν είναι τίποτε άλλο παρά αργό ψήσιμο σε μεγάλη ποσότητα υγρού και σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όσο για την κρασάτη σάλτσα είναι μια σάλτσα καταπληκτική και με λίγο κόρν φλάουρ γίνεται μια σάλτσα τύπου gravy που συνοδεύει επάξια το ψητό!!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα1.600 γρ. (3) κότσια χοιρινά
1 μεγάλο κρεμμύδι (ή 2 μέτρια), σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε χοντρές ροδέλες
2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
4 μεγάλες πατάτες, σε κομμάτια
300 ml Μαυροδάφνη (κόκκινο γλυκό κρασί)
Χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι
100 γρ. καπνιστό τυρί σε κύβους (προαιρετικά)
3 κλαδάκια ρίγανη (προαιρετικά)
3 κλαδάκια θυμάρι (προαιρετικά)
2 κλαδάκια δεντρολίβανο (προαιρετικά)
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
Για την άλμη
1 λίτρο νερό
1 1/2 κ.σ. χοντρό αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
4-5 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
10-12 κόκκους κόλιανδρο
2-3 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
Ελάχιστη μαργαρίνη ή βούτυρο
Λίγο ελαιόλαδο
Σάλτσα
2 κ.γλ. κόρν φλουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε τα κότσια και τα βάζουμε σε άλμη ή το ίδιο πρωί για 2-3 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ (πάντα μέσα στο ψυγείο)για να "φύγει" η μυρωδιά του χοιρινού και να γίνει ζουμερό.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο και βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και αφού τα αφήσουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά τα σβήνουμε με το μισό κρασί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις πασπαλίζουμε με λίγο από το μίγμα που μόλις φτιάξαμε.
Πετάμε την άλμη και βγάζουμε τα κότσια από τη γάστρα.
Ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις πατάτες, τα μισά καρότα και τις μισές πιπεριές μέσα στη γάστρα.
Ύστερα, τοποθετούμε επάνω στα λαχανικά τα κότσια.
Κάνουμε με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία σχισμές και ρίχνουμε λίγο από το μίγμα με το αλατοπίπερο και τη ρίγανη.
Βάζουμε επάνω και τα κλαδάκια από τα φρέσκα αρωματικά.
Σε ένα βάζο με καπάκι βιδωτό (ή σε ένα μπολ) αναμιγνύουμε το υπόλοιπο κρασί, τη μουστάρδα, το χυμό του πορτοκαλιού και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Περιχύνουμε μ' αυτό τα κότσια και μετά τα πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη από το μίγμα του αλατοπίπερου με τη ρίγανη.
Καλύπτουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και κλείνουμε με το καπάκι.
Βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε το κρέας και τις πατάτες και ξαναβάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα ακόμη.
Τέλος, ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό μας να ξεροψηθεί και να ροδοκοκκινήσει για άλλα 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει να αναδειχθεί η γεύση και τα αρώματα του φαγητού.
Παίρνουμε 2 φλ.τσ. από το ζωμό του κρέατος.
Σε ένα μπολ, μέσα σε λίγο νερό διαλύουμε 2 κουταλιές του γλυκού κόρν φλάουρ.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό του κρέατος (εάν θέλουμε τον περνάμε από σουρωτήρι πριν τον ρίξουμε στην κατσαρόλα) και το διαλυμένο κόρν φλάουρ και αφήνουμε να τη σάλτσα να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να γίνει ημίρρευστη.
Σερβίρουμε με τις πατάτες, τα λαχανικά, προαιρετικά, λίγο ρύζι και περιχύνουμε το κρέας με λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.