Μίνι κρακεράκια με κεφαλοτύρι και μυρωδικά


Εεεε ας φάμε και μια μπουκιά αλμυρή!!! Αν και μπορώ να πω ότι τα γλυκά είναι η αχίλλειος πτέρνα μου... ειδικά τον τελευταίο καιρό! Όμως δεν λέω όχι και σ' αυτά τα μικρά, τοσοδούλικα, μίνι κρακεράκια τυριού, σκέτα, με βασιλικό ή με λιαστές ντομάτες. Για σκεφτείτε τα... έτσι είναι ένα απλό, νοστιμότατο σνακ που  μπορεί να συνοδεύσει ακόμη κι ένα ποτάκι! Αν όμως γίνουν μεγαλύτερα  μπορούν να συνδυαστούν με κάποια άλλη γαρνιτούρα και να "στρογγυλοκαθίσουν" σ΄ έναν μπουφέ σαν μίνι ορεκτικά ή μεζεδάκια.
Ο βασιλικός και οι λιαστές ντομάτες καταφθάνουν για να τους δώσουν μια μοναδική μεσογειακή όψη και να τα κάνουν ακόμα πιο αρωματικά και ιδιαίτερα. Πιστέψτε με ... είναι νοστιμότατα και γίνονται πανεύκολα!!!
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου 
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
30 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (προαιρετικά ή 150 αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
70 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ψιλοτριμμένο
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος ελαφριά
Τα μυρωδικά
1 πρέζα βασιλικός ξερός
2 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες



ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια σιλικόνης.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι ή τα δύο άλευρα, το πεκορίνο, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο (που έχουμε λιώσει κι έχουμε αφήσει να κρυώσει) και την κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε τη ζύμη έως ότου γίνει μια ζύμη όχι ιδιαίτερα μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά, περίπου. 
Εάν η ζύμη μας κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο κεφαλοτύρι ακόμα.
Εάν πάλι είναι σφιχτή και τρίβεται, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. κρέμας γάλακτος.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μικρά μπαλάκια.
Ανοίγουμε τη ζύμη με το ρολό σε φύλλο, το ένα από τα τρία μπαλάκια και κόβουμε με μικρά κουπ πάτ στο σχήμα που θέλουμε.
Τοποθετούμε στο ταψί.
Στο άλλο μπαλάκι προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και το ζυμώνουμε έως ότου γίνει πάλι μια ομοιόμορφη ζύμη, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο ακόμη τυρί (σε περίπτωση που οι λιαστές ντομάτες έχουν λάδι και κάνουν τη ζύμη λιπαρή).
Ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε με φορμάκια ή σχηματίζουμε μικρά μπισκοτάκια και τοποθετούμε στο ταψί.
Το τρίτο μπαλάκι ζύμης το ζυμώνουμε με βασιλικό και αφού το ανοίξουμε και το κόψουμε κι αυτό με κουπ πάτ σε μικρά κρακεράκια τα βάζουμε στο ταψί.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 12-13 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα στις άκρες τους.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο είναι μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται τραγανά.
Καλό σας Σαββατοκύριακο!!
Tante Kiki
42 Comments
No