Σπιτικό φύλλο για μπακλαβά και άλλα σιροπιαστά γλυκά


Καλημέρα σας! Τί λέτε είστε για ένα φύλλο σπιτικό που μπορούμε πολύ εύκολα να το ανοίξουμε τόσο λεπτό ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για σιροπιαστά γλυκά όπως ο μπακλαβάς και το γαλακτομπούρεκο αλλά και για πίτες ηπειρώτικες με λεπτά φύλλα;;; Δεν είναι δύσκολο αν και δεν θα το χαρακτήριζα και εύκολο μιας και σκίζεται σχετικά εύκολα και θέλει λίγο πείρα και προσοχή στο χειρισμό του. Πάντως ανοίγει μέχρις ενός σημείου άνετα με το μικρό ρολό ζύμης και μετά με λεπτή βέργα.
Χρησιμοποιώντας νισεστέ το φύλλο γίνεται αέρινο και πολύ λεπτό. Γενικά, είναι η πρώτη φορά που  έκανα αυτό το φύλλο γιατί μου φάνηκε περίεργο και το γεγονός ότι έχει μέσα βούτυρο αρκετό αλλά   αν και φαίνεται ότι είναι χειροποίητο, είναι πολύ καλό, απορροφά καλά το σιρόπι  και γενικά θα το ξαναφτιάξω σύντομα.
Το Σάββατο βράδυ έφτιαξα επιτέλους φύλλο σπιτικό για μπακλαβά δηλαδή φύλλο λεπτό!! Πολύ καιρό τώρα το "κυνηγούσα" το θέμα αλλά δεν έβρισκα ανάλογη συνταγή κι έτσι απέφευγα να το δοκιμάσω! Τώρα όμως...
Η συνταγή "ήρθε" σε μένα από τη μαμά μου που την έγραψε από το κανάλι 4ε αλλά δεν κράτησε το όνομα του δημιουργού του μπακλαβά και γι αυτό δεν το αναφέρω. Ήθελα όμως να πειραματιστώ και να φτιάξω φύλλο κρούστας δηλαδή φύλλο, πολύ λεπτό για σιροπιαστά γλυκά.
Χρησιμοποίησα αλεύρι ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία, όπως ήταν η αρχική συνταγή και το γράφω αυτό γιατί το αλεύρι έχει μεγάλη σημασία στην ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Πάντως, ίσως λόγω θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει την αναλογία νερού και άλευρου για το αποτέλεσμα της τελικής ζύμης, εγώ χρησιμοποίησα λιγότερο νερό απ' ό,τι έγραφε η αρχική συνταγή. Πάντως το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακά λεπτό φύλλο, σχεδόν διάφανο. 
ΥΛΙΚΑ για ταψί 25x35 εκ.
500 γρ. αλεύρι, κοσκινίζουμε
200-210 ml νερό χλιαρό (η αρχική συνταγή είχε 250 ml νερό)
5 γρ. αλάτι
5 γρ. μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
100 γρ. βούτυρο (μπορεί να αντικατασταθεί με μαργαρίνη), μισολιωμένο
100 γρ. μαργαρίνη, μισολιωμένη
1 κ.γλ. ζάχαρη
Νισεστέ (ή μίγμα από αλεύρι και νισεστέ) για το άνοιγμα του φύλλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι (όχι με το σύρμα γιατί το μίγμα θα είναι σφιχτό κι αν γεμίσει το σύρμα... θα χρειαστεί υπομονή για να καθαριστεί -:)).
Προσθέτουμε σιγά σιγά και ζυμώνοντας το νερό γιατί θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Μόλις η ζύμη μας είναι εντάξει, την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια των 90 γραμμαρίων (γιατί η τελική ζύμη είναι περίπου 910 γρ.)
Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ώρα εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ύστερα, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με νισεστέ, παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι ζύμης και αφού το ανοίξουμε αρχικά με το μικρό ρολό ζύμης, το ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού με την λεπτή βέργα για φύλλο πίτας.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ή βούτυρο το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
Με την ίδια διαδικασία ανοίγουμε και τα δέκα φύλλα που θέλουμε.
Εάν η διαδικασία ανοίγματος λεπτού (σχεδόν διάφανου φύλλου) μας φανεί εύκολη μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια για να ανοίξουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο.
Το σημείο όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι το πόσο μαλακή θα είναι η ζύμη για να μη σκίζεται το φύλλο κατά το άνοιγμα.
Εάν πάλι σκιστεί σε κάποια σημεία, ας μην ανησυχήσουμε δεν έγινε τίποτε και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. -:))
Αύριο ακολουθεί η συνταγή για τη σιροπιαστή αμυγδαλοσουσαμόπιτα που θα γινόταν μπακλαβάς αλλά ...ατύχησε ή ευτύχησε και κατέληξε αλλού εντελώς τυχαία!!! -:)))
Tante Kiki
35 Comments
No