Σκορδαλιά με πατάτα


Καλή σας μέρα! Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα!! Και του χρόνου να είστε καλά! 
Μέρα παλιγγενεσίας σήμερα και δεν θα σχολιάσω καθόλου ό,τι αφορά στην εθνική μας γιορτή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τιμώ όλους όσους ύψωσαν το ανάστημά τους και πέθαναν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι (;) τώρα.
Θα σχολιάσω όμως, ως γνήσια food blogger, το γεγονός ότι σήμερα παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο που συνοδεύεται από παντζάρια και σκορδαλιά. Πέρυσι είχα φτιάξει την σκορδαλιά της μαμάς μου... με ψωμί και καρύδια. Η σημερινή σκορδαλιά είναι με πατάτα και μετά την χώρισα σε δύο διαφορετικά μπολάκια. Στο ένα θα δείτε μια ...ροζ νεραϊδοσκορδαλιά (πώς συνδυάζεται νεράιδα και σκορδαλιά;;; χαχαχα) και στο άλλο μια πράσινη σκορδαλιά... (οικολογική;;;;).
Ας μη ξεχνάμε η σκορδαλιά έτσι είναι ελληνικό έδεσμα, μεζές, σαλάτα με εξαίρεση κάποιες νησιώτικες σκορδαλιές ή αλλιώς αλλιάδες που έχουν επηρεαστεί από την Ιταλική κουζίνα.
Στη Γαλλία υπάρχει το γνωστό αγιολί που όμως διαφέρει στην υφή και τον τρόπο παρασκευής. 
Φέτος, λοιπόν, αποφάσισα να κάνω τη ροζ σκορδαλιά αλοιφή και σαν κρέμα και την υπόλοιπη, απλή παραδοσιακή σκορδαλιά... δηλαδή να μην χρησιμοποιήσω μίξερ για να μην γίνει αλοιφή. 
Δοκιμάστε όποια σας αρέσει είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κλασσικής σκορδαλιάς.
ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, άσπρα (ή αμυγδαλόσκονη)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα και ζεματισμένες για 1 λεπτό
  • 3 πατάτες βρασμένες (350-400γρ. περίπου)
  • 2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 4-5 κ.σ. μηλόξιδο
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • Αλάτι και λευκό πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 3-4 κ.σ. νερό από παντζάρια ή 2-3 φέτες 1 μικρό παντζάρι βρασμένο και πολτοποιημένο
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
  • Τις βράζουμε για 15 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν.
  • Αφαιρούμε τη φύτρα από το σκόρδο κόβοντας την κάθε σκελίδα στη μέση.
  • Ζεματάμε τις σκελίδες για 1 λεπτό... έτσι η σκορδαλιά δεν έχει έντομη μυρωδιά και είναι πολύ πιο εύπεπτη.
  • Πολτοποιούμε στο μίξερ τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.

Για τη ροζ σκορδαλιά

  • Βάζουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, 2 κ.σ. από το νερό που βράσαμε τις πατάτες στο multi και τα πολτοποιούμε.
  • Ύστερα προσθέτουμε και τη μισή ποσότητα πατάτας και ξαναχτυπάμε στο multi για να πολτοποιηθούν όλα.
  • Προσοχή: δεν χτυπάμε πολύ το μίγμα για να μην γίνει η πατάτα μια μάζα που κολλάει.
  • Βάζουμε το μίγμα σε μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας, με ένα πηρούνι,τη μισή ποσότητα ελαιολάδου εναλλάξ με τη μισή ποσότητα από το μηλόξιδο και λίγο χυμό λεμονιού.
  • Τέλος, προσθέτουμε και το ζουμί από τα παντζάρια και ανακατεύουμε για να επιτύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Σερβίρουμε σε άσπρο μπολάκι με λίγα αμύγδαλα.

Για την υπόλοιπη σκορδαλιά

  • Βάζουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ποσότητα πατάτας και την πολτοποιούμε με ένα πηρούνι.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο που το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι, τα πολτοποιημένα αμύγδαλα, αλάτι, πιπέρι και σταδιακά ελαιόλαδο, μηλόξιδο και το χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε το μίγμα όπως το θέλουμε.
  • Φέρνουμε τη γεύση του στα μέτρα μας, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με παντζάρια και με τηγανιτό μπακαλιάρο.
  • Και δεν ξεχνάμε τις προτάσεις για τα υπόλοιπα καλούδια της ημέρας που θα τα βρούμε ΕΔΩ.


Tante Kiki
22 Comments
No