Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο ...νηστίσιμο


Γαλακτομπούρεκο το ...σαρακοστιανό!!
Το μαχαίρι σπάει την καστανή κρούστα και βυθίζεται απαλά στην κιτρινωπή, λεμονάτη κρέμα. Το σιρόπι ξεχειλίζει δημιουργώντας μια μικρή, ολόγλυκη λιμνούλα που στο αντίκρυσμά της οι σιελογόνοι αδένες αντιδρούν άμεσα! Ο ουρανίσκος το αποζητά για να ταξιδέψει ο νους σε μακρινά μέρη της Ανατολής όπου τα σερμπέτια και οι σφιχτές μα συνάμα αφράτες κρέμες κάθονται κάπου εκεί, σ' ένα τραπεζάκι στη μέση ενός ολάνθιστου κλειστού κήπου και περιμένουν να σου χαρίσουν τη νοστιμιά τους. 
Για μένα, το γαλακτομπούρεκο είτε είναι σε μπουρεκάκι είτε σε ταψί με απλωμένο το φύλλο όπου κάθεται νωχελικά η  βανιλάτη κρέμα είναι το ίδιο... ένα γλυκό που όταν σερβιριστεί χλιαρό είναι η υπέρτατη γευστική απόλαυση αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και από το ψυγείο εξακολουθεί να αποτελεί μια μοναδική απόλαυση!
Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να μετατρέψω αυτή τη σιροπιαστή απόλαυση σε ένα γλυκό που  ακόμη και την εποχή της νηστείας οι οπαδοί του θα μπορούν να το απολαύσουν. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι νηστεία για να κάνεις το νηστήσιμο γαλακτομπούρεκο γιατί έχει κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως το ότι είναι πιο ελαφρύ και χωρίς πολλά λιπαρά (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο σπορέλαιο ή μαργαρίνη με λίγα λιπαρά) και όσα έχει είναι φυτικά. Είναι νοστιμότατο, με το άρωμα του λεμονιού (ή όποιο άλλο διαλέξουμε) να αναδύεται και να γεμίζει ευχαρίστηση τον εγκέφαλο κάνοντας τη γευστική μας μνήμη να κάνει υπερωρίες. Με δυο λόγια, αν κάποιος δεν γνωρίζει ότι είναι νηστίσιμο... μην περιμένετε να το καταλάβει!!! 
ΥΛΙΚΑ για ταψί 35 x 25
  • 400 γρ. φύλλα κρούστας (15 φύλλα)
  • 130 γρ. μαργαρίνη για τα φύλλα*
Για την κρέμα
  • 400 ml γάλα καρύδας**
  • 620 ml νερό
  • 80 ml χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 250-270 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή κορν φλάουρ)
  • 1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας (ή ένα καψουλάκι βανιλίνης)***
  • 110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. μαργαρίνη (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φέτα λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τα 500 ml νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 120ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
  • Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα γάλακτος και νερού και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να επιτύχουμε την γλυκύτητα που θέλουμε.
  • Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βανίλια για να μην προσδώσει μιαν ανεπαίσθητη πίκρα στην κρέμα.
  • Καλύπτουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη που θα την βάλουμε σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλυκό
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
  • Το αλείφουμε με μαργαρίνη (ή ό,τι επιλέξαμε σαν λιπαρή ουσία) και στρώνουμε το επόμενο φύλλο.
  • Με την ίδια διαδικασία στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου και κρατάμε τα υπόλοιπα για επάνω από τη γέμιση.
  • Το τελευταίο φύλλο όπου θα στρώσουμε τη γέμιση δεν χρειάζεται να το αλείψουμε με μαργαρίνη.
  • Ύστερα, απλώνουμε επάνω στα φύλλα τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα επάνω από τη γέμιση.
  • Αρχίζουμε και απλώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη.
  • Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40-45 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα σχετικά σκούρο καστανό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  • 15-20 λεπτά πριν να κλείσουμε το φούρνο και να βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο
  • βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  • Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει.
Σιροπιάζουμε το γλυκό
  • Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι επάνω στο ζεστό γλυκό, στην αρχή κουταλιά κουταλιά έτσι ώστε να πάει παντού.
  • Ύστερα, ρίχνουμε το μισό από το σιρόπι που υπάρχει και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί.
  • Μόλις απορροφηθεί περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, κρατώντας, αν θέλουμε, λίγο για να ρίχνουμε επάνω στο γλυκό την ώρα του σερβιρίσματος. 
TIPS
Εάν δεν θέλουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή ένα πολύ ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
*Μπορούμε να βάλουμε μόνον γάλα καρύδας ή μόνον νερό ή να βάλουμε τα δύο αυτά στην αναλογία που θέλουμε. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φυτική κρέμα γάλακτος που "βράζεται" ή και γάλα αμυγδάλου. Δεν μπορώ να αναφερθώ στο γάλα σόγιας γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και άρα δεν γνωρίζω τη γεύση του και την υφή του.
*** Ειδικά, εάν πρόκειται για καψουλάκι βανιλίνης είναι καλύτερα να την βάζουμε στο τέλος για να μην μας πικρίσει.
***Επίσης, μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι αντί λεμόνι ή σκέτη βανίλια. 
Καλή σας μέρα!
Tante Kiki
68 Comments
No