Γαλακτομπούρεκο το ...σαρακοστιανό!!
Το μαχαίρι σπάει την καστανή κρούστα και βυθίζεται απαλά στην κιτρινωπή, λεμονάτη κρέμα. Το σιρόπι ξεχειλίζει δημιουργώντας μια μικρή, ολόγλυκη λιμνούλα που στο αντίκρυσμά της οι σιελογόνοι αδένες αντιδρούν άμεσα! Ο ουρανίσκος το αποζητά για να ταξιδέψει ο νους σε μακρινά μέρη της Ανατολής όπου τα σερμπέτια και οι σφιχτές μα συνάμα αφράτες κρέμες κάθονται κάπου εκεί, σ' ένα τραπεζάκι στη μέση ενός ολάνθιστου κλειστού κήπου και περιμένουν να σου χαρίσουν τη νοστιμιά τους.
Για μένα, το γαλακτομπούρεκο είτε είναι σε μπουρεκάκι είτε σε ταψί με απλωμένο το φύλλο όπου κάθεται νωχελικά η βανιλάτη κρέμα είναι το ίδιο... ένα γλυκό που όταν σερβιριστεί χλιαρό είναι η υπέρτατη γευστική απόλαυση αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και από το ψυγείο εξακολουθεί να αποτελεί μια μοναδική απόλαυση!
Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να μετατρέψω αυτή τη σιροπιαστή απόλαυση σε ένα γλυκό που ακόμη και την εποχή της νηστείας οι οπαδοί του θα μπορούν να το απολαύσουν. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι νηστεία για να κάνεις το νηστήσιμο γαλακτομπούρεκο γιατί έχει κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως το ότι είναι πιο ελαφρύ και χωρίς πολλά λιπαρά (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο σπορέλαιο ή μαργαρίνη με λίγα λιπαρά) και όσα έχει είναι φυτικά. Είναι νοστιμότατο, με το άρωμα του λεμονιού (ή όποιο άλλο διαλέξουμε) να αναδύεται και να γεμίζει ευχαρίστηση τον εγκέφαλο κάνοντας τη γευστική μας μνήμη να κάνει υπερωρίες. Με δυο λόγια, αν κάποιος δεν γνωρίζει ότι είναι νηστίσιμο... μην περιμένετε να το καταλάβει!!!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 35 x 25- 400 γρ. φύλλα κρούστας (15 φύλλα)
- 130 γρ. μαργαρίνη για τα φύλλα*
- 400 ml γάλα καρύδας**
- 620 ml νερό
- 80 ml χυμό λεμονιού
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 250-270 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή κορν φλάουρ)
- 1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας (ή ένα καψουλάκι βανιλίνης)***
- 110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 30 γρ. μαργαρίνη (προαιρετικά)
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φέτα λεμονιού
Ετοιμάζουμε την κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τα 500 ml νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 120ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
- Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα γάλακτος και νερού και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να επιτύχουμε την γλυκύτητα που θέλουμε.
- Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βανίλια για να μην προσδώσει μιαν ανεπαίσθητη πίκρα στην κρέμα.
- Καλύπτουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη που θα την βάλουμε σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλυκό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί.
- Στρώνουμε ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
- Το αλείφουμε με μαργαρίνη (ή ό,τι επιλέξαμε σαν λιπαρή ουσία) και στρώνουμε το επόμενο φύλλο.
- Με την ίδια διαδικασία στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου και κρατάμε τα υπόλοιπα για επάνω από τη γέμιση.
- Το τελευταίο φύλλο όπου θα στρώσουμε τη γέμιση δεν χρειάζεται να το αλείψουμε με μαργαρίνη.
- Ύστερα, απλώνουμε επάνω στα φύλλα τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα επάνω από τη γέμιση.
- Αρχίζουμε και απλώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη.
- Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40-45 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα σχετικά σκούρο καστανό χρώμα.
- 15-20 λεπτά πριν να κλείσουμε το φούρνο και να βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο
- βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει.
- Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι επάνω στο ζεστό γλυκό, στην αρχή κουταλιά κουταλιά έτσι ώστε να πάει παντού.
- Ύστερα, ρίχνουμε το μισό από το σιρόπι που υπάρχει και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί.
- Μόλις απορροφηθεί περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, κρατώντας, αν θέλουμε, λίγο για να ρίχνουμε επάνω στο γλυκό την ώρα του σερβιρίσματος.
* Εάν δεν θέλουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή ένα πολύ ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
** Μπορούμε να βάλουμε μόνον γάλα καρύδας ή μόνον νερό ή να βάλουμε τα δύο αυτά στην αναλογία που θέλουμε. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φυτική κρέμα γάλακτος που "βράζεται" ή και γάλα αμυγδάλου. Δεν μπορώ να αναφερθώ στο γάλα σόγιας γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και άρα δεν γνωρίζω τη γεύση του και την υφή του.
*** Ειδικά, εάν πρόκειται για καψουλάκι βανιλίνης είναι καλύτερα να την βάζουμε στο τέλος για να μην μας πικρίσει.
**** Επίσης, μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι αντί λεμόνι ή σκέτη βανίλια.
Καλημέρα Κική! Τι μας δείχνεις πρωί-πρωί;;; Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρίνα...αξίζει να το δοκιμάσεις... είναι ελαφρύ και πεντανόστιμο! -:))
ΔιαγραφήΑλλά ότι θα υπήρχε και νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖουμερό, φουσκωτό και κρεμώδες δείχνει. Αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει γάλα καρύδας ποτέ σε γλυκό και αναρωτιέμαι πως να είναι. Ουσιαστικά πρόκειται Κική μου για γαλακτομπούρεκο καρύδας, έτσι δεν είναι? Θα ήθελα πολύ ένα κομμάτι από το κέντρο του με πολύ κρέμα!!
Η αλήθεια είναι ότι έγινε πεντανόστιμο, αφράτο και πολύ ζουμερό. Το γάλα καρύδας έχει αδιόρατη γεύση καρύδας και με το λεμόνι δεν διαφέρει από το κανονικό γάλα. Να φανταστείς ότι κάποιοι που το έφαγαν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι νηστίσιμο δεν το πίστευαν... άσε που είναι και πιο ελαφρύ γιατί δεν έχει αυγά.
ΔιαγραφήΝα σου στείλω μερικά κομμάτια;;;;
Καλημέρα Χρυσαυγή μου!
Καλέ τι συνταγή είναι αυτή!!! Πρώτη φορά ακούω για νηστίσιμο γαλακτομπύρεκο και έχω ήδη ενθουσιαστεί! Μάλιστα σκέφτομαι να φτιάξω σήμερα την κρεμούλα μόνη της να τη δοκιμάσω σε πρώτη φάση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραία παραλλαγή και αξίζει να τη δοκιμάσεις Αμελί μου! Και σαν κρέμα είναι νοστιμότατη!
ΔιαγραφήΚαλημερα Κικη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτελους κ ενα νηστισιμο γαλακτομπουρεκο! Φαινεται παρα μα παρα πολυ νοστιμο! Συγχαρητηρια! Κ τι δε θα εδινα να ειχα ενα -μεγαλο παρακαλω- κομματι!!:-)
Το γαλα καρυδας το εχω χρησιμοποιησει για νηστισιμο κεικ..τουλαχιστον στο κεικ το αρωμα του/γευση του ηταν ανεπαισθητη..σχεδον δεν το καταλαβαινες..ειμαι περιεργη να δω πως θα ειναι η κρεμα!
Υπαρχει κ σκονη καρυδας (σε φακελακι) που γινεται γαλα με αναμειξη νερου, αρκετα πιο φθηνο απο την κονσερβα..just in case!
σε φιλω πολυ! Ευη
Ευούλα μου καλή...είναι πεντανόστιμο και αξίζει να το φτιάξεις.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την πληροφορία για τη σκόνη καρύδας γιατί δεν το ήξερα... στα μάρκετ της γειτονιάς μου τουλάχιστον δεν υπάρχει ...εσύ από πού το αγοράζεις γιατί με ενδιαφέρει!!!
Φιλιά
Κικη μου το αγοραζω στον Σκλαβενιτη στο τμημα με τις κινεζικες σαλτσες κτλ..νομιζω ομως στη Θεσσαλονικη δεν το εχετε αυτο το super market..αν το παρει το ματι μου σε καποιο αλλο μαρκετ θα σε ενημερωσω αμεσως!
ΔιαγραφήΚ η σημερινη σου συνταγη..Λαδενια..σκιζει!! Θα την κανω νηστισιμη κ θα βαλω νηστισιμη φετα!! ;-)
Καλο απογευμα!
σε φιλω
ευη
Υπέροχο γλυκό, τέλεια περιγραφή, πολύ ωραία ιδέα και εξαιρετική εμφάνιση!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΤέλειο, γιαμι γιαμι, ωραία περιγραφή.. Θα το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το ...δεν θα το μετανιώσεις!
ΔιαγραφήΣτην αρχή όταν είδα τον τίτλο λέω δεν γίνετε,γαλακτομπούρικο νηστίσιμο!!!!!Κι όμως υπάρχει τελικά μπράβο Κική γειά στα χέρια σου εννοείται θα το φτιάξω σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά φιλιά!!!!
Κι όμως γίνεται Ροδάνθη μου... είναι απλό χρησιμοποιούμε γάλα καρύδας και νερό ή σκέτο νερό (αν δεν βρίσκεις γάλα καρύδας), δεν βάζουμε αυγά (έτσι κι αλλιώς εγώ σε πολλά δεν τα χρησιμοποιώ). Δοκίμασέ το αξίζει...
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πω πω, γαλακτομπούρεκο καρύδας! Φοβερή η ιδέα σου Κική, και φαντάζομαι με γάλα αμυγδάλου επίσης τι νόστιμο και αρωματικό που θα γίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλά να περνάς!
Είναι πολύ ωραίο και με γάλα αμυγδάλου γίνεται νόστιμο, ελαφρύ και αρωματικό!
ΔιαγραφήΦιλάκια, να είσαι καλά!
Με το που διάβασα τον τίτλο...καλά σκέφτηκα, αυτό πως το "κατάφερε" χωρίς αυγά κα γάλα, καλά το βούτυρο είναι μαργαρίνη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά σου όμως μου έδωσαν φυσικά πλήρη απάντηση Κική μου!
Καταγράφεται...
Καλημέρες πολλές.
Έτσι κι αλλιώς Πηνελόπη μου εγώ τα αυγά τα αφαιρώ από τις περισσότερες κρέμες... όσο για το γάλα αφού υπάρχει το γάλα καρύδας ή αμυγδάλου αλλά και το νερό όλα είναι οκ!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και φιλιά!
"Το μαχαίρι σπάει την καστανή κρούστα και βυθίζεται απαλά στην κιτρινωπή, λεμονάτη κρέμα." = Ααααααχ! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
Πόνεσες και εσύ, Ζαμπία;
ΔιαγραφήΕ, δεν είσαι και η μόνη!!!
Κορίτσια μη πονάτε κι ελάτε να σας ...τρατάρω!!! -:)))
ΔιαγραφήΟλες πονέσαμε Κική μου.. οπως τα κορίτσια απο πανω.. στηλε και κατα Κρήτη κανενα κομματι.... χι.χι. θα φταχτει παραυτα... το γαλακτομούρεκο ειναι το φόρτε μας..χι.χιχ. για στα χερια σου .. φιλακιαααααα σόρρυ για την σφήνα...
ΔιαγραφήΠόσο μα πόσο με σκέφτεσαι!!!!!Έτσι θα σκεφτόταν κάθε εγωϊστής λαίμαργος που σε καιρό νηστείας νομίζει ότι λίγα είναι νόστιμα και αρκετά ,είναι αδιάφορης γευστικής αξίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως Κική μου γαλακτομούρεκο νηστίσιμο..ούτε στα πιο τρελά όνειρά του κάθε ΄΄στερημένου΄΄νηστευόμενου!Προσωπικά θα το εισάγω στα αγαπημένα πάσης εποχής και παντός καιρού!Πιο ελαφρύ ,πιο ντελικάτο και σαφώς πιο υγιεινό.Υπέροχο εμφανισιακά και εξίσου προκλητικά νόστιμο με το παραδοσιακό!Η έντονη λεμονάτη γεύση απαραίτητη λεπτομέρεια για τη γευστική ανάδειξη του γλυκίσματος!
Κική μου..τι έκανες πάλι?Θα σε μαλώσω!Στη νηστεία προσπαθούμε να αυτοσυγκρατηθούμε και όχι να πέσουμε με τα μούτρα στα σιρόπια και στα τραγανά φύλλα!Κρατώ τις δυνάμεις μου και οχυρώνω τις αντιστάσεις μου..για πόσο δεν ξέρω!
Φιλάκια πολλά,πολλά.
Χαίρομαι πολύ που άρεσε Φωτεινή μου καλή γιατί πάντα λέω ότι καλή η εγκράτεια στη νηστεία αλλά και οι καλόγεροι τρώνε γαρίδες και αστακούς... τουλάχιστον εμείς ας τρώμε γλυκά!!! χαχαχα
ΔιαγραφήΕίναι ελαφρύ, νοστιμότατο και πολύ αρωματικό ...σίγουρα δε πιο υγιεινό ...το βέγκαν γαλακτομπούρεκο!
Φιλάκια και να περνάτε καλά!
το τριημερο της 25ης Μαρτιου, ειχε φτιαξει η μητερα μου γαλακτομπουρεκο, το κλασσικο και καθιερωμενο.τωρα θα τους φτιαξω εγω αυτο να τους τρελανω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι,ναι μπισκοτάκι μου ...κάντο και θα εκπλαγούν. Εγώ το έκανα και όταν κέρασα κάποιους που νήστευαν στην αρχή αγχώθηκαν και μετά τρελάθηκαν!!!
Διαγραφήχαχαχα
Φιλιά!
Αν και δεν νηστευω, δεν μπορω να μεινω ασυγκινητη μπροστα στην θεα αυτου του καλοψημενου, λαχταριστου γαλακτομπουρεκου! Υπεροχο Κικη μου, νομιζω οτι οι νηστευοντες θα εκτιμησουν πολυ την ωραια σου ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια!
(θα βρεξει παλι σημερα - αμαν πια!)
Δεν έχει σημασία αν νηστεύεις ή όχι Μαρίνα μου! Αυτό το γαλακτομπούρεκο είναι πιο ελαφρύ, το ίδιο ίσως και λίγο περισσότερο νόστιμο, αρωματικό και σίγουρα πιο υγιεινό μιας και είναι vegan! -:))
ΔιαγραφήΒρέχει πάλι εδώ... ουφφφφφφφφ κι εγώ βαρέθηκα!!!
Φιλάκια!
Εντάξει.... με έπεισες να ξεκινήσω νηστεία κι εγώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι απίστευτος γλυκοπειρασμός είναι αυτός Κική μου!!!!!
Πολλά μπράβο σου!
Φιλιά!
Λες να ξεκινήσουμε νηστεία;;; Μπαααα, εγώ τρώω τα νηστίσιμα και χωρίς νηστεία!!! χαχαχα;
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Ελενάκι μου!
Φιλιά!
Για μας που νηστεύουμε πάσα προσφορά δεκτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μάλλον όταν πρόκειται για γαλακτομπούρεκο...
μιλ μερσί για την συνταγή :)
Ελπίζω να είναι μια καλή προσφορά το νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο Τζίνα μου!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το και θα ξετρελαθείς!!
Καλή σου μέρα! -:))
Ουάου!! Νομίζω πως όλοι εμείς που αγαπάμε το γαλακτομπούρεκο θα σε ευγνωμονούμε Κική μου!! Τι σούπερ ιδέα να βάλεις γάλα καρύδας, το οποίο σημειωτέον μου αρέσει πάρα πολύ!! Και μπόλικο λεμονάτο στοιχείο που δίνει ακόμα πιο ωραίο αποτέλεσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!
Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου το vegan γαλακτομπούρεκο! Είναι πολύ νόστιμο, αρωματικό και ελαφρύ! Φιλιά!
ΔιαγραφήΑμάν, Κική μου, η εισαγωγή σου με τελείωσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λατρεύω το γαλακτομπούρεκο και η εκδοχή που μας προτείνεις είναι ζηλεύτή! Θα τη δοκιμάσω!
Φιλάκια.
Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου ... δοκίμασέ το και θα ξετρελαθείς γιατί είναι πολύ νόστιμο, ελαφρύ και αρωματικό!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Πω πω τι μου έκανες τωρα...θα πάω να πάρω τα υλικά να το κάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάνω που είπα να κόψω τα γλυκά!
πως να αντισταθεί κανείς έτσι που το περιγράφεις????
Όχιιιιι Νένα, μην τα κόψεις ακόμα τα γλυκά και ειδικά το συγκεκριμένο είναι νοστιμότατο, ελαφρύ, αρωματικό και υγιεινό!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Τι καταπληκτική ιδέα!!!! Γάλα καρύδας, έ? Μπράβο! Φαίνεται πολύ λαχταριστό και είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει σε όλη την οικογένεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε, Κική μου !!!!
Πολλά φιλιά!
Ναι με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου και νερό ή με σκέτο νερό!!!! Νόστιμο, vegan, υγιεινό, αρωματικό, ελαφρύ και πολύ κρεμώδες! Αξίζει να δοκιμαστεί!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Μας κόλασες και ας είναι νηστίσιμο. Ασε που λατρευω το λεμόνι. Θα το κάνω σιγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το έκανα για να μη σας κολάσω!!!! -:))) Είναι νόστιμο, ελαφρύ και πολύ αρωματικό!
ΔιαγραφήΥπέροχο Κική μου! Και νηστίσιμο που είναι φαίνεται λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχει όλα και είναι νοστιμότατο!!
ΔιαγραφήΔιάβασα την περιγραφή με μισόκλειστα μάτια και αν ρωτάς γιατί, μα για να απολαύσω καλύτερα την γεύση του.Αλλά δυστυχώς με την γλύκα του έμεινα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μας κάνεις Κική μας, τι μας κάνεις!!!!!
Να στείλω μερικά κομμάτια Σωσώ μου;;;;
ΔιαγραφήΤι περιγραφή είναι αυτή;;; Με τελείωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι απίστευτη και πολύ δημιουργική!
Μπραβο σε όλα!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε Σοφία μου! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΑξίζει να το δοκιμάσεις ...θα ενθουσιαστείς!!
έφαγα τόσο γαλακτομπούρεκο φέτος, δεν το συζητώ!! θα ήθελα όμως να δοκιμάσω μα το φτιάξω μια μερα κι εγω.. φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι Εβονίτα που σου αρέσει το γαλακτομπούρεκο ...δοκίμασε κι αυτό γιατί θα ενθουσιαστείς ...είμαι σίγουρη!
ΔιαγραφήApresentação maravilhosa, a textura, a calda, o aroma!...
ΑπάντησηΔιαγραφήVocê é uma artística dos sabores, texturas e criatividade na culinária.
¸.•°♡
♡ "Que este nosso pequeno mundo virtual, nesta Páscoa,
seja cada vez mais humano!"
¸.•°♡
♡ Feliz Páscoa!!!
Hi Magia! I'm glad you liked it!
Διαγραφή-:)))
Δεν υπάρχει το γλυκάκι σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστό.
Φιλάκια.
Ωραία συνταγή, υπέροχο κείμενο, λαχταριστό γλυκό, τέλειες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωωωω αν και νηστισιμο πρεπει να ειναι κολασηηηη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κική,
ΑπάντησηΔιαγραφήείμαι στη διαδικασία ακριβώς μετά την κρέμα, γράφεις
"Ετοιμάζουμε το γλυκό
Προθερμαίνουμε το φούρνο με το
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί."
Τι βάζουμε μέσα στο φούρνο;
στους πόσους βαθμούς ψήνουμε; 180? πάνω κάτω με αέρα;
Το με το γράφηκε κατά λάθος! Ναι λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί... τί ακριβώς σε μπέρδεψε σ' αυτό;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το τί βάζουμε μέσα στο φούρνο!!!!!!!!!!!!! Όταν λέω "το" σημαίνει το γλυκό εκτός αν εσύ βάζεις κάτι άλλο όταν ετοιμάζεις ένα γλυκό.
Η θερμοκρασία είναι 180 βαθμούς όπως πάντα και το ξύσμα εφ όσον υπάρχει στα υλικά της κρέμας που τα γράφω με απόλυτα σαφή τρόπο... το βάζουμε μέσα στην κρέμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλή σου επιτυχία!!
Καταπληκτική η συνταγή σου Κική μου!!Αντί για λεμόνι εβαλα πορτοκάλι,βγήκε πάλι πολύ αρωματικό και έφυγε σχεδόν σε μια μέρα καθότι ειναι και εξαιρετικά ελαφρύ!!Σ ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Μου φαινεται δελεαστικη η συνταγη, απλα εγω εχω δυσανεξια στη λακτοζη και το ανθος Αραβοσιτου περιεχει πλήρες γαλα σε σκονη... μπορω να το αντικαταστησω με κατι αλλο????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρυζάλευρο ή απλά κορν φλάουρ και βανίλια.
Διαγραφήκαλημερα σας! Μπορω αυτη την κρεμα να τη χρησιμοποιησω σε τουρτα; ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, φυσικά... γιατί όχι;
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Η Aisha παραπάνω αναφέρει ότι το άνθος αραβοσίτου περιέχει γάλα. Αυτο ισχύει; αν ναι δεν μπορεί να είναι νηστισιμο το γλυκό. Επίσης αυυο που αναφέρετε ότι μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου γάλα ούτε καρύδας ισχύει; Μπορώ να το κάνω μόνο με νερό δλδ 1000ml και τα υπόλοιπα ως εχουν;
ΑπάντησηΔιαγραφή'Οχι δεν ισχύει! Αυτό που γράφει το άνθος αραβοσίτου δεν είναι ότι έχει γάλα (πού γράφει ότι περιέχει πλήρες γάλα σε σκόνη;;; : δεν γίνεται!!). Γράφει ότι ΠΙΘΑΝΟΝ να έχει ΙΧΝΗ γιατί τα μηχανήματα προφανώς χρησιμοποιούνται και για να παράγουν προϊόντα που έχουν γάλα κι όχι ότι έχει γάλα. Φυσικά και είναι νηστίσιμο. Αν πάλι σκέφτεστε ότι μπορεί να υπάρχουν ίχνη γάλακτος και άρα να μην είναι νηστίσιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορνφλάουρ, νισεστέ ακόμα και αλεύρι με την προσθήκη βανίλιας.
ΔιαγραφήΦυσικά και μπορεί να γίνει με σκέτο νερό, με χυμό πορτοκαλιού και νερό, με γάλα ρυζιού ή αμυγδάλου.
Ωστόσο, προσοχή να καταλαβαίνουμε τί πραγματικά γράφουν οι ετικέτες των τροφίμων γιατί είναι σημαντικό!!!
Καλησπέρα. Η Aisha παραπάνω αναφέρει ότι το άνθος αραβοσίτου περιέχει γάλα. Αυτο ισχύει; αν ναι δεν μπορεί να είναι νηστισιμο το γλυκό. Επίσης αυυο που αναφέρετε ότι μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου γάλα ούτε καρύδας ισχύει; Μπορώ να το κάνω μόνο με νερό δλδ 1000ml και τα υπόλοιπα ως εχουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ πολυ ωραία ! Γιατί φαίνεται πολύ ωραίο γλυκό και θέλω να το φτιάξω. Βασικά δεν ήξερα καθόλου για το άνθος αραβοσίτου δεν είχα αγοράσει ή διαβάσει. Οπότε θα βάλω κανονικά Αλλά δεν θέλω να βάλω γάλα καρύδας ή άλλο. Οπότε το αντικαθιστω με χυμό πορτοκαλιού ; θα γίνει ωραία η κρέμα ; Θέλω να είναι ωραίο σαν το δικό σας ☺
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να διαβάσεις την ετικέτα στο λινκ :https://tantekiki.blogspot.gr/p/blog-page_25.html ή στην κάτω δεξιά πλευρά του μπλογκ, εκεί που γράφει ΕΤΙΚΕΤΕΣ.
ΔιαγραφήΝαι, μπορείτε να βάλετε χυμό πορτοκαλιού (η κρέμα θα έχει γεύση πορτοκαλιού αντί βανίλιας) ή μισό-μισό χυμό με νερό για πιο απαλή γεύση με την προσθήκη βανίλιας. Μια χαρά θα γίνει.
Καλή επιτυχία! ☺