Λαγάνες αρωματικές με κόλιανδρο και ταχίνι


Λαγάνες με κόλιανδρο και ταχίνι

Λαγάνες, ένα υπέροχο ψωμί που το απολαμβάνουμε την Καθαρά Δευτέρα κάθε χρόνο! Μερικές φορές όμως νομίζω ότι είναι άδικο!!! Ποιό;;; Μα το να απολαμβάνουμε τη λαγάνα μόνον μια μέρα (άντε δύο) τον χρόνο. Είναι ένα νοστιμότατο ψωμάκι (αν και όχι το παραδοσιακό ακριβώς που ήταν χωρίς προζύμι και χωρίς μαγιά) που γίνεται ένα εκπληκτικό σάντουιτς, πιο νόστιμο από το απλό ψωμί για τοστ. Γι αυτό κι εγώ πήρα την απόφασή μου... θα φτιάχνω τακτικά λαγάνες αλλά θα τις κάνω σαν μικρά ψωμάκια για σάντουιτς!! Τα παιδιά τη λατρεύουν το ίδιο κι εμείς οι μεγάλοι... γιατί όχι λοιπόν;;; Υπάρχει νόμος που να λέει ότι η λαγάνα πρέπει να καταναλώνεται μόνον την Καθαρά Δευτέρα;;;; Όχι πείτε μου...

Η φετινή συνταγή για λαγάνες μου έδωσε πολύ αρωματικές λαγάνες, νόστιμες όσο ποτέ άλλοτες και με ωραία κρούστα που ισορροπούσε τέλεια ανάμεσα στην τραγανό και το μαλακό, ακριβώς όπως τις θέλω!!!

Λαγάνες με κόλιανδρο και ταχίνι

Για το έθιμο τις έφτιαξα μισού κιλού την κάθε μία και όσες περίσσεψαν τις έβαλα στην κατάψυξη κομμένες σε μεγαλούτσικες φέτες. Έτσι, βγάζω όση χρειάζομαι κάθε φορά, την αποψύχω κι έχω φρεσκότατη και νοστιμότατη σπιτική λαγάνα που την απολαμβάνω όσο τίποτε άλλο... ειδικά τώρα με τη νηστεία, έχετε δοκιμάσει ζεστή λαγάνα αλειμμένη με ταχίνι ή με ταραμά;;; Είναι μούρλια!!! Εύκολο και γρήγορο σνακ για όλες τις ώρες και για κάθε λιγούρα!!
Για όλους αυτούς τους λόγους, σκέφτηκα να σας δώσω... έστω και τώρα δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα, τη φετινή μου συνταγή για λαγάνες.
Δοκιμάστε το... ετοιμάστε μικρά "λαγανάκια" στο μέγεθος που θέλετε να είναι τα σάντουιτς, τα δικά σας ή των παιδιών και απολαύστε.

Λαγάνες αρωματικές με κόλιανδρο και ταχίνι

ΥΛΙΚΑ για 5 λαγάνες του μισού κιλού
  • 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί (παραδοσιακού ψωμιού), κοσκινισμένο
  • 50 γρ. μαγιά νωπή (ή 2 1/3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη), θρυμματισμένη
  • 5 κ.γλ. αλάτι
  • 5 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 800-900 ml χλιαρό νερό
Για το πασπάλισμα
  • Σουσάμι - Αλάτι χοντρό - Ρίγανη
  • Λίγο επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε μια λεκάνη κουζίνας βάζουμε το αλεύρι (και τα δύο είδη), το αλάτι, τη ζάχαρη και το κόλιανδρο.
  2. Παίρνουμε 150 ml από το χλιαρό νερό και λιώνουμε σ' αυτό τη μαγιά και το ταχίνι.
  3. Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και προσθέτουμε και άλλα 400ml νερό.
  4. Αρχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας σταδιακά όλο το νερό.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, περίπου, πιέζοντας με το κάτω μέρος της παλάμης και σπρώχνοντας τη ζύμη μακριά μας, προσθέτοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά που αρχίζει να κολλάει στην επιφάνεια που ζυμώνουμε.
  6. Κάποιες φορές διπλώνουμε τη ζύμη στα δύο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική αλλά όχι πολύ σφιχτή.
  7. Αλείφουμε το εσωτερικό της λεκάνης που κάναμε τη ζύμη με ελαιόλαδο (έως επάνω) και αφού κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα την βάζουμε στην λεκάνη.
  8. Βρέχουμε μια πετσέτα κουζίνας και σκεπάζουμε τη ζύμη για να την αφήσουμε για 2-3 ώρες περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Εάν δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσο, βάζουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο φούρνο στους 35 βαθμούς, οπότε η διαδικασία γίνεται πολύ πιο σύντομη μιας και χρειάζεται 40 λεπτά περίπου για να φουσκώσει.
  10. Στο σημείο αυτό και αφού φουσκώσει η ζύμη και διπλασιαστεί σε όγκο, μπορούμε να τη βάλουμε, έτσι όπως είναι σκεπασμένη με την πετσέτα, στο ψυγείο για μια νύχτα όπου και συνεχίζει να φουσκώνει αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό.
  11. Εάν βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο, την επόμενη μέρα το πρωί την βγάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ξαναζυμώσουμε για να κάνουμε τις λαγάνες.
  12. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
  13. Αφού η ζύμη διπλασιαστεί, την βάζουμε και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ξεφουσκώνουμε και την μοιράζουμε σε 5 ίσες μπάλες ζύμης.
  14. Ανοίγουμε τις λαγάνες με τα χέρια μας ή στην αρχή με το μικρό ρολό ζύμη και μετά βρέχοντας τα ακροδάχτυλά μας την ανοίγουμε κάνοντας "δαχτυλιές" δηλαδή τις γνωστές λακουβίτσες που έχουν οι λαγάνες.
  15. Μετά τις αλείφουμε με λίγο νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζουμε τις δύο από αυτές με σουσάμι, τις άλλες δύο με λίγο κίτρινο αλεύρι ή σιμιγδάλι ψιλό και την μία με αλάτι και ρίγανη.
  16. Τις βάζουμε στο φούρνο και τις αφήνουμε για 4 λεπτά να ψηθούν.
  17. Ανοίγουμε το φούρνο, τις αλείφουμε (αν έχουμε "ψεκαστηράκι" τις ψεκάζουμε γιατί είναι πιο εύκολο από το άλειμμα) με νερό και τις βάζουμε για άλλα 5 λεπτά να ψηθούν.
  18. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αλείμματος ή ψεκάσματος με νερό και μετά τις αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 10-12 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου.
  19. Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τις λαγάνες να ψηθούν για 30-40 περίπου λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά τους.
  20. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο, τις αλείφουμε και πάλι, προσεκτικά και κυρίως γύρω γύρω με λίγο νερό ή τις ψεκάζουμε και τις σκεπάζουμε με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα εάν δεν θέλουμε να έχουν τραγανή κρούστα.
  21. Εάν θέλουμε τραγανή κρούστα τις αφήνουμε ξεσκέπαστες και είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε μετά από 5-10 λεπτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  • *Eάν φτιάξουμε μικρές λαγάνες πρέπει να μειώσουμε τον χρόνο του ψησίματος ανάλογα με το μέγεθός τους. Την πρώτη φορά είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τον χρόνο ψησίματος για να τον σταντάρουμε.
  • Τις μικρές λαγανίτσες τις βάζουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κελσίου για 8 λεπτά και μετά στους 180 βαθμούς γαι 20 περίπου λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσουν και πάντα ανάλογα με το φούρνο της κουζίνας μας.
Λαγάνες αρωματικές με κόλιανδρο και ταχίνι
Tante Kiki
32 Comments
No