Ο νηστίσιμος σοκολατοχαλβαδένιος κορμός και το μικρό πονηρό χεράκι... |
Τα νηστίσιμα γλυκά της εποχής ... η αιχμή του δόρατος (τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι) τα γλυκά του κουταλιού στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία, χρωματική αλλά και γευστική, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο μπακλαβάς και το κανταϊφι με ελαιόλαδο και, βέβαια, η κρέμα ταχινιού που δεν έλειπε σχεδόν κανένα μεσημέρι από το οικογενειακό τραπέζι μιας και ήταν το αγαπημένο όλης της οικογένειας με τη στενή αλλά και την ευρύτερη έννοια και ο χαλβάς από ταχίνι!
Δεν ξέρω γιατί αλλά ο συνδυασμός ταχινιού ή χαλβά με σοκολατένια κρέμα απλά ...δεν υπήρχε!!! Ίσως ήταν δυσεύρετη η κουβερτούρα!!! Ποιός ξέρει;;;;
Πάντως, για να επιστρέψουμε στην εποχή μας ο συνδυασμός αυτός ...ευτυχώς υπάρχει και, αν και είμαι υπέρ των παραδοσιακών φαγητών και γλυκών, είμαι και υπέρ των σύγχρονων πειραματισμών που μας οδηγούν σε νέους συνδυασμούς και νέες γεύσεις!
Ο συγκεκριμένος είναι ένας καταπληκτικός, νηστίσιμος συνδυασμός, νοστιμότατος... που αξίζει να δοκιμαστεί αποδεικνύοντας ότι νηστεία δεν σημαίνει περίοδος χωρίς νόστιμα γλυκά, σοκολατένια και μη!
Πάντως, για να επιστρέψουμε στην εποχή μας ο συνδυασμός αυτός ...ευτυχώς υπάρχει και, αν και είμαι υπέρ των παραδοσιακών φαγητών και γλυκών, είμαι και υπέρ των σύγχρονων πειραματισμών που μας οδηγούν σε νέους συνδυασμούς και νέες γεύσεις!
Ο συγκεκριμένος είναι ένας καταπληκτικός, νηστίσιμος συνδυασμός, νοστιμότατος... που αξίζει να δοκιμαστεί αποδεικνύοντας ότι νηστεία δεν σημαίνει περίοδος χωρίς νόστιμα γλυκά, σοκολατένια και μη!
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού (2 μεγάλα πορτοκάλια)
200 γρ. ταχίνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. κακάο (δική μου παρέμβαση)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα και το κακάο και περιμένουμε 2-3 λεπτά έως ότου λιώσει.
Ανακατεύουμε καλά, με μια σπάτουλα σιλικόνης, για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει λείο.
Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε ένα μίγμα παχύρρευστο και καλά ομογενοποιημένο.
Τέλος, προσθέτουμε τον χαλβά και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μίγμα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε για 4-5 ώρες στο ψυγείο ή έως ότου στερεοποιηθεί.
Εάν θέλουμε να στερεοποιηθεί πιο γρήγορα βάζουμε στην αρχή για 1-2 ώρες στην κατάψυξη και μετά στο ψυγείο.
Για να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε φέτες.
Διατηρείται στο ψυγείο για να μην μαλακώσει.
TIPS
* Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε όποιο ξηρό καρπό θέλουμε αλλά και αποξηραμένα βυσινάκια που του δίνουν μια μοναδική υπόξινη νοστιμιά. Πιο συγκεκριμένα με αναποφλοίωτα αμύγδαλα ή φιστίκια γίνεται εκπληκτικός.
TIPS
* Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε όποιο ξηρό καρπό θέλουμε αλλά και αποξηραμένα βυσινάκια που του δίνουν μια μοναδική υπόξινη νοστιμιά. Πιο συγκεκριμένα με αναποφλοίωτα αμύγδαλα ή φιστίκια γίνεται εκπληκτικός.
εισαι μοναδικη φιλεναδα πρωτη φορα βρισκω νηστισιμο μωσαικό σε ευχαριστω πολύ πολυ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Μαριλίζ μου!!! Αξίζει να το φτιάξεις!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα!Φαίνεται πολύ νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ωραιότατο!!! Αξίζει!!!
ΔιαγραφήΚαι μωσαικο και ταχινι και χαλβας και σοκολατα...τοσα αγαπημενα 'και' μαζι!!! Αριστουργημα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραια συνταγη Κικη μου!!..ή για την ακριβεια πολυ ωραια και αυτη η συνταγη σου Κικη μου!!
Σε φιλω πολυ!
Ευη
Χαίρομαι που σου άρεσε Εύη μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σου άρεσε και ελπίζω να τον δοκιμάσεις γιατί είμαι σίγουρη ότι θα τον λατρέψεις!! -:))
ΔιαγραφήΚαλά να περνάς!
Φιλάκια!
Εντυπωσιακός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω περιέργια να τον δοκιμάσω.
Δοκίμασέ τον Νοτούλα μου...αξίζει! -:))
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Το μωσαϊκό γενικότερα το τσακίζω! Αν και δεν νηστεύω, δεν θα πω όχι να δοκιμάσω μια παραλλαγή του. Άσε που με κόλασαν οι φωτογραφίες! Εκείνο το χεράκι που προχωράει δειλά δειλά πριν την τελική επίθεση, ποιανού καλού κοριτσιού είναι; Χα,χα,χα,χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά Κική μου! Να έχεις ένα όμορφο και ξεκούραστο τριήμερο!
Δεν χρειάζεται να νηστεύεις Πηνελόπη μου για να το δοκιμάσεις γιατί είναι πράγματι μια παραλλαγή. Εγώ αυτή την άποψη την έχω γενικά για τα νηστίσιμα φαγητά. Πάντως είναι νοστιμότατος ο κορμός γιατί έχει πολύ ωραίο συνδυασμό υλικών.
ΔιαγραφήΤο μικρό εκείνο χεράκι είναι της Βασιλικούλας που αυτή την εποχή μόνον δοκιμάζει αλλά δεν τρώει!!!!!!!!!!!! -:)))
Φιλάκια καλή μου φίλη!
Μακάρι να ήμουνα το χεράκι απ’ την πρώτη φώτο ή έστω το πιρουνάκι από τη δεύτερη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ εύκολο και μάλλον θα ανασκουμπωθώ να το φτιάξω!!
Καλό τριήμερο Kiki!
Να ήσουν Σιλένα μου αλλά να έτρωγες κιόλας όχι μόνον να δοκίμαζες...δεν συμφωνείς;;;; -:))
ΔιαγραφήΕίναι εύκολος και πολύ νόστιμος ο κορμός! Αξίζει να δοκιμαστεί!
Φιλιά!
Καλά να περνάς!
Μωσαικό υπέροχο, οπτικά και γευστικά! Μπράβο, Κική μου, για την επιλογή σου! Θα δοκιμάσω τη συνταγή, τα υλικά υπάρχουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ένα υπέροχο τριήμερο!
Φιλάκια.
Πράγματι Ελένη μου και για όλους είτε νηστεύουν είτε όχι!!! Έχει μοναδικό συνδυασμό υλικών, νόστιμο και υγιεινό με μόνη εξαίρεση τις θερμιδούλες του ...αλλά τί να γίνει;;; Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!!
ΔιαγραφήΦιλάκια και καλά να περνάτε!!
Άνετα το... εξαφανίζω ολομόναχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
Φιλάκια!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Και καλά κάνεις Ιωάννα μου μιας και είναι πεντανόστιμο και υγιεινό!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Τέλειο γλυκάκι, πολύ ωραία προταση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό τριήμερο.
Είναι πράγματι πεντανόστιμος ο κορμός Ρούλα μου!
ΔιαγραφήΦιλιά και καλά να περνάς!
Ποιός είπε ότι η νηστεία είναι άγευστη,άτονη και στερητική?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μία πολύ καλή ευκαιρία να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με ιδιαίτερα ωφέλιμα στοιχεία,να απέχουμε από αυτά που συνήθως τον επιβαρύνουν και φυσικά να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας στα όχι που η συνείδηση θα μας υπαγορεύσει.
Τα νηστίσιμα γλυκά συνήθως είναι λίγα ,μπρος σε αυτά που η ζαχαροπλαστική μας προτείνει τις υπόλοιπες μέρες.Και η πρόταση του νηστίσιμου κορμού με τον χαλβά του μπακάλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Κική μου!
Ο πορτοκαλένιος χυμός και το πάντρεμά του με την λιωμένη κουβερτούρα αξεπέραστη γεύση!Η προσθήκη του χαλβά στη θέση των μπισκότων ευφυέστατη ιδέα!Μόνο που ελπίζω το αποτέλεσμα να μην είναι πολύ γλυκό,αφού από μόνος του ο χαλβάς έχει έντονη γλυκαντική δύναμη.Πάντως οπτικά δεν διαφέρει σε τίποτε από το γνωστό μωσαϊκο που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε!
Κάποια μικροσκοπικά χεράκια απλώθηκαν και με βιάση αναζητούν το γλυκό μερίδιό τους!Ελπίζω να πείστηκαν ακόμα και οι πιο δύσκολοι του σπιτιού, για την αυθεντικά νόστιμη γεύση του!
Καλό απόγευμα Κική μου!Φιλιά πολλά,πολλά.
Έχεις απόλυτο δίκιο Φωτεινή μου κι εξάλλου υπάρχουν νοστιμότατοι και πολύ υγιεινοί συνδυασμοί για νηστίσιμα φαγητά.
ΔιαγραφήΌσο για τα γλυκά έχει δίκιο ότι είναι λίγα αλλά ...βάλθηκα να τα αυξήσω γιατί νηστίσιμα γλυκά δεν σημαίνει άνοστα γλυκά!
Το αποτέλεσμα του κορμού δεν είναι πολύ γλυκό γιατί η κουβερτούρα (ειδικά αν βάλεις κάποια με 70% περιεκτικότητα σε κακάο)και το ταχίνι είναι πικρά, το πορτοκάλι ξυνό και το μόνο γλυκό είναι ο χαλβάς μιας και δεν έχει καθόλου επιπλέον ζάχαρη.
Για τον ίδιο λόγο πρόσθεσα και 1 κ.σ. κακάο ...οπότε σου εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα είναι Οκ! Αν πάλι, το φτιάξεις και σου φανεί γλυκός δεν έχεις παρά να προσθέσεις κι άλλο κακάο μέχρι να πετύχεις τη γεύση που θέλεις!
Η αλήθεια είναι ότι άρεσε σε όλους!
Φιλιά πολλά και καλά να περνάτε!
ΑΑΑΑΑ τελειο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!! -:)) Αξίζει να τον δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΦαίνεται νοστιμότατο!!! Και το χεράκι που πλησιάζει είναι γλυκούλικο!!!Καλό τριήμερο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι νοστιμότατος ο κορμός αυτός! Το χεράκι είναι γλυκούλικο και ατακτούλικο! χαχαχα
ΔιαγραφήΚαλά να περνάς!
μωσαϊκο με χαλβα!!!!εξαιρετικο!εχω δει πολλες συνταγες με χαλβα ως γεμιση σε αλλα γλυκα, αλλα δεν το εχω τολμησει ακομα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόλμησέ το μπισκοτάκι μου γιατί είναι νοστιμότατο εκτός κι αν δεν σου αρέσει ο χαλβάς και το ταχίνι!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Καλά να περνάς!
Σίγουρα θα'ναι καταπληκτικό,γιατί έχει το αγαπημένο ταχίνι και το χαλβά. Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου αρέσουν τα υλικά καλό μου κορδονέτο είναι τέλειος ο κορμός.
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και καλά να περνάς! -:))
Πόσο νόστυιμο φαίνεται το γλυκάκι σου Κική μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά η νηστεί δεν είναι καθόλου ανιαρή!
Φιλιά, να περάσεις ένα όμορφο τριήμερο!
Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου ...εξ άλλου έχει τη σφραγίδα του Παρλιάρου. Κατά τη γνώμη μου, αν και δεν νηστεύω (κυρίως από γάλα γιατί με το κρέας δεν έχω πολύ καλή σχέση έτσι κι αλλιώς), υπάρχουν πάρα πολύ νόστιμα νηστίσιμα φαγητά.
ΔιαγραφήΦιλιά και καλά να περάσετε!
Πολύ χαίρομαι που δοκίμασες το συγκεκριμένο γλυκάκι Κική γιατί σκέφτομαι να το φτιάξω για τα γενέθλια της μαμάς μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήρε έγκριση λοιπόν οπότε όλα καλά!
Φιλιά πολλά!
Να το φτιάξεις Ερμιόνη μου ...αξίζει!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Tί έμπνευση αλλά και πόση μαεστρία στην εκτέλεση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ έμπνευση με τη σφραγίδα Παρλιάρος Λίλα μου όσο για την εκτέλεση έγινε εύκολα και είναι νοστιμότατο! -:))
ΔιαγραφήΚαλά να περνάς!
μ'αρέσεις μ'αρέσεις!!! ωραία συνταγή!! φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι, χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι μια υπέροχη σοκολατονοστιμιά άκρως υγιεινή και εύκολη στην παρασκευή της!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Υπέροχο φαίνεται και ακούγεται !!!! Πολύ καλή ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό τριήμερο!!!!
Είναι νοστιμότατο Marie-Anne μου... αξίζει να δοκιμαστεί!
ΔιαγραφήΦιλάκια και καλά να περνάτε!
Βρε Κική, περασα να ευχηθώ καλό τριήμερο και πέφτω πάνω σ' αυτό τον σοκολατένιο πειρασμό... Έλεος! Με έχεις καταστρέψει! Σε λίγο δεν θα χωράω από την πόρτα! Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, δεν γίνεται να τον φτιάξω και να μην τον φάω όλο μόνη μου... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια! Να περάσεις ένα υπέροχο τριήμερο!
Καλά έκανες και πέρασες Αναστασία μου αλλά τί να κάνω που λατρεύω τα γλυκά! χαχαχαχα Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα σε βοηθήσουν στην κατανάλωση του συγκεκριμένου κορμού! Μην ανησυχείς λοιπόν!!
ΔιαγραφήΦιλάκια και να περνάς καλά!
Κική μου φανταστικό γλυκάκι!!!Εκτός απο φοβερή εμφάνιση είμαι σίγουρη πως έχει και τέλεια γεύση!!!Μας ξελίγωσες πάλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσεις όμορφα!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Έχεις δίκιο Ελένη μου... είναι εύκολο, νόστιμο και υγιεινό ...όσο για την εμφάνιση... είναι απλά η εμφάνιση του κορμού.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
Φιλιά και να περάσεις καλά!
Πολύ ενδιαφέρον Κική το γλυκό σου!!! Και τα συστατικά του, αγαπημένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Ευγενία! Είναι εύκολος και νόστιμος!
ΔιαγραφήΜμμμμμμμμμμμ, ενδιαφέρουσα παραλλαγή του μωσαικού και ότι πρέπει για την ....υπογλυκαιμία των ημερών της νηστείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Για νηστεία και όχι μόνον Σωσώ μου!! Αξίζει γιατί είναι υγιεινός, σοκολατένιος και νοστιμότατος αν και με λίγες θερμιδούλες!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Φαίνεται νοστιμότατο!Oτι πρέπει γιά τίς ημέρες τής νηστείας!!Θά δοκιμαστεί!!Καλό τριήμερο Κική!!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραίος κορμός Dimi μου και όχι μόνον για τη νηστεία!
ΔιαγραφήΦιλιά και καλά να περνάς!
Οτι πρέπει για τις μέρες αυτές Κική μου.Αν και δεν κάνει να τρώω γλυκά αυτό θα το φτιάξω.Καλό τριήμερο να είσαι καλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Ροδάνθη μου αλλά αφού δεν κάνει να τρως γλυκά άστον καλύτερα για μετά... -:)))
ΔιαγραφήΦιλιά!
Να είσαι καλά!
Αχ, Κική την είδα κι εγώ τη νοστιμιά αυτή τις προάλλες και ήταν στην κεφαλή μου να την κάνω, αλλά τώρα μου δίνεις δεύτερη ώθηση κι εσύ έτσι πώς την βλέπω λαχταριστή λαχταριστή στο πιάτο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Μάρθα μου να τον φτιάξεις τον κορμό γιατί αξίζει!!! Είναι νοστιμότατος!!
Διαγραφή