Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη


Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη

"Γλυκές Ιστορίες" τεύχος Μαρτίου 2013... μια φωτογραφία σε καφέ και άσπρο... όλο γλύκα, ένας κορμός τόσο λαχταριστός έτσι όπως φαίνεται η κάθε λεπτομέρεια της κρέμας του στο κοντινό πλάνο!! Ένα γλυκό με το ελληνικό superfood το ταχίνι. Ένα γλυκό μαμαδίστικο με διαχρονική αξία, με ανυπέρβλητη νοστιμιά, πολύ υγιεινό αλλά και νηστίσιμο!!! 

Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη

Η φωτογραφία αυτή με ταξίδεψε πίσω στο χρόνο... τότε που ήμουν μαθήτρια και που η νηστεία συνδεόταν με έναν αυτόματο συνειρμικό τρόπο με συγκεκριμένα φαγητά και γλυκά που όμως απείχαν αρκετά από τα αγαπημένα μου, τότε γιατί τώρα η γκάμα των αγαπημένων μου έχει διευρυνθεί αρκετά ή μάλλον η γκάμα των "μισητών" μου έχει μικρύνει σημαντικά ή τελικά, μάλλον τα νηστίσιμα έχουν αυξηθεί υπερβολικά!!!

Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη

Τα νηστίσιμα γλυκά της εποχής ... η αιχμή του δόρατος (τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι) τα γλυκά του κουταλιού στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία, χρωματική αλλά και γευστική, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο μπακλαβάς, το κανταϊφι με ελαιόλαδο και, βέβαια, η κρέμα ταχινιού που δεν έλειπε σχεδόν κανένα μεσημέρι από το οικογενειακό τραπέζι μιας  και ήταν το αγαπημένο όλης της οικογένειας.

Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη

Πριν λίγες ημέρες θυμήθηκα στο συγκεκριμένο μωσαϊκό-κορμό. Ήθελα ένα γλυκό που να μην έχει καθόλου ζάχαρη αλλά να είναι σοκολατένιο. Ένα ήταν σίγουρο! Δεν ήθελα ένα γλυκό με γκανάζ αλλά κάτι περισσότερο. Έτσι θυμήθηκα αυτό το μωσαϊκό και σκέφτηκα ότι το ταχίνι που αγαπώ και χρησιμοποιώ είναι το απλό, ολικής άλεσης και για τον χαλβά του μπακάλη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτός με τη στέβια. Οπότε αυτό ήταν!!

Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη

Ο συγκεκριμένος είναι ένας καταπληκτικός, νηστίσιμος συνδυασμός, νοστιμότατος... που αξίζει να δοκιμαστεί αποδεικνύοντας ότι νηστεία δεν σημαίνει περίοδος χωρίς νόστιμα γλυκά, σοκολατένια και μη αλλά δεν σημαίνει και ότι παίρνουμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης για να ετοιμάσουμε αυτά τα τόσο απολαυστικά γλυκά. Με το σημερινό update (2/4/2025) εμπλουτίστηκε με cranberries αποξηραμένα (κι αυτά χωρίς ζάχαρη) και απογειώθηκε ακόμα περισσότερο. Τούτο το μωσαϊκό, λοιπόν είναι η απόδειξη ότι όχι μόνο υπάρχουν νηστίσιμα γλυκά αλλά είναι και πεντανόστιμα.

Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη

[Τίτλος Συνταγής]
           Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη
        Print Friendly and PDF
Περιγραφή: 
Μερίδες: 8 - 10 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
    • 200 γρ. (2 φακελάκια) κουβερτούρα σε σταγόνες ή ολόκληρη κομμένη σε κομμάτια
    • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού (2 μεγάλα πορτοκάλια)
    • 200 γρ. ταχίνι
    • 1 κ.σ. κακάο
    • 350 - 400 γρ. χαλβά του μπακάλη (με στέβια)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού τα cranberries να φουσκώσουν/μαλακώσουν.
        2. Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο χυμό και προσθέτουμε το ταχίνι και το κακάο.
        3. Ανακατεύουμε και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα.
        4. 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού (2 μεγάλα πορτοκάλια)
        5. Ανακατεύουμε για να λιώσει η κουβερτούρα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
        6. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα cranberries και τον χαλβά κομματιασμένο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
        7. Καλύπτουμε με μεμβράνη μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
        8. Βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή στην κατάψυξη για 4 ώρες για να στερεοποιηθεί.
        9. Βγάζουμε από το ψυγείο και λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον κακάο.
        10. Διατηρούμε στο ψυγείο γιατί μαλακώνει.

        Τι πρέπει να γνωρίζω
        1- Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη κανέλα για ακόμα περισσότερο νοστιμιά.
        2- Εκτός από τα cranberries μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιον ξηρό καρπό.
        3- Για να βάλουμε τον χαλβά πρέπει το μείγμα να έχει κρυώσει γιατί αλλιώς ο χαλβάς λιώνει και δεν φαίνεται.
        4- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος χαλβά μας αρέσει είτε είναι με στέβια είτε όχι.

        Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά, χωρίς ζάχαρη
        Tante Kiki
        52 Comments
        No