Νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά


Ο νηστίσιμος σοκολατοχαλβαδένιος κορμός και το μικρό πονηρό χεράκι...
"Γλυκές Ιστορίες" τεύχος Μαρτίου 2013... μια φωτογραφία σε καφέ και άσπρο... όλο γλύκα, ένας κορμός τόσο λαχταριστός έτσι όπως φαίνεται στο κοντινό του πλάνο η κάθε λεπτομέρεια της κρέμας του!! Ένα γλυκό ανυπέρβλητης νοστιμιάς αλλά και νηστίσιμο!!! Η φωτογραφία αυτή με ταξίδεψε πίσω στο χρόνο... τότε που ήμουν μαθήτρια και που η νηστεία συνδεόταν με έναν αυτόματο συνειρμικό τρόπο με συγκεκριμένα φαγητά και γλυκά που όμως απείχαν αρκετά από τα αγαπημένα μου (τότε γιατί τώρα η γκάμα των ...αγαπημένων μου έχει ...διευρυνθεί αρκετά ή μάλλον η γκάμα των "μισητών" μου έχει ...μικρύνει σημαντικά!!!).
Τα νηστίσιμα γλυκά της εποχής ... η αιχμή του δόρατος (τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι) τα γλυκά του κουταλιού στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία, χρωματική αλλά και γευστική, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο μπακλαβάς και  το κανταϊφι με ελαιόλαδο και, βέβαια, η κρέμα ταχινιού που δεν έλειπε σχεδόν κανένα μεσημέρι από το οικογενειακό τραπέζι μιας  και ήταν το αγαπημένο όλης της οικογένειας με τη στενή αλλά και την ευρύτερη έννοια και ο χαλβάς από ταχίνι!
Δεν ξέρω γιατί αλλά ο συνδυασμός ταχινιού ή χαλβά με σοκολατένια κρέμα απλά ...δεν υπήρχε!!! Ίσως ήταν δυσεύρετη η κουβερτούρα!!! Ποιός ξέρει;;;;
Πάντως, για να επιστρέψουμε στην εποχή μας ο συνδυασμός αυτός ...ευτυχώς υπάρχει και, αν και είμαι υπέρ των παραδοσιακών φαγητών και γλυκών, είμαι και υπέρ των σύγχρονων πειραματισμών που μας οδηγούν σε νέους συνδυασμούς και νέες γεύσεις! 
Ο συγκεκριμένος είναι ένας καταπληκτικός, νηστίσιμος συνδυασμός, νοστιμότατος... που αξίζει να δοκιμαστεί αποδεικνύοντας ότι νηστεία δεν σημαίνει περίοδος χωρίς νόστιμα γλυκά, σοκολατένια και μη!
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού (2 μεγάλα πορτοκάλια)
200 γρ. ταχίνι 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
1 κ.σ. κακάο (δική μου παρέμβαση)
350-400 γρ. χαλβά του μπακάλη, σε κυβάκια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα και το κακάο και περιμένουμε 2-3 λεπτά έως ότου λιώσει.
Ανακατεύουμε καλά, με μια σπάτουλα σιλικόνης, για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει λείο.
Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε ένα μίγμα παχύρρευστο και καλά ομογενοποιημένο.
Τέλος, προσθέτουμε τον χαλβά και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μίγμα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε για 4-5 ώρες στο ψυγείο ή έως ότου στερεοποιηθεί.
Εάν θέλουμε να στερεοποιηθεί πιο γρήγορα βάζουμε στην αρχή για 1-2 ώρες στην κατάψυξη και μετά στο ψυγείο.
Για να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε φέτες.
Διατηρείται στο ψυγείο για να μην μαλακώσει.
TIPS
* Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε όποιο ξηρό καρπό θέλουμε αλλά και αποξηραμένα βυσινάκια που του δίνουν μια μοναδική υπόξινη νοστιμιά. Πιο συγκεκριμένα με  αναποφλοίωτα αμύγδαλα ή φιστίκια γίνεται εκπληκτικός.
Καλή σας μέρα!!
Tante Kiki
52 Comments
No