Λουκουμάδες με σιρόπι ή μέλι και σουσάμι


Καλή εβδομάδα και καλημέρα σας!!! Ψυχοσάββατο το Σάββατο που μας πέρασε κι εκτός από τα καθιερωμένα κόλλυβα η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει και λουκουμάδες. Όταν ρωτούσα γιατί και πώς συνδυάζονται τα κόλλυβα με τους λουκουμάδες, θυμάμαι ότι μου έλεγε πώς οι  παλιότερες μοίραζαν τους λουκουμάδες λέγοντας "σαράντα φας, σαράντα πιεις, σαράντα ευχές για τη ψυχή" εννοώντας ότι πρέπει να μοιραστούν σε σαράντα ανθρώπους για "συχώριο" για τις ψυχές των νεκρών. Έτσι έφτιαχνε μικρά νόστιμα λουκουμαδάκια, πάντα νηστήσιμα, δηλαδή με σκέτο νερό.
Για μας, οικογενειακώς, οι λουκουμάδες είναι συνδεδεμένοι με το καλοκαίρι γιατί είναι μια λιχουδιά που την τιμάμε συχνά πυκνά στο χωριό μας, τη Ν.Πέραμο, κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Η σημερινή εκδοχή που έφτιαξα το Σάββατο που μας πέρασε είναι λίγο τροποποιημένη και κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των γλυκών μου ανιψιών που ομορφαίνουν τη ζωή μας και, πολλές φορές καθοδηγούν κάποιες από τις μαγειρικές μου επιλογές. Έβαλα, λοιπόν, γάλα για να είναι λίγο πιο θρεπτικοί μιας και οι δύο λατρεύουν τους λουκουμάδες.
Με τη συγκεκριμένη συνταγή οι λουκουμάδες γίνονται όσο πρέπει αφράτοι, όσο πρέπει "ψωμένιοι" αλλά και νόστιμοι. Απορροφούν ωραία το σιρόπι και γίνονται ακόμη πιο ωραίοι με λίγο χρυσόξανθο μέλι να "ρέει" αργά πάνω τους. Απαραίτητο γαρνίρισμα η κανέλα και το σουσάμι ή, αν θέλουμε, καρυδόψιχα ψιλοκομμένη.
ΥΛΙΚΑ για 30-40 λουκουμαδάκια
130 ml χλιαρό γάλα (ή χυμό πορτοκαλιού ή νερό)*
130 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ελαφρύ) ή αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Σιρόπι
350 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
Για το γαρνίρισμα
Κανέλα
Σουσάμι
Καρυδόψιχα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να έχουμε έναν ομοιογενή, ημίρρευστο χυλό.
Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και μετά, τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε μπόλικο ελαφρύ ελαιόλαδο, σε αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο. 
Εν τω μεταξύ, ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάσει.
Ρίχνουμε τους λουκουμάδες σε ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και μετά τους βγάζουμε σε πιατέλα.
Τους περιχύνουμε με λίγο μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα, σπασμένα καρύδια ή σουσάμι.
Εάν δεν τους θέλουμε με σιρόπι τους περιχύνουμε μόνον με μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.
* Εάν θέλουμε τους λουκουμάδες νηστήσιμους αντικαταθιστούμε το γάλα με νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
* Εάν θέλουμε σιροπιάζουμε τους μισούς λουκουμάδες και τους άλλους τους αφήνουμε με μέλι ή αν πάλι θέλουμε μπορούμε σκέτους (χωρίς σιρόπι ή μέλι) να τους γεμίσουμε με τυρί και να απολαύσουμε μιαν εκπληκτική τυρολιχουδιά!
Και ένα μυστικό επιτυχίας: Εάν μετά το φούσκωμα του χυλού δούμε πολλές φούσκες στην επιφάνειά του σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι για να γίνει ο χυλός πιο "γεμάτος".
Tante Kiki
38 Comments
No