Κρέπες ...α λα ινδικά


                    ...Γαλλία και Ινδία σ' έναν ξέφρενο χορό γεύσης!
Σας αρέσουν οι κρέπες; Γλυκιές ή αλμυρές ή και με τους δύο τρόπους;;; Οι κρέπες έχουν, πιστεύω, φανατικούς οπαδούς αλλιώς δεν θα ξεφύτρωναν κρεπερί εν μέσω κρίσης που μαζεύουν μικρούς και μεγάλους στην ουρά για μια κρέπα... αλμυρή ή γλυκιά.
Ένα από τα αγαπημένα εδέσματα της Γαλλικής κουζίνας, η κατ'εξοχήν βασίλισσα της γαλλικής Πρωταπριλιάς, η διάσημη crêpe suzette και πολλές πολλές άλλες στολίζουν τραπέζια φιλικά, οικογενειακά και επίσημα.
Η ιστορία της κρέπας ξεκινάει πολύ πίσω αφού θεωρείται απόγονος του άζυμου άρτου που αναφέρεται στη Βίβλο. Η κρέπα συνδέεται με ειδωλολατρικές γιορτές αλλά πέρασε και στις Χριστιανικές γιορτές σαν γιορτινό έδεσμα. Συνδέθηκε με δοξασίες για την γονιμότητα (οι Ρωμαίοι έτρωγαν κρέπες στην γιορτή Lupercales που ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου και γινόταν προς τιμήν της θεάς της γονιμότητας Lupercus) αλλά και την καλοτυχία.
Η ονομασία της είναι γαλλική και προέρχεται από τη λατινική λέξη "crispa", όσο για την ίδια την κρέπα πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετάνη, επαρχία της ΒΔ Γαλλίας, τον 13ο αιώνα. Σήμερα στη Γαλλία είναι το κατ' εξοχήν γλυκό της Υπαπαντής (Chandeleur) και της Mardi Gras.
Τώρα θα μου πείτε...ποιά η σχέση της Γαλλίας με την Ινδία... η Γαλλία "βάζει" την κρέπα και η Ινδία τη πικάντικη γέμιση με "κάρυ"... με την ευρεία έννοια του όρου...χαχαχα
H συνταγή για τις σημερινές κρέπες είναι μια από τις συνταγές που έγιναν ήδη 20 ετών μέσα στο βιβλίο των συνταγών μου. Από κείνες τις συνταγές που κάποτε διάβασα σε κάποιο περιοδικό ή βιβλίο και την κατέγραψα. Την έφτιαξα άπειρες φορές και σε διάφορες περιστάσεις. Ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος να αντέξει να την σνομπάρει κι ακόμα περισσότερο αφού της "χαρίστηκε" και την γεύτηκε να την κατηγορήσει ή απλά, να της γυρίσει την πλάτη λέγοντας ότι δεν είναι νόστιμη.
Πικάντικη όσο χρειάζεται, ινδική όσο χρειάζεται, γευστική περισσότερο απ' όσο την φαντάζεσαι. Πρώτο πιάτο ή ορεκτικό για πολλούς και για άλλους τόσους... άνετα, ένα κυρίως γεύμα!
Δεν χρειάζεται διαφήμιση γιατί με το που το άρωμά της αγγίζει τα ρουθούνια σε "τραβάει από τη μύτη" κάμπτοντας κάθε αντίσταση!
Πάμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της.
ΥΛΙΚΑ για 18 κρέπες με 13 εκατοστά διάμετρο
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450-500 ml γάλα
3 αυγά
3 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο)
50 γρ. μαργαρίνη  λιωμένη (ή βούτυρο)
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
Μαργαρίνη για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
2 κουτιά (500 γρ.) μανιτάρια ψιλοκομμένα
60 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
Μπεσαμέλ
500 ml γάλα
5-6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3-4 κ.γλ. κάρυ*
1-2 κ.γλ. κύμινο (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι λευκό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα με το μίξερ χειρός.
Ύστερα, αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, στο ψυγείο.
Βάζοντας λίγη μαργαρίνη σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, ετοιμάζουμε τις κρέπες αλλά δεν τις τηγανίζουμε εντελώς γιατί μετά θα ψηθούν και στο φούρνο.
Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, βάζοντας πάνω από κάθε κρέπα ένα μικρό τετράγωνο κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Για τη γέμιση
Βάζουμε τη μαργαρίνη και τα μανιτάρια σε ένα αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι και τα αφήνουμε να σοταριστούν γύρω στα 10-12 λεπτά σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, ανακατεύοντάς τα συχνά για να μην καούν.
Προσοχή: καλύπτουμε το τηγάνι με την ειδική σχάρα γιατί τα μανιτάρια "αντιστέκονται" στο τηγάνισμα και προσπαθούν να "δραπετεύσουν, πηδώντας" έξω από το τηγάνι!!! :-))
Μόλις ετοιμαστούν αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μπεσαμέλ
Βάζουμε το μισό γάλα σε μια κατσαρόλα με το αλάτι και το λευκό πιπέρι.
Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το αλεύρι (αν χρησιμοποιήσουμε και κόρν φλάουρ το διαλύουμε κι αυτό σε λίγο γάλα ή στο ίδιο γάλα).
Μόλις το γάλα που είναι στην κατσαρόλα ζεσταθεί, ρίχνουμε και το γάλα με το αλεύρι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά την μπεσαμέλ να πήξει.
Μόλις η κρέμα πήξει την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κάρυ και το κύμινο, καλύτερα σταδιακά για να ελέγχουμε και την τελική γεύση που θέλουμε.
Βάζουμε τη μπεσαμέλ στο αντικολλητικό τηγάνι με τα μανιτάρια και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, αλείφουμε με μαργαρίνη ένα πυρίμαχο ταψί.
Μόλις το μείγμα της γέμισης κρυώσει, παίρνουμε μια κρέπα, βάζουμε επάνω γέμιση,την τυλίγουμε σε ρολό και την τοποθετούμε στο ταψί.
Όταν οι κρέπες γεμιστούν και τοποθετηθούν όλες στο ταψί, ρίχνουμε μερικά κομματάκια μαργαρίνη και τις πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα (ή όποιο άλλο τυρί χρησιμοποιήσαμε).
Τις βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά και τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές.
TIPS
Προσοχή, η ποσότητα του κάρυ που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το ίδιο το κάρυ (εάν πρόκειται για το απαλό κάρυ μπορούμε να βάλουμε περισσότερο ενώ εάν πρόκειται για το δυνατό κάρυ πρέπει να βάλουμε λιγότερο) αλλά και τις δικές μας γευστικές προτιμήσεις. Το πιο σίγουρο είναι να δοκιμάσουμε τη γέμιση για να αποφασίσουμε πόσο πικάντικη την θέλουμε.
Το ίδιο ισχύει και για το κύμινο.
* Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις κρέπες από την προηγούμενη μέρα και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο, βάζοντας ανάμεσα στην κάθε μία ένα κομματάκι αντικολλητικό χαρτί (φαίνεται στην φωτό) και καλύπτοντάς τες με διαφανή μεμβράνη τροφίμων.
Εάν δούμε ότι η μπεσαμέλ μας δεν γίνεται όσο σφιχτή θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 κ.γλ. κόρν φλάουρ για να "δέσει" πιο γρήγορα. 
*Μπορούμε, για πιο γρήγορα (εάν και εφόσον έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας) να χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη μπεσαμέλ για τη γέμιση.
Tante Kiki
37 Comments

37 σχόλια:

  1. ΠΟλυ ωραια διαφορετικη εκδοχη κρεπας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς καλή μου Κική, που έχω μαζί πίτα για κολατσιό, γιατί αλλιώς θα "κρεπάριζα" πάνω στον υπολογιστή μου, από την λιγούρα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ θα τις τιμήσω αλλά παρακαλώ, θα πάρω την πιο γαλλική εκδοχή κι όχι τόσο την ινδική τους, αφού με τα πικάντικα δεν τα πάω και πολύ καλά. Στρώσε τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να βάλεις το mild το κάρυ και λίγο σε ποσότητα! Άντε στρώνω τραπέζι ...έλα!!

      Διαγραφή
  4. ξέχασα να γράψω ότι έχεις βραβείο
    http://mafiaisblogging.blogspot.gr/2013/02/oh-so-cute-things.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Νοτούλα μου...κι ευχαριστώ για το βραβείο !

      Διαγραφή
  5. Ποτέ δεν λέω όχι στις κρέπες!Φαίνονται τόσο νόστιμες και αρωματικές οι κρέπες σου Κική μου!Φιλιά και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τις δοκιμάσεις Σπυριδούλα μου γιατί είναι πολύ νόστιμες...
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Είδα ινδικό και μπήκα!!!
    Τις θέλω καυτερές παρακαλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Πέπη μου... απλά χρησιμοποίησε καυτερό και δυνατό κάρυ αλλά ίσως χρειαστείς λιγότερη ποσότητα... πρόσθετε λίγο λίγο για να βρεις το σημείο που πρέπει να σταματήσεις... φαίνεται και από το χρώμα!
      Φιλιά -:))

      Διαγραφή
  7. Φαντάζομαι τα αρώματα που θα ξεχύνονται από τις υπέροχες κρέπες σου Κική μου!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοσχοβολάει ο τόπος κάρυ Έλενά μου αλλά και όταν τις γεύεσαι είναι το κάτι άλλο!
      Προσωπικά τις λατρεύω!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Euxaristw, gia thn sintagi, exw kai miso kouti manitaria sto psigio...
    filakia polla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοίμασέ τες Ελμιράκι μου και δεν θα μετανιώσεις... -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Τρελαίνομαι για κρέπες και για κάρυ, οπότε καταλαβαίνω γιατί αρέσει τόσο πολύ αυτό το πιάτο!
    Πολύ γευστικό και διαφορετικό από τις κρέπες που έχουμε συνηθίσει!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν και τα δύο , τότε θα ενθουσιαστείς Ερμιόνη μου! Αξίζουν τη δοκιμή!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Πολύ εντυπωσιακές Κική μου και αθ την φτιάξω πολύ σύντομα την συνταγή σου! φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν να τις δοκιμάσεις Έρη μου και για μπουφέ είναι ό,τι καλύτερο!

      Διαγραφή
  11. Κρέπες...έ; μμμμμμμ το αγαπημενο μου ... με οτι κι αν εχουνε μέσα τους....ωραια μου φαίνεται η συνταγή σου....... καταγραφεται.....για να φιαχτεί .....ολα τα υλικα ειναι αγαπημενα.... μου... φιλακια πολλα ..Κική μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ρούλα μου...δοκίμασέ τες και πες μου εντυπώσεις... είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  12. Κική μου, η ιστορία της κρέπας μού φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά την προσοχή μου τράβηξε ακόμη περισσότερο η συνταγή! Φαίνονται πολύ ιδιαίτερες οι κρέπες σου και θα ήθελα πολύ να τις δοκιμάσω! Μήπως να μου κάνεις το τραπέζι...; Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις... ;-)
    Καλό βράδυ και πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία συνταγή και αξίζει να τις δοκιμάσεις!!
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  13. Τις κρέπες φυσικά και τις γνωρίζω.Τις γαλλικές.
    Σήμερα είχα την τύχη να κάνω την γνωριμία και με τις ινδικές.
    Πρωτότυπες θα έλεγα και σίγουρα γευστικότατες και ας μην τις έχω δοκιμάσει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις Ινδογαλλικές κρέπες μόλις τις γνωρίζεις χαχαχαχα Πάντως είναι πεντανόστιμες!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Αχχ τι μου κάνεις βραδιάτικα βρε Κική!!!
    Τέλεια πρόταση θα δοκιμαστεί σύντομα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατες Ρούλα μου, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. ΑΧ... ΑΧ... ΑΧ...
    Αφήνω ένα φιλί κ' την κάνω!!!
    (Με τις κρεπούλες μου, ασφαλώς!!!)
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ωραίες κρεπούλες, μου άνοιξες την όρεξη και είναι βράδυυυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολύ καλές και διαφορετικές οι κρεπες σου....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No