Ριζότο με παντζάρια και μεθυσμένες γαριδούλες

Καλή σας μέρα! Ένα ριζότο κατακόκκινο, του πάθους με νοστιμιά απίστευτη! Ένα ριζότο που γαρνιρισμένο με τη ρόκα και τις μικρές, κομψές, μεθυσμένες γαριδούλες μετατρέπεται σε ένα πιάτο γκουρμέ, πλην όμως οικονομικό που δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό. Ένα ριζότο που έχει κι άλλο πλεονέκτημα... αυτό της εύκολης παρασκευής που δεν αποζητά πολύ από τον χρόνο μας. Τόση νοστιμιά και ομορφιά σ' ένα πιάτο τόσο εύκολο και γρήγορο... αν δεν το έφτιαχνα δεν θα το πίστευα ούτε εγώ!!! Κι όμως ...έτσι ακριβώς είναι! 
Κι έπειτα, αυτό το ριζότο είναι στο πνεύμα των ημερών... θαρρείς κι είναι ένα πιάτο φτιαγμένο για τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, έχοντας όμως κατά νου ότι μια μέρα εργάσιμη όπως η Πέμπτη δεν είναι και η καταλληλότερη για πολύπλοκα και χρονοβόρα μενού. Από την άλλη, ο χρόνος και ο χώρος (η Ελλάδα της κρίσης) δεν επιτρέπει ή καλύτερα, αποτρέπει, από ακριβά εστιατόρια ή μαγειρέματα με ακριβά υλικά. 
Για όλους αυτούς τους λόγους όταν βρήκα στο Αθηνόραμα τη συγκεκριμένη συνταγή για ριζότο με παντζάρι ...κόλλησα! Την ήθελα, την έφτιαξα και όχι μόνον δεν το μετάνιωσα αλλά θα την επαναλάβω πολλές πολλές φορές... είναι ο ορισμός της νοστιμιάς και μάλιστα της παντζαρονοστιμιάς!!
Βέβαια, έκανα κάποιες αλλαγές... ξέρετε τώρα... και η συνταγή που παρουσιάζω είναι η παραλλαγή της συνταγής που βρήκα στο Αθηνόραμα.
Ελάτε να δούμε τί έκανα, κι αν θέλετε να γιορτάσετε τον Άγιο Βαλεντίνο, μη διστάσετε δοκιμάστε το ριζότο αυτό και δεν θα το μετανιώσετε (με ή χωρίς γαρίδες είναι εξίσου νόστιμο)!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για το ριζότο
500 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή όποιο άλλο θέλουμε)
500 γρ. παντζάρια
3 φλ.τσ. νερό από τα παντζάρια
1/2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί ξηρό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι 
5 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. τυρί κρέμα
μερικά φύλλα ρόκας
4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Για τις γαριδούλες
500 γρ. γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το ριζότο
Πλένουμε καλά τα παντζάρια, κόβουμε τα βλαστάρια και τα φύλλα, τα ξεφλουδίζουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
Κρατάμε 1 1/2 φλ.τσ. από το νερό που έβρασαν τα παντζάρια, τα κόβουμε με το πιρούνι σε κυβάκια και τα πολτοποιούμε με το πιρούνι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με το ρύζι και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι το ρύζι να γίνει διαφανές.
Ύστερα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια ή δύο βράσεις.
Προσθέτουμε το μισό νερό από τα παντζάρια και τα πολτοποιημένα παντζάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου απορροφηθεί το νερό. 
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. 
Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό μέχρι να βράσει το ρύζι.
Αφού βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει εντελώς και αφήνουμε στην άκρη το ριζότο.
Γαρνίρουμε το ριζότο, πασπαλισμένο με παρμεζάνα (εγώ δεν το έκανα γιατί λατρεύω τα παντζάρια), με μερικά φύλλα ρόκας και, αν θέλουμε, με μερικές γαρίδες μεθυσμένες.
Για τις γαριδούλες
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις γαριδούλες και τις αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου εξατμιστούν τα υγρά τους και μείνουν με το ελαιόλαδο.
Τις σβήνουμε με το ούζο και αφού πάρουν 1-2 βράσεις, προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
Τις πασπαλίζουμε το μαϊντανό και γαρνίρουμε μ'αυτές το ριζότο μας.

42 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό!!!!
    Το χρώμα του είναι υπέροχο!!!!!!!!!!!!!!
    Φαντάζομαι νοστιμιά!!!!!!!!!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο ωραίο είναι ότι και χρώμα έχει πολύ ωραίο αλλά και πολύ νόστιμο κι εύκολο είναι!
      Πού να δεις και το αυριανό γλυκό!
      Όλο το γεύμα σε 40 λεπτά!
      :-))

      Διαγραφή
  2. Κική μου, πολύ ωραίο πιάτο!!!! Με ωραία εμφάνιση και χρώματα, τα πιο κατάλληλα για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου!! Είμαι σίγουρη ότι θα εκτιμηθεί δεόντως από τους.....Βαλεντίνους!!!!
    Καλή σου ημέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου και το ωραίο είναι ότι συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα... είναι νόστιμο, κόκκινο, εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του αλλά και οικονομικό!
      Επίσης καλή σου μέρα! :-))

      Διαγραφή
  3. Ένα θα σου πω: φέτος, για τον Άγιο Βαλεντίνο, με έχεις σώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα και αύριο να δεις το πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό!!
      Σε 40 λεπτά έτοιμο όλο το γεύμα και με low budget και νοστιμότατα!! -:))
      Καλή σου μέρα Αθηνά μου!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικό, Κική μου, πολύ πρωτότυπο και με απίστευτο χρώμα!
    Μου άρεσε πολύ αυτή η αλμυρή κατακόκκινη καρδούλα!
    Εύγε!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ όμορφο και πολύ νόστιμο πιάτο Ελένη μου! Άσε που είναι και πολύ γρήγορο κι εύκολο!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!! :-))

      Διαγραφή
  5. Α, εσύ φιλενάδα μου...ξέφυγες από τις γλυκιές καρδιές και πήγες στις αλμυρές!!!
    Τι να σου πω και "καρδούλα" να μην ήταν το ριζότο σου, προσωπικά με πολύ χαρά θα το γευόμουν :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι Πηνελόπη μου ότι είναι πολύ νόστιμο το συγκεκριμένο ριζότο, είναι δεν είναι του Αγ. Βαλεντίνου, είναι δεν είναι καρδιά!! Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις τί εννοώ!!! Είναι πραγματικά υπέροχο!!
      Φιλιά -:))

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικη προταση Κικη μου, πανεμορφο αλλα και γρηγορο πιατο, γιατι δεν θελουμε να βγαλουμε την βραδυα στην κουζινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαρίνα ...αξίζει αυτό το ριζότο για πολλούς λόγους!

      Διαγραφή
  7. τι γλυκούλι, μου αρέσουν τα παντζάρια! στην αρχή έτσι όπως το είδα στη φωτό μου έμοιαζε με κιμά!!! χεχε.. φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο Εβονίτα μου κι εγώ όταν το βλέπω από μακριά με κιμά μοιάζει...χαχαχαχα
      Είναι υπέροχο το ριζότο και άσχετα από τη γιορτή αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Κική έγραψες!!!Από χρώμα νοστιμιά τι να πρωτοπεί κανείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ξανθή... να είσαι καλά! Πράγματι το συγκεκριμένο πιάτο είναι νοστιμότατο!

      Διαγραφή
  9. Τι ωραίο πιάτο! Παίρνει άριστα σε εμφάνιση και γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου... είναι πολύ ωραίο... αν σου αρέσουν τα παντζάρια αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  10. Μα τι όμορφο πιάτο είναι αυτό βρε Κική μου!!!
    Πολύ ωραία χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά, πολύ πρωτότυπο το αλμυρό "αγαπησιάρικο" πιάτο και σούπερ η παρουσίαση σε σχήμα καρδούλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε κι αν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις...

      Διαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Νόστιμο, εύκολο και οικονομικό! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  13. Ουάου!!! Τι χρώμα!!!!
    Και αν κρίνω από τα υλικά, τι γεύση!!!!
    Εξαιρετικό Κική μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Έλενά μου...αρκεί να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις τί εννοώ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Όπως είπε και η Έλενα ουάου τέλειο.Φαντάζομαι και σε γεύση αλλά και χρώμα(που φαίνεται)τέλειο.Να είσαι καλά Κική μου φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ροδάνθη μου... νόστιμο, εύκολο και οικονομικό ...αξίζει να το δοκιμάσεις αν σου αρέσουν τα παντζάρια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Η λέξη κλειδί για μένα είναι η ΓΑΡΙΔΕΣ τρελαίνομαι γι' αυτές είτε σαν ορεκτικό είτε ως κυρίως! Το πιάτο που μας παρουσίασες είναι υπέροχο και ρομαντικό. Υπέροχη η ιδέα για το πορφυρό ριζότο ! Μου αρέσει πολύ η μαγειρική σου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ανθεμίς κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το ριζότο ...αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Α!!!!!Κική μου εντυπωσιακότατο!!!Πάρα πολύ ωραίο!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Πανέμορφο, εντυπωσιακό πιάτο!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  18. Φλογερή καρδιά το ριζότο σου Κική

    Πολύ ωραίο εμφανισιακά αλλά και από γεύση.
    Ενα υπέροχο πιάτο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι, πολύ νόστιμο το ριζότο και όμορφο! Αξίζει να το δοκιμάσεις Μάριον γιατί είναι και εύκολο και γρήγορο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Εντυπωσιακή η ιδέα του κόκκινου ρυζιού.
    Υπέροχο, χρωματιστό και νόστιμο πιάτο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σωσώ μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!