Μπριζόλες χοιρινές μαριναρισμένες σε γάλα

Κυριακάτικο κι εύκολο πιάτο για σήμερα μιας και η Κυριακή είναι και πάλι κοντά! Χοιρινές μπριζόλες... απλές, απλούστατες που μαλακώνουν αλλά και νοστιμίζουν απίστευτα μένοντας μερικές ώρες μέσα σε γαλατένια μαρινάδα, ιδανικό περιβάλλον για να γίνει το κρέας απίστευτα μαλακό.
Eξ άλλου αυτός είναι και ο σκοπός της μαρινάδας... να κάνει το κρέας πιο ζουμερό, πιο εύγευστο και πιο τρυφερό.
Οι μαρινάδες είναι, συνήθως, τριών ειδών.
Αυτές που περιέχουν κάτι όξινο όπως ξίδι, λεμόνι, πορτοκάλι ή κρασί.
Όσες περιέχουν κάποιο φρούτο και όσες περιέχουν κάποιο γαλακτοκομικό.
Όλες όμως περιέχουν ελαιόλαδο και αρωματικά ή μπαχαρικά.
Η συγκεκριμένη μαρινάδα τα έχει όλα... γάλα, κρασί, ελαιόλαδο και μπαχαρικά που χαρίζουν το άρωμά τους στο χοιρινό κρέας.
Το γευστικό αποτέλεσμα στο κρέας μπορείτε να το φανταστείτε... εκείνο που όμως είναι πραγματική έκπληξη είναι το πόσο τρυφερή γίνεται μια κανονική, χοιρινή μπριζόλα. Ένα αναμφισβήτητα Κυριακάτικο φαγάκι, γιατί θέλει τον χρόνο του, που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα σ' ένα φιλικό γεύμα, εντυπωσιάζοντας ακόμη και αυτούς που δεν συμπαθούν το χοιρινό κρέας.
ΥΛΙΚΑ για 6 μπριζόλες
6 μπριζόλες χοιρινές
Για την μαρινάδα
1 1/2 φλ.τσ. γάλα
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
10 σπόρους κόλιανδρο
10 σπόρους ροζ πιπέρι
1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 ντομάτα σε φέτες
1 πιπεριά κόκκινη σε φέτες
Για το ψήσιμο
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 πιπεριά κόκκινη
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (ή θυμάρι ή δεντρολίβανο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ μπολ και αφήνουμε τις μπριζόλες για 5-6 ώρες και όχι περισσότερο γιατί θα σκληρύνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα τις βάζουμε σε ταψί ή στη γάστρα και προσθέτουμε 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες, 1 κρεμμύδι σε φέτες και 1 πιπεριά σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Προσθέτουμε (όχι επάνω στις μπριζόλες) 1/2 φλ. γάλα και άλλο τόσο νερό.
Καλύπτουμε το ταψί ή τη γάστρα με αλουμινόχαρτο, κλείνοντάς το καλά γύρω γύρω και αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα βάζουμε και το καπάκι.
Αφήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου να ψηθούν για 30 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175-180 βαθμούς.
Αφήνουμε για άλλα 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε τις μπριζόλες να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά.
Μετά, τις γυρίζουμε και τις αφήνουμε να ξεροψηθούν και από την άλλη, αφού τις έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη.
Καλή σας μέρα!! -:))

27 σχόλια:

  1. Σε γάλα ε...?????
    Ωραία ιδέα...δε το έχω δοκιμάσει!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ μαλακό και νόστιμο το κρέας έτσι Πέπη!
      Αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Θα εκμυστηρευτώ την αδιαφορία μου στις μπριζόλες..ποτέ δεν μου άρεζαν,είναι μία επιλογή που δεν θα έκανα ούτε στην καλύτερη ψησταριά!!!Γενικότερα δεν είμαι του κρέατος,όμως τις μπριζόλες για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν τις συμπαθώ.
    Βέβαια για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ,η εικόνα της χοιρινής ,της ζουμερής χοιρινής ,δεν μου είναι εντελώς αδιάφορη.Η ιδέα της μαρινάδας που ΄΄ζωντανεύει΄΄ το κρέας ,διεισδύοντας τα αρώματα της στα βαθιά στρώματα του κρέατος,είναι πολύ ελκυστική.Το γεγονός της ΄΄ανάπαυσης΄΄ της στο μείγμα γάλακτος-κρασιού-ελααιόλαδου,της διδάσκει την μαλακότητα και την έξτρα γεύση.Το ξεροψημένο επιφανειακό στρώμα καταδεικνύει την αποφασιστικότητά της να προσγειωθεί γαλήνια στο πιάτο μου.΄
    Κική μου ,μόλις κάθησα να κάνω την λίστα με τα ψώνια του Σαββατοκύριακου.Προϋπόθεση βέβαια,η απόφαση της επιλογής του κυριακάτικου γεύματος κυρίως,αφού το Σάββατο είμαστε΄΄ από εδώ και από εκεί΄΄...Λες να το αποφασίσω?
    Καλή σου μέρα,πρωινά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλο κομμάτι χοιρινού που σου αρέσει Φωτεινή μου. Εγώ θα έλεγα να δοκιμάσεις... -:))
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Από ένα άρθρο που έχω διαβάσει το γάλα μαλακώνει το κρέας και προτείνεται για μαρινάρες, εσένα βέβαια είναι εμπλουτισμένη!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ξανθή μου το μαλακώνει ιδιαίτερα και απορροφά και όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των υπολοίπων υλικών... αρκεί να μην το αφήσουμε στη μαρινάδα πάνω από 6 ώρες γιατί θα σκληρύνει πάλι.
      Αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Σίγουρα θα δοκιμάσω ....
    Είναι πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχα ακούσει γι`αυτήν την μαρινάδα...αλλά δεν την έκανα ποτέ...
    Να είσαι καλά Κική μου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να την κάνεις Χρυσούλα μου και να δεις πώς μια απλή χοιρινή μπριζόλα γίνεται πεντανόστιμη!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Είμαι απόλυτα σίγουρη για τη νοστιμιά τους!
    Μιλάνε από μόνες τους!!
    Πολύ καλή η πρόταση με το γάλα!

    Κική μου σου εύχομαι καλό και ξεκούραστο ΣΚ!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γάλα τις κάνει πολύ μαλακές Χρυσαυγή μου και τα υπόλοιπα τις νοστιμίζουν!
      Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  7. Εχω δοκιμασει να μαγειρεψω χοιρινο ρολλο στο γαλα και το αποτελεσμα με ενθουσιασε. Πολυ ωραια η προταση σου Κικη μου και δεδομενου οτι εχω αρκετες χοιρινες μπριζολες στον καταψυκτη, απο γουρουνακι σπιτικο και χωριατικο, θα δοκιμαστει συντομα!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού το έχεις ήδη κάνει Μαρίνα μου καταλαβαίνεις τί εννοώ. Δοκίμασε τη συγκεκριμένη μαρινάδα και θα έχεις πολύ ωραίο αποτέλεσμα!
      Φιλιά και καλημέρα!

      Διαγραφή
  8. Ωραία η μαρινάδα σου Κικίτσα μου, πραγματικά περιέχει ένα σωρό νοστιμιές που θα κάνουν τις μπριζολίτσες λουκούμι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου και πράγματι οι μπριζόλες γίνονται μαλακές και νόστιμες!
      Φιλάκια και καλημέρα!

      Διαγραφή
  9. Λιώμα πρέπει να έγιναν οι μπριζολίτσες! Αχ, φαίνονται πολύ λαχταριστές!!! Και μου άρεσε ιδιαίτερα το ροζ πιπέρι που χρησιμοποίησες!
    Φιλάκια και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι σε γάλα γίνεται πολύ μαλακό το κρέας και το ροζ πιπέρι του δίνει άλλη επίγευση!
      Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  10. Τέλεια η μαρινάδα σου, όντως η Κυριακή είναι καλή μέρα να δοκιμαστεί η συνταγή!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λίλα μου! Όταν και εάν τη δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις... αν και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
      -:)) Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Πράγματι το μαρινάρισμα σε γάλα κάνει το κρέας απίστευτα τρυφερό!
    Και όλα τα υπόλοιπα υλικά θα δίνουν στις μπριζόλες φανταστική γεύση!
    Φιλιά πολλά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Ερμιόνη μου... οι τόσο απλές χοιρινές μπριζόλες γίνονται λιχουδιά!
      Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  12. Πράγματι,αυτή η μαρινάδα τα έχει όλα και αυτό που δεν θα λείπει από το σημερινό σου πιάτο,θα είναι σίγουρα η νοστιμιά του και το πραγματικό λιώσιμο της μπριζόλας στο στόμα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται πολύ ωραίες οι μπριζόλες έτσι Σωσώ μου... και λιώνουν στο στόμα!
      Φιλιά και καλημέρα!

      Διαγραφή
  13. Θα δοκιμαστεί η συνταγή επιγόντως.......Κική μου......ακου γαλα;;; ειμαι του πειράματος.. τα δοκιμαζω όλα..... συνήθως οι μπριζόλες ειναι σκληρες.....αυτη η συνταγή με εντυπωσίασε...... κρατησα σημειώσεις...φιλακια πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να δοκιμαστεί Ρούλα μου γιατί γίνονται μαλακές και νόστιμες!΄Εάν και όταν τη δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις.
      Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  14. Κική μου τέλεια η μαρινάδα σου και οι μπριζολίτσες έγιναν πολύ λαχταριστές!!!Σλουρπ!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!