Σπανάκι με αβγά

Σπανάκι; Σπανάκι τρώει ο Ποπάυ... σπανάκι θα φάω κι εγώ;;;; Γιατί φοβάσαι μήπως γίνεις ο Ποπάυ; ήταν η απάντηση που εισέπραττα! :-))) Φυσικά, δεν φοβόμουν μήπως γίνω Ποπάυ αλλά δεν μου άρεσε με τίποτε η γεύση του σπανακιού. Όλες οι προσπάθειες να με πείσουν να δοκιμάσω το συμπαθές αυτό λαχανικό έπεφταν στο κενό!!!!! 
Κάποια φορά, Κυριακή ήταν κι εμείς πήγαμε στο χωριό στη γιαγιά μου... τηρώντας, λοιπόν εγώ, τον άγραφο κανόνα που έλεγε: "μόλις μπαίνω στο σπίτι της γιαγιάς ανοίγω πρώτα το ψυγείο και μετά το μπουφέ με τα γλυκά του κουταλιού και της μαρμελάδας" (μέρη θαυμαστά, που στο συγκεκριμένο σπίτι για μένα ήταν κάτι σαν τα "μπαούλα με τους θησαυρούς" ... άσχετα αν ήμουν αδύνατη σαν ...οδοντογλυφίδα και πολύ μίζερη στο φαγητό!!), άνοιξα το ψυγείο και ...συναντηθήκαμε! Ένα μπολ κλειστό που ανοίχθηκε πάραυτα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό... απεκάλυψε ένα στρώμα καταπράσινου σπανακιού που από πάνω είχε ...ξαπλωμένα δύο αυγά μάτια!!!!!!! Ήταν τόσο εντυπωσιακές οι αποχρώσεις του πιάτου που, παρά το γεγονός ότι σκεφτόμουν με αηδία... μπλιααααχχχχ! σπανάκι ταυτόχρονα είχα κολλήσει εκεί να το κοιτάζω σαν κάποιος γητευτής να με είχε μαγέψει!!! 
Και τότε το δοκίμασα...ναι κάπου εκεί, στα 20 μου χρόνια ήταν η πρώτη φορά που, διστακτικά, έβαλα στο στόμα μου σπανάκι!!!!!!!!!! Και ναι μεν δεν ...τρελλάθηκα αλλά όμως μου άρεσε!!! Σε συνδυασμό μάλιστα με το αυγό... ξεπερνούσε κατά πολύ τους φόβους ή ακόμα καλύτερα τις προσδοκίες μου όσον αφορά στη γεύση του... ήταν νόστιμο και πολύ περισσότερο δεν ήταν ...αντιπαθητικό!!!! :-)))
Έτσι άρχισα να τρώω το σπανάκι ...τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου!!!
Σήμερα, λοιπόν, αφιερώνω αυτό το πιάτο ιδιαίτερα σε όσους δεν αγαπούν το σπανάκι... προτρέποντάς τους να το δοκιμάσουν γιατί είμαι σίγουρη ότι θα τους αρέσει.
Για να δούμε όμως πώς γίνεται...
ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομα
1 κιλό σπανάκι (φρέσκο, καθαρισμένο ή κατεψυγμένο)
1 ματσάκι κρεμμυδάκια (πράσινο και άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι 
1 πρέζα εστραγκόν
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 ποτηράκι λευκό κρασί (προαιρετικά)
1 κ.γλ. ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
4-5 αυγά
100 γρ. θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το φρέσκο σπανάκι με λίγο ζεστό νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε για 5 λεπτά να ζεματιστεί.
Βγάζουμε το σπανάκι και ρίχνουμε το νερό.
* Εάν το σπανάκι είναι κατεψυγμένο δεν χρειάζεται ζεμάτισμα.
Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Ύστερα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι (αν και το σπανάκι ουσιαστικά δεν σοτάρεται γιατί είναι ήδη βρεγμένο) και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν, περίπου για 10 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το εστραγκόν.
Αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μια βράση έτσι ώστε εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά (εφόσον πρόκειται για σπανάκι φρέσκο) ή για 10 λεπτά εφόσον πρόκειται για σπανάκι κατεψυγμένο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και με ένα κουτάλι ανοίγουμε 5 "φωλιές" στο σπανάκι (δηλαδή 5 κοιλότητες).
Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ολόκληρα μέσα στις "φωλιές" που έχουμε κάνει. 
Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε τα αυγά να βράσουν μέχρι να πήξει το ασπράδι τους και ο κρόκος να γίνει όπως τον θέλουμε (μελάτος ή σφιχτός).
Σερβίρουμε σε κάθε μερίδα σπανάκι, κάνουμε μια θεσούλα όπου βάζουμε από ένα αυγό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα.
Καλή σας συνέχεια και καλή σας μέρα!

32 σχόλια:

  1. Αυτό το φαγητό μου το μαγείρευε συχνά η μητέρα μου και μου αρέσει πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσει πολύ Αμελί μου... και η δική μου μαμά το συνηθίζει ακόμα!

      Διαγραφή
  2. Αχ Κική μου ,είδες τι ιδιοτροπίες είχαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά!!!Και πόσο εκτιμούμε τις γεύσεις των απορριφθέντων φαγητών ,όταν μεγαλώνουμε!!Μέγα μυστήριο ή η φύση προνοεί??
    Και εγώ είχα πολλές και ποικίλες αντιπάθειες..τώρα πια προσπαθώ να αυτοσυγκρατηθώ στα φαγητά που μέχρι πριν λίγο καιρό απέρριπτα!
    Το σπανάκι παραδόξως ήταν από τα φαγητά που ποτέ μου δεν παραμέρισα!Αντίθετα το αγαπούσα και το αγαπώ πολύ ,ίσως γιατί το έβλεπα να ΄΄κυκλοφορεί΄΄ στο σπίτι μας σε διάφορες εκδοχές,όλες εξίσου συναρπαστικές..σε πίτες,σπανάκι με κρέας,σπανακόρυζο[με τα απαραίτητα αυγά από πάνω!],σε τάρτες,σε au gratin αντί για κιμά κλπ.κλπ.
    Γι΄αυτό και το σημερινό πιάτο ,παρ΄όλο που το αφιέρωσες στους αντιρρησίες του θαυμάσιου αυτού λαχανικού,επίτρεψέ μου να το τιμήσω και εγώ που το λατρεύω!!!'Ετσι όπως υπέροχα το μαγείρεψες..με τα απαραίτητα μυρωδικά,με το κρασί-πρωτότυπη προσθήκη!!!-,με τα τυριά και φυσικά με κατακίτρινη πινελιά των αυγών ,των οποίων η προσθήκη στο συγκεκριμένο φαγητό προσδίδει καταπληκτική και καταλυτική γεύση!!!
    Να έχεις μία όμορφη μέρα,σου στέλνω πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα Φωτεινή μου... τώρα όμως;;;;; Έχεις δίκιο σε όλα όσα λες και αξίζει να το δοκιμάσεις. Όταν το φτιάξεις με τη συνταγή αυτή, αν θέλεις στείλε μου τη γνώμη σου!
      Πολλά φιλάκια!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Κική πόσο μου αρέσει αυτό το φαγάκι! Το έφτιαχνε η μητέρα μου, με διάφορα χορταρικά, το φτιάχνω και εγώ. Γίνεται ανάρπαστο!! Τα αυγά γίνονται πολύ νόστιμα, όταν ψήνονται μαζί με το σπανάκι! Η φέτα του πάει πολύ! Πεντανόστιμο!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η δική μου μαμά το φτιάχνει ακόμα Ειρήνη μου και είναι από τα πολυαγαπημένα. Η γιαγιά μου το έκανε με διάφορα χορταρικά (θυμάμαι ακόμα τα βλήτα που του άλλαζαν τη γεύση και το λάτρευα). Πράγματι είναι νοστιμότατο!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Κικίτσα μου κι εμένα αυτό το φαγάκι την μανούλα μου μου θυμίζει, το έφτιαχνε συχνά, άρεσε στον πατερούλη μου.
    Εμείς μικρά δεν τρελαινόμασταν, μεγαλώνοντας όμως το βρήκα εξαιρετική γκουρμεδιά.
    Και με φετούλα μαζί...... γιάμι!!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στον δικό μου πατέρα αρέσει Έλενά μου... είναι φαγητό vintage όπως το λέω εγώ!!! :-))) Η παλιά γενιά το συνήθιζε αλλά και σε μένα αρέσει πολύ τώρα!
      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Φοβερη συνταγη!!!! Λατρευω τα αυγα κ το σπανακι . Θα το φτιαξω αυριο κιόλας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου και όταν το φτιάξεις περιμένω τη γνώμη σου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Από τα πάρα πολύ αγαπημένα μου πιάτα.........βάζω και λίγο καυτερό επάνω στο αυγό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καυτερό παίρνει άλλη διάσταση Λίλα μου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. το λατρεύω αυτό το πιάτο και το είχα στα υπόψην για αυτή την εβδομάδα! Εννοείται θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε μένα αρέσει τώρα!!! Αν το φτιάξεις με αυτή τη συνταγή περιμένω τη γνώμη σου!!! :-)))
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο φαγάκι! Ο συνδυασμός του αυγού με το σπανάκι είναι ανέλπιστα πετυχημένος και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό!
    Να 'ναι καλά η γιαγιά λοιπόν που σε μύησε στη νοστιμιά του Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι υπέροχο και πολύ υγιεινό! Μακάρι να το έτρωγαν και οι μικρές μας που μου θυμίζουν τον εαυτό μου... ελπίζω στο μέλλον!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Λαχταριστό και πεντανόστιμο φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το σπανάκι δεν μου αρέσει, όπως και ο τραχανάς. Αλλά όπως εφαγα πολύ ευχάριστα την τραχανόπιτα που είχες αναρτήσει πριν καιρό, έτσι πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με το σπανάκι! Μερικές φορές ανάλογα τη συνταγή, μπορεί να μας αρέσουν πολλά υλικά που δεν τρώμε. Δεν χάνω τίποτα να το δοκιμάσω!
    Πολλά φιλιά Κική μου! Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Sel μου;;; Έφτιαξες την τραχανόπιτα και σου άρεσε;;; Αυτό δεν μου το είχες πει! Μακάρι να σου αρέσει και το σπανάκι γιατί με τα αρωματικά που έχει και το ζεμάτισμα φεύγει η έντονη γεύση του. Δοκίμασέ το και πες μου!
      Πολλά φιλάκια και καλό βράδυ!
      :-)))

      Διαγραφή
  11. Είχα χρόνια να το δω αυτό το "πιάτο".
    Ξέρεις κάποτε συνηθιζόταν στα τραπέζια , λόγω εμφάνισης.
    Και φυσικά δεν πρέπει να απορρίπτουμε τίποτα, πριν το δοκιμάσουμε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες που σου το θύμισα;;; Για να μην ξεχνάμε και τα παραδοσιακά μας πιάτα που είναι γεμάτο άρωμα και νοστιμιά, με μια μικρή παραλλαγή στα αρωματικά για να μην έχει έντονη τη γεύση από το σπανάκι... χαχαχα Μερικές φορές, Σωσώ μου, είμαι αδιόρθωτη όσον αφορά στα υπολείμματα από το παρελθόν!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. υπέροχη ιδέα δεν τοχα.....και το σπανάκι μου αρέσει και τα αυγά...
    να σαι καλά ...πολύ καλό πιάτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο και εύκολο πιάτο... άσε που είναι και υγιεινό!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Εγώ, που δεν φημίζομαι πως είμαι fan των χορταρικών, το σπανάκι το λατρεύω!!!
    Με αυγό, δεν το έχω δοκιμάσει, ωστόσο...
    Χμμμ... Με έβαλες σε σκέψεις!!!
    ;-)
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλειος συνδυασμός αυγά με σπανάκι Κική μου!!!
    Κι έμενα μου το μαγείρευε η μανούλα μου.
    Φιλάκια, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ το μαγειρεύω συχνά, αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την εκδοχή σου. Το εστραγκόν και η πάπρικα θα του πηγαίνουν τέλεια φαντάζομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΙΡΟ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΤΣΙ!!!!!!!
    ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΗΘΩ!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ φαγητό. Ειδικά με ζυμωτό ψωμάκι, είναι υπέροχο. Αν θέλεις, την επόμενη φορά δοκίμασε την μη-λεμονάτη εκδοχή του, κάνοντας το σπανάκι με κόκκινη σαλτσούλα και μπόλικο πιπεράκι. Αχ, τι έπαθα νυχτιάτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "And Popeye the sailor man! !!"
    Πολύ καλό , πολύ δυναμωτικό το πιάτο σου, Κική μου και νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κική μου τι ωραίο;Το εστραγκόν θα του πηγαίνει φανταστικά!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρώτη φορά το βλέπω αυτό το φαγητό! Πιστεύω θα μου αρέσει πολύ!!! Οτιδήποτε "πράσινο" το τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση!!! Ακόμη δεν έχω βρει κάτι που να μην μου αρέσει!! χιχι!
    Καλό βράδυ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!