Ψίχουλα ψωμιού γίνονται υλικό για... πανάρισμα

Δεν πετάμε τίποτε! Βασική αρχή και όχι μόνον για την εποχή και τη χώρα μας αλλά γενικότερα... Είναι αρκετά εύκολο να πείσουμε κάποιον ή μάλλον πιστεύω ότι δεν υπάρχει πια άνθρωπος που να μην σκέφτεται να πετάξει τρόφιμα από την κουζίνα του ειδικά αν σκεφτεί πόσοι άνθρωποι σήμερα πεινούν.
Το συγκεκριμένο υλικό παναρίσματος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Κατ' αρχάς είναι κατά πολύ νοστιμότερο από μια απλή γαλέτα γιατί είναι πικάντικο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο ψωμί για να το φτιάξουμε και φυσικά, μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές χρησιμοποιώντας τα μπαχαρικά που μας αρέσουν ανάλογα με το τί θα πανάρουμε.
Γίνεται πολύ εύκολα, μέσα σε 15 λεπτά συνολικά, είναι γεμάτο άρωμα και γεύση και μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα χωρίς πάθει τίποτε αρκεί να είναι σε αεροστεγές μπολ ή γυάλινο βάζο!
Πάμε να δούμε τη συνταγή του και περάστε αμέσως στην εφαρμογή της... ειδικά αν έχετε μπαγιάτικο ψωμί (όχι ότι δεν γίνεται και από φρέσκο ψωμί! -:))
ΥΛΙΚΑ 
2 φλ.τσ. ψίχουλα ψωμιού 
2 κ.σ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου (ή ελαιόλαδο)
1 κ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γλ. ρίγανη*
1 κ.γλ. μαϊντανό ιδιαίτερα ψιλοκομμένο*
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το ψωμί στο multi και το θρυμματίζουμε.
Ύστερα, καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μέσα τα ψίχουλα του ψωμιού.
Εάν το ψωμί δεν είναι κομμένο σε πολύ μικρά ψίχουλα δεν μας πειράζει γιατί θα το ξαναπεράσουμε από το multi.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό ή κεραμικό τηγάνι, βάζουμε τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί και αφρίσει ελαφρώς (εάν πρόκειται για μαργαρίνη) προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο και το αλάτι.
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά και μετά περιχύνουμε μ'αυτό τα ψίχουλα του ψωμιού και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού το αρωματικό μας μείγμα μαργαρίνης.
Βάζουμε στο φούρνο το ταψάκι μας και ψήνουμε για 10-12 λεπτά έως ότου τα ψίχουλα χρυσίσουν και γίνουν τραγανά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και ξαναπερνάμε στο multi για να τα κάνουμε πιο μικρά. 
Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να πανάρουμε κοτόπουλο ή σνίτσελ ή να τα πασπαλίσουμε επάνω σε σαλάτα ή ακόμη και σε μακαρόνια μαζί με λίγο κεφαλοτύρι (οπότε ή δεν προσθέτουμε αλάτι ή δεν χρησιμοποιούμε πολύ κεφαλοτύρι).
* Η ρίγανη και ο μαϊντανός μπορούν να αντικατασταθούν από οποιοδήποτε αρωματικό ή μπαχαρικό, όπως επίσης να μην μπει σκόρδο και αλάτι.
Ας αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να δημιουργήσουμε τη γεύση που θέλουμε!!! -:)))
Καλή σας μέρα!!!

30 σχόλια:

  1. Ήρθα για ..κοτοπουλάκι..μα βλέπω άλλο..το σερβίρω στον άνδρα μου που τα φτιάχνει κάτι τέτοια..εγώ είμαι στα εύκολα(παλοτεμπέλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εεεε όχι και τεμπέλα εσύ!!!! Αν ήταν έτσι οι τεμπέλες... εσύ είσαι χρυσοχέρα Αχτίδα μου και το λέω γιατί σε γνωρίζω καλά!!!
    Πολλά φιλιά κι όταν βρεθούμε έχω να σου πωωωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ευρηματικότητα και η προνοητικότητα συντροφεύουν στο μυαλουδάκι σου Κική μου!!!Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε για την τύχη κάποιου μπαγιάτικου κομματιού ψωμιού...
    Συνήθως τα κάνω αυγόφετες ή παξιμάδια.Το αρωματικό πανάρισμα κάποιου κρέατος ή ψαριού θα συντελέσει στην πολυεπίπεδη νοστιμιά του.Επιπλέον θα μεταχειριστούμε με τον πιο άριστο τρόπο τα μπαγιάτικα ..απομεινάρια δίνοντάς τους μία έξτρα γεύση!
    Υπέροχη πρόταση για κάθε πικάντικο πιάτο μας!Καλή σου μέρα Κική μου,φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου για τα καλά σου λόγια και μέσα σε όλα όσα ήδη κάνουμε με το μπαγιάτικο ψωμί ας βάλουμε κι αυτό! Είναι πράγματι πολύ νόστιμο υλικό παναρίσματος!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. εννοείται ότι δεν πετάμε τίποτα!! ευτυχώς το μπαγιάτικο ψωμί έχει πολλές εφαρμογές και δεν πάει ποτέ χαμένο!
    καλημέρες και φιλάκια Κική μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πέλα μου και όλες είναι νόστιμες όπως κι αυτή!
      Φιλιά! -:))

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Χρυσαυγή μου που σου άρεσε! Αξίζει σαν υλικό παναρίσματος!

      Διαγραφή
  6. Γενικα δεν πετουσαμε τιποτα, αλλα τωρα ενας λογος παραπανω!
    Αυτα τα φρυγανισμενα ψιχουλα οντως εχουν απιστευτη γευση Κικη μου! Οι Ιταλοι τα αρωματιζουν συνηθως με σκορδο και τα ονομαζουν "ψευτο-παρμεζανα" ενω τα χρησιμοποιουν για να γαρνιρουν μακαροναδες αλλα και σαλατες οπως οι σωταρισμενες πιπεριες αλλα Πουλιεζε.
    Ωραια ιδεα η προταση σου για χρηση σε παναρισμα!
    Πολυ μου αρεσε η καρδουλα!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαρίνα μου κι αυτή ήταν η παρμεζάνα του φτωχού, όπως μου έχει πει μια ξαδέρφη μου που σπούδαζε στην Βενετία. Έχω ήδη κι εγώ ποστάρει μια τέτοια μακαρονάδα που ήταν εξαιρετικά νόστιμη! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραία και αρωματική ιδέα! Καλώς σε βρήκα Κική! Νομίζω θα περνάω αρκετή ώρα στο blog σου! Μου έχει ανοίξει την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Λίνα και χαίρομαι που σου άρεσε το μπλογκοσπιτάκι μου! Να περνάς όση ώρα θέλεις! :-)))

      Διαγραφή
  8. Κική μου όλο ωραίες ιδέες μας δίνεις.
    Σήμερα έλαβα και το βιβλίο δώρο σου και χάρηκα πάρα πολύ.
    Ευχαριστώ πολύ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Φλώρα και χαίρομαι που ήδη έφτασε το βιβλίο!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Αυτό είναι που λέμε "δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο"!
    Ωραία ιδέα και μου αρέσει που μπορούμε να διατηρήσουμε το μίγμα για τόσο καιρό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Αρωματική γαλέτα, μα τι ωραία ιδέα!!!
    Και διατηρείται κιόλας.... άψογα!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Έλενά μου είναι ιδιαίτερα αρωματική και διατηρείται πολύ καλά σε βάζο γυάλινο. Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραίο, αρωματικό και χρήσιμο το μπαγιάτικο ψωμάκι, Κική μου!
    Περιμένω και την πρώτη χρησιμοποίησή του!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου είναι, πράγματι, πολύ πικάντικο και χαρίζει νοστιμιά σαν υλικό παναρίσματος!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Κική μου πάρα πολύ καλή ιδέα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βασιλική μου, θα κρατήσω την πρακτική ιδέα σου για τα ψίχουλα, την οποία βρίσκω λίαν χρήσιμη, μα θα τα φτιάξω με λαδάκι μιας και τις μαργαρίνες τις χρησιμοποιώ σπανίως.

    Καλό σου απόγευμα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άνετα μπορείς να το φτιάξεις και με λαδάκι Ζαμπία μου! Γίνεται εξίσου νόστιμο!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Έχεις απόλυτο δίκιο, Κική μου! Δεν πρέπει να πετάμε τίποτα και τα ψίχουλα μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους! Μου άρεσε πολύ η ιδέα σου για προσθήκη στα μακαρόνια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί αξίζει σαν γεύση! Είναι νοστιμότατο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Καταπληκτική η ιδέα σου ,μπράβο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Σοφία μου και θα με θυμηθείς! :-))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!