Τριφτή μηλόπιτα με crumble καρυδιού

Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε! Μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας σήμερα με μια λίγο διαφορετική μηλόπιτα! Βέβαια αυτή η εβδομάδα έχει και την ιδιαιτερότητά της... την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που, αν και ξενόφερτος άγιος και σχεδόν καθαρά εμπορικός, κάνει αισθητή την παρουσία του μιας και οι περισσότεροι τον θυμούνται. 'Ετσι, αυτή την εβδομάδα, η Τρίτη και η Τετάρτη είναι αφιερωμένες στο γιορταστικό, πλην όμως οικονομικό κατά την απαίτηση των καιρών, γεύμα του Αγ.Βαλεντίνου.
Για σήμερα όμως ...μια μηλόπιτα! Θα μου πείτε... "τί παγκόσμια πρωτοτυπία είναι αυτή;;;" Φυσικά και δεν είναι και ιδιαίτερα για μένα που ξέρετε καλά την αδυναμία που έχω στα μήλα και όλα όσα τα περιέχουν!!! :-)))
Μια πολύ νόστιμη μηλόπιτα που όσοι την δοκίμασαν ζήτησαν τη συνταγή της και γι αυτούς την παρουσιάζω. Η ζύμη τριφτή σαν αφράτο μπισκότο αλλά πολύ αρωματική, η γέμιση αφράτη και γεμάτη άρωμα κανέλας και το crumble με τη μεστή γεύση του καρυδιού που ταιριάζει απόλυτα με τα μήλα και τις σταφίδες.
Δοκιμάστε την και θα καταλάβετε... αφήστε που η ζύμη αυτή δεν αποτυχαίνει ποτέ... και δεν υπερβάλλω!!!
Εάν, λοιπόν, θέλετε μια απλή και νοστιμότατη μηλόπιτα με τριφτή ζύμη δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε και ...να μου πείτε τις εντυπώσεις σας!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 φλ.τσ. αραβοσιτέλαιο
1/3 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
1/3 χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 1/2 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
6-8 μήλα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σταφίδες ξανθές
2 κ.γλ. κανέλα
Για το crumble
60-70 γρ. από τη ζύμη που φτιάξαμε 
60 γρ. καρύδια πολτοποιημένα σε πούδρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Για τη ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια αλλά δεν είναι ούτε πολύ μαλακή ούτε σφιχτή, είναι μέτρια.
Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και την υπόλοιπη την στρώνουμε στο ταψί αμέσως μόλις την φτιάξουμε.
Για τη γέμιση
Τρίβουμε τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες.
Ανακατώνουμε και στρώνουμε τη γέμιση επάνω στη ζύμη.
Για το crumble
Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα καρύδια και τρίβουμε με τα χέρια μας επάνω από τη μηλόπιτα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή έως ότου η μηλόπιτά μας πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

36 σχόλια:

  1. Πράγματι Κική μου η συγκεκριμένη μηλόπιτα είναι από τις πιο επιτυχημένες και ίσως η γευστικότερη όλων.Την ξέρω από τη μητέρα μου ,η οποία την παρασκευάζει ακριβώς με τον ιδιο τρόπο,πλην όμως δεν βάζει καρύδια στο crumble.Για να γίνει πιο σφικτό το ζυμαράκι της επίστρωσης ,απλά προσθέτει λίγο αλεύρι.Φυσικά η εκδοχή των καρυδιών είναι απείρως νοστιμότερη και θα της το προτείνω,αλλά θα το υιοθετήσω και εγώ ,αφού με την συνταγή αυτή, κάνω και εγώ τη συγκεκριμένη μηλόπιτα.
    Μπορώ να την συστήσω ανεπιφύλακτα!Για την τριφτή ζύμη και την αρωματική γευστική μηλογέμιση!
    Αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να την κάνω και χάρηκα που με την ανάρτησή σου την ξαναθυμήθηκα.
    Εύχομαι να έχεις μία υπέροχη μέρα και μια δημιουργική εβδομάδα!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι Φωτεινή μου και χαίρομαι που σου αρέσει... με τα καρύδια στο crumble είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αλλά και με την εκδοχή της μητέρας σου την φτιάχνουμε και είναι εξίσου νόστιμη.
      Ευκαιρία τώρα που σου την θύμισα να την φτιάξεις!! :-))
      Φιλάκια σου και καλά να περνάς! :-))

      Διαγραφή
  2. Εγώ ξέρω μια συνταγή που βάζεις τη ζύμη για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει και μετά την τρίβεις στον τρίφτη του τυριού (από το χοντρό μέρος). Φαίνεται πως υπάρχουν πολλές εκδοχές της τριφτής μηλόπιτας και η συγκεκριμένη ζύμη προσφέρεται και για να γίνει με ελαιόλαδο, κάτι που είναι καλύτερο και πιο υγιεινό!
    Έτσι τραγανή και με την άχνη από πάνω, θα είναι όνειρο! Εύκολη και πετυχημένη μου φαίνεται η συνταγή σου!
    Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται κι έτσι απλά προσθέτοντας και καρυδόψιχα το crumble γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό... εμείς στο τριώροφο την φτιάχνουμε και με τους δύο τρόπους.
      Γενικά είναι νοστιμότατη και πολύ εύκολη!!! Αν σας αρέσουν οι μηλόπιτες δοκίμασέ την ...αξίζει! :-))
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Δεν έτυχε, πέτυχε που λένε Κική μου. Και φαίνεται πως δεν είσαι η μόνη με αδυναμία στο μήλο. Την εβδομάδα αυτή το μήλο έχει την τιμητική του! Η δική σου συνταγή καταγράφεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μάρθα μου! Δοκίμασέ την και θα δεις ότι δεν θα το μετανιώσεις...είναι πανεύκολη και νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  4. Συμμερίζομαι την αγάπη σου για τα μήλα και χειροκροτώ την υπέροχη μηλόπιτα που μας έφτιαξες! Κι αυτή η άχνη με την κανελίτσα από πάνω την κάνει τόσο όμορφη! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Sunday και πράγματι της ταιριάζει το αχνοχιόνι με μια ιδέα κανέλας!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Πού να την δοκιμάσεις κιόλας Νίκη μου... :-))

      Διαγραφή
  6. Η μηλόπιτα είναι το κατ' εξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό μου.
    Αρκεί να είναι γλυκιά. Εγώ θα βάλω περισσότερη ζάχαρη καλού κακού, γιατί μου φαίνεται λίγη.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κανονική σε γλύκα Φλώρα μου...δοκίμασέ την πρώτα και μετά πρόσθεσε περισσότερη ζάχαρη αν την θέλεις πολυ γλυκιά!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Και μηλόπιτα και κράμπλ!!!!!
    Τρέλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ ωραία Πέπη ...αξίζει να την δοκιμάσεις με την πρώτη ευκαιρία!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Κικίτσα μου μου αρέσουν πολύ οι μηλοπιτες!!! Εδώ και καιρό φτιάχνω την συνταγ’η που μας έδωσε μια αλλη κοινή μας φίλη ,τώρα θα δοκιμάσω και την δική σου.Μου άρεσε που έχει σταφίδες μέσα αλλα κι εγώ θα βάλω λίγη ζαχαρίτσα παραπάνω.Γειά στα χεράκια σου!!!ΠΟΛΛΆ ΦΙΛΑΚΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Νάσια μου και περιμένω εντυπώσεις... είναι πολύ νόστιμη και εύκολη! Φυσικά και μπορείς να προσθέσεις όση ζάχαρη θέλεις...
      Φιλάκια καλή μου και καλή σου μέρα!!!! :-))

      Διαγραφή
  9. Με τις μηλόπιτες έχω έρωτα! Είναι το αγαπημένο μου μη σοκολατένιο γλυκό!
    Ειδικά αυτές που έχουν κραμπλ από πάνω είναι η αδυναμία μου!
    Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ερμιόνη μου, είναι από τα φρουτογλυκά που λατρεύω! Και με το crumble καρυδιού γίνεται εκπληκτικά νόστιμη!
      Επίσης καλή εβδομάδα και την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. Μεγάλη αδυναμία κι εγώ στις μηλόπιτες Κική μου, δεν θα αδιαφορήσω καθόλου για την υπέροχη δική σου και θα σερβιριστώ μεγάλο κομμάτι!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σερβιριστείς όση μηλόπιτα θέλεις καλή μου Έλενα και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια, επίσης καλή εβδομάδα και καλημέρα!

      Διαγραφή
  11. Αχ, κ' σε ποιον δεν αρέσουν οι μηλοπιτούλες???!!!
    Καλή εβδομάδα!!!
    Α, κ' συγχαρητήρια στις τυχερούλες του giveaway!!!
    Φιλάκιαααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και πριν ...φύγεις πάρε μερικά κομμάτια....-:)))
      Φιλιά και καλημέρα!

      Διαγραφή
  12. Κική μου δείχνει καταπληκτική και αυτό το κραμπλ με τα καρύδια είναι τέλειο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι πολύ ωραία μηλόπιτα αλλά το crumble καρυδιού την απογειώνει!
      Καλή σου μέρα Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  13. Πάρα πολύ ωραία και αγαπημένη μηλόπιτα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έχουμε την ίδια αγάπη για τις μηλόπιτες cinemarion. Τη συγκεκριμένη αξίζει να την δοκιμάσεις!
      Καλή σου μέρα :-))!

      Διαγραφή
  14. Με τέτοια γλυκιά αρχή , σίγουρα θα μας πάει καλά η εβδομάδα.
    Κρίμα που δεν είμαστε γειτόνισσες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να πάει καλά η εβδομάδα Σωσώ μου και μακάρι να είμασταν γειτόνισσες!!! Θα πίναμε καφεδάκι με μηλόπιτα!!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  15. πολυ ωραιο για το καφεδακι συνοδευτικο..καλη μας ορεξη, εστω κ απο μακρια..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για καφεδάκι και για τσαγάκι αλλά και σκέτη είναι νοστιμότατη Λίλα μου.. :-))
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  16. Φαίνεται πολύ εύκολη και νόστιμη η συνταγή σου Κική!!! Παλιότερα δεν μου πολύ άρεσε η μηλόπιτα αλλά πλέον την εκτιμώ δεόντως!! χιχι!
    Φιλάκια!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι εύκολη και πολύ νόστιμη ακόμη και χωρίς το crumble Τίνα μου... απλά μ'αυτό... απογειώνεται η γεύση της!
      Αξίζει να την δοκιμάσεις!!!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  17. Ta nera pou vgazoun ta mhla dhladh den ta vazoume?Prepei na ta stipsoume mhpws me ta xeria mas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν τα βάζουμε, τα πετάμε αλλά δεν στίβουμε τα μήλα!!
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  18. Φαινεται λαχταριστη κ αποφασισα να την φτιαξω!!!...τι νουμερο ταψι θα πρεπει να χρησιμοποιησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 25Χ35 είναι το καλύτερο ταψί αλλά μπορείτε και λίγο μεγαλύτερο ή λίγο μικρότερο.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!