Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά. Τί θα λέγατε για μια μικρή περιήγηση στον κόσμο των χρωμάτων σήμερα;;;
Καφέ και πορτοκαλί! Δύο χρώματα, καθένα με τη σημασία του! Το καφέ γήινο, πρακτικό, δείχνει σταθερότητα, ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας. Το πορτοκαλί, εμπνέει, ισορροπεί, απελευθερώνει. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας, ενώ χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση γιατί διώχνει τη θλίψη. Δύο χρώματα, καθένα με τον χαρακτήρα του που όμως μαζί κάνουν το τέλειο δίδυμο! Και τώρα στον κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων...
Σοκολάτα και πορτοκάλι... συνδυασμός εκπληκτικός, με μοναδική γεύση και άρωμα. Ιδιαίτερα χειμωνιάτικο συνταίριασμα που θυμίζει και... λίγο ...Χριστούγεννα ενώ χρωματικά είναι απόλυτα ταιριαστός και φινετσάτος. Πώς να το κάνουμε... η σοκολάτα με το πορτοκάλι είναι σικ!!! Το ένα άρωμα αποζητά το άλλο, η μια γεύση βρίσκει το άλλο της μισό στην άλλη ... κι όταν έρχεται και το φιστίκι Αιγίνης να προσθέσει την πρασινοφουξέ πινελιά του, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα κρεμώδες επιδόρπιο, ελαφρύ, που γεμίζει στόμα και νου με μοσχοβολιά και νοστιμιά. Με κάθε κουταλιά, σε επισκέπτεται πρώτα το φιστίκι σκάζοντας στο δόντι και χαρίζοντας εκείνη τη ιδιαίτερη νότα του! Ακολουθεί το πορτοκάλι και μετά η απίστευτη σοκολατένια γεύση, ελαφρά πικρή και το πάντρεμά της με τα άλλα δύο στην τελική επίγευση της απαλής κρέμας!
Το έφτιαξα την προηγούμενη Κυριακή και το απολαύσαμε μικροί και μεγάλοι έως την τελευταία του κουταλιά!! Περίμενα (χωρίς να γνωρίζω το γιατί) ότι κάτι θα περίσσευε αλλά ...τίποτε... απολύτως τίποτε!!!! Μετά το γεύμα, μόνον άδεια ποτήρια, εκεί στον πάγκο της κουζίνας, με εμφανή τα σημάδια της ...λεηλασίας... περίμεναν, υπομονετικά, τη σειρά τους για να μπουν στο πλυντήριο πιάτων.
Σας λέω... μην αμελήσετε... δοκιμάστε αυτό το επιδόρπιο και θα καταλάβετε τί εννοώ!! :-)))
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για την κρέμα σοκολάτας
- 120 ml γάλα με 1,5% λιπαρά
- 300 ml κρέμα γάλακτος με 3% λιπαρά
- 3 κ.σ. κακάο
- 160 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, σε κομμάτια
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- 90 γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκους
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 700 γρ. χυμό πορτοκαλιού (περασμένο από σουρωτήρι)
- 4 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 5-6 κ.σ. ζάχαρη (κανονίζουμε εμείς πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα)
- 3 φέτες πορτοκαλιού κομμένες στη μέση
- 2/3 φλ.τσ. ζάχαρη
- 1/2 φλ.τσ. νερό ζεστό
- 2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο χοντροσπασμένο
Για την κρέμα σοκολάτας
- Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και ρίχνουμε σ'αυτό το κόρν φλάουρ και το κακάο.
- Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους έως ότου αφρίσουν και τα προσθέτουμε στο γάλα με τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (ή σχεδόν).
- Το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα, σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να πάρει μια βράση η κρέμα, χωρίς όμως να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε σ' αυτό το μείγμα και την κομμένη κουβερτούρα.
- Την αφήνουμε για λίγο να λιώσει, ανακατεύουμε με το σύρμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, την οποία βάζουμε να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας για να μην σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς πριν την βάλουμε στο ποτήρι.
Για την κρέμα πορτοκαλιού
- Στύβουμε τα πορτοκάλια και περνάμε το χυμό πορτοκαλιού από σουρωτήρι.
- Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο, φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
- Παίρνουμε 1 φλ.τσ. από το χυμό και διαλύουμε μέσα σ'αυτόν το κόρν φλάουρ.
- Βάζουμε το χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Ελέγχουμε εάν μας αρέσει στη γλύκα και αν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη.
- Ανάβουμε την εστία της κουζίνας και ανακατεύουμε το χυμό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ύστερα, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε, σε σιγανή φωτιά, έως ότου η κρέμα πήξει.
- Αποσύρουμε από την εστία και καλύπτουμε πάλι με διαφανή μεμβράνη (σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα) μέχρι να κρυώσει κι αυτή η κρέμα.
- Βάζουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε μέχρις ότου αρχίσει να λιώνει και να γίνεται σαν καραμέλα.
- Ύστερα, προσεκτικά ρίχνουμε το ζεστό νερό και μόλις γίνει ένα καστανό σιρόπι βάζουμε μέσα τις φέτες του πορτοκαλιού, τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό και να πάρουνε ένα πιο σκούρο χρώμα που σημαίνει ότι έχουν καραμελώσει ελαφρά.
- Τις βγάζουμε από το τηγανάκι και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο για να τις χρησιμοποιήσουμε για το σερβίρισμα.
- Μοιράζουμε σε ποτήρια πρώτα την κρέμα σοκολάτα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, περίπου.
- Έπειτα, μοιράζουμε από πάνω την κρέμα πορτοκαλιού και ξαναβάζουμε άλλη τόση ώρα στο ψυγείο.
- Τέλος, την ώρα που θα σερβίρουμε το επιδόρπιο, διακοσμούμε κάθε ποτήρι με 1/2 φέτα πορτοκαλιού και λίγο φιστίκι Αιγίνης.