Καλή σας μέρα! Θα λέγατε όχι σε ένα πιάτο αρωματικό και νοστιμότατο με κοτόπουλο;;;
Να σας πω ένα αίνιγμα;;
Τα αινίγματα ήταν, στα μικράτα μου, ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Λοιπόν, είναι ένα πιάτο γνωστό, διαχρονικό και πολύ αγαπημένο αλλά δεν είναι το κλασσικό... Μπορείτε να σκεφτείτε ποιό είναι;;;; Ή μήπως μπορείτε να καταλάβετε από τις φωτογραφίες που το έχουν αδικήσει το καημένο (ο δαίμων την μικρής μου μηχανής, βλέπετε, έβαλε πάλι το καλό του χεράκι); Μπαααα, μάλλον όχι (και δεν σας αδικώ γιατί κι εγώ δεν θα το καταλάβαινα ... εδώ εγώ που το ξέρω και δεν το αναγνωρίζω... χαχαχαχα).
Είναι ένα πιάτο που ετοιμάστηκε πολύ βιαστικά και όμως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων... έγινε υπέροχο!!! Είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσετε!!! Τί είναι;;; Εεεε, λοιπόν ας "το πάρει το ποτάμι" που λέγαμε όταν ήμασταν μικρές... είναι κοτόπουλο σελινάτο!!
Ένα πιάτο που θα το λατρέψετε και θα το καθιερώσετε!! Γεμάτο γεύση και άρωμα σέλινου, με τη τρυφερή γεύση της πατάτας που συνοδεύει το σέλινο και όλα αυτά κάτω από το υποκίτρινο, βελουδένιο πάπλωμα του αυγολέμονου.
Μοναδική παραλλαγή του κλασσικού σελινάτου που αξίζει τη δοκιμή της!!! Σε τραπέζι καθημερινό, φιλικό, γιορτινό ένα είναι σίγουρο... θα ανακηρυχθεί βασιλιάς!!!
Διαβάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τί εννοώ...
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
800 γρ. σελινόριζα κομμένη σε κυδωνάτα κομμάτια
3 μέτριες πατάτες, σε κυδωνάτα κομμάτια
1 1/2 κ.σ. φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα (χωρίς βλαστάρια)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 1/2 ποτήρι νερό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 φλ.τσ. ζωμό από το φαγητό
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πατάτες και τη σελινόριζα.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.
Προσθέτουμε και τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κόλιανδρο, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το νερό.
Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει το φαγητό μας με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας, για 50-60 λεπτά περίπου ή μέχρι το κοτόπουλο και τα λαχανικά μας μαλακώσουν.
Ελέγχουμε συχνά μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, οπότε προσθέτουμε πάντα σιγά σιγά λίγο ζεστό νερό (αποφεύγουμε να προσθέτουμε κρύο νερό γιατί σταματάει το βρασμό κάτι που δεν το θέλουμε).
Στη χύτρα ταχύτητας το συγκεκριμένο φαγητό χρειάζεται 35-40 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Μόλις το φαγητό ετοιμαστεί, το αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα βγάζουμε 2 φλ.τσ. ζωμό για το αυγολέμονο.
Χτυπάμε για λίγο τα αυγά με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και σιγά σιγά προσθέτουμε το μισό ζωμό.
Στον άλλο μισό ζωμό διαλύουμε το κόρν φλάουρ και το προσθέτουμε κι αυτό στο μείγμα του αυγολέμονου.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να αναμιχθεί το υπόλοιπο ζουμάκι με το αυγολέμονο και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις έως ότου "δέσει" το αυγολέμονο και γίνει σαν κρέμα (όχι πηχτή αλλά ούτε και αραιή).
TIPS
* Εάν πρόκειται να διατηρήσουμε το φαγητό στην κατάψυξη το αυγολέμονο πρέπει οπωσδήποτε να είναι "δεμένο" με κόρν φλάουρ γιατί αλλιώς θα "κόψει". Διαφορετικά μπορούμε να κάνουμε και το απλό αυγολέμονο.
* Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο λίγο πριν το κατεβάσουμε από την εστία για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
Γευστικότατο και αρωματικό σήμερα το φαγάκι σου Κική!...δεν το έχω κάνει ποτέ... και δεν το είχα σκεφτεί ότι ταιριάζει το σέλινο με το κοτόπουλο...το σημειώνω και αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά!...και να έχεις μια όμορφη μέρα!
Ταιριάζει Χρυσούλα μου και μάλιστα πάρα πολύ. Δοκίμασέ το αξίζει τον κόπο!
ΔιαγραφήΦιλιά
Ταιριάζει Χρυσούλα μου και μάλιστα πάρα πολύ. Δοκίμασέ το αξίζει τον κόπο!
ΔιαγραφήΦιλιά
Μια χαρά λαχταριστές είναι οι φωτογραφίες σου Κική μου! εγώ σελινάτο δεν έχω φάει, θα το δοκιμάσω! αυτή η πηχτή σαλτσούλα μου μίλησε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλούθκια πολλά :)
Χαίρομαι που σου άρεσε Πέλα μου, δοκίμασέ το και η σάλτσα του, έχεις δίκιο, είναι υπέροχη!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Το σελινάτο είναι το αγαπημένο φαγητό της μητέρας μου.Το κάνει με χοιρινό,αλλά θα ενθουσιαστεί με την ιδέα να το μαγειρέψει με κοτόπουλο που το προτιμά γενικά.Και μιλώ για τη μητέρα μου,γιατί προσωπικά δεν με ενθουσιάζει η έντονη ΄΄προσωπικότητα΄΄ αυτού του λαχανικού.Το προτιμώ σε μικρές ποσότητες σε σούπες ή στη κλασσική φασολάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τα άλλα, η φροντίδα της σημερινής πρότασης είναι εμφανής όπως πάντα άλλωστε!
Η απαραίτητη προσθήκη των μυρωδικών, το εξαίσιο άρωμα που αφήνει το σβήσιμο του κρασιού,το επιτυχημένο πάντρεμα πατάτας-σέλινου με το τρυφερό κρέας του κοτόπουλου,δεν μπορεί παρά να μας προσφέρει ικανοποίηση και απόλαυση!!Η σάλτσα του αυγολέμονου στο τέλος, το καθοριστικό βήμα για την σπιτική αγκαλιά που προσφέρει το φαγητό αυτό!
Καλή σου μέρα Κική μου!Φιλιά πολλά,πολλά.
Χαίρομαι πολύ Φωτεινή μου που είναι το αγαπημένο φαγητό της μανούλας σου. Εάν και όταν το μαγειρέψει πες μου τις εντυπώσεις της... είμαι σίγουρη ότι αφού της αρέσει το σέλινο θα το λατρέψει. Όσο για σένα, δοκίμασέ το, έστω και λίγο, και θα δεις ότι δεν έχει τόσο έντονη τη σελινάτη γεύση.
ΔιαγραφήΠάντως ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, όπως πάντα άλλωστε.
Φιλάκια και να περνάς καλά!
Γεια σου Κική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω την αλήθεια προτιμώ τη δική σου εκδοχή από την κλασική! Είναι που συμπαθώ περισσότερο το κοτόπουλο από το χοιρινό βλέπεις!
Φαίνεται πεντανόστιμο πάντως και είναι και δύσκολη η ώρα!
Φιλιά πολλά!
Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα Ερμιόνη μου και πράγματι, το κοτόπουλο ταιριάζει με το σέλινο και είναι νοστιμότατο!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Eksairetiko!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήM aresei poly i selinoriza!!!!! Kai ta baxarika pou evales!!!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε Πέπη μου, είναι νοστιμότατο ...αξίζει να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήKαι μόνο που έβαλες αρωματικές σελινόριζες, το λάτρεψα το πιάτο σου Κική μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου, πρέπει να σου έγινε πολύ γευστικό το φαγάκι!
Φιλιά!
Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενα μου! Η σελινόριζα και η πατάτα ταιριάζουν απόλυτα με το κοτόπουλο και το σύνολο έγινε τέλειο (αν κι εγώ θα πρόσθετα και λίγο άνηθο...τί να κάνουμε που δεν είναι πολύ δημοφιλής στον μπαμπά μου)!
ΔιαγραφήΦιλιά και καλή σου μέρα!
Γευστικότατο, αρωματικό, ευπαρουσίαστο και πολύ χορταστικό, άρα τέλειο πιάτο που συμφωνώ ότι θα το αγαπήσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, Κική μου, πολύ ωραία πρόταση!
Φιλάκια πολλά.
Είναι, πράγματι, ωραίο Ελένη μου και είμαι σίγουρη ότι όποιος το δοκιμάσει το υιοθετεί.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
Φιλιά!
Κική μου ένα πιάτο όνειρο!Πάρα πολύ νόστιμο φαγάκι, μπράβο!Θα μου άρεσε σίγουρα με 1-2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο μέσα όπως προτείνεις στα tips!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Είναι νοστιμότατο πράγματι και ο άνηθος του χαρίζει νοστιμιά!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Καθόλου δεν το έχουν αδικήσει οι φωτογραφίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται super!!!
Miam, miam!!!
Λίγο το έχουν αδικήσει αλλά μερικές φορές βιάζομαι τόσο γιατί με κυνηγάει ο χρόνος που ...δυστυχώς δεν έχω το αποτέλεσμα που πρέπει. Δεν πειράζει όμως γιατί έτσι κι αλλιώς το φαγάκι είναι πεντανόστιμο! Αξίζει να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια και καλή σου μέρα!
Φανταστικό φαγάκι μας έχεις Κική μου, το λατρεύω και πολύ μου αρέσει η προσθήκη μουστάρδας και κόλιανδρου στην συνταγή, θα την κάνω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Χαίρομαι που σου άρεσε Έρη μου. Εάν και όταν το δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Υπέροχο φαγάκι!! Μοιάζει πεντανόστιμο!!! Και η σελινόριζα το κάνει πολύ σούπερ, πιστεύω!!! Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, είναι πεντανόστιμο!
ΔιαγραφήΦιλάκια και καλή σου μέρα!
Το ζήλεψα πραγματικά! Λατρεύω το σελινάτο αλλά ο άντρας μου απεχθάνεται το αυγολέμονο, κι έτσι μόνο λεμονάτα μαγειρεύω !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά !
Οπότε, μια λύση μένει Marie-Anne ...να έρθεις να σε φιλέψω...
Διαγραφή:-))) Να σου κρατήσω μια μερίδα;;;;
Φιλιά και την καλημέρα μου!
Μου αρέσει το σελινάτο, δεν το είχα φανταστεί με κοτόπουλο,
ΑπάντησηΔιαγραφήη σελινόριζα πενταντόστιμη !
Δοκίμασε κι αυτή την εκδοχή Σοφία μου, αξίζει και είμαι σίγουρη ότι θα την "υιοθετήσεις". :-))
ΔιαγραφήΦιλιά
Ευκαιρία να το δοκιμάσω και εγώ , γιατί συμπεριλαμβάνομαι σε εκείνες δεν το είχαν φανταστεί με κοτόπουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το Σωσώ, αξίζει και γίνεται πεντανόστιμο. Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την κλασσική εκδοχή. Αν σου αρέσει ο άνηθος, πρόσθεσε και λίγο και θα είναι τέλειο!
ΔιαγραφήΦιλιά και καλή σου μέρα!
Εξαιρετικό το πιάτο σου , μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Σοφία μου! Αξίζει να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΩραίο, χειμωνιάτικο φαγάκι, Κική μου. Ωφέλιμο και δυναμωτικό! Το έχουμε συνηθίσει με χοιρινό κρεατάκι, αλλά με το κοτόπουλο που μας το μαγείρεψες σήμερα, σίγουρα είναι το ίδιο νόστιμο, πιο έλαφρύ όμως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Ναι Ειρήνη μου, γίνεται πολύ νόστιμο και πιο ελαφρύ. Αξίζει να το δοκιμάσεις και μάλιστα προσθέτοντας λίγο άνηθο, αν σου αρέσει το συγκεκριμένο μυρωδικό!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!