Φινόκιο σοτέ

... μια μοναδική νοστιμιά από τη "Μάνα του Λόχου"
Καλημέρα γειτονάκια μου!
Σήμερα έχω τη χαρά να κάνω το πρώτο Guest Post και μαντέψτε ποιά αγαπημένη σας είναι εκείνη που κάνει ποδαρικό...
Είναι η Έφη από το ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο blog "Μάνα του Λόχου". Η Έφη είναι από τις πρώτες μπλογκοφίλες που γνώρισα και εκτίμησα. Με συνταγές πολύ ιδιαίτερες, τόσο νόστιμες και αρωματικές όσο και απλές (και ξέρετε ότι λατρεύω αυτόν τον συνδυασμό), με έναν χαρακτήρα που εκτιμώ, μου αρέσει πολύ και μου ταιριάζει, αυθόρμητη, πηγαία, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει και να λύσει απορίες, η υπέροχη και ακούραστη Έφη μου έκανε την τιμή να δεχθεί την πρότασή μου γι' αυτό το πρώτο κάλεσμα.
Η συγκεκριμένη συνταγή για αρωματική, νοστιμότατη μαραθόριζα με ούζο θα μας συντροφέψει αυτό το Σαββατοκύριακο.
Έφη μου σ' ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες στο μπλογκοσπιτάκι μου...
-Καλημέρα μπλογκογειτονιά, καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο! Να περάσετε πανέμορφα!
Σήμερα σας έχουμε νόστιμη και εύκολη συνταγή (τη λες και μεζέ) που θα τη δείτε στο αγαπημένο μπλογκ της γλυκιάς Κικής! Σας την έσκασα, έτσι? Η Κικίτσα μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσει τη συνταγούλα μου στο πρώτο της guest post και την ευχαριστώ πολύ για αυτό!
Είναι ένας άνθρωπος που έχω εκτιμήσει στο χώρο του blogging εδώ και καιρό, με μεγάλη ευγένεια και αγάπη για αυτό που κάνει!
Γενικά νιώθω τυχερή που μέχρι τώρα έχω συναναστραφεί με όμορφους ανθρώπους και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι!
Λίγα λογάκια για το σημερινό μας φαγάκι :

Την μαραθόριζα την έχω λατρέψει και έχω να δηλώσω ότι κατάφερα να κάνω τον άνδρα μου που άκουγε μάραθος παλιά και έτρεχε να την δοκιμάσει μέχρι τώρα δεύτερη φορά και να σχολιάσει και πολύ θετικά, κάτι που δεν περίμενα! Αυτό για μένα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή!
Για να δείτε τη συνταγούλα και όχι μόνο αυτή, μπείτε ΕΔΩ και καλή πλοήγηση!
Καλό μήνα σε όλη την παρέα!
ΥΛΙΚΑ
2-3 μεγαλούτσικες μαραθόριζες κομμένες στα 8
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλατάκι
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ. σ. ούζο ή σαμπούκα (δεν είχα, έβαλα ένα αστεροειδή γλυκάνισο)
1/2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1/2 φλ. νερό
2 κ. σ. τουφίτσες μάραθου
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμός 1 λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το φαγάκι γίνεται στο τηγάνι και χωρίς πολύ ανακάτεμα για να μη χαλάσει το φινόκιο. Απαλές και μετρημένες κινήσεις θέλει. Ταιριάζει υπέροχα σαν συνοδευτικό για αρνάκι ή ψάρι ή κοτόπουλο.
Εγώ έβρασα και μερικές πατάτες, το γύρισα μαζί με τις πατάτες σε ένα πυρεξάκι για 15 λεπτά στο φούρνο για να γίνει πιο πλούσιο και πασπάλισα λίγο πεκορίνο από πάνω αλλά νομίζω ότι είναι περιττό όλο αυτό, φτιάξτε το και απολαύστε το σκέτο.
Κόβουμε το φινόκιο (μόνο τη ρίζα) στα δύο και μετά στα τέσσερα και στα οκτώ σε μακρόστενη μορφή.
Το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε αλατάκι από πάνω και τη ζάχαρη. Το γυρίζουμε προσεκτικά για να μη μας διαλυθεί να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά. Μόλις γίνει αυτό σβήνουμε με το ούζο και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό και το νερό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά για να πάρει βράση και αφήνουμε 15 λεπτά να βράσει καλά, να μαλακώσει, να σωθεί το νεράκι και να μελώσει η σαλτσούλα του.
Στο τελείωμα πασπαλίζουμε τις φουντίτσες του μάραθου, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αν τα πάτε καλά με το φινόκιο πρέπει να το φτιάξετε, θα σας αρέσει!
Καλή όρεξη!
Καλό σας Σαββατοκύριακο κι επειδή θέλω να τιμήσω ιδιαίτερα (όπως της αξίζει) την αγαπημένη "Μάνα του Λόχου" (κατά κόσμον Έφη -:))) και την υπέροχη συνταγή της θα είμαστε πάλι μαζί με συνταγούλα τη Δευτέρα.

28 σχόλια:

  1. Θα είναι γευστικότατος ο συνδυασμός!! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίος ο συνδυασμός Ευγενία μου!! Επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  2. καλό μήνα και καλό Σ/Κ! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμ θα το φτιάξω κι ας μη το δοκιμάσει το δικό μου σκασμένο που δεν ψήνεται τόσο εύκολα να βάλει στο στόμα του φινόκιο...
    Εφάκι πολύ ωραίος συνδυασμός...

    Κορίτσια καλό μήνα και φιλιά...
    Εξαιρετική η συνεργασία σας...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Βιβή μας και σε σένα καλό μήνα!

      Διαγραφή
  4. Κικίτσα μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Ελπίζω να σας αρέσει, αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι το λάτρεψα αυτό το πιάτο. Είναι και πολύ ωραίο συνοδευτικό σε ψάρι ή κρέας επίσης!

    Οι πατάτες που έβαλα δεν χρειάζονταν καν, ήταν υπέροχο!

    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ Έφη μου και φυσικά το φινόκιό σου είναι υπέροχο!

      Διαγραφή
  5. Πρωτότυπη η πρόταση..ομολογώ ότι δεν θα μπορούσα να φανταστώ το φινόκιο σωτέ!Αλλά, γιατί όχι?
    Πρέπει να γίνεται και ιδιαίτερα αρωματικό με τη χρήση των εσπεριδοειδών και του αστεροειδούς γλυκάνισου!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και στις δύο!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πρωτότυπη η συνταγή και νοστιμότατη Φωτεινή μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Kαι πάνω που έλεγα ότι έχω καιρό να δω guest post, να σου ένα ωραιότατο!!
    Εφάκι υπέροχο συνοδευτικό το φινόκιο όπως το καλομαγείρεψες!
    Φιλιά και στις δυο σας, καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που είδες Ελενάκι μου και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. ωραία παρουσίαση έκανες...όπως έγραψα και στην ίδια πολύ καλό πιάτο...καλό σου μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε το πιάτο!
      Επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο, συνοδευτικό πιάτο! Η μαραθόριζα είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο λαχανικό. Σκέτη νοστιμιά η πρόταση σου, Έφη!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικό λαχανικό από κάθε άποψη και χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου!
      Επίσης και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Πολυ ωραια προταση Εφουλα!
    Κοριτσια μπραβο για την συνεργασια, μου αρεσει αυτη η ιδεα του guest post!
    Καλο σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Μαρίνα μου!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Αφού στέφτηκε με επιτυχία η προηγούμενη συνταγή σου Έφη μου με το φινόκιο και τις τηγανητές γλώσσες, θα γίνει και με αυτό, είμαι σίγουρη. Αυτό που γράφει η Κική είναι αλήθεια. Οι συνταγές σου είναι και ωραίες και απλές.
    Κική καλό μήνα εύχομαι και σε σένα. Παρακολουθώ το μπλογκ σου αλλά δεν σχολιάζω.
    Να είστε καλά και οι δυο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Μαριμάρ και χαίρομαι για το σχόλιό σου!
      Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα! :-))

      Διαγραφή
  11. Πολύ πρωτότυπη συνταγή, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο!
    Μπράβο Έφη και μπράβο Κική για τη φιλοξενία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ερμιόνη!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή της Έφης μας, είναι ωραία και αρωματική!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Αυτό θα πει καλό ποδαρικό! Τέλεια συνταγή και εύκολη! Ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα! Φιλάκια και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Sunday!
      Φιλιά και σε σένα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Εφάκι τέλεια συνταγή, πάρα πολύ ωραία!!!Κική συγχαρητήρια για τη φιλοξενία!Μπράβο σας κορίτσια χάρηκα πάρα πολύ!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ Ελένη και φιλιά!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!